lørdag, 31 desember 2005 23:00

Electrocompaniet AW2x120-M og 4.8

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Det er lenge siden vi har omtalt produkter fra Electrocompaniet. Men nå er en lang historie med usikre leveranser og skifte av eierskap unnagjort og Electrocompaniet er tilbake for fullt. Vi tester deres nye combo, med EC 4.8 forforsterker og AW2x120-M effekttrinn. Dette koster - men det leverer også...

 

 

av Stian Gårdsvoll, 1.oktober 2006

Jeg har en lang forhistorie med Electrocompaniet. En av mine første seriøse forsterkere var AW60ftt. Jeg hadde en periode tre stykker i mitt hjemmekinooppsett (Med Sony TA-P9000ES og B&W Nautilus 805 og HTM2), før jeg oppgraderte til tre stykk AW100DMB. Dette var et oppsett som spilte med stor pondus og varme - og som ikke minst gav min 40 kvm store hybel et visst preg av fyrrom...Men nå er altså EC tilbake, etter en periode hvor det var ugreie både i distribusjonsledd og produksjon, med nylanseringer som gikk under kallenavnet "Jesus" i bransjen (alle har hørt om ham - men ingen har sett ham...) og med et forholdsvis uryddig skifte av eierskap som også involverte konkurslignende tilstander. Jeg skal ærlig innrømme at jeg var skeptisk når West-Control tok over eierskapet til Electrocompaniet, og var redd dette skulle ta bort noe av sjarmen med EC.

Men etter et par uker med denne comboen i oppsettet mitt er jeg nokså overbevist om at sjarmen er i behold, samtidig som profesjonaliteten både i produksjons- og markedsledd er økt betraktelig. Elektronikk er ofte komplisert i produksjon og utvikling, og West-Control har denne kompetansen.

Til tross for dette var mitt førsteinntrykk litt blandet. Da jeg skulle koble opp forforsterkeren oppdaget jeg at EC har rotet med farvekodingen til RCA-inngangene. Det er både rødt og hvitt både på høyre og venstre side slik at det var nokså kontraintuitivt. At man skal koble DVD-spilleren på hhv rød og rød bøssing virker litt merkelig.... Jeg er rimelig trygg på at dette må sortere under produksjonsfeil/monteringsfeil, men avventer nærmere forklaring fra EC....Produktene er utvilsomt Electrocompaniet. Plexiglass-fronten er beholdt, messingskruer og knapper likeså. Chassis-et føles solid, terminalene gode (dog feilfarvet). Nytt er det store LCD-displayet på fronten på forforsterkeren som tilkjennergir en stor blå EC-logo når man skrur den på og som angir kilde og volum i bruk. Bryter designet litt, men øker brukervennligheten meget.

Prisen er økt på dette settet i forhold til en gammel EC 4.7+AW120-kombinasjon. Nå er prisen tett oppunder 60 000 kroner og en sammenligning med min Musical Fidelity Trivista 300 er dermed rettferdig. For det første synes jeg designet kunne vært forbedret med tanke på at man har bruker 60 000 kroner. Fjernkontrollen er i billig plast, man får ikke med den nye lekre saken med to-veiskommunikasjon som EC har markedsført. I tillegg er plexiglass fortsatt plexiglass, og meningene om hvorvidt dette rettferdiggjør å ha brukt et par månedslønner på hifi er nok delte. Samtidig så kan vel larvikitt-frontene karakteriseres som en smule harry... Musical Fidelity har tilsammenligning en håndpolert frontplate, gedigne betjeningsknapper og en utrolig følelse ved bruk.

Men EC er EC. Dette spiller bra! Bassen er kjellerdyp, og nokså fast. Ikke så fast som Trivista, men til gjengjeld er den overveldende. Min Audiovector Mi3 Avantgarde fikk virkelig kjørt seg! Vanligvis er forsterkere som er litt myke i den dypeste bassen ikke de strammeste i transientene heller. Men jeg synes dette settet kommer bra fra det, det er nokså sprettent til tross for antydningen til litt vel ivrig dypbass. På R&B så glimter EC virkelig til her. Et flott grunntonefjell ligger i bunn og gir musikken det sjelfulle den skal ha i bunn. Kanye Wests "Late Registration" spilles så heftig at selv en musikalsk og fiskalt konservativ ung herremann kan vurdere å bekjenne seg til både Kanye West og John Legend, selv om dette utvilsomt tidligere har havnet i kategorien "MTV-bråk"....

Kristin Ambjørsens suverene gospelplate "Wayfaring Stranger" låter fantastisk flott. Oppløst, varm og rett og slett smått religiøst. Ikke så oppløst og så transparent som Trivista, og heller ikke samme kontrollen i bassen, men absolutt varmere og lunere. EC-karakteren med den flotte mellomtonen og den avrundede toppen er fortsatt beholdt, så det er ingen grunn til å tro at grunnfjellet blant EC-kunder blir noe annet enn tilfredsstilt med dette disse to produktene.

Der jeg synes det mangler litt er på oppløsning i toppen. Gitarovertoner, "rasp" i akustiske gitarer og noe i pianogjengivelse kunne vært enda et hakk bedre, men da ville det gjerne gått på bekostning av varmen og mykheten.

Noe av det jeg liker aller best med AW2x120-M er den nye fleksibiliteten med tanke på hjemmekino. Hvis man kjøper en AW2x120-M og en AW3x120-M vil man i praksis ha et 5x120watt hjemmekinoanlegg og et 2x400watt stereoanlegg. Effektforsterkerne går nemlig automatisk over til et brokoblet monster når brukt i stereosammenheng med forforsterkeren EC 4.9! Dette gjør at man kan få et rimelig kompromissløst stereo- OG hjemmekinoanlegg i ett oppsett. Bra levert!

Oppsummert; Dette er bra saker. Jeg synes de kunne kostet på seg litt mer luksus i både estetikk og materialvalg når man legger prislisten så høyt, men samtidig så leveres det på lydkvalitet - og det i tråd med Electrompaniets historie som varemerke. West-Control har beholdt sjarmen - og styrket teknikken. Gratulerer!Sist oppdatert : 01.10.2006 14:35:31

Lest 8870 ganger