lørdag, 02 januar 2021 13:32

Elipson Heritage XLS 15 – en klassisk engelsk høyttaler fra Frankrike

Skrevet av

Franske Elipson har i høyeste grad en egen arv å ivareta. Men denne gangen er det kanskje mer en internasjonal høyttalertradisjon med skråblikk mot blant annet England som ivaretas.

Selv om Elipson er en produsent som både har elektronikk og ikke minst platespillere i sortimentet, er det først og fremst høyttalere som har vært satsingsområdet for denne aktøren i utkanten av Paris. De mener selv at de er Frankrikes eldste høyttalerprodusent, og vi skal ikke innlede noen diskusjon rundt det.

Selskapet Multimoteur ble stiftet allerede i 1938, og Joseph Léon ble direktør få år senere. I 1954 kom høyttalermodellen 45S8, en vegghengt konstruksjon som lett kunne gi helt andre visuelle assosiasjoner, der det ikke er utenkelig at det kunne avstedkomme direkte uønskede hendelser.

Runde former har alltid vært et kjennemerke for store deler av Elipson sin høyttalerkolleksjon, og også en reflekterende parabol som en del av konstruksjonen BS 50, som ble lansert i 1953. Og 60 år senere lanserte Elipson en rekonstruksjon av denne kalt BS 50 Tribute.

Heritage XLS 50

Men på denne klassiske modellen Heritage XLS 50 er det helt andre tradisjoner som dyrkes enn de vi primært assosierer Elipson med. Vi befinner oss i et terreng der virkelig store stativhøyttalere definerte en del av 70-tallet, og da et typisk høyttalerstativ ikke var 60cm høyt. Det er vel kanskje primært den engelske delen av høyttalerfloraen vi tenker på med dette konseptet, men også resten av verden var solid representert. Ikke minst USA, og JBL har fått svært stor oppmerksomhet omkring sine gjenfødte klassikere L 100 og L82 Classic, men også hornhøyttaleren JBL 4349 Studio Monitor som kom tidligere i år.

Heritage XLS 15 er en treveiskonstruksjon med bassrefleks. Et dominerende trekk er bassen, en 12-tommer med membran av cellolusefibre. Dette membranmaterialet hvder produsenten har gjort det mulig å oppnå en kombinasjon av stivhet og letthet som gir mulighet for å flytte luften hurtig. Bassen beveger seg ned til 40 Hz innenfor et avvik på +- 3db.

I mellomtonen er det en 55mm driver som står for musikken. Disse driverne har et arbeidsområde mellom 700 og 5000 Hz. Over 5kHz overtar en 22mm silkedome, og er hentet fra Elipson sin Prestige Facet-serie.

Justerbar gain

Elipson har gitt brukeren mulighet for å justere gain både i mellomtone og diskant. Dette gjøres ved hjelp av en vrider som kan justere +- 1dB for de respektive frekvensområdene.

Kabinett og stativ

Elipson mener at de har skapt et stivt kabinett ved hjelp av trefibre med middels tetthet i en stor tykkelse. I tillegg er det benyttet en innvendig avstivning av kabinettet.

Høyttaleren kan valgfritt monteres på en flat base eller en skrå base som tilter høyttaleren bakover. Det er også mulig å kjøpe et 19cm høyt spesiallaget stativ.

 

Prisen i Europa er satt til 1.990,- Euro.

BRL electronics i Sverige forhandler Elipson også til Norge, uten at vi foreløpig har fått info om denne modellen blir tatt inn i sortimentet.

 

 

 

 

 

Sist redigert onsdag, 06 januar 2021 08:46
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe