torsdag, 03 februar 2005 23:00

Tord Gustavsen Trio: The Ground

Skrevet av Roy Ervin Solstad

"Changing Places" var en strålende platedebut av Tord Gustavsen Trio. Oppfølgeren "The Ground" er enda bedre.

 

Fremdeles er det lett iørefallende og lyrisk triojazz det dreier seg om. Her er ingen ekstreme påfunn eller utskeielser, kun melodiske godbiter i delikate arrangementer.

Pianisten Tord Gustavsen har tidligere samarbeidet med Silje Nergaard på flere av hennes plater, men han står minst like godt på egne bein - med egen trio. Sammen med Jarle Vespestad på trommer og bassisten Harald Johnsen, befester trioen sin posisjon i norsk jazz.

Gustavsens til tider nesten "popaktige" melodilinjer, gjør at sammenligningen med svenskenes store jazztrio Esbjørn Svensson Trio faller helt naturlig. Men der EST benytter image og promotering et popband verdig, lar Tord Gustavsen Trio musikken alene gjøre jobben. Og det gjør den godt.

En av Akersgatas anmeldere mener sågar at låten "Colors of Mercy" kunne vært komponert av Elton John, men om det er et kompliment i jazzleire, er jeg mer usikker på. Det må uansett i såfall være snakk om den middelaldrende pop-pianisten sine mer rolige og dempede låter, for både denne låten - og resten av plata for den del - er svært laidback.

Fordelen med dette, er at de tre medlemmene i trioen gir hverandre plass til å musisere, enten det er soli eller harmonier fra Gustavsens piano, lett visping på cymbalene fra Jarle Vespestad eller Harald Johnsens traktering av verdens flotteste fire-strengs instrument.

Sistnevntes spill på "Sentiment" er bare praktfullt.

I 2003 ble kom "Changing Places" som en overraskelse på de fleste utenfor Norge. Med "The Ground" har Tord Gustavsen Trio bokstavelig talt grunnlaget for å legge Europa og resten av jazzverden for sine føtter.

Anbefales på det varmeste.

Av Roy Ervin Solstad, 4. februar 2005

Kjøp plata på CDon

Musikk: *****

Lyd: *****

Label: ECM

Lest 3183 ganger Sist redigert tirsdag, 28 januar 2014 10:42