Friday, 24 February 2017 20:21

Dr Feickert Blackbird Featured

Written by

Denne gangen skal jeg ta for meg den mellomste av "De tre bukkene bruse" til det tyske firmaet Dr Feickert, nemlig Dr Feickert sin Blackbird modell.

Som man forstår av innlednings teksten, så har DrFeickert kun 3 modeller, det starter med Woodpecker som er en spiller for ett stykk opptil 12" arm og denne spilleren har EN motor.

Så kommer Blackbird med plass til 2 armer hvorav den ene kan være opptil 10" og den andre opp til 13" lengde, Blackbird spilleren er utstyrt med TO motorer.

Topp modellen heter Firebird, og har TRE motorer og plass til EN arm opptil 12" og en arm helt opptil 13" lengde. Selve motorne DrFeickert benytter seg av er børsteløse DC motorer og selvfølgelig made in Germany.

Man kan få kjøpt batteristrømforsyning til spillerne om man ønsker å oppgradere med det.

Dr Feickert som merke er for undertegnede mer kjent som "de" med Protractorne. DrFeickert er jo det merke som har gått lengst vil jeg si med å lage innstilingsmaler for platespillere, slik at det skal blir enklere for "hvermannsen" å stille inn pickuper og armer.

En god fleksibel Protractor er hva jeg vil kalle en gave fra oven for oss som driver mye med platespillere og pickuper.

Mange synes kanskje at en Protractor er litt dyr. Men man skal huske på at med normal behandling og bruk så varer den livet ut, og den forenkler vinyl-hverdagen veldig.

DrFeickert lager også dataprogrammer for kontroll av forskjellige platespiller parametere som man kan få kjøpt, og en del andre småting som kan være kjekt å ha innenfor vinylhobbyen. F.eks drives det nå for tiden arbeide med en stabiliseringsskive til platene for å få en jevnest mulig overflate slik at arm / pickup ikke ser ut som den er på karusell-tur. Men også utviklingsarbeide for nye egne armer er på gang.

 

 

Dr Feickert som firma er Tysk og holder til i syd Tyskland nærmere bestemt i March-Bucheim og ledes av ingen ringere enn Dr Christian Feickert himself og slik har det vært siden starten i 1996, pr i dag er det 3 fulltidsansatte.

Dr Feickert selv har bla en PHD i fysikk, så grunnlaget er nok til stede.

At det DrFeickert tenker og lager er riktig når det gjelder utvikling og produksjon av platespillere, avslører suksessen hans mye om.

En av tingene som gjør DrFeickert spillerne så populære er at man kan få bygd de opp etter eget ønske. Litt som når man bestiller en ny bil får man en option liste over hvordan man vil den skal se ut. og hvilket ekstrautstyr den skal ha.

Med DrFeickert spillerne kan man velge farge på topp og bunnplate, farge/finish på treværket, med eller uten ekstra messingvekter i platetallerkenen..... i det hele tatt kan man custom bygge ens egen spiller til slik man selv vil ha den. MEGA-fordel spør du meg - altså at JEG kan bestemme hvordan MIN spiller skal se ut. Og leveringstiden på en slik spiller er som regel kun noen få uker.

Spillerne som sådan, enten man velger den minste modellen eller man har lommebok til den største modellen, så dreier det seg om spillere med solid topp og bunnplate i aluminium, med MDF i midten og med en tung vinyl tallerken oppå et presisjonslager.

Når spilleren kommer i hus, så er det i en meget godt emballert eske, og jeg tror DrFeickert er plaget med svært få transportskader for å si det sånn.

Litt tid må du ha til rådighet for oppmontering av spilleren, men i løpet av en times tid er det meste gjort med selve spilleren. Men dette avhenger selvsagt av hvor erfaren du er, og hvor innviklede armer og pickuper du skal ha på spilleren. Og selvfølgelig om du har vært lur, og kjøpte med deg en DrFeickert protractor da.

Jeg fulgte bruksanvisningen, så hos meg var spilleren klar i løpet av et par timers tid, med armer og pickuper og det hele.

En motor, To motorer, eller Tre motorer, THAT is the question ?

Når det gjelder hvorfor man har helt opptil 3 motorer på en og samme spiller så har det stort sett med vibrasjoner som overføres via driv-remmen å gjøre. Jeg kan forklare litt:

Med EN motor har driv-remmen stor kontaktflate med selve tallerkenen, med TO motorer har driv-remmen vesentlig mindre kontaktflate med tallerkenen. Og med TRE motorer har driv-remmen enda mindre kontaktflate med plate tallerkenen, hvilket da eliminerer, eller skal vi si minimerer muligheten for at vibrasjoner fra motor/rem forplantes til selve tallerkenen. En annen ting er at en spiller går jevnere med to eller flere motorer, da de utligner hverandre. Dog skal det sies at hvis ikke motorne er synkroniserte bra nok så kan nettopp dette faktisk føre til uønskede vibrasjoner. Men med DrFeickert spilleren jeg har til test finnes det ikke spor av noen nykker av noe slag, det som derimot er en stor fordel er momentet og hvor fort spilleren starter, dette tiltross for en tallerken med anselig vekt. Hvis man tar av remmen og snurrer på tallerkenen alene med håndkraft finner man fort ut av at her er det snakk om et lager av meget høy kvalitet - den snurrer leeeenge før den stopper.

 

 

Underlag:

Hva/hvor skal spilleren stå? Originalt kommer spilleren med gummiføtter, men det finnes også føtter med spikes å få kjøpt som ekstra utstyr. Hva man skal velge avhenger selvfølgelig av hvor og på hva slags underlag spilleren skal stå.

