mandag, 17 mai 2021 05:21

TEST: Audio Pro C10 MkII – vellydende multikunstner som er pen i tøyet Spesial

Skrevet av

Audio Pro lanserte en betydelig oppgradert toppmodell av sine multiromshøyttalere for en drøy måned siden. Nå har vi hatt C10 MkII på test for å forsøke å finne ut hvordan den står seg mot noen av konkurrentene.

Svenske Audio Pro har siden de startet på slutten av 70-tallet møysommelig bygget opp et renomme i form av høy kvalitet for lite penger. For min egen del ble det en formidabel vekker da jeg få år etter århundreskiftet ble presentert for første generasjon av de kompakte stativhøyttalerne Black Pearl på en messe, en lillebror til gulvmodellene Black Diamond som først ble lansert i 1998. De spilte uforskammet bra til tross for en prislapp på to-tre tusenlapper, Og ikke minst denne første generasjonen så forførende ut med sitt enkle og rene design. De var trolig medskyldige i at jeg valgte et par Addon Six aktive høyttalere som kontorhøyttalere for en del år siden.

Og nettopp Addon-serien har vært en betydelig del av Audio Pro sitt sortiment det siste tiåret, en serie som har som dominerende fellestrekk at det dreier seg om aktive høyttalere med innebygget forsterker. Etter hvert ble også et flott håndtak i ekte lær et dominerende designtrekk på mange modeller.

Audio Pro C10 MkII

Da vi skrev om den nye toppmodellen av multirom strømmehøyttalere i april fikk vi inntrykk av at Audio Pro hadde gjort så mange gode valg at det var fristende å be om en test av denne høyttaleren. Og forbedringene og endringen besto i en kraftig utvidet strømmekompetanse, kombinert med et endret designuttrykk.

Design

Den oppgraderte modellen er et veldig illustrerende eksempel på hvordan en konstruksjon kan endre fullstendig karakter ved hjelp av bare noen svært begrensede virkemidler. For hvis vi ser bort fra baksiden av høyttaleren er det to hovedgrep som er gjort som endrer C10 fra å være en litt barsk strømmehøyttaler som inviterer til en tur – om ikke annet så ut på terrassen – til å være en elegant bordradio for møblerte hjem. Og disse to designelementene er at håndtaket er fjernet på C10 MkII, mens den til gjengjeld har fått en frontgrill i tekstil. Og selv om jeg har stor sans for det håndtaket i lær som har prydet Addon-serien, tiltaler det nye designet meg enda mer når høyttaleren skal stå permanent i en stue eller et annet oppholdsrom.

Det som er beholdt fra forgjengeren er det tiltalende betjeningspanelet i aluminium på toppen, og som på testeksemplaret har en ekstra elegant gullfarge, som slett ikke fremstår som kitchy takket være en sikker fargeavstemming mot det malte kabinettet, som for øvrig fås i sort og hvit i tillegg til testeksemplaret sin mellomgrå farge.

Hardware

C10 MkII har to diskantelementer på ¾ tommer med tekstildome. De drives av 2 stk. 20 watts klasse-D forsterkere. Mellomtone og bass ivaretas av en 5¼ tommer long-throw, og det er egentlig et godt hakk større enn det du finner i typiske bordradioer. Denne drives av en 40-watter, fremdeles i klasse D. Delefrekvensen ligger på 2.500 Hz, og oppgitt frekvensrespons er fra 45Hz til 22.000 Hz. Også dette er langt lavere enn man kan forvente fra en strømmehøyttaler, og er på nivå med litt store stativhøyttalere med utpregede bassambisjoner. Dette kommer vi tilbake til under lytteinntrykk.

Konstruksjonen er bassrefleks, og det er en ganske stor bassport på baksiden – større enn på forgjengeren Addon C10. På bakpanelet finner vi også et par analoge RCA-innganger, og en dedikert utgang til subwoofer. Sistnvnte er et naturlig valg gitt Audio Pro sin historikk med subwoofermodeller. Men på en annen side skal du ha en legning for bass som er ganske langt over snittet hvis du føler behov for å koble til en subwoofer til C10 MkII, ikke minst gitt denne sin definisjon som bordradio.

Det er ellers mulig å konfigurere to stk. C10 MkII i et stereooppsett, men testen ble foretatt i mono.

