mandag, 07 november 2005 23:00

B&W 800-Serie modell 805S

Skrevet av

B&W's nye 800-Serie med sine dyre Diamond modeller og den rimeligere S-serien ble lansert mot slutten av 2004. Diamond-serien har blitt svært godt mottatt, og klisjeer som ”verdens beste høyttaler” og ”Diamonds are forever” har vært kastet ut av nermest enhver hifiskribent. Denne gangen har vi sett på den minste høyttaleren i den ”rimelige” S-serien, 805S. Dette er en stativhøyttaler basert på den tidligere Nautilus 805.

 


av Trond Sæther, 8. november 2005

 

Etter omtalen av 802D tidligere i sommer, ønsket jeg å høre på den aller minste og rimeligste høyttaleren i den nye 800-Serien. Den gamle modellen Nautilus 805, kjenner jeg meget godt da jeg tidligere har hatt et slikt sett i en lengre periode for et par år siden.

Etter en telefon til Ole-Vidar hos B&W Skandinavia, lot dette seg ordne raskt og effektivt, og høyttalerne ble levert direkte på døra etter kort tid.

Design
Finish og design er i ypperste B&W klasse. Det betyr at det ikke er noe å sette fingeren på. Materialvalg, komponenter, finer og overflatebehandling er helt i ypperste klasse.

I likhet med sine dyrere brødre er 805S totalt redesignet i forhold til den tidligere modellen Nautilus 805. Jeg er usikker på om kabinettet er nytt, men elementene er nye og delefilterne er helt omkonstruert, med ny konfigurasjon, der det blant annet benyttes de dyre Mundorf kondensatorene som vi kjenner fra Diamond-serien. Imidlertid har ikke 805S fått den dyre diamantdiskanten, men en omkonstruert utgave av den tidligere aluminiums-domen fra den gamle Nautilus-serien.

Skulle 805S fått den dyre diamant-diskanten, ville prisen steget 5-6000 pr. høyttaler, og ville sendt prislappen oppimot 40 lapper.

Tekstilfronten på kabinettet er litt rundere i formene, men ellers kan jeg ikke spore noen endringer på utsiden. Kabinettet er i kjent B&W-kvalitet, og er svært stivt og dødt takket være B&W’s patenterte Matrix-avstiving, og det faktum at kabinettet er delvis rundt med bare to limskjøter, en på hver side av frontplaten.

Nye elementer
Det kjente gule bass/mellomtoneelementet i Kevlar er oppdatert med ny faseplugg, som nå er limt fast til svingspolen og beveger seg sammen med membranen. Tidligere modell hadde fasepluggen skrudd fast i polstykket på motorsystement. Det nye designet gir bedre høyfrekvensegenskaper, og er nødvendig fordi det nå er benyttet slakere delefilter med mykere overgang til diskanten. Som vi skal høre senere, er det nettopp her at 805S har sin styrke, og faktisk tangerer den dyrere Diamond-serien i overgang mellom bass og mellomtone.

Baksiden av elementet er også endret slik at det er åpnere bakover for å hindre uønsket lydfrefleksjon fra baksiden og ut gjennom membranet. Dette skyldes blandt annet en sterkere og fysisk mindre magnet.

Den nye diskanten er en videreutviklet utgave av diskanten som sitter i Signature 805. Diskanten er oppdatert med ny og kraftigere magnet med endret polstykke med sølvring for redusert forvrengning. En stivere og lengre svingspole, samt nytt kantoppheng i polymerskum. Alle disse endringene, små i seg selv, har skjøvet break-up frekensen fra 26kHz til 30 kHz. Den nye diskanten har dermed fått en frekensgang som strekker seg langt opp mot 50 kHz. Resultatet er vesentlig mer luft i de øvre oktaver med en snillere avrulling oppover i frekvens med mindre metallisk og hissig preg over diskantgjengivelsen. Ikke helt i Diamond klasse, men et godt stykke over den forrige modellen.

Nytt delefilter
De nye høyttalerelementene med utvidet frekvensområde har gjort det mulig å benytte 6dB/oktav delefiltere for begge elementene. Dette gir den fordelen at lyden fra hvert enkelt element integreres bedre i totalen, uten tendens til ”flerveislyd”. På dette området er faktisk 805S bedre enn sine dyrere brødre med treveis-konstruksjon. Overgangen, eller snarere mangelen på sådan, mellom øvre bass og nedre mellomtone, er et lite hakk mer sømløs, med mangel på den litt ”nasale” lyden som så vidt kan merkes i overgangen mellom basselement og FST mellomtone i treveismodellene i Nautilusserien.

Delefilterne er utstyrt med komponenter av helt ypperste kvalitet, med spesial-designete kondensatorer fra tyske Mundorf, holdt for å være de beste som kan skaffes for penger.

Lyden
Tidligere erfaring fra N803/802D har vist at høyttalere med FST mellomtone krever lang innspillingstid. B&W selv hevder 15 timer, resten er ren ”psykologi”. Jeg hadde ventet at 805S med bass/mellomtone med gummioppheng ville gi en kortere innspillingstid, men det tok bortimot 100 timer før det blir skikkelig driv i bassen. Også diskanten trenger en god stund, men her var det mindre endring å spore etter de første 30-40 timene. Lengden på innspillingstiden er sikkert avhengig av nivået det spilles på, men også hvilken type musikk det spilles med. Men bevares, det låter jo fantastisk bra ”rett ut av esken” så det er bare å nyte det fra første stund. Det er ingen grunn til å spille radio hele dagen mens man er på jobb for å fremskynde innspillingen.

