onsdag, 20 august 2008 23:00

Audiovideophil byvandring i Bergen

Skrevet av

Etter et prisverdig initiativ av Jan Derek Skogen på nettstedet www.avforum.no ble det avholdt et treff for audio- og videoentusiaster i Bergen lørdag. Bergensere fra nevnte nettsted i tillegg til www.hifisentralen.no samlet seg til en byvandring innom byens asyler for de respektive lidenskapene.


av Karl Erik Sylthe, den 21.08.08

 

To av deltakerne hadde sørget for å utstyre forsamlingen med referansemateriale, som ble benyttet i alle butikkene. Dette besto på lydsiden av Nils Lofgren sin ”Acoustic Live”, der spor 5 ”Keith don`t go” pekte seg ut som standardspor. I hjemmekinoen ble det en medley bestående av utsnitt fra 4 filmer på en hjemmebrent DVD, der et utsnitt av klassikeren ”the fifth element” utgjorde introen.  

Før vi legger ut på turen bør jeg kanskje for ordens skyld presisere at de inntrykkene som serveres her først og fremst står for undertegnedes egen regning, og ikke nødvendigvis samsvarer med andre sine inntrykk, selv om jeg også har forsøkt å formidle en del av det som ble uttrykt av ”turgjengen”.


Musik-Magazinet

Etter en innledende runde på Friday`s med litt mat og (for noen) en halvliter, gikk turen til første stopp på løypen, Musik-Magazinet, hvor Thorbjørn Roll tok godt imot følget .  

I hjemmekinorommet var det rigget opp to alternative lydanlegg, koblet mot en videseksjon bestående av prosjektoren Optoma H31 og DVD-spilleren Pioneer DV668AV. Det første anlegget besto av Yamaha sin flaggskipreceiver Z9, koblet til et høyttalersett fra Klipch. Overraskende nok var det likevel et moderat priset anlegg med Onkyo SR602 supplert med en klassisk pakke fra svenske Audio Pro som ble kåret til rommets vinner av det vandrende panelet. Disse høyttalerne er Black Diamond v.2 (6k) i front, Black Vektor v.2 (2,7k) som senter, Black Pearl v.2 (3.5k), og subwooferen Ace Bass 2 (6,5k). Dette settet framsto også som sterk kandidat til vandringens ”Best Buy” i moderat prisklasse. I mine øyne gjorde prosjektoren også en meget god figur, ikke minst tatt i betraktning en moderat prislapp på 13.000,-.


I Hifi-rommet fikk et oppsett bestående av Sonus Faber Cremona koblet til gjenoppstått elektronikk fra Electrocompaniet vist at de gamle er eldst. I hvertfall ble det for undertegnede en helt annen lydopplevelse å høre Nils Lofgren gjengitt av EMC1UP, EC 4.7 og en topakning monoblokker AW400. I samspill med Cremonaene ble det for meg kanskje ettermiddagens mest behagelige (og musikalske?) utgave av ”Keith don`t go”, selv om det nok skulle dukke opp atskillig mer informative tolkinger senere…


Hi-fi Klubben

Neste stopp var Hi-fi Klubben sine lokaler på Nordnes, hvor Vegard Østensjø hadde sørget for ettermiddagens største High-end seanse. Hifipressens yndling B&W802D til 100.000,- var koblet opp mot Classè elektronikk i den nye Delta-serien, nærmere bestemt CD-spilleren CDP-100 (38k), forforsterkeren CP-500 (37k), og effektforsterkeren CA-2200 (50k).


Det kan være delte oppfatninger om hva som tiltaler mest av ulike spillestiler, men den kirurgiske presisjonen i lydbildet kombinert med en formidabel detaljrikdom som disse høyttalerne varter opp med, er vanskelig å komme utenom. Særlig når det hele er så godt balansert som de nye 802D kan prestere, var det for meg umulig å gi etter for at dette var seansens desidert beste høyttalere, og totaloppsett. Og også det  dyreste...  

En sammenligning med Dali sine Helicon 800 gjorde det enda tydeligere på et spor på CDen Leahkastin enn på forsamlingens medbrakte referanselåt at det er stor karakterforskjell på disse høyttalerne. Daliene gjorde en meget god figur, men i mine ører havnet de ettertrykkelig i skyggen av 802D i denne sammenligningen, der elektronikken var den samme. Men så er det viktig å huske at dette er et veldig flyktig inntrykk.  

I hjemmekinorommet fikk vi stifte bekjentskap med flere medlemmer av B&W-familien. Den …ehh…  rimeligste diamanthøyttaleren i Nautilusserien, 803D til 65.800,-, dannet frontparet i et høyttalersett som for øvrig besto av senteren HTM3S (20k), 804S som surroundhøyttalere (!) og subwooferen ASW850.


