søndag, 12 mars 2006 23:00

Projectiondesign Action! Model Two

Skrevet av

Projectiondesign i Fredrikstad har gang på gang vist at de lager projectorer i verdenstoppen. Action! Model One, som nå er i sin Mk-3 utgave, har gang på gang gått helt til topps i ulike tester. Nylig lanserte PD, Modell Two som til en pris av knappe 28 lapper, koster bare litt over halve prisen av Modell One Mk-3. Dette selv om spesifikasjonene til Modell Two, på mange områder overgår sin mye dyrere storebror.

 

 

Trond Sæther 13.03.2006

 

Det siste året har markedet for prosjktorer tilpasset hjemmekino, tatt sikkelig av. Konkuransen er hard og prisene på den ledende DLP-teknologien presses stadig nedvover av stadig mer kapable LCD konkurrenter. LCD har tatt igjen DLP når det gjelder oppløsning og farger, men kan ennå ikke hamle opp med DLP når det gjelder ekte kontrast. ProjectionDesign's siste svar på denne konkuransesituasjonen heter Action! Model Two.

Vi ble nysgjerrige på om nykommeren kunne hamle opp med Modell One når det gjelder ytelse. Jeg kontaktet Anders Løkke hos Projektiondesign, for å få lånt et testeksemplar. I følge Anders, så har etterspørselen vært over all forventning, og han måtte sende sin egen demomodell for at ventetiden ikke skulle bli alt for lang, og kort tid etter kom Modell Two på døra.

 

Design og oppbygning

Design både innvendig og utvendig har vært en av PD’s styrker. Testeksemplaret var i en lekker dypblå farge kalt Maranello-blå, hentet fra Ferarri’s bilkolleksjon. Det første som slo meg var hvor utrolig liten denne projektoren er, men vitale mål på 234X278X94 mm er den mye mindre enn alle andre konkurrenter. Design, finish, sammenføyninger og ergonomi er av høyeste klasse, som vi er vandt til fra PD.

Modell Two har adressert de tre viktigste motargumentene brukerne har hatt mot Modell One: Viftestøy, mangel på linse-skift, og en usedvanlig lite brukervennlig fjernkontroll.

PD har fått mye kjeft for fjernkontrollen som følger med Modell One. Dette er nå retta opp, og den nye fjernkontrollen som følger med Modell Two er logisk og oversiktlig bygd opp med direktevalg av alle kilder, og de mest vanlig brukte innstillinger, og sist men ikke minst, den famøse kula vi kjenner fra Modell One er nå byttet ut med piltaster.

Tilkoblingene rommer det mest nødvendige med DVI, VGA, Component, S-Video og Composite. I tillegg er Modell Two bestykket med RS232, USB og Ethernet for styring og eventuell oppgradering av firmware.

Innvendig har Modell Two den samme single-board arkitekturen som er benyttet i tidligere modeller, der all elektronikken sitter på et enkelt kretskort uten masse kontakter plugger eller ledninger som kan stelle i stand ugreie over tid. Dette er spesielt viktig i en prosjektor fordi driftstemperaturen i et slik apparat er høy.

Viftestøy er ofte et problem ved prosjektører som henges i taket fordi disse ofte havner rett over hodet på de som skal nyte film eller bilder. PD har endret på luftgjennomstrømmingen i Modell Two slik at både strølys og lydnivå er vesentlig redusert. Vifte støy er nå til liten sjenanse, i alle fall når prosjektoren står i sparemodus.

Nytt på Modell Two er også RealColor. RealColor er en metode PD har utviklet for kalibrering av fargene på prosjektoren før den forlater fabrikken. Dette betyr at hvert enkelt eksemplar kalibreres for å gi eksakt D65 ”videohvitt”. I tillegg kan du selv stille inn ønsket fargetemperatur, som da vil stemme over hele gråskalaen.

At Modell Two har fått linse-skift gjør plasseringen svært fleksibel. Jeg prøvde både bordplassering og takmontasje, og i begge tilfeller er det mulig å forskyve bildet mer enn en hel skjermhøyde. Det er ikke mulighet for horisontal linseskift.

Bildekvalitet

Modell Two benytter seg av siste generasjon DLP DC3 bildebrikke med oppløsning på 1280X720 pixler. Dette er for øvrig samme bildebrikke som sitter i Modell One Mk-3.

Under det meste av testen benyttet jeg en Denon DVD A1XV tilkoblet via en 10 meter lang hdmi/DVI-kabel. For test av analoge innganger benyttet jeg samme DVD-spiller, samt en Mac Mini og en Force kabeltuner.

