tirsdag, 22 januar 2019 20:44

AUDIOFILT INNTRYKK: Per Arne Glorvigen – Buenos Aires – Paris – Chicago. Nyskapende fyrverkeri med kjente baktepper.

Skrevet av

Per Arne Glorvigen har flere plateutgivelser bak seg. Men Buenos Aires – Paris – Chicago er den første utgivelsen med egne komposisjoner.

I tillegg til en rekke utgivelser under eget navn har Per Arne Glorvigen også mange utgivelser sammen med den legendariske fiolinisten og Piazzolla-tolkeren Gidon Kremer. Dette indikerer en mer enn middels interesse for Tango, og da spesielt argentinsk tango.

 

Buenos Aires – Paris – Chicago

Så er det da også argentinsk tango som er den åpenbare inspirasjonen til Glorvigen i det første verket – et verk han har valgt å kalle Dos Noruegos en Buenos Aires. Tittelen er en hyllest til- og parafrase over Gerswin sin «An American in Paris», mens musikken er åpenbart Piazzolla-inspirert. Såpass inspirert at vi finner direkte musikalske sitater, men satt inn i en annerledes musikalsk ramme. Dette er minst like sprudlende som Piazzolla, og forrykende spilt av både Per Arne Glorvigen på bandeon, Andreas Brantelid på cello og Norsk Kammerorkester. Og utgivelsens flotte lyd og eksplosive dynamikk understreker musikkens karakter.

 

På verket Scènes de Bistrot er vi over til Paris. Tittelen refererer til Glorvigens utallige observasjoner fra Bistroer i Paris, og verkets mange småstykker kan kanskje betraktes som musikalske koloritter til små episoder, og på den siste låten i dette verket vinner vi et av de mange musikalske sitatene – denne gangen til Can-can. Spennende musikk er det uansett.

Avlutningsverket Very Early Morening Blues har bakgrunn i Glorvigens aller første fascinasjon – klassisk blues. Her dyrker han også klassekontraster, i møtet mellom en veldig billig harmonika og en Stradivarius-cello. En svært nyskapende og spennende komposisjon, med en laaang intro der du aner en bluesy atmosfære, men ser ikke bluesen før den plutselig kommer bølgende mot deg i fulle drag. Så går det en stund mer over i samtidsmusikk, før 12-taktern kommer tilbake. Fantastisk!

 

Produksjonen

Jeg har så vidt nevnt lyden tidligere, men må gjenta. Dette er utrolig gjennomsiktig om dynamisk. Vi er vant med god lyd fra Aurora, men dette er helt i toppsjiktet! Og så setter jeg umåtelig stor pris på at noen tviholder på Digi-pack som den selvfølgelige emballasjen til en CD.

 

Utgivelsesdato er satt til 1. februar. Det er all grunn til å glede seg!

Les mer om Buenos Aires – Paris – Chicago hos Aurora.

 

Lest 4437 ganger Sist redigert onsdag, 23 januar 2019 16:55
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.