Jeg har forsøkt litt forskjellig, og er i liten tvil over hva jeg fortrekker.

Med “spikes-føttene" og tykk finerplate er lyden kjapp og superdynamisk. Med de originale føttene på samme plate opplever jeg lyden som mer laidback og ikke fullt så attack-vennlig. Så på finerplaten foretrekker jeg klart med spikes.

På Audio Magic dempeplattform så er det omvendt, der opplever jeg at lyden blir mer laidback MED spikes, og jeg opplever at de originale gummiføttene spiller bedre. Dog skal det sies at jeg fortrekker Blackbird når den står på 44mm MDF plate med spikes på. Da har jeg intet og trekke for i lyden - den spiller da forrykende dynamisk og uforvrengt, med meget hurtig og presis bassgjengivelse. Skikkelig smekk og trykk, men også særdeles kontrollert .

På glassplater i rack? Å huffameg. Vel hvis jeg absolutt må velge så må det bli med original føtter, men glassplater er det absolutt dårligste jeg har prøvd spilleren på. Så min anbefaling er styr unna glasshyller.

En solid hylle i tykk MDF eller fineer blir sjelden eller aldri feil som underlag for en platespiller. Stavlimte f.eks kjøkkenplater eller slakterblokker kan også gå bra.

En av de beste plater som finnes er hvis du får tak I 18 eller 22 mm MDF plater og silicon som ikke stivner, og du greier å få strøket/lagt ut siliconen jevnt over hele platene. Dette krever en stor sparkel og litt teknikk. Og så "limer" du 3 lag slik at du ender opp med en tykk solid plate...... DET ER UNDERLAG verdig selv den beste spiller, og med klar margin bedre enn noe annet underlag jeg har prøvd.

 

 

 

Armer og pickuper:

På "min" spiller monterte jeg først en 9" Jelco 750 arm.......... og en 12" Jelco 750 arm........ først litt for at jeg hadde veldig lyst til å sammenligne forskjellen i lyd mellom en 9" arm og en 12" arm på samme spiller. Litt senere i testperioden oppgraderte jeg til 9" SME serie V arm og en 12" SME serie V arm. Igjen for og sjekke hvordan 9" verses 12" lyder.

På Jelco armene brukte jeg i hovedsak en Ortofon SPU Silver Meister GM MKII, altså en pickup til ca 15.000.-. Mens på SME armene gikk det i all hovedsak i MySonicLab Signature Gold og i MySonicLab Signature Platinum, som er high-end pickuper til ca 84.000.- og 100.000.- pr stykk.

Armkablene jeg har brukt har vært alt fra billige Jelco kabler til Reference og Signatur serien til XLO, bare for å få best mulig inntrykk av forskjellene, og optimalisere lyden mest mulig.

 

 

Lyden da mann.... LYDEN:

JA, lyd er det. Masser av lyd, og ingen lyd. Det vil si at lyd fra driv-verket er det ikke stort av, den snurrer så fint og lydløst, og jeg har under testperioden ikke hørt en eneste lyd fra drivverket. Den starter meget hurtig og kommer opp i jevn hastighet like fort som mange direkte drevne spillere jeg har prøvd.

Det er vanskelig å beskrive lyd fra et drivverk, skjønt noen drivverk farger faktisk lyden slik at man må velge armer og pickup med omhu utifra fargingen til selve spillerne. Så ikke med DrFeickert Blackbird - den virker på meg som veldig nøytral.

Den virker å gi alle armer jeg har prøvd på den ganske så optimale arbeidsforhold, slik at armenes egenkarakter veldig lett kommer frem. Det er f.eks veldig lett å høre hvordan alt blir vesentlig bedre når jeg skifter/veksler til dyrere armer og pickuper. Lyden av Jelco 12" SA750 arm sammen med SPU pickupen er svært likandes. Den spiller med fint trykk i hele lydbildet, god definisjon i bassen og jeg opplever den som vesentlig mer detaljert i mellomtonen når den spiller via Jelco og Blackbird enn jeg har hørt denne pickupen spille på andre drivverk. Faktisk er dette en så god combo at det er noe jeg ønsker å ha fast satt opp på en spiller også i fremtiden.

Når jeg går over til de dyre SME armene og de voldsomt dyre sofistikerte MySonicLab pickupene, vokser DrFeickert spilleren med oppgaven og lager også her et solid fundament for armene. Og det hele presenterer et forrykende dynamisk og uforvrengt lydbilde.

Selv med armer og pickuper til langt over 300.000 kroner montert på spilleren, får jeg aldri på følelsen at Blackbirden er for dårlig i denne comboen. Snarere tvertimot, den bare leverer og leverer.

 

 

Konklusjon:

Har du ikke bestilt en enda ?

Fordeler:

  • Starter meget kjapt.
  • Mega fleksibel når det gjelder armer, og er et solid fundament for alle armer jeg har prøvd på den.
  • Du kan custom bygge spilleren slik du vil ha den selv.
  • Enkel å justere opp.
  • Har alle hastigheter for normale plater + 78rpm

Minus:

  • Den er fysisk stor.
  • Vel den er ikke gratis...... men du får full valuta for pengene.
  • Den har ikke lokk, så det må du lage til selv med et plexi/lexan lokk.

Utover det, intet minus fra min side. Dette er en spiller jeg selv kunne levd lykkelig med i mange år. Skal tro hva storebror Firebird kan gjøre bedre ????

 

 

Veil. Pris er kr. 59.000,- 

Takk til Exotic Audio for utlån av spiller.

DrFeickert forhandles i Norge av daCapo hifi, Audioaktøren, Duett audio.

Rudi, Februar 2017

 

Read 8717 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.