fredag, 11 mai 2007 23:00

Logitech Wireless Music System for PC

Skrevet av

Produkter knyttet til PC som lydkilde er et aktuelt tema for tiden, og et av satsingsområdene for oss i Audiophile,no. Denne gangen kan vi presentere en test av et system for trådløs overføring fra Logitech.

 

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 12.05.07

 

Jeg vet ikke om Henry Logitech satte seg som mål å bli duppedittenes konge som gutt, men det er vel neppe tvil om at målet har gått i oppfyllelse. Det er spesielt PC-tilbehør vi forbinder med denne bedriften, men også fjernkontroller i ulike varianter. Og i senere tid har Logitech også kjøpt opp Slim Devices, som står for den kjente Squeezebox. For ikke å snakke om den  audiofile godbiten Transporter. Bokser som er spesielt egnet til å hente musikk fra PCen din inn til stereoanlegget i stua.

 

Men Logitech har syslet med trådløsoverføring av lyd før de kjøpte opp Slim Devices, og dagens testubjekt er det Blåtann-baserte Logitech Wireless Music System for PC. Et ganske aktuelt tema for tiden, nå da PCen blir stadig mer sentral som underholdningssenter.

 

Dette settet består av 3-4 deler, alt etter hvordan man teller. Første ledd i kjeden er en USB-enhet som fungerer som sender. Denne kan man valgfritt plugge direkte inn i PCen, eller det kan gå via en kablet USB-dock. Mottakeren kobles analogt til musikkanlegget, via enten stereo RCA utgang, eller 3,5mm minijack utgang. Positivet er det at det er enn bryter hvor du kan velge mellom fixed eller variabelt nivå på utgangene.

Det følger også med en liten fjernnkontroll som sender kontrollsignaler til mottakeren, men som egentlig videreformidles via den trådløse linken til PCen som kilde. Og her er det funksjoner for volum opp/ned, mute, pause og nest forrige spor.

 

Utseendemessig gjør komponent ene en god figur. Både USB-sender og dockingstasjonen har bra design og god finish. Og mottakeren har et umiskjennelig preg som gjør at man får assosiasjoner til et større amerikansk fruktselskap, med sine overflater i sort high-gloss og børstet alum….ehh…børstet plast. Uansett – med sine lett avrundede hjørner får vi en liten anelse om hvordan en iPhone kommer til å rigge i terrenget.

 

Dette settet er usedvanlig enkelt å rigge opp. Et par analoge stereokabler inn i forforsterkeren fra mottakeren, og USB-senderen rett inn i Laptopen, og kvelden i sofakroken er berget fra første øyeblikk. Selv om det følger med et program på CD, er det slett ikke nødvendig å installere dette for den enkleste bruken. Og en viktig komfortdetalj er at i det du plugger inn USB-senderen til en USB-inngang, og PCen og resten av systemet får noen sekunder på seg for å oppnå kontakt, mutes PCens eget lydsystem samtidig med at godlyden strømmer ut av det anlegget du har brukt generasjoner på å bygge opp. En annen betjeningsmessig fordel er at volumkontrollen i PCen også deaktiveres, mens programmenes volumkontroll fremdeles er aktive.

 

Skal du bare sende lyd fra PCen du sitter og betjener, er det som sagt overflødig å installere programmet. Og kanskje kan du med fordel la være også, for det gjør håndteringen ekstra enkel. Men dersom du ønsker litt mer avansert bruk, svarer det seg å installere det medfølgende ”Logitech Music Anywhere”. Derrmed kan fjernkontrollen komme til nytte, dersom du for eksempel setter opp en spilleliste i iTunes, og skal fjernbetjene denne fra avstand. Programmet er for øvrig kompatibelt med en rekke program, som Windows MediaPlayer, iTunes, Musicmatch, RealPlayer og Winamp. Jeg fant fjernkontrollen å være litt kresen på at man sikter direkte mot mottakeren, og at avstanden ikke var alt for stor.

 

Det samme kan ikke sies om den trådløse overføringen. Jeg hadde ingen problem med å beholde kontakten selv om jeg bar med meg laptopen inn til soverommet ca.. tjue meter unna mottakeren, og med mange vegger i mellom. Og skulle det likevel skorte, kan man forbedre forholdene ved å benytte den medfølgende dockingstasjonen.

