Monday, 18 April 2016 11:35

ZYX R-1000 Airy 3 Cosmos - second opinion/langtids test.

Written by

 

Morten testet denne pickupen høsten 2015 hvorpå jeg fikk den tilbake. Jeg tenkte som så at hva om jeg spiller på den gjennom vinteren og våren og kommer med en rapport om utviklingen lydmessig? Som sagt, så gjort.

 

Både Morten og jeg valgte Zyx R-1000 Cosmos som en av årets produkter i 2015 takket være dens meget gode prestasjon kontra pris i den svært harde 15000 kroners klassen. For her er konkurransen hard, og det finnes mange meget gode pickuper.

Likevel var det ikke så vanskelig hverken for Morten eller undertegnede å krone Zyx R-1000 Cosmos som vinneren av tittelen.

Når jeg fikk pickupen tilbake fra Mortens test hadde den gått ca 50 timer, og var med andre ord tilspilt tilstrekkelig til at jeg kunne begynne finlyttingen med en gang.

Jeg koblet den først opp i en SME serie V-12 arm som igjen er koblet inn i en Einstein full-balansert riaa. Jeg brukte som Morten rundt 2 gram stift trykk og følte at pickupen sporet meget bra med det.

Første platen som havnet på tallerkenen var Ricky Lee Jones - en plate med meget god lyd, hvor dynamikken er så eksplosiv som den bare kan. Lydbildet brettet seg ut langt utenfor høyttalerne, og rommet vokste seg så stort som bare det. Masser med luft rundt instrumentene, oppløsning av ren mesterklasse på denne plata. Og Zyx R1000 Cosmos hentet ut detaljene på lik linje med langt dyrere pickuper jeg har prøvd.

Neste plate ut var Suzanne Vega's "Tales from the Realm of the Queen of Pentacles". PUH, for en tittel, men heldigvis er plata bra og inneholder i kjent Suzanne VEga stil et mylder av små detaljer som foregår i bakgrunnen.

På denne plata beviser Zyx'en at den virkelig graver dypt i rillene og at den har oppløsning nok i mellomtonen til å få frem bakgrunnsdetaljene på en overbevisende måte.

Tredje skive på tallerkenen var Luka Bloom's "Innoncence", en skive av den litt mer koselige varianten med et varmt levende lydbilde. Og igjen lager Zyx'en et stort levende lydbilde, og ikke minst legger man veldig godt merke til bredden i lydbildet og hvor tydelig markert vokalist og musikere står i lydbildet. Det er veldig presisjon på alt i lydbildet, ikke noe som flyter ut og blir utydelig. Er litt sånn tysk over det hele - "ORDNUNG". Bare deilig, spør du meg, og kvaliteter mange selv dyrere pickuper etterstreber.

Pr i dag i midten av April 2016 er pickupen oppe i ca 100 spilletimer og spiller i dag i en SME M2 9" arm påmontert en Pioneer PLC590, en gammel god spiller med en moderne arm. Det nye er at det hele er koblet opp sammen med en meget spennende ny riaa som heter Trilogy 907 (test kommer..... og den bør du få med deg, for den er god). Vil bare kort fortelle at samspillet av denne combinationen er MEGET bra til tross for en ikke altfor avskrekkende pris.

Zyx R1000 Cosmos blomstrer og glitrer som før, kanskje til og med muligens enda bedre enn før. Tidligere syntes jeg den kunne ha tendenser til litt anemisk lyd i mellomtonen, men det er i alle fall historie sammen med SME M2 og Trilogy riaa'en. Det låter rent og forvrengningsfritt, men samtidig levende og organisk.

Det at Zyx R1000 Cosmos lyder så fint til tross for forskjellige arbeidsbetingelser i forskjellige armer og med forskjellige riaa'er er et bevis på at dette er en pickup som er lett og få til å spille optimalt. Selvfølgelig må du med denne pickupen som med alle andre stilles inn presist, men den virker å passe inn svært mange steder uten store problem, med andre ord veldig god fleksibilitet.

Jeg må ta med et par korte lytte opplevelser: Jeg fikk det plutselig for meg at jeg skulle spille gjennom alle mine gamle Manfred Man's earth band plater, mange av disse har jeg ikke spilt på 30 år eller mer, så alle platene fikk seg en tur gjennom Audio-desk platevaskeren. De eldste platene minnet meg fort på hvorfor jeg ikke har spilt de på 30+ år. Men så fant "Solar Fire" og "Nightingales and bombers" veien opp på tallerkenen, og hakesleppet var et faktum. Her gravde Zyx pickupen frem detaljer jeg aldri tidligere har hørt, og de siste par ukene har jeg brukt disse 2 platene mer og mer til å kryssjekke andre pickuper. Skikkelig gøy. Både Manfred Mann, Pink Floyd og ikke minst Frank Zappa var flinke til å spille inn masser med bakgrunnsdetaljer som dessverre var skjult for de fleste grunnet for dårlig avspillings utstyr den gangen platene var nye. Men nå med dagens moderne pickuper som bla denne Zyx'en, gis de gamle platene en ny vitalitet som gjør at det blir skikkelig gøy å høre på.

En natt jeg satt og lyttet var det klart for Jonny Cash og hans "Out among the stars". En plate med gamle stemmeinnspillinger som det sikkert er lagt på litt nytt både her og der, men som gir en meget god litt rustikk lyd opplevelse. Det er liksomt gammelt.... MEN med alle detaljer servert på et sølvfat. Det vil si hvis pickupen klarer å hente det opp da, men her er Zyx R1000 Cosmos i sitt ess, så opplevelsen ble deretter.

 

 

En foreløpig konklusjon.

Jeg stiller meg bak alt hva Mortens test, men vil gjerne få tilføye denne pickupens evne til og tegne store presise lydbilder og evne til og hente frem detaljer i lydbildet er meget bra om ikke best i prisklassen faktisk. Alt i alt ser jeg på Zyx R1000 Airy 3 Cosmos som min referanse i prisklassen under 20.000.-

Kanskje kommer jeg tilbake med ytterligere en liten oppfølgingstest til høsten.

 

Takk til Exotic Audio for velvillig utlån.

ZYX forhandles i Norge av Audioaktøren og Audio Norge.

Read 7128 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.