lørdag, 11 mars 2006 23:00

Velodyne DD12 Subwoofer

Skrevet av

Velonyde har rykte på seg for å produsere ekstreme subwofere. Stian teste for en tid tilbake den lille DD10. Plassering av subwofere er ingen enkel sak. Det er lett å få mye bass, men veldig vanskelig å få god bass. For å lette på plasseringsproblemet har vi denne gangen koblet to subwofere i tandem, samtidig har vi gått et hakk opp, til DD12. Totalt gir dette skikkelig trykk med 2500 servokontrollerte watt.

 


Trond Sæther 12.03.2006

 

 Jeg har i mange år brukt en Paradigm Servo15 subwofer. Hver gang jeg har vurdert andre suber, så har disse kommet til kort sammenlignet med Servo15. Forvrengning er et stort problem i subwofere fordi ørets følsomhet ved lave frekvenser er mye dårligere enn ved høyere frekvenser. Dette fører til at en dyp tone på f.eks 25Hz kan bli svært skjemmet av andre eller tredje harmonisk forvrengning (50Hz og 75Hz) der øret er vesentlig mer følsomt.

Eneste måten å få bukt med forvrengningen i subwofere, med ofte ekstreme utsving, er å bruke servoteknikk. Etter Stian’s test av DD10, fikk jeg øynene opp for Velodyne’s DigitalDrive serie med medlemmer på 10, 12, 15 og 18 tommer. I tillegg finnes det en ekstremvariant, 1812, med en 18 tommer og en 12 tommer i samme kabinett.

Jeg kontaktet Lars Rørvik på NEBY og fortalte hva vi ønsket å prøve, og vel en uke senere stod det to stykk DD12 på trappa.

Subwoofer og senterkanal er plassert bak lerretet som er av typen Vutec SoundScreen, og er akustisk "transparent" slik at det slipper igjennom lyden uten mer demping enn det som det blir av en vanlig høyttalergrill

Form, fit and function

Vel ute av den doble kartongen viser DD12 seg i all sin prakt. Ekte kirsebærfiner av høy kvalitet. Overflatebehandling, sammenføyninger og de mildt sagt omfattende tilkoblingene er av meget høy kvalitet. Det følger med en tilbehørsboks med rikholdig innhold. I denne finner vi målemikrofon med bordstativ, fjernkontroll, videokabel, stereo phono-kabel og en balansert XLR mikrofonkabel. Alle kablene er 7.5 meter lange, så plassering av suben skulle ikke by på noe problem i de fleste oppsett.

Jeg stusset over videokabelen, men denne benyttes til on-screen-display for den innebygde romkorreksjonsenheten i DD12. Det skulle etter hvert vise seg at innebygd romkorreksjon samt den kraftige 1250 watt servokontrollerte forsterkeren er en nærmest uslåelig kombinasjon.

Installering og oppsett er omfattende, men går veldig greit takket være den meget detaljerte medfølgende brukermanualen til DD12. Dette gjelder bare dersom du ønsker å benytte deg av den innebygde equaliseren for romkorreksjon. Dersom du ikke ønsker det, eller vil sette opp equaliseren senere er det bare å koble til LFE eller stereo inngangene, så er det klart for å snurre film umiddelbart. Suben har en standardkonfigurasjon fra fabrikken med 80Hz delefrekvens.

Velodyne har lagt inn en ”latmannsmodus” der du ikke trenger å koble til noe display for OSD. Det er bare å koble til mikrofonen, plassere denne i lyttepsoisjon, trykke 3-2-1 på fjenkontrollen. DD12 sender da ut 25 test toner, og foretar innstillingen av EQ automatisk. Rett og slett genialt! Skal du derimot finjustere på delefrekvens, fase eller EQ, må du koble til en TV eller et annet display med composite video, eller S-video inngang.

DD12 hovedmeny med mildt sagt omfattende justeringsmuligheter for hver av de seks preprogrammerte instillingene Action, Movies, Pop/Rock, Jazz, Custom og Defeat.

Plassering

Plassering av en subwoofer er ikke alltid så enkel. Det er noen får vedtatte ”greie” plasseringer, men den optimale plasseringen er ofte veldig tidkrevende å finne. Plasserer du suben mellom front høyttalerne, gjør du sjelden noe helt feil. Hjørneplassering er ofte fristende, både fordi det gir veldig mye bass, men også fordi suben da kommer ut av veien. Hjørneplassering gir veldig ofte problem med romresonanaser. Disse kan du dempe med den innebygde EQ, men likevel vil du ofte få problem med at bassen ”henger igjen” i rommet.