Jeg har levd med N803 og N805 i tre-fire år, så den lyden kjenner jeg meget godt! Det ble derfor raskt klart at det ikke er snakk om revolusjon, men evolusjon. Her har det skjedd en raffinering og forfining av en allerede meget god høyttaler. Det er tydelig at B&W har lyttet til både seg selv og enkelte kritikere som har hevdet at den gamle Nautilusserien kunne være litt for nådeløs i diskanten. Borte er den litt hissige diskanten, som nå er erstattet av en ”snillere” og mer gjennomsiktig og luftig diskant. Det er nesten som å gå fra transistorforsterker til rør, men uten at det tidligere helt fantastiske tredimensionale lydperspektiv har måttet lide. Dette er godt gjort, og er en vesentlig forbedring av en fra før utmerket høyttaler.

805S er en liten høyttaler, og det sier seg selv at det ikke er mulig å få skikkelig dypbass. Frekvensområdet strekker seg ned til litt under 50Hz. Jeg hadde plassert høyttalerne to meter fra vegg i en stor stue på ca 80 kvadratmeter. Dette ga et tredimensjonalt perspektiv i dybde og bredde av det helt sjeldne slaget. Noen vil kanskje si at det er dårlig gjort å plassere en så liten høyttaler i et så stort rom, så langt fra bakvegg. Dette gir null støtte i bassen fra rommet, men samtidig er rommet så stort at det gir omtrent ingen problemer med stående bølger.

En prøvespilling av Marcus Miller Live and More, viste at 805S har et utrolig rytmisk driv i bassen, selv om den ikke går så dypt. Jeg savnet sjelden den nederste oktaven for 805S spiller så engasjerende og rytmisk at man lett lar seg rive med av musikken.

805S kan spille meget høyt, ubehagelig høyt, selv i et stort rom som mitt. Den taklet meget bra både Hegel H1 på 120watt, men også tre ganger så kraftige forsterkere. Aldri låt det anstrengt, komprimert eller forvrengt, noe som antagelig skyldes de vesentlige forbedringene i motorsystemet til basselementet.

Med det nye delefilteret er overgangen mellom mellomtone og diskant helt umerkelig uten noen form for farging av lyden. Lydbildet har en vesentlig bedre horisontal og dybdemessig fokus enn på den opprinnelige Nautilus 805. Dette gir seg lett til kjenne på kvinnestemmer og gode akustiske opptak. Her er det lett å skille ulike stemmer og instrumenter fra hverandre, og individuelle utøvere står frem i lydbildet på en naturlig måte.

Oppsummering
Etter over tre måneder nesten daglig lytting til 805S kjenner jeg nå høyttaleren ut og inn. Høyttaleren er lett å like, og også lett å plassere med optimalt resultat med hensyn på tredimensjonalitet, perspektiv og romfølelse. Den gir ikke noe i nærheten av 1812-følelse i bassen, men spiller likevel rytmisk med skikkelig ”punch” så du lett glemmer at det ikke er mye igjen under 50Hz. I forhold til den forrige modellen, er diskanten vesentlig glattere med mer luft og mikrodetaljer. Overgangen mellom mellomtone og diskant er eksemplarisk takket være det nye delefilteret og elementer med større båndbredde. B&W har raffinert 805S slik at den nå fremstår som en referansehøyttaler i stativklassen. Dette er slett ikke noen billig høyttaler med en prislapp på nesten 26 000 for et par inklusive stativer. I denne prisklassen kan du enkelt få mye mer dypbass, men det tredimensjonale perspektivet og det rytmiske drivet, er det få som matcher. Design og finish er på et nivå som vil gli rett inn i selv det mest kresne interiør. Denne kombinasjonen og totalinntrykket gjør B&W 805S til min referanse i stativklassen.

 

Technical Specifications : 805S

Description

2-way vented-box system

Dimensions

Height: 418mm (16.5 in)
Width: 238mm (9.4 in)
Depth: 351mm (13.8 in)

Net Weight

11.5kg (26 lb)

Freq. Response

49Hz - 22kHz ±3dB on reference axis

Freq. Range

-6dB at 42Hz and 50kHz

Sensitivity

88dB spl (2.83V, 1m)

Normal Impedance

8 ohms (minimum 3.7 ohms)

Power Handling

50W - 120W into 8 ohms on unclipped programme

Drive Units

Unit 1: 1x 25mm (1 in) aluminium dome high-frequency
Unit 2: 1x 165mm (6.5 in) woven Kevlar® cone bass / midrange
Unit 3:

Finish

Cabinet: real wood veneers of Cherrywood, Rosenut or Black Ash
Grille: Black cloth

Dispersion

Description: Within 2dB of reference response
Horizontal: over 60º arc
Vertical: over 10º arc

Harmonic Distortion

2nd and 3rd harmonics (90dB, 1m)
<1% 100Hz - 22kHz
<0.5% 150Hz - 20kHz

Crossover Frequency

4kHz

Max. Recommended Cable Impedance

0.1 ohms

 

LINK: [importør/forhandler] [produsent]

Lest 9376 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.