søndag, 07 desember 2003 23:00

Arcam FMJ A32 og CD33

Skrevet av

Varemerket til den britiske Hifi-produsenten Arcam i Cambridge har alltid vært god lyd til en fornuftig pris. Ekstrem-HighEnd har de overlatt til andre.


”Yes sir, I can boogie!”

av Karl Erik Sylthe, 8. desember 2003

Faktaboks

FMJ CD33
Pris: Kr. 17.998,-
DA-konvertere: 4 stk. 2-kanals Wolfson 8740
Oppsampling: 24bit/192kHz
S/N: 113dB
Harmonic distortion (0dB, 1kHz) <0.003dB
Output level: 2,2V
Vekt: 6,5kg.
FMJ A32
Pris: 16.998,-
Effekt 8 ohm: 2x100watt
Effekt 4 ohm: 2X150watt
RIIA: MM og MC
Linje innganger: 5
Tape in/out: 2
Pre-out / power in Ja
Vekt: 8 kg

Alpha-serien som regjerte for noen år siden nøt stor respekt for sin lydkvalitet, samtidig som de rimeligste modellene strakk seg ned i et prisnivå der man slett ikke trengte å være entusiast. Selv om Alpha-serien hadde ord på seg for å gi mye lyd for pengene, var det en del som reagerte negativt på seriens plastfront. For noen år siden ble Alpha-serien erstattet av to nye, DiVA og FMJ, der sistnevnte inneholdt de mest påkostede modellene. Samtidig ble plastfronter erstattet av metall, noe ”Full Metal Jacket” rikelig poengterte. FMJ-serien representerer HighEnd-produktene fra Arcam, mens DiVA-serien tar seg av produkter i mellomsjiktet.

I FMJ-serien hadde forsterkeren A22 og CD-spilleren CD23 sterke likhetstrekk med innmaten i h.h.v. forsterkeren Alpha 10 og CD-spilleren Alpha 9. I løpet av det siste året har disse to modellene blitt erstattet av FMJ A32 og CD33, og det er disse to modellene jeg har hatt på besøk.


Design / finsh

Det som preger designet for FMJ-serien er nøktern eleganse. Byggekvaliteten er  tillitsvekkende, samtidig som det ikke later til å være noen overdrivelser ute og går. Ingen skal mistenke Arcam for å spille på imponatoreffekter i designet, det utstråles mer en typisk britisk høflighet.

Eneste punktet der jeg ble skuffet over utførelsen, er fjernkontrollen til disse produktene. De gjør jobben sin helt greit, og isolert sett er design også bra. Materialbruk er derimot ikke på høyden, tilsynelatende billig plast og alt for lav vekt gir ikke den rette følelsen. Kanskje en ide å tilby en mer påkostet fjernkontroll som ekstrautstyr?


CD-spilleren FMJ-CD33

CD33 erstatter altså CD23, en spiller som bygde på den tidligere Alpha 9. Disse spillerne hadde et spesielt godt rykte p.g.a. at de benyttet Ring DAC fra dCS. Det kan derfor virke som et litt dristig trekk når de nå har erstattet denne med Wolfson 8740, nærmere bestemt 4 stk. av sorten. Arcam har valgt å satse på Dual-differensial teknologi, og kaller dette MultiDAC.
I tillegg er det upsampling til 24bit 192kHz.

Drivverket er hentet fra Sony, noe som bl.a. innebærer at displayet har en såkalt ”musikkalender” som jeg har vent meg til å verdsette høyt fra min egen CD-spiller. Det gir en svært oversiktlig presentasjon av CDens innhold, og hvor man befinner seg. CD-tekst er også tilgjengelig.

Drivverket fungerer upåklagelig, og framstår som lydløst fra min lytteposisjon.


Forsterkeren FMJ A32

Etter at Alpha-serien ble lagt ned, har produsenten lenge valgt å konsentrerer seg om integrerte forsterkere. Helt til nå i høst har det ikke vært separate forforsterkere i sortimentet, og produsenten har valgt å fokusere på biamping med separat effektforsterker i tillegg til den integrerte som anbefalt oppgraderingsløsning. Nå har det derimot nettopp blitt lansert en separat forforsterker C30 sammen med monoblokkene P1.

Vår testmodell FMJ A32 er utstyrt med effektforsterkere som yter 2x100 Watt RMS i 8 ohm.

For- og effektforsterker kan splittes fullstendig via pre-out / power-in, og sjalter for dette finnes via en bryter på apparatets bakside. Med denne velger man om effektforsterkeren skal forsynes av interne signaler, eller fra den eksterne power-inngangen. Pre-out er derimot i funksjon uansett innstilling.

Av innganger er det ellers 5 stk. ordinære signalinnganger, 2 stk. tape-in med tilhørende utganger, samt en phono-inngang. Det er også 2 sett høyttalerutganger.