Elektronikken besto av Flaggskipreceiveren som vaier høyere enn alle, Denon ACV-A1XV (50k), trolig markedets høyeste elektronikkprodukt. Denne var matet av DVD-spilleren Denon DVD3910 (10k), en spiller undertegnede har hatt fornøyelsen av å teste i en lengre periode.


Og en ganske samstemt forsamling etter vandringen mente at dette oppsettet ga den klart beste hjemmekinolyden. På Videosiden ble forestillingen derimot trekt noe ned av et tydelig for mørkt bilde, noe en prosjektorpære farlig nær pensjonsalderene ble hovedmistenkt for.    

BMH

En retrett til sentrum av Bergen førte den vandrende forsamlingen til ettermiddagens siste stopp, Bergen Musikkhandel. Og før jeg glemmer det – jeg fikk kraftige formaninger av forsamlingen om å skrive at BMH uforbeholdent må tildeles hederspris for ettermiddagens beste servering av forfriskninger. Selv måtte jeg nøye meg med Cola, siden jeg kjørte kamera…  

Åpningsseansen i budsjett-hjemmekinorommet bød også på et stort paradoks. Lørdagens i.o.f.s. dårligste hjemmekinolyd bød samtidig på den største positive overraskelsen – Yamaha sin nyvinning ”lydprosjektoren” YSP-1 imponerte mange av deltakerne med et surroundbilde som man skulle tro det er umulig å oppnå med bare en enslig høyttaler plassert under lerret. At lydkvaliteten ikke er helt på høyde med gode 5.1-høyttaleroppsett har på en måte mindre interesse, for det er ikke det segmentet dette produktet er ment å konkurrere i. Derimot er det en salgs lifestyle-produkt, gjerne beregnet for å henge under en Veggmontert plasma-skjerm. Det skal bli veldig interessant å følge med på hva Yamaha blir i stand til å videreutvikle dette konseptet til i senere utgaver, når for eksempel automatisk kalibrering med målemikrofon blir implementert.


En annen utradisjonell løsning med lifestyle-apell fra Mirage ga et langt mer tilfredstillende lydmessig resultat, også til en meget moderat pris. Omnisat høyttalersettet var koblet til en budsjett-pakke fra Harman/Kardon, bestående av receiveren AVR-130 og DVD-spilleren DVD-31. Begge disse lydoppsettene var koblet til en hundretusenkroners prosjektor fra Yamaha, som iflg vertskapet ikke fikk vist sin styrke på et lerret med såpass moderat størrelse.


I rommet for high-end hjemmekino var det langt heftigere saker. En elektronikkpakke fra Rotel besto av DVD-spilleren RDV1050 (5k), Prosessoren RSP1068(15k), effektmonsteret RMB1090 (20k) med 2x380Watt i front, og RMB1080 (13k) bak. Fronthøyttalerne fra Revel F30 fikk gjøre jobben alene i front uten drahjelp fra sub, og gjorde det bra. Det aner meg dette er høyttalere som mer enn gjerne skulle gjort en glimrende jobb også i et highend stereo-oppsett. Prosjektoren PTAE700 fra Panasonic jobbet ikke med optimal tilkobling, noe den led under iflg en deltaker som har tilsvarende prosjektor.  

I stereorommet til BMH var det moderat prisede oppsett som ble servert. Men på ingen måte uinteressante av den grunn.      

Det oppsettet som kanskje var mest markant besto av forsterkeren Rotel RA03 og CD-spilleren RCD02. Dette var koblet sammen med tretusenkronershøyttalerne Beta 20 fra Infinity, og serverte et ganske imponerede lydbilde til prisen. Likevel ble det for undertegnede litt vel mye informasjon i diskantområdet, selv om det var god informasjon som kom derfra. Men uansett, med en totalpris på bare tretten tusen var dette et meget interessant oppsett.


Et oppsett bestående av stativhøyttalerne Canton M 10DC (6k) ble koblet til elektronikk fra britiske Cyrus, og serverte lyd med et helt annet fokus. Her var det mellomtonen som rådet, og etter mitt syn også en langt mer musikalsk forestilling. Størst inntrykk gjorde det likevel når CD-spilleren CD6 og den integrerte forsterkeren ble koblet til Patos 402. Imponerende balanse gjennom hele frekvensspekteret, og i mine ører også en fin balanse mellom analytiske og musikalske egenskaper. Godt jobbet av 402, og veldig spennende takter fra Cyrus, som jeg gjerne skulle hørt mer av.      


5-6 timer etter avspark var denne byvandringen kommet til veis ende. Riktignok fortsatte mange seansen på et av byens serveringssteder (hva vet vel jeg, som ble sendt rett hjem til tastatur…)  

På vegne av deltakerne rettes stor takk til Musikk-Magazinet, Hi-fi Klubben og BMH for stor velvillighet og meget gode demonstrasjoner. Lignende tilstelninger imøtehøres i fremtiden, gjerne med flere deltakere på begge sider av skranken.

Lest 5571 ganger Sist redigert tirsdag, 19 januar 2010 13:09
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.