lørdag, 10 juni 2006 23:00

Bryston SP1.7 Prosessor/PP300 SST monoblokker

Skrevet av

Bryston er en Canadisk ”gourmet” produsent av high-end audioutstyr i den helt ypperste klassen. Bryston tilbyr noe så uvanlig som 20 års garanti på sine produkter. Dette må bety at de er helt skråsikker på sin egen kvalitet. De er også helt sikre på at brukerne ønsker å bruke disse uslitelige produktene år etter år.

Trond Sæther 11. juli 2006

Da Stian for en tid tilbake testet stereosettetbr Bryston 4B SST og BP26/MPS2, fikk jeg øynene opp for produktene fra Canadiske Bryston, et merke jeg til da knapt hadde hørt om. Bryston leverer stort sett til studio/kringkasting, en kundegruppe som både krever og forventer den kvaliteten som Bryston etter hvert har blitt berømt for. Listen i linken inneholder en hel rekke kjente navn, som alle har det til felles at de sstreber etter den beste lyden på sine plateutgivelser.

Design og oppbygning

Det ytre designet av Bryston er enkelt og funksjonelt, utført i børstet sølv-eller svart-eloksert aluminium av kraftig dimensjon. Designet er vel mer funksjonelt enn det er pent. Trykkapper og vippebrytere virker litt "løse og billige", men 20 års garanti sier meg at de ikke er det. Det er innvendig at Bryston produktene virkelig skinner som en juvel. Det er benyttet komponenter av høyeste kvalitet. Montasjen er solid og helt i toppklasse slik som det er på dyrt medisinsk og militært utstyr.

Som et ledd i testingen og for å sikre seg mot utfall på grunn av tidlige feil, kjører Bryston 100 timer ”burn-inn” på alle produkter. Dette betyr at hvert eneste apparat kjøres i 100 timer på fabrikken, for så å gjennomgå full test og eventuell justering før det sendes til kunde. Dette er også en metode som vanligvis bare utføres for militært og medisinsk utstyr der kvalitet og pålitelighet er helt vitalt.

 

Bryston SP1.7 innmat. Til venstre analog og digital stømforsyning, i midten DSP/DAC kort, helt til høyre diskret oppbyggde opamper.

SP1.7 Surround Prosessor

SP1.7 er en surround prosessor bygget rundt Motorolas velkjente, og etter hvert litt aldrende DSP 56367. DSP 56367 er svært utbredt og brukes i hopetall av andre dekodere/prosessorer. Den foretar DD og DTS dekoding i alle vanlige dialekter, men kan ikke dekode i 24/96 formater verken DPL2 eller DTS 24/96. Bak DSP 57367 sitter det seks stykker Crystal CS43122 DACer. Dette er også en veldig vanlig DAC, og en av de desidert beste på markedet.

På dette punktet så slutter alt det konvensjonelle ved SP 1.7. Riktig nok er det ikke helt konvensjonelt, selv om det brukes komponenter som er meget utbredt, så gjør montasje og burn-in til at kvaliteten kan garanteres i 20 år.

Godsakene til Bryston sitter nemlig bak DACene. Her finner vi Bryston’s egne diskret oppbyggde opamper som vist på kretskortet til høyre. De fleste produsenter nøyer seg med standard opamper chiper fra en eller annen produsent, mens Bryston bygger sine egne på kretskort der de benytter støysvake og nøye matchede og utvalgte transistorer.

 

En annen detalj som borger for bra lyd er at SP1.7 ikke inneholder en enste videofunksjon. Dette er et stort pulss som gir vesentlig redusert støy inne i kabinettet. Det er også en befrielse for jeg har alltid irritert meg over å betale i dyre dommer for videokretser jeg aldri har benyttet i noe surroundprodukt jeg har hatt. Dersom du på død og liv må ha videosvitsjing, kan du kjøpe den matchede SPV1 som plasseres oppå SP1.7, og som styres fra samme fjernkontroll via en kabel tilkoblet SP1.7.

Manglende videodel er bra for lyden, men det går ut over brukervennligheten ved oppsett og betjening. Siden det ikke er noen video del, er det heller ikke mulighet for OSD. Betjening og innstiling må derfor skje via det lille displayet på fronten. Litt tuklete, men ikke noe stort problem, da oppsett og kalibrering stort sett bare skjer en gang når prosessorten første gang tas i bruk.

SP1.7 kan også benyttes som er rent analog forforsterker i både 5.1 og i 2.0 modus, og er da kretsmessig identisk med stereo forforsterkeren BP25.

 

PP300 SST monoblokker

PP300 SST er den minst prangende monoblokk jeg noen gang har sett. Mest av alt ligner den en bilstereoforsterker, og ikke noe du stiller ut for å imponere kameratene. Det har heller ikke vært meningen fra Bryston’s side. PP300 SST er beregnet på å monteres direkte bakpå høyttaleren. Da får du fordelen av en meget kort høyttaler ledning på bare 20 cm. Monoblokkene er forsynt med både balansert og ubalansert tilkobling, og kan fjernstyres fra SP1.7 eller fra Bryston’s andre forforsterkere. Høyttaler terminalene er av meget kraftig type, og tar naken kabel, bananplugger og spader. Jeg prøvde både med Monster Cable’s spader og med WBT spader, og begge satt helt som støpt.

