lørdag, 04 september 2021 10:16

aptX Lossless – Bluetooth får tapsfri CD-kvalitet

Skrevet av

Første september kunngjorde Qualcomm det vi alle egentlig burde ha sett komme, I hvert fall de av oss som ikke tilhører de mest outrerte teknologipessimistene. Blåtann blir lossless hvis kilden er 16/44.1.

Verden består som kjent av både gode og dårlige nyheter. Vi som er over middels lydinteresserte, har lenge vært nødt til å innse at vi dyrker en hobby som blir stadig smalere. Og den delen av befolkningen som liker å lytte til musikk har i stadig økende grad gått over til å benytte single, rimelige strømmehøyttalere. Eller trådløse hodetelefoner og øreplugger.

Den gode nyheten er at trådløs lytting byr på stadig bedre rammebetingelser, og 2021 har brakt oss en bølge der høyere oppløsning blant strømmeleverandører kombinert med noe som begynner å ligne på en priskrig. Apple har fått både Lossless lyd og til og med HighRes på en del utgivelser, mens den gamle strømmekongen Spotify lover å komme med Lossless CD-kvalitet i løpet av året. Og i Norge har Qobuz blitt tilgjengelig for første gang med en omfattende kolleksjon i Lossless HighRes, selv om deler av dette utvalget er i tøyse-HighRes (24/44,1)

Qualcomm har hatt en State of Sound survey, der de blant annet har kartlagt at folk har lyttet mer til musikk i løpet av Covid-19 pandemien, og at lydkvalitet er en viktig parameter for mange. Så kanskje det er håp for hobbyen vår likevel?

Flaskehalsen blåtann

Overføring av ukomprimert CD-kvalitet krever en båndbredde på 1.411kbps, og det er veldig langt unna det vi har fått via de typiske Bluetooth-kodekene, med 264kbps for AAC og 352/576 kbps med standard aptX/aptX HD. Og når noen har snakket om HighRes Bluetooth har det streng tatt ikke vært usant, bare misvisende. For det har aldri vært Lossless Highres, men lossy komprimert.

Adaptive kodeker

Sony sin LDAC-kodek har en stund vært best i klassen, og tilbyr en båndbredde på 990kbps. I det siste har også Huawei tilbudt en litt tilsvarende kodek kalt L2HC. Den har båndbredde på 960kbps, men er enda smalere enn Sony sin LDAC, siden den krever noen få utvalgte Huawei-produkter i begge ender. Og nye Huawei-mobiler har ikke akkurat florert de siste par årene, av kjente årsaker.

En av de interessante aspektene med både Sony sin LDAC og aptX Adaptive, er at de har en teknologi som gir variabel båndbredde, tilpasset overføringsforholdene. Dette er både en dårlig og en god nyhet. Den dårlige er at du slett ikke er sikret å få den høyeste oppløsningen til enhver tid, og de som har mye erfaring med LDC rapporterer om at 990kbps langt fra er typisk reell båndbredde. Men den gode nyheten er at du unngår unødige dropouts og direkte avbrudd. Dette er en direkte parallell til det vi alle har opplevd med videokvalitet ved strømming over nettet, der oppløsningen kan falle dramatisk i perioder.

aptX Lossless

Når Qualcomm nå annonserer aptX Lossless, er det en nyhet vi egentlig burde ha sett komme. Utviklingen i båndbredde har vist en tydelig pil som har pekt i den retningen, så dette var forventet. Og dessuten har markedet allerede fått en forsmak på muligheten for tapsfri trådløs lydoverføring via formatet Xbox Wireless, som vi stiftet bekjentskap med i vår test av Beoplay Portal.

Rent praktisk skjer dette i form av en utvidelse av aptX Adaptive. Det vil si at også aptX Lossless bare er tapsfri hvis omstendighetene vil det. I ekstrem motvind vil også den under aptX Adaptive bli nedskalert til båndbredde helt ned mot 140kbps. Og aptX Losslesss vil fremdeles ha en komprimering, i likhet med FLAC og ALAC, og denne komprimeringen vil redusere båndbredden til rundt 1mbps – altså like over det LDAC og L2HC presterer. Men forskjellen er altså at aptX sin Lossless-kodek er tapsfri. Og for å oppnå dette løftet fra tidligere maksimalt 576 kbps til rundt det doble benytter Qualcomm seg av Qualcomm Bluetooth High Speed Link technology.

Når får vi aptX Lossless?

Qualcomm har skrevet at aptX Lossless kodek blir klar i løpet av 2021. Men i tillegg skal den implementeres i hardware i begge ender av kjeden, og det er nok den biten som tar mest tid. Og for dem som sverger til Apple vil det trolig ta enda lenger tid, hvis de ikke jobber på spreng med sin egen løsning i det skjulte.

Det er selvfølgelig mulig å håpe på at en softwareoppdatering skal gjøre kodeken tilgjengelig i eksisterende mobile enheter, hodetelefoner og øreplugger, men vi som har en inngrodd skepsis til julenissen tviler sterkt. Risikoen for at dette krever bedre HW kombinert med at oppdatert BT-kodek tradisjonelt ikke har stått på oppgradringslisten under softwareoppdateringer av blåtannenheter. Eneste flik av håp kan være enheter som allerede har aptX Adaptive.

Det mest sannsynlige scenariet er t aptX Adaptive i en versjon som inkluderer Lossless blir et salgsargument for nye Premium-mobiler med Snapdragon-prosessorer når vi runder nyåret.

 

aptX Lossless features & specifications:

  • Supports 44.1kHz, 16-bit CD lossless audio quality
  • Designed to scale-up to CD lossless audio based on Bluetooth link quality
  • User can select between CD lossless audio 44.1kHz and 24-bit 96kHz lossy
  • Auto-detects to enable CD lossless audio when the source is lossless audio
  • Mathematically bit-for-bit exact
  • Bit-rate – ~1Mbps

 

Les mer om aptX Adaptive hos Qualcomm

White Paper om aptX Lossless

Sist redigert lørdag, 04 september 2021 10:32
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe