Wednesday, 22 February 2017 19:47

Nagaoka MP-110 Featured

Nagaoka er en fabrikant som har vært med oss lenge, de begynte med stifter og pickuper allerede i 1940. Men allikevel har de, så vidt jeg vet aldri vært mye utbredt her til lands.

Pickupene har dog høstet mye god omtale utenlands og har en stund hatt en norsk importør. Dagens produksjon består av seks pickuper priset fra kr 995,- til 7995,- Jeg har hatt to av de hjemme en stund og her er mine inntrykk av den første, MP-110 som er den nest rimeligste i serien.

 

 

 

MP-110 

 • Pris pr feb 2017: kr 1.495,- 
 • Moving magnet
 • Vekt 6,5 g
 • Elliptisk slipning
 • Anbefalt stifttrykk 1,5 – 2,0 g , jeg kjørte pickupen på 1,9g og opplevde ingen sporingsproblemer.                                                  

 

 

Utstyr brukt til testen

 • RIAA: EAR 324 
 • Forsterkeri fra Audio Research, Doxa, Crown  
 • Høyttalere: RS 4W-12 Intuition                                                                   
 • Platespillere og armer: 
  • Nottingham Analogue Dais med Jelco 750 E (10”) 
  • Nottingham Analogue 294 med Jelco 750 L (12”)
  • Kenwood KD500 med Dynavector DV505    
  • Kenwood KD600 med Fidelity Research FR64fx

Pickupen var ny i esken og hadde behov for innspilling, den var tydelig «todimensjonal» til å begynne med. Fra ca 13 timer spilletid var det en merkbar forandring, lyden og lydbildet vokste i alle retninger. Fra ca 25 timer merket jeg ikke noen særlige forandringer, veldig behagelig at pickupen er innspilt på såpass kort tid.

Så var det på tide å sette seg ned for litt mer konsentrert lytting. Førsteinntrykket er at musikken blir presentert friskt og engasjerende med en god mellomtone, stemmer trer mao godt frem i lydbildet. Jeg synes den henger godt sammen fra topp til bunn og spiller med et anstrøk av varme som gir en opplevelse av naturlig klang. Rett og slett en god musikkformidler. Bra driv.

Så hvor er det jeg hører at dette er en rimelig pickup? Selv om bassgjengivelsen er tilfredsstillende, når den ikke helt ned til bunnen. Diskantgjengivelsen er litt enkel på en del innspillinger, noe som kan gi inntrykk av en litt «rå» lyd. Generelt når stiften ikke inn i de innerste kriker og kroker av rillene, men sett i sammenheng med PRISEN leverer den overbevisende.

 

 

MP-110 sporer veldig godt, så godt at jeg fant frem Telarcinnspillingen av 1812-overtyren. Den holdt seg i rillene gjennom hele kanonaden, imponerende! Jeg må innrømme at jeg spilte en del flere skiver enn jeg pleier til en test, det er for meg uvant å høre en såpass rimelig pickup som har så god trampe-med-foten-faktor som MP-110, som sagt; den engasjerer.

MP-110 taklet greit forskjellige musikksjangre, men jeg må nok innrømme at den har i mine ører spesielt godt tak på rock, det ble noen sene kvelder med Bachman-Turner Overdrive, ZZ Top, Deep Purple og lignende…                                                                                                      

Jeg tok meg selv i å tenke på en del diskusjoner på nett, med alle de som enten vil tilbake til analoge gleder, eller som vil starte opp. Et spørsmål som går igjen, er nettopp det om valg av pickup og gjerne på et begrenset budsjett. Alt for ofte ender det hele opp med råd om løsninger som er på et helt annet prisnivå enn hva den som spør forestilte seg. Her derimot er en klar kandidat, for ikke å si mulig favoritt, i prisklassen 1000 – 2000 kroner, som en kjøper neppe vil angre på.

MP-110 er den lille pickupen som vil, og som får det til.

 

 

Takk til Elektronisk Bureau for lån av pickup.

Nagaoka forhandles av Stereofil, APD Hi-fi og Elektronisk Bureau.

 

Morten

 

Nagaoka MP-110 i nærkamp med 1812-overtyren:

 

 

Read 11220 times
Morten

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.