PP300 SST innholder en strømforsyning på 650 watt, så effekten på 300 watt er nok realistisk i selv ved vanskelige laster. Medfølgende signerte målesertifikat viste at effekten var målt til 350 watt i 8 ohm og 0,01 % forvrengning.

Innmaten i PP300 SST er for øvrig rent designmessig helt lik med stereoforsterkeren 4B SST.
Lyden

Jeg testet først PP300 SST ved å bruke min TriVista 300 som forforsterker. PP300 SST ligger tett opp til det beste jeg har hørt av effektforsterkere, men på spesielt et område overgår den alt annet jeg har hørt, og det er på stålkontroll i bassen. Mine B&W 802D holdes som i en skrustikke. Basstoner starter og stopper umiddelbart uten noe som helst tendens til pudding eller overheng. Her er det helt nøytral og stram bass. Ingen ting legges til eller trekkes i fra, alt kommer ut slik det er på opptaket. Dette tilskriver jeg den kraftige strømforsyningen, samt en kort bit på 20 cm høyttaler kabel. Dette er en så kort kabel, at jeg tror ikke det spiller noen rolle hva du bruker.

Dette ble bekreftet av en rask test. Det var ingen forskjell på dyre kabler fra Kimber eller Monster, heller ikke på billigvarianter fra Claes Ohlson.

Mellomtone/diskant var fløyelsmyk som jeg kjenner den fra TriVista, sikkert fordi forforsterkerdelen inneholder rør. Likevel vitner dette om at PP300 SST gjør det den skal; nemlig å drive høyttalerne uten å tilføre eller trekke ifra noe som helst. Perspektiv og tredimensjonalitet var som ventet i ypperste klasse, godt hjulpet at separate strømforsyninger i hver kanal og av balansert skjermet kabling.

Så var turen kommet til å koble opp SP1.7. Nå ble lyden straks mer saklig og analytisk. Den litt utpregede ”Nutrasweet” lyden fra rørene i TriVista var byttet ut med en presisjonskirurg med sylskarp skalpell. Med ett skjønte jeg hvorfor Bryston er så populært i studiokretser. Her hører du nemlig ALT på godt og ondt! Er opptaket bra, så blir lydopplevelsen veldig bra, er opptaket dårlig, angrer du raskt på at på at du satte på den plata for alle feil i opptak og fremførelse skjærer fryktelig i mot deg. SP1.7 har en fantastisk evne til å formidle mikrodetaljer, dynamikk og perspektiv både i stereo og i multikanal.

 

Oppsummering

Er det da ingen ting å klage på? Som analog forforsterker i to og 5.1 kanaler, er det ikke det, for her er SP1.7 helt i referanseklasse. Skulle det være noe å klage på så er det den litt gammeldagse DSP56367 og det at SP1.7 ikke har mulighet for å dekode i 24/96 format. Dette er Bryston nå i ferd med å rette på med en oppgradert versjon som heter SP2.0. Denne så jeg en prototyp av på High-End 2006 i München i mai i år. Vi kommer tilbake med en oppdatering så snart vi får kloa i en SP2.0.

Paret med PP300 SST eller 4B SST vil SP1.7 gi deg referanselyd i studioklasse, med pålitelighet og slitestyrke garantert å vare i 20 år. Dette er det meg bekjent ingen andre en Bryston som tilbyr, og betyr at det er helt sikre på seg selv og på den uslitelige kvaliteten til produktene.

 

Pris PP300 SST: 18085,-

Pris SP1.7: 56947,-

 

Produsent: Bryston

Importør: TAA Import

 

SP1.7 Specifications

Inputs
Analog Audio:
Six stereo (RCA) pairs, One 5.1 channel (RCA) input
Digital: 4 coaxial (RCA) 75 Ohms, 2 Optical (TOSLINK?), conforms to S/PDIF standard.
Pro version 1 AES/EBU input (XLR) 110 Ohms
Infrared: 1 mini phone jack
RS-232: D9 connector (bidirectional)

Outputs

Analog Outputs: Left, Centre, Right, Right Surround, Left Surround, and Subwoofer on 6 unbalanced
(RCA) and 6 balanced (XLR).
2 stereo (RCA) pairs of Record Outputs.
1 pair (RCA) Surround Back outputs
Trigger: One 12V on/off trigger, One 12V programmable trigger, to source 80mA total.
Remote
30 button, Hand-Held, Infrared remote control unit operates with two AAA batteries (included).
A/D Conversion: 24-Bit, 48kHz Delta-Sigma
D/A Conversion: 24-Bit, 96kHz Delta-Sigma
DSP Engine: Motorola 56367
Power Supply: Dual, Linear, Toroidal
Frequency Response: 20Hz to 20kHz +/- 0.25 dB
THD+Noise: Less than 0.006% in DSP modes; Less than 0.0025% in Bypass mode 20Hz to 20kHz at maximum output level.
Signal-to-Noise Ratio: 105dB in DSP Modes; 110dB in 2ch Bypass Mode ; 22kHz bandwidth, Ref. 1kHz at maximum output level
Input Level: 2 Vrms in DSP modes; 4 Vrms in Bypass Mode
Input Impedance: 50kOhms
Output Level: 8 Vrms (16 Vrms Balanced) in DSP Modes; 10 Vrms (20 Vrms Balanced) in Bypass Mode.
Output Impedance: 110 Ohms
Bass Management: 2nd Order HPF(x5), 4th Order LPF; 60 – 220 Hz Crossover Freq.

Sist oppdatert : 12.07.2006 10:59:03
Lest 27756 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.