tirsdag, 14 april 2020 11:44

ANMELDELSE: Il Processo – Italiensk krimdrama med nerve

Skrevet av

Netflix har lansert en ny krimserie som hever seg langt over flertallet i sjangeren. Det er grunnet i en cocktail med mange hovedingredienser.

Serien starter ikke uvanlig med funnet av liket av en 17 år gammel jente. Det blir funnet elven i Mincio, en elv som renner fra Lago Gardia og stryker forbi den klassiske byen Mantov hvor den lokalt utvides til sjøene Lago Superiore, Lago di Mezzo og Lago Inferiore som ble opprettet kunstig på 1100-tallet, og som omkranser denne mellomstore byen, før elven igjen innsnevres og forener krefter med Po før utløpet i Adriaterhavet.

Det blir snart etablert at den avdødes siste bevegelser var under et selskap rundt midnatt på Palazzo del Tee, et historisk palass fra 1500-tallet i sydkant av Mantova sentrum. Dette har igjen link til en av Mantovas mest velstående familier.

Seriens videre forløp utvikler seg til en serie med rettsaker, der Linda Monaco er tiltalt for mordet. Det utvikler seg til en langvarig duell mellom den lett arrogante advokaten Ruggero Barone og aktor Elena Guerra, der sistnevnte etter hvert må slite med en ballast som gjør at hun burde trukket seg fra begynnelsen av saken på grunn av inhabilitet.

En såpass lang serie basert på en enkelt sak kan lett utvikle seg til å bli for lang. Eller det bringes inn for mange nye elementer for å gi stadig fornyet aktualitet i et omfang som gjør at en serie lett kan balansere på kanten av såpeopera. Il Processo styrer trygt unna begge disse fallgruvene, og det har med å gjør den cocktailen jeg nevnte innledningsvis, en miks som i kortversjon kan kalles kvalitet.

Ingredienser

En litt mer analytisk tilnærming til hva grunnelementene består av vil avsløre at det ligger på mange plan. Vi starter med at serien gir en nærgående studie av de sentrale aktørene, ikke minst aktor Elena Guerra, mesterlig spilt av Vittoria Puccini. Dette gir en høy troverdighet og severdighet. Den innledningsvis glatte aspirerende stjerneadvokaten Barrone får også litt furer i ansiktet etter hvert. Og så er det uunngåelig å trekke frem den herlige karakteren Giancarlo Guerra, aktorens far som er en pensjonert dommer i klassisk italiensk inkarnasjon.

Et annet element er at det er utvist stor kyndighet i balansegangen det er når krimdramaet skal ha sin progresjon. En balansegang der de nye elementene som bringes inn verken må være heseblesende påfallende, eller gi en for statisk dynamikk. Denne balansen ivaretas utmerket, blant annet ved at det kommer inn naturlige vendinger innen det sosiale livet til hovedaktørene.

Og sist men ikke minst er det unektelig et aktivum at location er i sørøstlige hjørne av Lombardia, en liten times biltur syd for Verona i en mellomstor klassisk by proppfull av klassisk arkitektur. Og dette elementet styrkes av at serien er ganske tro mot geografiske detaljer, der eksempelvis Palazzo del Tee er et høyst eksisterende etablissement.

Selv om serien slutter med noen løse tråder, fremstår det som lite sannsynlig at vi skal bli en sesong 2. Til det vare sesong i alt for stor grad designet rundt det aktuelle rollegalleriet. Bortsett fra det ville det være kjærkomment med en sesong 2 av Prosessen.

 

 

 

 

 

 

 

Lest 6492 ganger Sist redigert søndag, 31 mai 2020 06:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.