tirsdag, 26 mai 2020 20:11

ANMELDELSE: Inhuman Resourses – Fransk drama med overraskende vendinger.

Skrevet av

Netflix-serien En Helvetes Jobb har Eric Cantona i hovedrollen. Han har flere kompetanseområder enn å sparke fotball.

Fotballspilleren Eric Cantona har hovedrollen i Netflix-serien Inhuman Resources. Eller En Helvetes Jobb, som er den norske tittelen. Og hvis du bekymrer deg over at en topp fotballspiller kanskje ikke er verdens beste skuespiller, er det all grunn til å nullstille seg.

Cantona spiller rollefiguren Alain Delambre, en forhenværende personalsjef i et firma med 70 ansatte som ble oppsagt 6 år tidligere på grunn av innskrenkinger. Og som han sier selv i introen: Jeg var en eldre ansatt, og Eldre ansatte er de siste som blir ansatt når det er jobb å få, og de første som får sparken. 

Han har sysselsatt seg med midlertidige jobber de siste seks årene, og havner i klammeri med en mellomsjef som oppfører seg bøllete, må gå, og blir på toppen av det hele saksøkt.

Også på hjemmebanen sliter han, og har et anstrengt forhold til både kone og voksne barn. For ikke å snakke om svigersønn. Han fremstår kort sagt som en litt enkel sjel med begrenset impulskontroll.

Hans tiltrekkende kone, som han stadig vekk er forelsket i overtaler han til å søke på en jobb som rekrutterer i et stort multinasjonalt selskap med navn EXXYA, og i søknadsprosessen roter han seg opp i en uholdbar situasjon som han likevel godtar i desperasjon etter å få en ordentlig, godt betalt jobb.

Situasjonen utvikler seg ikke bra, og i tredje episode av serien kulminerer det hele ved at det går som man må forvente, særlig etter de utallige hintene man får via Alain Delambre sine hyppige, glimrende monologer direkte til publikum, åpenbart fra fengsel.

Vendepunktet

Serien kunne på en måte ha sluttet her, og riktignok etterlatt seeren med et halvtomt, og litt likegyldig inntrykk Men det er også etter 3. episode at serien gradvis får en overraskende vending – en vending som først blir forsiktig eksponert av Dorfmann, direktøren i EXXYA, i en kommentar helt på tampen av 3. episode. Men rekkevidden av denne kommentaren blir ikke eksponert for fullt før mot slutten av serien. Alain var kanskje ikke en fullt så enkel sjel som man har fått inntrykk av likevel. Things are not allways what they seem

Cantona

Det er ikke tvil om at det er nettopp Eric Cantona som bærer denne serien. Han spiller veldig bra, og fyller rollefiguren Alain Delambre utmerket. Og det bør ikke komme som noen overraskelse at denne fotballstjernen også er en god skuespiller. Han har en merittliste på flere titalls filmer.

Men det er flere gode skuespiller i denne serien. Alain Delambre sin beste kamerat spiller også godt, og også han viser seg å være en langt mindre enkel sjel enn man kan begå den feilen å anta.

En helvetes jobb

Det er et utall serier både på Netflix og i andre kanaler, og flertallet av dem er av en kategori der man stadig vekk tar opp til intern avstemning om man skal gidde å se flere episoder. For meg var det aldri situasjonen med denne serien. 2-3 episoder ble absorbert i slengen, i en serie som har sin styrke i kombinasjonen av godt skuespill og en god regi. Kort sagt: en helvetes god jobb! 

 

Lest 3666 ganger Sist redigert søndag, 31 mai 2020 06:50
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.