En rask runde med DVE, samt kalibrering med SPyder2PRO på PC, viste at Modell Two hadde helt korrekte innstillinger fra fabrikk. Jeg endte opp med å justere et hakk ned på sortnivå, og et par hakk opp på hvitnivå, men dette er innenfor normale variasjoner på ulik type lerret. Jeg har et helt mørklagt rom, og et 0,85 gain lerret, og dette forklarer endringen i innstilling.

Det første som slo meg var at svartnivået var mindre svart enn det jeg husker fra Model One. Jeg undres over grunnen til dette da begge benytter DarkChip-3. Dette glemmer du imidlertid straks det kommer bilde på lerretet, for herre min hatt for noen bilder! Jeg benyttet Desperado og Fifth Element, begge i SuperBit-utgave. Med DVD-A1XV og Action! Modell Two, er nok dette så nærme det går an å komme HDTV kvalitet.

Bildene er sømløse med en nesten tredimensjonal dybde, fargene er utrolig rene og helt uten noen former for støy, selv ikke i mørke områder. Digitale foto i ekte 1280x720 (resamplet fra 16 megapixel i Adobe Photoshop) fra Mac Mini via DVI, ga en distinkt følelse av FujiChrome Velvia fra lysbildenes glansdager!

Et lite skår i gleden var at regnbueeffekt var synlig i mørke og kontrastrike sener med bevegelser. Dette var mest merkbart på sone 2 filmer, og knapt merkbart på sone 1 filmer.

Alt i alt er dette ”as good as it gets” med dagens DLP teknologi. ProjectionDesign har fått frem et produkt som på alle områder unntatt sortnivå, overgår den nesten dobbelt så dyre Modell One Mk-3. Til en pris av knappe 28 000,- er Modell Two nesten som er ”røverkjøp”!

 

Spesifikasjon Action! Modell Two

display

technology

HD2+ DC3™ single chip DLP™ technolgy
7-segment colour wheel with Neutral Density Green segment for 10-bit colour depth and reduced dithering noise

 

concept

lens shift design

 

resolution

1280 x 720 pixels

 

brightness

500 - 1000 lumens, user adjustable

 

contrast

> 4000 : 1 (on/off)

 

 

aspect ratio

16 : 9, 4 : 3 compatible

 

 

displayable colours

16.8 Million colours, 24-bit RGB

 


 

 

compatibility

computer compatibility

1280 x 720 @ 47.94, 48, 50, 59.94, 60 Hz
virtually any resolution and frequency from 640 x 480 - 1920 x 1080
synchronous from 48 - 62 Hz

 

 

video compatibility

HDTV:1080@24p, 30p, 50p, 60p; 1080@50i, 60i, 720@50p, 60p
EDTV: 576@50p, 480@60p
SDTV:576@50i, 480@60i
NTSC, PAL, SECAM
automatic or manual selection

 


 

 

optics

standard projection lens

0 - 120% lens shift

 

 

throw ratio

1.9 - 2.40 : 1 (distance : width)

 

 

image size (diagonal)

30 - 300 in diagonal

 

 

focusing distance

1.5 - 10 m / 5 - 35 ft

 

 

wide angle lens

n/a

 

 

long tele zoom

n/a

 

 

lamp

220 W UHP™, user adjustable

 

 

lamp life

4000 hours in low level setting (typ)

 


 

 

inputs / outputs

computer input(s)

1x DVI-D
1x VGA

 

 

video input(s)

1x DVI (HDCP)
1x YPbPr / RGBS
1x S-video
1x composite video

 

 

control and communcation

9-pin DSUB RS232
USB
RJ-45 TCP/IP

 

 

audio output

n/a

 

true" />

 

 

supplied accessories

cables

4m power cord (country specific)

 

 

other

IR remote control, backlit

 


 

 

general

operating noise level (dB)

24 dB(A) (typical at sea level, eco mode)

 

 

dimensions (d x w x h)

234 x 278 x 94 mm, 9.2 x 10.9 x 3.7 in

 

 

weight

2.980 gr, 6.0 lbs

 

 

conformances

CE, UL, cUL, FCC Class B

 

 

available colours

maranello blue, pearl white, vanquish grey

 

 

warranty

3 years, 500 hours or 90 days on lamp (whichever comes first)

 


 

 

 

Produsent: ProjectionDesign


Sist oppdatert : 14.03.2006 09:18:46
Lest 5895 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.