Et dominerende trekk ved A32 er en svært omfattende menystyring, som gir høy fleksibilitet og brukerkomfort. Balanse, bass- og diskantkontroll er tilgjengelig fra fjernkontrollen, og kan justeres individuelt for hver inngang. Det samme gjelder for gain-trim, noe som kan være svært nyttig hvis man har lydkilder som gir svakere signal enn normalt.

Følsomheten på volumkontrollen kan også reguleres, og man kan velge mellom dB-visning og en mer tradisjonell 0-100 skala. En annen godbit er at man kan navngi de ulike inngangene for visning i displayet.

Forsterkeren avgir lite varme, og jeg valgte å la den stå på mellom øktene.


En utstrakt hånd mot surround

Enkelte lesere har kanskje lagt merke til at jeg er spesielt opptatt av at stereoforsterkere skal være forberedt for integrering mot surround. Og på dette punktet har Arcam vært en pioner.
Produsenten var vel blant de aller førte til å tilby en ”prosessor-inngang”, og FMJ A32 er ikke noe unntak. Arcam sin metode er at den ene tape-inngangen kan konfigurerers til ”fixed-gain”, noe som innebærer at volumkontrollen for denne inngangen stilles til et fast nivå. Et punkt som skiller Arcam fra øvrige forsterkere jeg har prøvd med denne finessen, er at man selv kan justere dette faste nivået i oppsettmenyen. Det må for øvrig innrømmes at jeg ble litt forvirret da jeg skulle sette opp prosessorinngangen uten å ha lest manualen først, da jeg tok det for gitt at det var inngangen med navn ”AV” som var tilgodesett med denne muligheten.

Ved bruk av ”prosessor-inngang” skal man være oppmerksom på at det kan forekomme crosstalk fra øvrige innganger. Jeg registrerte dette ved å spisse ørene ekstra mye når en CD gikk og surret samtidig med at prosessorinngangen var aktivert. Nivået på crosstalk var likevel enda lavere enn det jeg registrerte i tilsvarende situasjon for forforsterkeren Linn Kolektor, og utgjør overhodet ikke noe praktisk problem. Hvis man likevel vil sikre seg fullstendig mot dette, anbefales det at øvrige innganger ikke er signalbærende mens man benytter prosessorinngangen.

Dette med prosessorinngang er altså et første trinn i integrering mot surround, der Arcam etter hvert har fått selskap av en del andre produsenter. Det samme kan man ikke si om trinn 2. Som ekstrautstyr kan nemlig Arcam tilby en separat analog 7.1-modul som kan ettermonteres. Også tidliger har Arcam hatt en surroundmodul for integrert stereoforsterker, en modul som ble kalt ”DAVE”. Denne var beregnet for forsterkeren Alpha 10, og var en digital modul med bla. Dekoding for Dolby Digital, men manglet til gjengjeld 5.1-inngang. Jeg har ikke inntrykk av at modulen ble en ubetinget suksess, og jeg er heller ikke overbevist om at dette var den riktige tilnærmingen. Prisen ble litt drøy til over 10 lapper, og en digital modul blir lett utdatert.


Denne gangen er det altså en ren analog modul, og til min store glede har Arcam forsynt den med 2 stk. 7.1-innganger. Prisen forventes å ligge på ca. 5.000,-, og modulen kan også installeres i forforsterkeren C30, samt toppmodellen av integrert forsterker i DiVA-serien. Etter mitt syn har Arcam her lagt et Columbi-egg, og fyller et digert tomrom i hifi-markedet. Mens det etter hvert er en del hifi-produsenter som har kommet med high-end prosessorer (også Arcam), er det nesten ingen rene analoge multikanals forforsterkere å oppdrivve. Og de få som finnes, har stort sett bare en multikanals-inngang, og denne er begrenset til 5.1. Fordelen med å ha to sett innganger er åpenbar. Det gir på den ene siden frihet til å kunne velge separate spillere for SACD og DVD-Audio, eller hvis man benytter en universalspiller, kan den andre inngangen benyttes til en (rimelig) surroundreceiver med pre-out for dekoding av for eksempel TV-signaler.


Lytteinntrykk FMJ CD33
Den umiddelbare foranledningen til at CD33 ble tauet inn som testobjekt, var at jeg i forbindelse med testing av forsterkersettet Linn Klimax til over 160.000,- hadde behov for å benytte en CD-spiller som ikke satte særlige begrensninger for den totale ytelsen. Med min egen Sony CDP-XA5ES var det innimellom enkelte unoter å spore i form av en anelse hardhet i lyden. Med Arcamen var dette sporløst borte. Ikke minst gjaldt dette på den siste Jarrett-CDen ”Up for it”, som med CD33 fikk et stort løft. Også bikkja ga sin hyllest til CD-spillerns egenskaper ved at den responderte på bjeffingen fra lausbikkja i bakgrunnen i overgangen mellom ”If I Were A Bell” og ”Butch & Butch”. Dette hadde gått upåaktet hen tidligere.

