mandag, 03 mars 2003 23:00

B&W CM6

Skrevet av Stian Gårdsvoll

B&W har de siste årene vist en dreining over til at produktene har fått mer og mer form av å skulle appelere til flere enn de verste hifi-"nerdene" og også være tiltalende for de designbevisste. CM-serien er kanskje den aller sterkeste indikasjonen på dette. Og det beste av alt; B&W har ikke glemt det viktigste; godlyden...

 


av Stian Gårdsvoll, 4.mars 2003

 

Design
Denne høyttaleren er noe av det mest "moderne" B&W har produsert. Baffelen er i børstet aluminium, skruene er i samme finish, basselementene er av aluminium og diskanten har matchende plate. Kabinetter er i meget pen lønnefiner. Tilogmed fasepluggen i mellomtonen er laget i matchende farve! Frontbaffelen er meget smal og dette kombinert med den lyse farven gjør at høyttalerne blir overraskende lite synlige i interiøret. Min samboer var meget fornøyd med disse! Men det er jo en viss fare for at ikke høyttaleren er sååå trendy i de møblene du har om 10-15 år.... 
Bildet til venstre viser hva slags miljø B&W ser for seg høyttalerne plassert i...

Teknologi
B&W har en gedigen forskningsavdeling i Steyning, og det ryktes at denne er blant bransjens aller største. Forskningsbudsjettet burde iallefall kunne ta pusten av de fleste av konkurrentene.

Noe av det beste som har kommet ut av "think-tank'en" til B&W er FST-mellomtonen. Dette er en kantløs mellomtone med rekordlav forvrengning. Typisk forvrengning for en høyttaler ligger rundt 1 %, men FST-mellomtone har bare 0,2% forvrenging. Dette legger til rette for mer detaljer og en mer transparent gjengivelse. Her er det mikrodetaljer!

B&W har i denne modellen, som i 600-serien, gått over til aluminiumsbasser. Aluminium har den ideelle kombinasjonen av å være stivt og lett. Dette minimaliserer problemer med forvrengning og oppbrytning.

Diskanten er av "Nautilus-type", og sitter i et eget hus inni høyttaleren. CM-serien har "Nautilus-teknologi" men det sies populært at elementene ikke er av samme "sortering" som de som bruker i Nautilusserien.

Lyd
Engelsk lyd. Det er det du får. Mitt førsteinntrykk etter å ha koblet vekk mine B&W Nautilus 805 og koblet til CM6 var at lydbildet var meget slankt. Her var det ikke mye amerikansk pondus å spore! Jeg har en Sony DVP-NS900 som kilde, som også er noe slank i lydkarakteren, og da ble summen litt for slankt.

Men etterhvert som jeg lyttet til disse så ble jeg mer vant med lydbildet. Den viktigste innspillingen var altså i gang; ørene mine.... For kombinasjonen en totalt avslørende mellomtone og et slankt lydbilde er ikke akkurat noe som dårlige innspillinger kan hjemme seg bak. Dire Straits - Brothers in arms, siste remaster, låt helt fantastisk på disse høyttalerne. Knopflers gitarspill formelig smektet seg ut av høyttalerne. Tenorsaksofonen på "Private investigations" låt akkurat så crisp, så ren og så sprø som den skal være. Vår musikkskribent, praktiserende jazzsaksofonsist Tor Martin, var innom mens jeg hadde disse og hørte nettopp dette sporet. Etter kort tid satt gliset på plass og han begynte å snakke om å kjøpe seg en Selmer tenorsax....

Bassen i disse høyttalerne er meget stram og fin, og til tross for bassrefleksport på baksiden så håndterte de rimelig greit å stå så lite som 25 centimeter fra bakvegg. Men de var absolutt best en halvmeter ut på gulvet. Bassen går forholdsvis dypt, men ikke kjellerdypt. Kontrabasser mangler det siste lille i fundamentet og til actionfilm-bruk så anbefales sub i tillegg. Men bassen er absolutt bra nok til vanlig musikklytting, og i denne prisklassen må den sies å være absolutt tilfredsstillende.

Det mest fremtredende ved CM6 er mellomtonen. Akkurat som CDM 9NT og Nautilus 804(og bedre) så er FST-mellomtonen kronen i verket. Jeg er godt fornøyd med mine Nautilus 805, som ikke har FST-mellomtonen, men akkurat når jeg får slike høyttalere som denne i hus så føler jeg de etterpå at det mangler noe i mine 805... Den enorme oppløsningen og sprøheten i mellomtonen er helt uslåelig. Messingblåsere, akustiske gitarer, Fender Stratocaster med overdrive (Money for Nothing) og dype mannsstemmer får akkurat det lille ekstra de trenger.

Diskanten er nøytral, men frisk. Akkurat slik man forventer av en høyttaler i denne klassen. Den er helt uten overdrevne sibilanter (s-lyder) og rett og slett bra.

Helhetsinntrykket mitt er at denne høyttaleren gjør det meste bra og mellomtonen veldig bra. Den er nok ikke aller best i sin prisklasse, blant annet har Dynaudio spennende høyttalere i dette segmentet, men kanskje er den vinneren om man kombinerer utseende og lyd?

Skal du ha en litt fyldigere klangbalanse uten å tape den suverene mellomtonen; ta en kikk på B&W CDM 9NT. Den koster 4000 mer, men har en bedre og varmere bass. Legger du i 10 000 så er på Nautilus 804.... og den også er pen! ;-) Valget er ditt; CM6 er trivelig før ørene og en fryd for øyet. Og slett ikke for dyr heller.


La ikke det lekre designet lure deg til å tro at dette bare er en høyttaler for interiørarkitekter. Den har en frisk åpen diskant, en superoppløst mellomtone og en nøytral, stram bass. Har du komponenter som kan oppveie den litt slanke klangbalansen så kan du virkelig få oppgradert stua!

 

Spesifikasjoner

Description 3-way vented-box system
Dimensions Height: 1050mm (41.3 in)
Width: 200mm (7.8in)
Depth: 363mm (14.3)

Net Weight 28kg (62 lb)
Freq. Response 38Hz - 20kHz ±3dB on reference axis
Freq. Range -6dB at 29Hz and 30kHz
Sensitivity 90dB spl (2.83V, 1m)
Nominal Impedance 8ohms (minimum 3ohms)
Power Handling 50W - 200W into 8 ohms on unclipped programme
Drive Units Unit 1: 1x 25mm (1in) alloy dome high-frequency
Unit 2: 1x 165mm (6.5in) woven Kevlar cone midrange
Unit 3: 2x 165mm (6.5in) Aluminimum

Finish Cabinet: Real wood veneers Maple, Rosenut, Black Ash
Grille: Black cloth
Dispersion Description: Within 2dB of reference response
Horizontal: over 40 arc
Vertical: over 10 arc

Harmonic Distortion 2nd and 3rd harmonics (90dB, 1m)
<1% 55Hz - 20kHz
<0.5% 65Hz - 20kHz
Crossover Frequency 400Hz, 4kHz
Cable Impedance 0.1ohms

Testet med:

  • Sony DVP-NS900 (SACD)
  • Sony TA-P9000ES
  • Thule PA250B mk II
  • B&W Nautilus 805 (class B, Stereophile)
  • B&W Nautilus HTM2
  • B&W DM601 S2
  • Dali SWA12
  • Monster Interlink 206HT, RCA
  • Tara Labs RSC 500

LINK: [importør/forhandler] [produsent]

Lest 5320 ganger
Mer i denne kategorien « B&W CM1 B&W Nautilus 802 Diamond »