Thursday, 24 August 2023 10:22

B&W 600 S3 - innstegsmodeller på klassereise?

Written by

600-serien har i flere årtier vært den viktigste serien til den engelske produsenten på sydkysten av England. Nå kommer den i ny drakt, og med mange vesentlige nyvinninger. Snakker vi om en gradvis klassereise gjennom årtier fra budsjettklasse til mellomklasse?

For et par måneder siden fikk vi en invitasjon til digital preview for ny 600 S3-serie den 12. juli, med embargo den 23.august. Og som vanlig når det er B&W som presenterer nyheter var det Andy Kerr som sto for introduksjonen.

600-serien siden 1995

600-serien er den kanskje aller viktigste og dominerende serien til Bowers & Wilkins, i hvert fall når det kommer til volum. Det startet allerede på midten av 90-tallet, med DM 600-serien som kom i 1995, og den ble utviklet i tre generasjoner, der det sluttet med S3.

I 2007 lanserte B&W et litt iøynefallende skifte, både i navn og design. En designmessig litt dominerende skiltplate rundt diskanten ble et toneangivende element på baffelen, selv om ordet «rundt» er litt misvisende, for det var et litt dristig grep med en kraftig usymmetrisk plate som stikker ut til høyresiden av diskanten. Et litt spennende grep, men alt har sin tid. Og navnet endret seg fra 600-serie til noe som kanskje kan kalles 680-serie, og vår skribent Trond den gang hadde en gruppetest av flere av modellene i denne nye serien i 2007. 680-serien kom også med sin S2 i 2014, og denne oppdatering dannet egentlig skole for designet også til etterkommende modeller. Sentrale ingredienser var at den tverrstilte platen ble fjernet, og en grill dekket diskantelementet. Sistnevnte var nok et kjærkomment grep, for bulker i diskanten var et veldig hyppig fenomen etter en stund. I tillegg fjernet B&W DM-prefikset foran modellnavnet, og sånn har det forblitt også på etterkommende serier.

I 2018 kom benevnelsen 600-serien tilbake, og i 2020 lanserte B&W serien 600 S2 Anniversary Edition.

B&W 600 S3

Den nye 600-serien som ble lansert den 23.8 har fått navnet 600 S3, og dette navnet avslører på ingen som helst måte dramatiske oppgraderinger sammenlignet med utgående serie. Det gjør heller ikke designet, i hvert fall ikke før man legger merke til at diskant- og mellomtone har fått en innbyrdes mye tettere plassering. Dette har selvfølgelig primært en lydmessig begrunnelse, i at Bowers & Wilkins har ambisjoner om at det skal gi en mer homogen gjengivelse med bedre perspektivegenskaper. Men en bonus er at det samtidig gir et løft til designet. På samme måte som den smalere baffelen på 700 S3-serien som kom for et år siden gir en mer designmessig spenning mellom drivere og baffel, bidrar også det tette visuelle samspillet mellom diskant og mellomtone(/bass) til en lignende virkning.

Titan diskant

Og det er nettopp diskanten som er den mest spennende nyheten på 600 S3, selv om det samtidig er den minst synlige nyheten. For her har B&W introdusert et helt nytt materiale i de 25mm store diskantdriverne. Andy Kerr i B&W hevder at Titan har den samme stivheten og oppløsningen som aluminium benyttet i forgjengerne, men med enda bedre demping. Dette hevder han skal gi eksepsjonell oppløsning og raffinement fra en høyttalerserie med moderate priser.

Titan er et materiale som ikke tidligere har vært benyttet i diskanter hos Bowers & Wilkins, og ifølge produsenten er de nye titandiskantene kvalitetsmessig mellom aluminiumdomene i forgjengerne og karbonfiberdiskantene i 700 S3.

En langt mer synlig oppgradering er den nye grillen som sitter foran diskantdriverne. Og bra er det, for den er faktisk hentet fra de nye Signature-modellene i 800-serien som ble lansert tidligere i sommer. B&W mener at dette skal bidra til en klar forbedring av diskantgjengivelsen.

Mellomtone- og bassdrivere

Selv om materialet i mellomtonedriverne er en gammel kjenning etter at Kevlar ble erstattet av Continuum som membranmateriale for flere generasjoner siden. Men mellomtonedriverne er likevel oppgradert med detaljer hentet fra 700-serien, ifølge Andy Kerr.