Trådløs kompetanse

Dette er den avdelingen der C10 MkII virkelig imponerer, og også der de største forbedringene i forhold til forgjengeren ligger.

Vi starter med Bluetooth, som er tilgjengelig i versjon 4.2, og der du kan velge mellom kodekene SBC og AAC. AirPlay 2 er også en nyttig egenskap for oss som har vent oss til å bruke iPhone og andre Apple-produkter. Men AirPlay 2 kommer også til nytte ved strømming fra en PC.

Google Cast

Den viktigste lydformidleren er likevel Google Cast, og åpner for et hav av multirom strømmemuligheter. Google Cast er som kjent software som befinner seg i Chromecast, og gir mulig het for strømming av alle de strømmetjenestene som er aktuelle i Norge.

 

Roon

Og videre åpner Google Cast døren til Roon, med alle dets herligheter. For alle de enhetene som er kompatible med Google Cast er samtidig også Roon-kompatible. Dette må ikke forveksles med at den er Roon Ready, for det er en integrering som bare gjelder for utvalgte produkter. Heller ikke Roon Tested, men Audio Pro C10 MkII dukker opp som en enhet på linje med mange andre enheter i Roon oppsettmenyen kategorisert under «Other network devices».

Og dette gir fri tilgang til å strømme til enheten, og også til å gruppere den med andre enheter i et multiromoppsett, som f.eks. Marantz ND8006 som er kategorisert som «Roon Tested»

Bruker du Roon som strømmekilde får du også tilgang til mer presise- og mer omfattende EQ-innstillinger enn de bass- og diskantkontrollene som ligger i Audio Pro sin egen app. Jeg har laget en egen EQ-innstilling i Roon sin DSP – mer om det senere.

App

Audio Pro har en egenutviklet app for sine strømmeprodukter, og den fremstår som overraskende velutviklet. Den fremstår som en ganske komplett app for styring av strømmetjenester og radiostasjoner, administrasjon av strømmehøyttaleren og styring av lyttenivå.

En av mine favoritter i oppsettmenyen er alarmfunksjonen, der du kan programmere inn søt musikk som starter dagen. Eller en forhåndsdefinert radiokanal. Selv valgte jeg å programmere inn Nrk P2 kl. 08.00, som gjør at den overtar stafettpinnen nede i stueetasjen etter at Sonosen har vekket meg en god stund tidligere tidligere oppe på soverommet i sommerhuset. Og du kan velge hvilke ukedager dette skal skje. Eneste jeg savner i den avdelingen er å kunne legge inn varigheten av denne «alarmen», så den ikke står og spiller i evighet hvis jeg ikke er til stede. Litt kreativitet måtte til, og saken løst ved å programmere inn en spesiell låt på snaue to minutters varighet kl. 08.28 fra Spotify på forvalgknapp 6 i alarmen. Det sørger for at radioen blir tyst til typiske Teamsmøter kl. 08.30 uten at jeg trenger å ofre en kalori på det.

Diskant og basskontroll har jeg så vidt nevnt tidligere, og her er det ganske moderate justeringer. De har en skala som går fra -5 til +5, og jeg ville ikke bli veldig overrasket om det er korrekte desibelverdier de angir. Jeg foretrakk å løfte diskanten til +3, og senke bassen til -1.

En annen flott funksjon er at du har 6 direktevalgknapper der du kan lagre radiostasjoner eller musikk fra strømmetjeneste, og knappene finner du igjen i menyen. Du kan med andre ord velge mellom å lagre stasjonene ved å holde inne den fysiske knappen på toppen av kabinettet, eller du kan programmere disse knapene inne i menyen, og også velg de som avspillingskilde i samme meny.

Strømmetjenester

Av strømmetjenester dekkes alle relevante strømmetjenester i Norge direkte fra Audio Pro sin app, inklusiv TIDAL, Spotify, Qobuz, Deezer, samt nettradiotjenestene TuneIn og iHeart Radio. Eneste jeg i farten kan savne på menyen er Youtube Music, men den får du likevel tilgang til ved å gå inn i Youtube Music sin app, og strømme til C10 MkII ved å trykke på Cast-ikonet.

Siden den rike tilgangen til strømmetjenester er en av styrkene til Audio Pro C10 MkII vil jeg bruke litt tid og spalteplass på å gå gjennom hvordan de ulike strømmetjenestene oppfører seg. Og så må jeg for ordens skyld minne om at det her som alltid ellers er en forutsetning at du har abonnement til de strømmetjenestene du ønsker å bruke.