For en tid tilbake leste jeg artikkelen ”Subwoofers: Optimum Number and Locations” av Todd Welti fra Harman International. Artikkelen tar for seg plassering av et stort antall subwoofere i et hjemmekinorom med 16! sitteplasser. På samme sted finner du også en Excel-kalkulator for å beregne romresonanser. I mitt tilfelle stemmer denne kalkulatoeren helt nøyaktig med det jeg måler i rommet.

"Kart" over resonansfrekvensene i mitt lytterom. Et slikt kart er til uunværlig nytte når høyttalerplassering og EQ skal bestemmes. Du sparer deg for timer og dager med slit og flytting av tunge høyttalere ved å unngå uheldige plasseringer. Hvor bra resultatet kan bli, vises på det nederste bildet.

Målet var å finne en plassering der det er så liten variasjon i bassen fra plass til plass i rommet. Konklusjonen er ikke uventet at et stort antall (50!) gir veldig uniform og fin bass, men det er bare en liten forbedring fra bare fire subwofere, og to er nesten like bra dersom de plasseres riktig.

Har du fire, skal disse plasseres senter vegg, ved gulv. Har du to, skal disse plasseres senter vegg front og senter vegg bak. I følge artikkelen som er spekket med en masse praktiske målinger, så gir en slik plassering en variasjon på bare 1.7 dB om du har fire subwofere, og beskjedne 2.3 dB om du har to.

Dette syntes jeg var så besnærende, at jeg bare måtte prøve det. Jeg ringte som sagt til Lars hos NEBY, og som du allerede har lest så var Lars helt med på en slik test.

Bildet viser frekvensresponsen for frontkanalene L+R, samt fra den ene DD12 plassert rettunder senterkanalen som vist på biltet øverst i artikkelen. Den kraftige romresonansen (lengderetning) på 37 Hz dominerer (lyd)bildet fullstendig.

Samme oppstett, men med en ekstra DD12 plassert i senter ved bakveggen i rommet. Dette er en helt utrolig endring! Responsen ligger paddeflat innenfor +/- 2 dB! Legg også merke til at det ikke er benyttet noe EQ i det hele tatt fordi dette er helt unødvendig med en symmetrisk plassering av to subwofere, senter foran og senter bak.

Lyden

Å bedømme lyden av en sub er ikke enkelt, helst skal den ikke høres i det hele tatt om du spiller musikk. Den skal bare gi en sømløs støtte til frekvenser som hovedhøytalerne ikke greier å gjengi. Til hjemmekinobruk er det en helt annen sak. Her skal suben både høres og ikke minst føles!

Dette krever egentlig to helt forskjellige subwoofere om det skal bli vellykket, men DD12 takler begge deler helt optimalt. Dette skyldes det patenterte DigitalDrive systemet med den kraftige innebyggde DSP-teknologien med støtte fra servofunksjonen. Ved å endre på servoens karakteristikk, er det mulig å kombinere en rask og eksplosiv hjemmekinosub, med en kontrollert og behersket musikksub med stålkontroll.

Dette gjøres enkelt ved å endre servoens parametere via den medfølgende fjernkontrollen. På fjernkontrollen er det seks knapper merket, Action, Movies, Pop/Rock, Jazz, Custom og Defeat. De fire første er tilpasset de nevnte musikk typer. Den femte setter du opp selv etter smak og behag. Den sjette nullstiller alt slik at du enkelt kan vurdere virkningen av innstillingene.

Etter endt innstilling og plassering var det klart for lyttetest. For test av "musikkegenskaper" er 1812 overtyren fra Telarc med ekte kanoner, helt selvskreven. Kansje ikke akkurat et musikkstykke for å bedømme basskvalitet, men med to D12 med tilsammen 2500 watt ble dette en hårreisende opplevelse! Av mer moderat musikk brukte jeg Eagles Hotel California fra "Hell freezes over", Kari Bremnes Syk pike har veldig dyptgående bass helt i innledningen. til slutt den ultimate testen, Super Bass 2 fra Telarc på SACD med tre akustiske basser.

