lørdag, 04 februar 2006 23:00

Lyngdorf TDA2200AD - follow-up

For en tid tilbake omtalte vi TDA2200 fra Lyngdorf. Nå har vi fått anledning til å teste den med ADC-modulen installert over litt tid. Videre erfaringer med romkorreksjon er også gjort.

 


av Stian Gårdsvoll, 5.februar 2006

 

TDA2200 imponerte stort da jeg testet den sist. Så mye at jeg fant den en verdig aktør for å hjelpe meg med å løse det store akustikkproblemet i stuen i nytt hus. Plaget med en stor peak rundt 40 Hz og en nesten tilsvarende dump ved ca 60 Hz måtte drastiske grep til. Etter å ha funnet den verdig bestilte jeg en versjon med AD-konverter, da Dolby Digital og dts ikke gir annet enn digital støy hvis TDA2200 mottar det på digitalutgangen (forøvrig et ønske til Lyngdorf: sett opp formatgjenkjenning på digitalinngangene slik dette problemet ikke oppstår). SA-CD gir ingen hørbar lyd da det stort sett bare blir ekstrem HF-støy fra digitalsignalet.

Bokstavene "AD" etter TDA2200 betyr at det er en utgave med installerte A/D-konvertere. Lyngdorf forteller oss ikke hvilke A/D-konvertere som er brukt utover at det er "state-of-the-art", hva nå enn det måtte bety av produsent. Det kan godt være at det er mye "in-house" utvikling også på dette feltet hos Lyngdorf, noe som slett ikke trenger å være negativt slik vi er kjent med hans produkter.

Dobbel-konvertert lyd
Det er vanskelig å A/B-sammenligne signal på den digitale inngangen og den analoge inngangen av flere årsaker. Når man benytter den analoge inngangen er man prisgitt analogdelen i cd/dvd-spilleren og det er i tillegg nivåforskjeller mellom disse. Det grunnleggende tekniske prinsippet i en slik vurdering er enkelt: færrest mulige konverteringer mellom det analoge og det digitale domenet er å foretrekke. Man vil ikke få andre bieffekter enn kvalitetstap, dog i noen tilfeller vil lytteren kanskje foretrekke de endringene som gjøres i konverteringstrinnene (f.eks. tilførsel av "rørlyd"). Så en ren lyttetest vil begrense seg til å si noe om forskjellene mellom analog- og digitalinngangene.

I mitt oppsett benyttes en Denon DVD3910 DVD-spiller som signalkilde, en spiller jeg er meget godt fornøyd med og som gir svært mye for pengene. Høyttalerne er Audiovector Mi3 Avantgarde og all kabling er fra Kimber Kable.

Med en CD som kilde og nitidig frem og tilbake-veksling mellom analog og digital inngang har jeg en nokså konsistent følelse av at den digitale inngangen absolutt er å foretrekke. Behandlet digitalt hele veien oppfattes musikken som mer transparent gjengitt, med mer detaljrikdom og med en svartere bakgrunn. Forskjellen er ikke veldig stor, men tilstede. Dette er ikke annet å vente mtp at det utføres to konverteringer her. Lytter man til SA-CD hvor det ikke er noe alternativ å kjøre digitalt hele veien til høyttaleren oppfattes ikke den ekstra konverteringen som noe stort problem. Sammenlignet med tidligere med Bryston BP26 og 4BSST som forsterkeri føler jeg ikke at tapet er stort. Noe snert savnes, men det er vanskelig å si hvorvidt dette er overgangen til en mindre forsterker eller AD-konverteringen som er årsaken til. TDA2200AD gir fortsatt en svartere bakgrunn i lydbildet enn Bryston-comboen.

Videre erfaringer med romkorreksjon
Ved aktiv bruk av romkorreksjonsfunksjonaliteten i TDA2200 så har jeg ønsket meg bedre brukerveiledning. Den bærer typisk preg av å være skrevet for ingeniører, samt å være et produkt av en bedrift med større fokus på utvikling enn salg. Feilmeldinger på tysk fra programvaren er heller ikke ideelt. En ting som er viktig å huske på er at hvis du øker nivået på noe sted i frekvenskurven så vil du på plater med full utstyring (f.eks. kraftig dynamisk kompresjon) oppleve forvrengning i høyttaleren. Derfor må du senke det generelle nivået i DSPen, øker du med 6 dB må du senke nivået med 6dB. Siden forsterkeren opererer med 48 bit ordlengde internt er ikke et tap på 1 bit akkurat noe stort problem. Det blir en ytterst teoretisk problemstilling, heldigvis.

Bottom line
Behovet for en ekstra runde konvertering av SA-CD, dts og Dolby Digital trenger ikke å koste deg nattesøvnen med TDA2200AD. A/D-konverterne er svært gode og kvalitetstapet er minimalt. De generelle positive egenskapene til TDA2200AD er så sterke at den ekstra konverteringen ved disse formatene blir et ytterst lite minus i margen. Hvem vet, kanskje Lyngdorf kommer opp med en digital forsterker i fremtiden som håndterer alle formatene? Måtte lisensavtalene stå oss bi....

Lest 5450 ganger