Thursday, 05 November 2015 09:08

Nasotec Swing Headshell - ny løsning på et gammelt problem?

Written by

Problemstillingen med vinkelavvik ved avspilling av vinyl er omtrent like gammel som platespilleren selv. Nasotec har funnet en ny løsning på problemet – et slags tangential-headshell?

 

Valg av løsning for arm på platespiller er ofte et valg mellom en av mange onder. Det er mange parametere som skal oppfylles, og horisontal avspillingsvinkel er en av disse parameterne. Som kjent vil tradisjonelle radiale armer introdusere vinkelfeil de fleste stedene på platen, og jo kortere armen er, jo større blir vinkelavviket mot innerrillen. Øker man lengden på armen blir avviket redusert, men samtidig introduseres andre problemstillinger, som økt effektiv masse.

Tangentialarm er den optimale løsningen på vinkelavviket. Den gir perfekt horisontal sporingsvinkel gjennom hele platen. Så introduseres selvfølgelig også her nye bekymringer, som forflytningsmekanismen. Arve har skrevet en artikkelserie om tonearmer som går veldig grundig inn i denne problematikken – se linker nederst.

Nasotec har funnet en helt annen løsning for å gi tangential avspilling. De har laget et headshell som de kaller Swing Headshell. Konseptet er uhyre enkelt, og er basert på et ledd i headshell som sørger for automatisk  retningsjustering i forhold til rilleretningen. De av oss som har forøkt å slepe en båt vet at den selv finner ut av fartsretningen retningen, i hvert fall hvis trossa er festet i baugen. Og så vet vi også et det kan forekomme litt pendling…

 

 

Det store spørsmålet er om dette er en like enkel og genial løsning som da Filippo Brunelleschi kakket egget mot bordet for å få det til å stå på høykant. De av oss som er skeptikere av natur, har ingen problem med å se bekymringene som melder seg. Og da er pendling bare en av bekymringene som må sorteres ut. Dette ekstra leddet er heller ikke akkurat i tråd med blant andre Rega sin filosofi innen helstøpt armdesign. På en annen side er ikke perfekt horisontal sporingsvinkel å forakte, hvis det fungerer etter henbsikten.

The proof of the pudding is by playing vinyl. I mellomtiden kan vi granske den korte videoen av Nasotec Swing Headshell.

 

 

Les mer om Nasotec Swing Headshell hos Highendcity:

 

Les også Arve sine artikler om tonearmer:

 

 

Jakta på den ultimate pickuparmen. Del 1 – Arve veit ikkje si ARMe råd.

Jakta på den ultimate pickuparmen. Del 2 - kva slags pickuparm treng eg?

Tredje del av pickuparmutfordringa: Lovens lange arm, kan det vere løysinga?

Armjakta, nest siste artikkel

 

 

 

 

Last modified on Thursday, 05 November 2015 09:33
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.