 

Jeg forsøkte å koble sender til to ulike PCer i huset, og  fikk like godt resultat på begge. Derimot strakk jeg strikken litt for langt da jeg forsøkte å plugge senderen inn i USB-huben på en iPod dockingstasjon i håp om å få lyd fra iPoden. Det ligger vel rett og slett på siden av kompetansen. Til gjengjeld finnes det et eget tilsvarende Logitechsystem for iPod. Og kanskje er det mulig å kombinere disse senderne i et større nettverk? I hvert fall finnes det tilleggsmottakere å  få kjøpt, dersom du ønsker å sende signalet til flere musikkanlegg i huset.

 

Lyden

Det store spørsmålet her er selvfølgelig hvordan lydkvaliteten er. Og det igjen kommer helt an på hvilke briller man tar på. For det er ikke til å stikke under en stol at det ikke er fullstendig transparent gjengivelse gjennom denne trådløse linken. I toppen er det en anelse forsiktighet, men ikke mer enn at det greit kan passere. Litt mer vesentlig er det at det er et lite slør over gjengivelsen, et slør som blant annet gjør at noen detaljer i lyden kan bli maskert.  Det er fristende å sammenligne dette med det man kan oppleve med bitreduksjon, uten at jeg vet noe om hva som forårsaker dette rent teknisk. Om det ligger i selve den trådløse overføringen, eller om det er DA-konvertering og analoge kretser i mottakerdelen. Det beste hadde uansett vært en fordel om det fantes en digital utgang på mottakeren.

 

Men – og det er viktig å merke seg – de kritiske merknadene ovenfor må ses i et audiofilt perspektiv i forholde til dersom man skulle ønske å legge inn platesamlingen på PC, og ha en slik overføring som hovedkilde. Det er rett og slett et bruksområde jeg ikke kan anbefale med dette systemet, dersom du stiller høye krav til gjengivelsen.

 

Hvis vi derimot snakker om en mer sporadisk bruk, som lytting til webradio, podcast, MP3-filer og annen lyd fra PCen, er kvaliteten utmerket, og mer enn tilstrekkelig. Og i likhet med mange andre løsninger for overføring fra PC til stereoanlegg, er nettopp bruken avgjørende for hvilken løsning man bør velge. Logitech Wireless Music for PC vil jeg si er et system som er glimrende for å sende lyd fra en PC, og kanskje spesielt fra en bærbar. Jeg ville heller ikke vært betenkt med å benytte systemet for å sende musikk til sekundære anlegg i et multiromsoppsett. Men altså ikke fra server til et hovedanlegg.

 

Hvis du derimot skal ha et system hvor du skal hente musikk fra PCen, er det ikke bare lydkvaliteten som gir en begrensning, men også mangel på visuelt grensesnitt gir klare begrensninger i brukskvaliteten. Et slikt oppsett bør ha en form for display som minimum.

 

Skal man sammenligne dette systemet men andre system, er det kanskje nærliggende å tenke på Apple sitt Airport Express. Ikke mist på grunn av prislappen, som i begge tilfeller ligger i overkant av en tusenlapp. Men det er vesentlige forskjeller i egenskaper, og dermed også i anbefalte bruksområder. For mens Airport Express kan skilte med digital utgang, og tapsfri gjengivelse, har den ikke det enkle grensesnittet som Logitech sitt system har. Og det er vel heller ikke like universelt for all lyd fra PC, i hvert fall ikke uten bruk av tilleggsprogram.

 

Konklusjon

Logitech Wireless Music System for PC er altså et tiltalende og meget godt system for de rette bruksområdene. Og virkelig innertier hvis du vil ha et system for overføring av lyd fra laptoppen i sofakroken til musikkanlegget. Skal du derimot ha et system for å hente musikk fra en PC som server, vil jeg anbefale å se på andre alternativ, både på grunn av at lydgjengivelsen ikke er helt transparent, og på grunn av begrenset funksjonalitet til det formålet. Og samtidig må du trolig åpne lommeboken en god del mer.

 

For med de forutsetningene nevnt ovenfor, gir dette systemet god valuta for de snaue tretten hundre som er veiledende pris. Og for den utrolig lave prisen en av de store elektrokjedebutikkene forlanger i skrivende stund, er dette tidenes løp og kjøp.

 

 

Veil. pris i Norge:      Kr. 1.299,-

Importør:                    Logitech

Lest 5382 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.