Også sammen med sin rettmessige makker, FMJ A32 viste CD33 sin overlegenhet sammenlignet med Sonyen. Og nettopp i denne kombinasjonen oppsto den en slags symbiose, ved at egenskapene til CDspiller og forsterker gikk opp i en høyere enhet. Mine forventninger til spilleren på forhånd gikk litt i retning av et detaljfokusert lydbilde, på grensen til det kliniske. Desto mer gledelig at opplevelsen nærmest ble det motsatte. For selv om detaljgjengivelsen var imponerende, var det hele gjengitt med en uanstrengt selvfølgelighet som jeg bare kan karakterisere som musikalsk.

Arcam FMJ CD33 er den beste CD-spilleren jeg har prøvd i mitt anlegg. Den overgår uanstrengt min Sony, og også Denon DVD2900 og 3800, som befinner seg i noenlunde samme divisjon. Men også Linn Genki, som har en prislapp som begynner å nærme seg Arcamen må nok finne seg i å bli forbigått på lydkvalitet, selv om avstanden er klart mindre. Fritt etter hukommelsen har også disse to spillerne litt av de samme karakteristikkene.

I våre dager er 18.000,- for en CD-spiller en god slump penger, og når det etter hvert har kommet en del DVD-spillere på markedet som også er habile CD-formidlere er det klart at mange velger nye løsninger. Det er derfor gledelig å konstatere at CD33 så klart distanserer seg fra selv meget gode DVD-spillere i lydkvalitet.Lytteinntrykk FMJ A32
Denne forsterkeren fikk altså den utakknemlig oppgaven å hoppe etter Linn Klimax, forsterkersettet som fullstendig hadde forført meg på sensommeren. Forventningene til A32 var da også spikret, mer eller mindre basert på forsterkerens høflige ytre framtoning: dette ville vel bli et lite gjesp…?

Jeg er litt usikker på om det skyldes at denne forventningen trengte litt tid på å bli ryddet av veien, eller om jeg må revurdere min skepsis til innspilling av forsterkere som et relevant fenomen. Uansett opplevde jeg at det tok litt tid før forsterkeren helt våknet til full vigør.

For etter et par dager var det en dynamikk, musikalitet og spillerglede fra denne forsterkeren som faktisk på enkelte punkt ikke sto særlig tilbake for den bortimot 10 ganger dyrere forgjengeren. Nesten, men ikke helt. Også Arcam har en imponerende presisjon i lydbildet, og har også ne av den samme evnen til å kunne spille lavt, uten at det blir uengasjerende. Den ekstreme detaljeringsevnen fra Klimax er nok ikke helt på plass, heller ikke evnen til å skape visuelle bilder. Også basskontrollen opplevde jeg som en anelse bedre på dette 10 ganger dyrere forsterkersettet, og det skulle vel egentlig bare mangle. Til gjengjeld opplevde jeg at A32 på enkelte innspillinger kunne være minst like musikalsk. Og svært engasjerende. Ikke mye høflig engelskmann her, til tross for et meget veloppdragent ytre. Denne forsterkeren har den meget tiltalende kombinasjonen av å spille både meget rent og behagelig, samtidig som den gir fot. De av dere som var lyttende mennesker også på slutten av 70-tallet skjønner kanskje hva jeg mener når jeg sier ”Yes sir, I can Boogie”.

For 17.000,- er Arcam FMJ-A32 i mine ører en forbasket god forsterker. En svært skarpskodd konkurrent selv om den bare skal fungere i et rent tokanals-oppsett. For den som i tillegg er ute etter å kombinere den med surround, stiller forsterkeren i en egen divisjon med de muligheten som gis med oppgradering til analog surroundforforsterker.

konklusjon

Mer informasjon

Med FMJ CD33 har Arcam vist at det fortsatt er meningsfullt å kjøpe en ren CD-spiller til nesten 20 lapper. Om ikke dette overrasket meg, ble jeg svært overrasket over hvilke egenskaper som skjuler seg i makkeren A32, egenskaper som klart trosser den høflige engelske framtoningen.
”Yes sir, I can Boogie.”
Importør: DiVA Hifi AS: www.akustikk.no
Hovedforhandler i Norge: www.hifiklubben.no
Produsent: www.arcam.co.uk

Informasjon CD33: http://www.arcam.co.uk/fmj/products/cd33.html
Bruklermanual CD33: http://www.arcam.co.uk/downloads/FMJCD33E1.pdf

Informasjon A32: http://www.arcam.co.uk/fmj/products/a32amp.html
Brukermanual A32: http://www.arcam.co.uk/downloads/SH113E.pdf


Sist oppdatert : 12.09.2004 11:41:54
Lest 8513 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.