I alle testene viste DD12 med sine to ansikter: Hardtslående og brutal på 1812 overtyren, og i bakholdssenen med de brennende "høyballene" fra filmen Troja. Men også silkemyk på trommene på Syk Pike, og knusktørr med meget godt oppløst tre/strengelyd på Super Bass2. En slik prestasjon ville ikke vært mulig uten servo og digital signalbehandling. Velodyne har greid å lage en fullstendig skitzofren subwofer, en sann "camelon" som tilpasser seg musikk/filmmaterialet på en sømløs måte, men som også brutalt vekker deg til live når det virkelig smeller!

En liten advarsel til slutt. Skal du kjøre med to DD12 på høyt nivå på hjemmekino, vil jeg anbefale en egen sikkringskurs. Disse sakene trekker så mye strøm i eksplosive transienter at de både krever og fortjener en egen kurs for ikke å unngå problemer med annet følsomt utstyr.

Specifications

DD-10

DD-12

DD-15

Cabinet (H/W/D) (inc. feet)*:

11.75" x 11.75" x 13.5"

14.5" x 14" x 15.5"

20" x 18" x 17.75"

Frequency Response:

18 Hz to 120 Hz +/-3 dB

17 Hz to 120 Hz +/-3 dB

15 Hz to 120 Hz +/-3 dB

Harmonic Distortion:

<1% (typical)

<1% (typical)

Less than 0.5% (typical)

High Pass Crossover:

80 Hz at 6 dB/octave

80 Hz at 6 dB/octave

80 Hz at 6 dB/octave

Low Pass Crossover:

15 Hz to 199 Hz (variable in 1 Hz increments) 6/12/18/24/30/36/42/48 dB per octave slope (variable) Default: 80 Hz @ 24 dB/octave

15 Hz to 199 Hz (variable in 1 Hz increments) 6/12/18/24/30/36/42/48 dB per octave slope (variable) Default: 80 Hz @ 24 dB/octave

15 Hz to 199 Hz (variable in 1 Hz increments) 6/12/18/24/30/36/42/48 dB per octave slope (variable) Default: 80 Hz @ 24 dB/octave

Subsonic Filter:

15 Hz to 35 Hz (variable in 1 Hz increments) 6/12/18/24/30/36/42/48 dB per octave slope (variable) Default: 15 Hz @ 24 dB/octave

15 Hz to 35 Hz (variable in 1 Hz increments) 6/12/18/24/30/36/42/48 dB per octave slope (variable) Default: 15 Hz @ 24 dB/octave

15 Hz to 35 Hz (variable in 1 Hz increments) 6/12/18/24/30/36/42/48 dB per octave slope (variable) Default: 15 Hz @ 24 dB/octave

Phase:

0 to 180 degrees (variable in 15 degree increments)

0 to 180 degrees (variable in 15 degree increments)

0 to 180 degrees (variable in 15 degree increments)

Polarity:

Adjustable (+/-)

Adjustable (+/-)

Adjustable (+/-)

Amplifier (Class D):

1250 watts RMS(3000 Peak)

1250 watts RMS(3000 Peak)

1250 watts RMS(3000 Peak)

Woofer (Forward Firing):

10" (8" piston diameter)

12" (9.7" piston diameter)

15" (12.7" piston diameter)

Magnet Structure:

310 ounces (19.3 lbs)

310 ounces (19.3 lbs)

380 ounces (24 lbs)

Voice Coil:

Tandem 3-inch push-pull

Tandem 3-inch push-pull

Tandem 3-inch push-pull

LFE (Mono):

Line Level (RCA), Balanced (XLR)

Line Level (RCA), Balanced (XLR)

Line Level (RCA), Balanced (XLR)

Input (L&R):

Line Level (RCA)

Line Level (RCA)

Line Level (RCA)

Microphone:

Balanced (XLR, cable included)

Balanced (XLR, cable included)

Balanced (XLR, cable included)

Speaker Level (L&R):

Bare wire, banana plugs, or spade lugs.

Bare wire, banana plugs, or spade lugs.

Bare wire, banana plugs, or spade lugs.

Thru (L&R):

Line Level (RCA)

Line Level (RCA)

Line Level (RCA)

Output (L&R):

Line Level (RCA)

Line Level (RCA)

Line Level (RCA)

EQ Output:

Line Level (RCA) for Test Signal L/R and Video (cables included)

Line Level (RCA) for Test Signal L/R and Video (cables included)

Line Level (RCA) for Test Signal L/R and Video (cables included)

Warranty:

Two Years

Two Years

Two Years


Pris DD12: 25995,-

Produsent: Velodyne

Importør: Neby HiFi

Lest 8105 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.