Sunday, 27 December 2015 10:10

TEST: AUDIO DESK vinyl rensemaskin:

Written by

Det å holde sitt sorte gull rent og pent er en dyd og ikke minst særdeles viktig både for holdbarheten til platene og ikke minst pickupen.

 

 

 

Mange har investert store summer på platespiller og metervis med plater, flott alfabetisert etter år og forskjellige utgivelser. Mange har investert i pickuper som koster tilsvarende en garasje eller to, og supernøye har de vært med alskens innstillinger og geometrier. MEN mange av de har ingen rensemaskin for platene sine fordi de synes det faller for dyrt. Men se der kan de fort ta feil, for det som er virkelig dårlig økonomi er å la en pickup til ti-tusener pløye møkk, skitt og støv.

Er det noe som sliter på en diamant så er det nettopp avleiringer og smuss. Og løsningen er enkel: En vinylrensemaskin. Har man først kjøpt en er det sjelden man selger den igjen, selvfølgelig unntatt de som har handlet en billig modell og oppgraderer da.

 

 

Undertegnede har drevet med vinyl i smått 40 år, og jeg tør påberope meg en viss kompetanse innenfor området. Og mang en vinylrensemaskin har jeg hatt av ymse kvalitet, alt fra de rimelige Dischwasher maskinene til de grovt overprisede produktene som lover MYE mer enn hva de klarer å holde. Skal man tro på reklamen for noen av de så gjør de omtrent alt unntatt og vaske huset og gå tur med bikkja.

Skeptisk er jeg også blitt på mine gamle dager så det var med en viss skepsis jeg takket ja til og prøve den "store" og litt dyre (26.000?) Audio Desk platerensemaskinen som er en maskin som via såpebad og ultralyd lover at platene dine skal bli gullandes rene.

 

 

Vel i hus var det bare å konstatere at det er en solid boks (type tanks) jeg har fått til låns. Ut av kartongen og frem til oppstart tar det bare 5 minutter - det vil si HVIS du har handlet inn destillert vann på forhånd. Jeg hadde på forhånd kjøpt inn 5 liter renset vann. Dette er noe du kan bestille på apoteket, eller man kan bruke batterivann fra Biltema. Det medfølger 2 små såpeflasker og man skal bruke en flaske pr 4,5 liter vann og det er bare å helle det hele opp i maskinen. Når maskinen er i gang pumpes vannet inn i kammeret hvor man trer platen ned i. Det hele er såre enkelt, vannet skal byttes ut for hver 100de plate, men dette er noe man sikkert kan se an litt. Har man veldig møkkete plater så må man kanskje bytte litt før, og har man som hos meg relativt rene plater så kanskje det holder til 150 plater. Som sagt er det noe man må se an litt selv og vurdere. Renserullene inne i maskinen må også byttes ut en gang i blant, men heller ikke dette er noen vanskelig prosess - det er gjort på få minutter.

Som sagt, jeg skred til verket og lette frem en plate jeg vanligvis kun bruker når jeg justerer pickuper og slikt. Den er slett ikke pent holdt, og har både fingeravtrykk og støv og er egentlig en plate jeg for lengst har avskrevet. Vel, opp i vaskeren og et lite trykk på toppen av platen hvorpå vaskeren begynner å snurre platen rundt. Vannivået pumpes opp og nesten halve platen kommer under vann og 4 børster tar seg av "skrubbingen". Etter noen minutters vask går det hele over i tørke prosessen og det hele tar en 7-8 minutter.

 

 

Hvordan gikk det så med min gamle slitte plate? Jo, den skinte som om den var ny. Fra en heller matt overflate kom glansen i vinylen tilbake, og den ser faktisk nesten ny ut. Hakk og striper er der selvfølgelig akkurat som før, men ren var den blitt. Så over til de litt nyere og dyrere 180 og 200 grams platene mine. Også her fantastisk fint resultat, og når man avspiller platene etterpå kan man konstatere at statisk støy er borte. Jeg føler også at det er mindre overflatestøy og småknepp som forstyrrer, i det hele tatt bedre lyd. Jeg har dobbelt og trippel sjekket med plater der jeg har 3 kopier av samme plate, og resultatet er at jeg opplever klart mindre støy fra de rensede platene.

Mange vil kanskje si eller påstå at de ikke trenger en platerenser fordi de har det så rent og støvfritt hjemme og at det ikke er behov for noen platerenser. Til de vil jeg si at jeg tror de vil bli overrasket over hvor møkkete selv nye uspilte plater kan være. Vinyl rester fra pressingen og fint støv fra coverne setter kjapt spor i platene og ikke minst på pickupen. Jeg kjøpte en del kvalitets vinyl tidligere i år hvorpå jeg tok en titt på diamanten før avspilling av en urenset plate, og så en titt etterpå. Og du verden hvor mye vinyl rester som satt fast på diamanten. Har gjort samme prosess med renset plate, og resultatet var minimalt med vinyl rester. Så det er helt klart at ALLE nye plater ikke bare bør renses, men faktisk MÅ renses før de tas i bruk. Det vil si, om du bryr deg bare litt om hvordan pickupens arbeidsforhold skal være da.

 

 

Audio Desk rensemaskinen er ikke blant de billigste, men den er definitivt blant de beste. Og det er fullt mulig at den faktisk er den aller beste uten at jeg skal være for bastant og påstålig vedrørende akkurat det, i og med at jeg ikke har prøvd alle maskiner som finnes på markedet. Audio Desk sin maskin blir kopiert av opptil flere kinesiske firmaer, så det er tydelig at det Audio Desk renseren som setter standarden og som alle vil ha i sitt sortiment. Det er i alle fall Audio Desk renseren som har gitt best resultat hjemme hos meg på de 40 årene jeg har hatt rensemaskin og jeg anbefaler den således på det varmeste.

 

Rudi, Desember 2015

 

Takk til Exotic Audio for utlån.

Forhandles i Norge av Audioaktøren.

 

 

 

Read 13771 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.