onsdag, 23 mars 2016 20:21

AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

Skrevet av

 

Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

Dette albumet inneholder smakebiter på arier fra en rekke operakomponister. Det er innspilt i Den Norske Opera & Ballett fra oktober 2013 til april 2014, med det Operaorkesteret. Her blir de dirigert av New Yorkeren John Fiore

 

 

 

 

Inntrykk

Denne utgivelsen tilhører den gruppen med utgivelser som får meg til å huske hvorfor jeg gjorde helomvending for rundt 20 år siden, fra å ikke helt ha sansen for opera til å bli periodevis ganske betatt. Marita sin stemme er praktfull, og aller best liker jeg den når vi befinner oss i det noe lyriske eller romantiske terrenget. Dette er en av grunnen til at de to innslagene fra Mozart sin Nozze di Figaro er blant mine favoritter her. I tillegg til at det er vanskelig å komme forbi Mozart som en av de aller største operakomponistene.

Puccini er selvfølgelig en annen av gigantene, og på både på Signore,Ascolta og Tu che di gel sei sinta fra Turantot er Marita Sølberg i sitt ess. Det samme gjelder for Si, mi Chiamno Mimi fra La Boheme.

Bellini greier også å komme med blant mine favorittspor, med Oh! Quante volte, oh! fra I Capuleti e i Montecchi

Richard Strauss sin opera Die Liebe der Danae er ikke blant hans mest kjente verker, og ble fremført etter hans død. Men han er på en annen side svært godt kjent for sine sanger, toppet av «Die Vier Letste Lieder» som Marita Sølberg også har fremført. Det er åpenbart at hun behersker begge deler – praktfullt!

 

Vi er veldig bortskjemt med god lyd på platene fra Simax. Enkelte av innspillingene er nesten grensesprengende. Som på Fjorårets utgivelse Senoveh med Stein-Erik Olsen, som ble kåret til årets CD her i Audiophile.no. Lyden på denne CDen met Marita Sølberg er flott, men i mine ører når den ikke helt opp til de aller beste fra Simax. Det er flott klang og godt perspektiv, og dynamikken er bra. Men noen ganger låter det likevel en liten anelse hardt, avspilt over mitt anlegg.

 

 

Les mer om denne platen hos Simax Classics

 

 

Lest 6144 ganger Sist redigert torsdag, 24 mars 2016 08:23
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.