Monday, 14 December 2015 08:17

TEST: ZYX R1000 Airy 3 Cosmos X Cryo (TB)

 

Etter en tidligere test av ZYX R100 var det med en viss forventning jeg sa ja til å prøve ut en pickup fra samme fabrikk, som skal spille én divisjon over; R1000 Airy 3 Cosmos. Cosmos er en karosserifri, eller såkalt naken pu. Pickupen veier kun 3g, men med en «tin base» montert 5,7g, alternativt kan man supplere med en «silver base», og vekten blir da 7,0g. Disse platene/vektene monteres på toppen av pickupen, og blir da også anleggsflate mot pickupskallet. Som en bonus er også platee et godt visuelt hjelpemiddel i grovmonteringen av pickupen.  Foruten disse to tilvalgene, leveres selve pickupen i seks forskjellige varianter. X-utgave innebærer innvendige viklinger av 6N «krystall-kobbertråd». Airy 3 Cosmos leveres også i en S type, med 5N sølvtråd samt i en G-utgave med 24kt gulltråd. Pickupen leveres både som «high output» med 0,48mV utgangssignal og standard, som testobjektet, med 0,24mV utgangssignal. Samtlige seks utgaver er cryobehandlet.

Diamanten på Airy 3 Cosmos har en micro ridge-slipning, og den sitter på en nålefane av boron. Det er for øvrig interessant lesning som følger med pickupen, som går gjennom problemstillinger og valgte løsninger i bl.a. coilgeometri, som viser at det stadig forskes i denne ”antikke” teknologien, morsomt og oppmuntrende!

Internimpedansen oppgis til 4 Ohm,  anbefalt last er fra 100Ohm og oppover.

Eksemplaret jeg har hatt til test var en X-utgave med 0,24mV utgangssignal, og med en Tin Base montert. Den har en veiledende utsalgspris på kr 16.875,-

Dette er første gange jeg har hatt en pickup som er såkalt «cryobehandlet», så hva betyr det?

Jeg må  innrømme at jeg har sans for måten ZYX leverer sine produkter, som gaver, vakkert innpakket på japansk vis. Uten betydning for lyden, men noe som klart øker eiergleden for en kjøper.

Vel, om jeg har forstått det riktig har enkelte av delene til pickupen (hovedsakelig motordelene) blitt kjølt ned til sånn ca 196 kalde grader, dette skal drive ut urenheter, samt gjøre metallstrukturen tettere og glattere, noe som igjen skal, ifølge ZYX; bidra til pickupens klare, rene og dynamiske lyd.

Jeg valgte å montere R1000 i en Jelco SA 750 E 10tommers arm, drivverket som ble benyttet var en Nottingham Analogue Dais. Monteringen var enkel, takket være mutterne, som sitter fast i pickupen. Det er allikevel viktig å være litt ekstra omtenksom når man håndterer Cosmos, da de svært tynne signaltrådene ligger helt åpent langs siden til motoren. Benyttet RIAA var i første omgang en Audio Research PH5, jeg forsøkte meg litt fram med last på 500, 200 og 100 Ohm, og syntes at en last på 200 Ohm ga best resultat i mitt oppsett.

R1000 kan kjøres med et nåletrykk fra 1,7g til 3,0g, men fabrikken anbefaler 2,0g, og det var slik jeg kjørte den.

Jeg var førstemann som fikk prøve dette eksemplaret, følgelig var pickupen jomfruelig og trengte innspilling. Dette kunne da også høres fra første rille, for selv om det spilte nesten overraskende bra, var det ikke tvil om at pu’n var fersk, den var ikke helt med hverken i toppen eller ved store utsving, men spilte rett og slett litt reservert.

 

 

Tross sin reserverte holdning, var det ikke verre enn at det var greit og lytte til musikken fra første skive, tidligere erfaring tilsier også at ZYXene ikke krever spesielt lang innspilling. Dette viste seg å holde stikk også med Cosmos, fra ca 22 – 23 timer og fram til drøye førti timer spilletid var det tydelig at noe skjedde, detaljer steg tydeligere frem, bassen ble mere kontant, separasjonen av instrumenter tydeligere; pickupen pustet lettere…          

«Bassglad, gnistrer til i toppen» - var de første stikkordene jeg noterte etter at det begynte å løsne for Cosmosen.

Det var gjennomgangen av «Picture Book», debutskiva til Simply Red som provoserte fram de ordene,  ei skive med bra bass, dynamikk og med mye smekk, her hadde Cosmos bra styr på sakene. Vokalen til Mick Hucknall på Holding Back The Years er upåklagelig og står tydelig ute i stua, mens resten av bandet har sine definerte plasser.  No Direction er en fest av dynamikk og viser hvor kjapp Cosmos er, den følger godt med alle kjappe utsving.