TIDAL

Dette er min primære strømmetjeneste, den jeg bruker mest. TIDAL er den eneste strømmetjenesten som er åpen på at de tilbyr MQA-filer vi det de kaller TIDAL Master. Dette har skaffet dem mange venner. Og etter hvert også mange fiender på enkelte HiFi-forum…

Siden jeg er storbruker av TIDAL har jeg også spesielt store ønsker til brukergrensesnittet for TIDAL, og hadde derfor ønsket meg at mine lagrede album kunne sorteres etter tidspunkt de ble lagt til, og ikke bare alfabetisk. Men dette er begrensning Audio Pro deler med så godt som alle andre proprietære apper for TIDAL, det er stort sett bare på TIDAL sin egen app du har fleksibilitet til å tilpasse sorteringskriteriene.

Den gode nyheten er at du også kan streame styrt av TIDAL sin egen app, og dermed er den begrensningen omgått. Hvis du streamer via Google Cast, medfører det at du ikke får gapless playback av liveinnspillinger, men det får du heller ikke når du strømmer fra TIDAL via den integrerte appen. Men du får en strømming der lyden ikke går vi den enheten du styrer musikken fra, som er en stor fordel. Du kan også velge å overføre lyden via AirPlay 2, og da får du gapless playback. Og en lyd som går via mobil eller PC.

Spotify

Her er løsningen den samme som for proprietære apper flest, om ikke alle. Du blir sendt over til Spotifyappen ved å trykke på Spotifyikonet. Dermed har du egentlig all Spotifyfunksjonalitet tilgjengelig, og vi snakker selvfølgelig om Spotify Connect.

Spotify har foreløpig ikke lossless avspilling, men dette har de annonsert at de vil tilby i løpet av året. Foreløpig må du ta til takke med Ogg Vorbis, en litt spesiell kodek som er vesentlig mer effektiv enn MP3. Fordelen med Spotify er at du alltid får gapless playback. Og lyden er i denne sammenhengen utmerket, selv om den ikke er lossless.

Apple Music

Dette er også en løsning der du blir videresendt til Apple Music-appen på din mobile enhet. Og her er det AirPlay 2 som er bæreren av signalet, noe som sikrer gapless playback. Men du strømmer alltid via den enheten du styrer musikken fra. Slår du av den, stopper også musikken.

Deezer

Med et Deezer abonnement får du tilgang til lossless Flac, begrenset til CD-kvalitet i 16/44.1. Og situasjonen er her ellers ganske lik den du har med TIDAL. Bruker du den integrerte proprietære appen går du glipp av gapless playback. Det gjør du også hvis du strømmer via originalappen via Google Cast, men ikke hvis du velger AirPlay 2.

Qobuz

Denne tjenesten har nettopp kommet til Norge, og er den eneste tilgjengelige strømmetjenesten som tilbyr HighRes musikk i form av lossless Flac. Du kan lese et skriftlig intervju vi hadde med Qobuz i forbindelse med den norske introduksjonen her.

Jeg fikk ikke Qobuz til å strømme HighRes-filer via den proprietære appen. Selv om jeg velger en fil som i utgangspunktet er merket som HighRes, markeres den med 16/44.1 under avspillingen.

Men den virkelig gode nyheten er at jeg får det til å funke i 24/96 fra PCens Qobuz-app. Og en av styrkene med Qobus sin app er at jeg får valgt alle tilgjengelige enheter for avspilling.

Når det gjelder gapless playback er situasjonen den samme for Qobuz som for TIDAL og Deezer. Ikke Gapless fra den innebygde appen, eller via Google cast (Chromecast har aldri gapless playback) Men hvis jeg velger AirPlay 2 blir det gapless.

Både Qobuz og Google Cast har en øvre grense på 24bit/96kHz. Det passer jo egentlig bra, for på dette nivået har menneskets hørsel meldt pass for ganske mange bits og kilohertz siden. Men hvem vet, kanskje du har ei audiofil bikkje du deler Qobuz-abonnementet med?