Bassdriverne i 603 S3 har fremdeles en cone av papir, men det er likevel enkelte justeringer på bassdriverne i forhold til forgjengeren

 

Delefilter og terminaler

Delefilter er oppgradert med elementer fra 700-serien, noe som hevdes skal bidra til en mer transparent lyd. Det er likevel ikke benyttet komponenter fra Mundorf – det er forbeholdt 700-serien.

Terminalene for høyttalerkabler er et hyggelig gjensyn fra min test av B&W 705 S3. I tillegg til å være eksklusive gir de en god romslighet, særlig for dem som har behov for å benytte to kabel-sett til f.eks. bi-amping. På den minste stativhøytaleren 607 S3 er disse terminalene montert litt forsenket i kabinettet for å gjøre dem litt mindre i veien ved en eventuell on-wall montering av høyttalerne.

 

Farger og finish

I vår del av verden kommer 600 S3 i tre ulike farger, eller fargekombinasjoner. Vi snakker om hvit, sort, og kombinasjonen lys eik farge og hvit front. I Asia blir det i tillegg tilgjengelig en fjerde fargevariant, med kirsebærfarget kabinett kombinert med sort baffel.

Noen av oss tenderer til å foretrekke den sorte fargen på disse modellene, som gir en ekstra fin visuell fremheving av continuum-mellomtonen.

Finishen er vinyl på alle modellene i 600 S3-serien, noe B&W mener er et naturlig valg i denne prisklassen i en serie «made for music».

Modellene i 600 S3-serien

B&W 607 S3

Den minste modellen er 607 S3. Andy Kerr omtaler denne som bokhyllemodell i motsetning til storebror som defineres som stativhøyttaler. Og så vet vi alle at begge modellene selvfølgelig kan benyttes både i bokhylle og på stativ, selv om stativplassering normalt gir bedre vilkår for lydgjengivelsen.

607 har en toveiskonstruksjon med B&W sin tradisjonsrike bassport som de har døpt til Flowport, og som har en golfballinspirert struktur plassert på baksiden.

Diskanten er den samme 25mm titandriveren som på resten av serien, mens mellomtone-bassdriveren er en 5-tommer Continuum.

Oppgitt følsomhet er 84dB, og frekvensrespons på 52Hz – 28kHz +- 3dB. Sistnevnte strekker seg ned til 40Hz ved -6dB.

Veil. pris for 607 S3 er NOK 8.996,-
Les mer om 607 S3 hos Bowers & Wilkins

B&W 606 S3

Dette er den største stativmodellen i den nye serien, og her er mellomtone- / bass økt til 6,5 tommer (165mm). Også dette en toveiskonstruksjon med Flowport på baksiden.

Oppgitt følsomhet er økt til 88dB på denne modellen, og danner et mønster vi kjenner igjen fra andre B&W-serier med at den minste stativmodellen har langt lavere følsomhet enn de andre modellene.

Frekvensresponsen noe overraskende oppgitt likt for 606 og 607. Det vil si 52Hz – 28kHz +- 3dB, der bassresponsen strekker seg ned til 40Hz ved -6dB.

Veil. pris for 606 S3 er NOK 11.396,-
Les mer om 606 S3 hos Bowers & Wilkins

B&W 603 S3

Seriens eneste gulvmodell, og som naturlig nok er konfigurert som en treveis høyttaler. I tillegg til en 25mm titan-dome er det en dedikert 150mm Continuum FST mellomtone og to stk. papirbaserte 165mm bassdrivere.

Denne konfigurasjonen gir en følsomhet på 90dB, og en frekvensrespons på 46Hz – 28kHz +- 3dB, og går ned til 29Hz ved -6dB.

Veil. pris for 603 S3 er NOK 25.996,-
Les mer om 603 S3 hos Bowers & Wilkins

B&W HTM6 S3

Dette er senterhøyttaleren i serien, og er utstyrt med to mellomtone-/basser på 130mm.

En følsomhet på 87 dB, og frekvensrespons på 72Hz - 28kHz ±3dB.

Veil. pris for HTM6 S3 er NOK 8.498,-
Les mer om HTM6 S3 hos Bowers & Wilkins

 

B&W FS-600 S3

Bowers & Wilkins har laget nye dedikerte stativer til de to stativhøyttalerne i serien. Og som omtalt tidligere er det nytt at disse to høyttalermodellene er forberedt for å kunne skrus fast til stativene FS-600 S3.

Veil. pris for Fs-600 S3 er NOK 3.298,-
Les mer om FS-600 S3 hos Bowers & Wilkins

Last modified on Friday, 25 August 2023 06:50
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Related items