Thursday, 30 May 2019 08:58

Butikkinspeksjon – Duet Audio i Bergen Featured

Written by

 

I en tid der store deler av HiFi-bransjen sliter er det noen som går mot strømmen. Vi har avlagt Martin Aadland sin Bergensavdeling av Duet Audio en visitt.

Da jeg ble kjent med Martin for drøyt fem år siden var han primus motor for Musik-Magazinet sin HiFi-avdeling. Et ganske heftig verv for en 23-åring, men det sluttet ikke akkurat der.

For rundt påsketider for tre år siden startet han sin egen butikk sentralt i Bergen – en Bergensavdeling av Duet Audio. Vi laget en reportasje fra åpningen, som du kan lese her. Og det må innrømmes at jeg i noen svake stunder tenkte at dette var da svært dristige greier, som kanskje kunne ende med et brak?

Sist høst kom «braket». Martin flyttet fra rundt 150 m2 inklusiv lager til 360 m2 + lager i nabolokalene, der jeg for en liten mannsalder siden har vært og handlet barnevogn. Siden jeg flyttet fra Bergen til Oslo for 1½ år siden ble det ikke anledning til å være til stede under åpningen. Men ved første Bergenstur måtte den nye butikken avlegges en visitt.

De nye lokalene har flere lytterom og soner, der over halvparten ligger noen trinn lavere enn inngangsnivået. En bred åpen trapp utgjør en åpen forbindelse, og en naturlig soneinndeling mot de nedre gemakker.

 

Akustikk

Martin er en mann som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av akustikk, og når han i tillegg later til å være noe i nærheten av en gjennomsyret perfeksjonist gir det seg utslag i at det jobbes iherdig med romakustikken i mange faser. Jeg vet at han ikke var helt tilfreds i de gamle lokalene, og han har derfor lagt ned mye arbeid i akustisk regulering i hoved-lytterommet i den nye butikken. Her er det konvensjonelle spilevegger med dempemateriale bak som er benyttet. Men i tillegg er det en utfordring i bassen som han jobber med å foreta supplerende tiltak for å dempe.

I størstedelen av lokalene et det foreløpig ikke foretatt akustikkdemping. Her har Marin litt andre ideer, og planlegger i stor grad bruk av akustikkpaneler. Han har også på gang forhandlinger om å selge paneler. Et veldig spennende prosjekt, og et litt unikt tiltak for en HiFi-forhandler.

 

 

Hovedlytterommet

I hovedrommet er det Piega, Kef og McIntosh som dominerer. En god illustrasjon på at vi har å gjøre med en person som sikter svært høyt er at flaggskiphøyttalerne fra både Piega og McItosh er til stede, sammen med Kef Blade.

McIntosh XRT2.1K er noen utagerende line-array høyttalere, som består av 45 diskanter, 28 elementer for øvre mellomtone, 2 mellombasser og 8 basser. De to sistnevnte kategoriene er plassert i et griselekkert ventiler kabinett, mens de 73 elementene for øvre frekvenser er plassert på et panel som ligger noe foran det over to meter høye kabinettet. Jeg var på nippet til å be Martin om å koble dem opp, men impulskontrollen overtok. For jeg vet at Martin ikke er typen til å bare slepe dem til en tilfeldig posisjon, for så å starte avspilling!

 

 

Men 1,4 mill for McIntosh XRT2.1K holder ikke til toppen på pallen, for hovedrommet sine dyreste modeller er Piega Master Line Source. Her må du ut med ytterligere en halv mill. for å få hjem til deg. Dette er også modeller med todelt kabinett, der 6 stk. 9-tommers basser sitter i et separat kabinett. Og på et separat panel sitter 9 bånd-mellomtoneelement og 24 bånddiskanter, hvorav 12 sitter på baksiden.

 

Hodetelefonavdeling

I nedre del finner vi blant annet en svært rikholdig hodetelefonavndeling, dominert av bl.a. HiFiman, Focal, Grado og Sennheiser. Dette supplert med Head-fi elektronikk fra Schiit, en produsent som for øvrig har en spennende platespiller med det strålende navnet Sol i horisonten.

I inngangsområdet er det også en liten hodetelefonavdeling med utvalgte Beoplay-modeller.

 

Thorens

Denne tradisjonsrike produsenten er et av satsingsområdene til Duet Audio, som også er importør av dette merket. Og årets messe i Munchen kunne by på flere nyheter, blant annet TD 1600 og TD1601, og den rålekre spolebåndspilleren TM 1600, som bygger på det samme designet.

På HighEnd i Munchen ble det også vist frem en relansering av klassikeren TD- 124 med navn 124DD. Martin bestilte 5% av hele Limited Edition-serien!

 

 

Naim-rommet

Naim har hatt en spesiell plass i Martin sitt hjerte, helt fra dagene hos Musik-Magazinet. Og i nedre avdeling har han satt av et eget rom til Naim. For tiden er Naim-anlegg satt opp sammen med et par Kef Blade, men det kan sikkert variere med tiden.

Og også et eget lite Naim-museum har fått sin plass i dette rommet.

 

Kinorom

Et helt nytt element i den nye butikken er at Martin også satser på bilde. For i tillegg til at det er rigget opp TV i et par av sonene i nedre avdeling, har Martin konkrete planer om å bygge opp et kinorom i et hittil ubenyttet rom. Et spennnede prosjekt der det blir rikelig anledning til å gjennomføre omfattende akustikk-tiltak.

 

Audiophile.no ønsker Martin og Duet Audio lykke til med en flott butikk!

 

Read 6217 times Last modified on Thursday, 30 May 2019 12:03
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.