 

 

Fra Picture Book gikk ferden videre til Donald Fagen og The Nightfly, sikkert velkjent for mange, og ei skive som mer enn bekreftet inntrykket.

Jeg kan ikke stikkeunder en stol at samværet med R1000 Cosmos ble hyggeligere og hyggeligere, og jeg dro fram flere og flere skiver, noe nytt, men mest gamle saker, for å høre hva pickupen kunne utrette med de; John Cougar Mellencamp, Bachman-Turner Overdrive, Deep Purple, Allman Brothers, - det var noen fornøyelige kvelder hvor jeg lot meg engasjere av å høre hvor mye Cosmos hentet ut av de gamle rillene. Skivene jeg spilte, var skiver jeg nærmest har vokst opp med, men nå hørte jeg de TYDELIGERE enn jeg kunne huske de, kontant og presist.

Jeg tok meg i å tenke tilbake på R100 fra en tidligere test, den imponerte også, men jeg følte at den hadde funnet sin overmann her.

 

 

Omtrent da slo grådigheten inn; hvor mye mer kan jeg få hentet ut? Etter disse timene bestemte jeg meg for å bytte arm, og høre hva som ville skje om jeg monterte Cosmos i den superstive         Wilson-Benesch ACT Two.  Dette viste seg fruktbart, matchen mellom de to var uvanlig god. Jeg tror aldri jeg har hørt et så tydelig skille mellom to armer, det var som om alle «skruer» ble dratt enda hardere til, lyden ble ble enda mer kontant, enda mer distinkt og presis.

Første album ut var Live From Nowhere In Particular – Joe Bonamassa.  Igjen opplevde jeg at musikken ble servert krystallklart og med et vell av detaljer, og det var ikke bare gitarene til Bonamassa, men basstrengene da mann!

Kort tid etter armbyttet, fikk jeg og anledning til å låne øre til en for meg ukjent RIAA; en EAR 324.    Det ble fort klart at 324 og Cosmos spiller svært godt sammen, denne RIAAen fremhever virkelig de sterke sidene til Cosmos. Spesielt minneverdig var en gjennomgang av Kari Rueslåttens nye album To The North. Magisk. Det samme gjaldt nyutgivelsen av One Size Fits All – Frank Zappa, nydelig lyd i skiva, og det spilte svært spenstig.

 

 

Nåvel, en av grunnene til at jeg hadde bedt om å få låne EAR 324, var et tips fra Rudi om at den skulle være en svært så god match med husets nye referansepickup; Miyajima Shilabe. Ikke minst var det på høy tid å kjøre Cosmos gjennom sammenligningskverna, stikke fingeren i jorda så og si.

Etter en fire timers lytteøkt, og med flere par ekstra ører innlånt, hadde tre pickuper blitt satt opp mot hverandre; ZYX R1000 Cosmos, Lyra Argo i og Miyajima Shilabe. 

Den kanskje største overraskelsen var hvor pass bra Lyraen greide å følge Cosmos. Nå er de for så vidt PU’er i samme prisklasse, men jeg ble allikevel gledelig overrasket. Misforstå ikke, Cosmos var en bedre PU på så godt som alle parametre; den var kjappere, var mer kontant, hadde mere luft, ga instumentene tydeligere plasser, i det hele tatt; en bedre pickup.  Allikevel var det ikke slik at Lyraen ble fullstendig frakjørt, og det var godt å høre.

Mot Shilabe var det dog en annen sak, her kom svakhetene til Cosmos fram; mangel på kropp og fylde. Dette leses antagelig mer dramatisk enn det er, jeg hadde overhodet ikke savnet dette på alle de titalls timer jeg til da hadde tilbrakt med Cosmos, men når Shilabe kom på, hørte vi det alle mann. Det samme gjaldt lydbildet, eller scenen; som var større og dypere med Shilabe.                                 På sett og vis var resultatet det samme som med Lyraen, Cosmos slo godt fra seg, og selv om det ikke var noen tvil om hvilken av pickupene som imponerte mest, ble ikke den lille ZYXen fullstendig overkjørt av Shilabe, og det betyr at den er et godt kjøp!

 

 

Konklusjon        

ZYX R1000 Cosmos er en imponerende pickup, den er presis og kontant, den spiller uanstrengt og engasjerende, med mye luft og detaljer, samt dyp og tørr bass. Totalt sett oppleves den en smule slank i lydbildet, og det bør tas med i betrakting i forhold til hvilke komponenter den skal matches med. I mitt eget anlegg, som fra før har en litt fet livelyd med en villig bass, passer den som hånd i hanske. I anlegg med en noe mer anemisk lyd vil den muligens ikke passe like godt inn.

Jeg likte den bælgøtt.

 

Takk til Exotic Audio for velvillig utlån.

ZYX forhandles i Norge av Audioaktøren og Audio Norge.

 

 

 

Read 9105 times
Morten

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.