Lyden av C10 MkII

Det blir ganske fort åpenbart at Audio Pro sin toppmodell har en frekvensgang som avviker fra det nøytrale. Hvis vi starter i toppen er det en forsiktighet ute og går, og det frekvensområdet strekkes seg ned til under delefrekvensen på 2.500 Hz. Dette kan god tenkes å samsvare med mange sine preferanser, men for min del fikk jeg utbytte av å gi diskanten et løft til +3 på tonekontrollen. Enda bedre syns jeg resultatet ble ved å introdusere en «High Shelf» med angrepsfrekvens på 2kHz i Roon sin DSP, med gain på +3 dB. Og da med den innebygde tonekontrollen nullstilt.

Mellomtonen er ellers flott og fyldig, og med god kropp for vokaler og akustiske instrumenter. Jeg har hatt spesiell glede av strykere på denne høyttaleren, og syngende celloer er vel kanskje en livrett? Mellomtonen bidrar ellers til en varme i klangen som gjør at man trives ekstra godt med å lytte lenge til C10 MkII uten at det oppstår lyttetretthet.

Bassen er kanskje det mest interessante frekvensområdet på C10 MkII. For denne høyttaleren spiller bass med en kvalitet man sjelden får fra strømmehøyttalere. Jeg har bare opplevd det tidligere på Huawei Sound X, som gikk enda et hakk dypere i bassen. Og jeg fristes til å anta at dette er uløselig knyttet til at vi har med en 5¼ tommer å gjøre som på toppen har long-throw karakteristikk. Og selv om bassnivået er en anelse løftet, er det kvaliteten, presisjonen og dybden som imponerer. Det må likevel innrømmes at jeg på enkelte spor foretrakk en lett reduksjon av bassen, men ikke på flertallet. Og så må det også innrømmes at det er litt stas med en bassgjengivelse som trigger tilhørere sine flakkende blikk som sier «Hvor Er Subwooferen?»

Konkurrenter?

For en strømmehøyttaler som alternativt må finne seg i å gå under karakteristikken bordradio er det alltid interessant å rangere lydkvaliteten i forhold til relevante konkurrenter. Og hva er vel mer naturlig enn å starte med Sonos?

Det er aldri tvil om at C10 MkII spiller svært mye bedre enn Sonos One, og selv om det i utgangspunktet kanskje ikke var like opplagt passerer den også Sonos Move med trygg margin, selv om prisen er omtrent den samme. Vi må opp til Sonos Five får å finne en verdig lydmessig konkurrent, og her blir det en litt usymmetrisk sammenligning. For fremdeles er det Audio Pro som har den største autoriteten i bassen, og har også et mer behagelig lydbilde. Varmen i C10 MkII får du ikke på samme måte i Sonus Five. Men samtidig har Sonos Five en litt større presisjon i gjengivelsen. Og så må det tilføyes at jeg er vant til å lytte til Five i et stereooppsett, og det gir som alltid en helt annen opplevelse. Men det er også betimelig å minne om at en Sonos Five har en prislapp som er omtrent 50% høyere enn Audio Pro sin toppmodell. Og når det gjelder funksjonalitet er det litt gi og ta mellom Sonos og Audio Pro.

Kanskje er B&W sin utgåtte Zeppelin Air en mer nærliggende sammenligning i lydkarakteristikk. Men her er det en enorm usymmetri hva funksjonalitet angår.

Jeg har gjort en avtale om test av Triangle AIO 3 i nær fremtid. Dette er en strømmende bordhøyttaler med kvalifikasjoner som på papiret minner mye om C10 MkII, inklusiv et premuimdesign for møblerte stuer. Jeg vet foreløpig ingen verdens ting om lyden, og det blir veldig spennende å sammenligne den med dagens testmodell.

Konklusjon

Audio Pro har virkelig full klaff med sin nye toppmodell. For meg er det tre faktorer som har betydning for en vellykket strømmehøyttaler – funksjonalitet, design og lyd. Og Audio Pro skårer svært høyt i alle tre øvelser. En funksjonalitet som utmerker seg med ekstra stor tilgang til strømmetjenester og med mange alternative trådløse formidlingsmetoder kombinert med en veldesignet app. Designet på høyttaleren er spesielt forførende, og er kanskje ekstra appellerende til de som har en litt klassisk tilnærming til temaet.

Og den aller viktigste øvelsen er selvfølgelig lyden og det er der Audio pro slår alle konkurrentene jeg har hørt i samme prisklasse. Det er veldig godt prestert av Audio pro.

Veil. pris er kr. 3.990,-

Les mer om C10 MkII hos Audio Pro.

Lest 3579 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.