torsdag mars 23 , 2017
fredag, 24 februar 2017 20:21

Dr Feickert Blackbird Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg den mellomste av "De tre bukkene bruse" til det tyske firmaet Dr Feickert, nemlig Dr Feickert sin Blackbird modell.

Som man forstår av innlednings teksten, så har DrFeickert kun 3 modeller, det starter med Woodpecker som er en spiller for ett stykk opptil 12" arm og denne spilleren har EN motor.

Så kommer Blackbird med plass til 2 armer hvorav den ene kan være opptil 10" og den andre opp til 13" lengde, Blackbird spilleren er utstyrt med TO motorer.

Topp modellen heter Firebird, og har TRE motorer og plass til EN arm opptil 12" og en arm helt opptil 13" lengde. Selve motorne DrFeickert benytter seg av er børsteløse DC motorer og selvfølgelig made in Germany.

Man kan få kjøpt batteristrømforsyning til spillerne om man ønsker å oppgradere med det.

Dr Feickert som merke er for undertegnede mer kjent som "de" med Protractorne. DrFeickert er jo det merke som har gått lengst vil jeg si med å lage innstilingsmaler for platespillere, slik at det skal blir enklere for "hvermannsen" å stille inn pickuper og armer.

En god fleksibel Protractor er hva jeg vil kalle en gave fra oven for oss som driver mye med platespillere og pickuper.

Mange synes kanskje at en Protractor er litt dyr. Men man skal huske på at med normal behandling og bruk så varer den livet ut, og den forenkler vinyl-hverdagen veldig.

DrFeickert lager også dataprogrammer for kontroll av forskjellige platespiller parametere som man kan få kjøpt, og en del andre småting som kan være kjekt å ha innenfor vinylhobbyen. F.eks drives det nå for tiden arbeide med en stabiliseringsskive til platene for å få en jevnest mulig overflate slik at arm / pickup ikke ser ut som den er på karusell-tur. Men også utviklingsarbeide for nye egne armer er på gang.

 

 

Dr Feickert som firma er Tysk og holder til i syd Tyskland nærmere bestemt i March-Bucheim og ledes av ingen ringere enn Dr Christian Feickert himself og slik har det vært siden starten i 1996, pr i dag er det 3 fulltidsansatte.

Dr Feickert selv har bla en PHD i fysikk, så grunnlaget er nok til stede.

At det DrFeickert tenker og lager er riktig når det gjelder utvikling og produksjon av platespillere, avslører suksessen hans mye om.

En av tingene som gjør DrFeickert spillerne så populære er at man kan få bygd de opp etter eget ønske. Litt som når man bestiller en ny bil får man en option liste over hvordan man vil den skal se ut. og hvilket ekstrautstyr den skal ha.

Med DrFeickert spillerne kan man velge farge på topp og bunnplate, farge/finish på treværket, med eller uten ekstra messingvekter i platetallerkenen..... i det hele tatt kan man custom bygge ens egen spiller til slik man selv vil ha den. MEGA-fordel spør du meg - altså at JEG kan bestemme hvordan MIN spiller skal se ut. Og leveringstiden på en slik spiller er som regel kun noen få uker.

Spillerne som sådan, enten man velger den minste modellen eller man har lommebok til den største modellen, så dreier det seg om spillere med solid topp og bunnplate i aluminium, med MDF i midten og med en tung vinyl tallerken oppå et presisjonslager.

Når spilleren kommer i hus, så er det i en meget godt emballert eske, og jeg tror DrFeickert er plaget med svært få transportskader for å si det sånn.

Litt tid må du ha til rådighet for oppmontering av spilleren, men i løpet av en times tid er det meste gjort med selve spilleren. Men dette avhenger selvsagt av hvor erfaren du er, og hvor innviklede armer og pickuper du skal ha på spilleren. Og selvfølgelig om du har vært lur, og kjøpte med deg en DrFeickert protractor da.

Jeg fulgte bruksanvisningen, så hos meg var spilleren klar i løpet av et par timers tid, med armer og pickuper og det hele.

En motor, To motorer, eller Tre motorer, THAT is the question ?

Når det gjelder hvorfor man har helt opptil 3 motorer på en og samme spiller så har det stort sett med vibrasjoner som overføres via driv-remmen å gjøre. Jeg kan forklare litt:

Med EN motor har driv-remmen stor kontaktflate med selve tallerkenen, med TO motorer har driv-remmen vesentlig mindre kontaktflate med tallerkenen. Og med TRE motorer har driv-remmen enda mindre kontaktflate med plate tallerkenen, hvilket da eliminerer, eller skal vi si minimerer muligheten for at vibrasjoner fra motor/rem forplantes til selve tallerkenen. En annen ting er at en spiller går jevnere med to eller flere motorer, da de utligner hverandre. Dog skal det sies at hvis ikke motorne er synkroniserte bra nok så kan nettopp dette faktisk føre til uønskede vibrasjoner. Men med DrFeickert spilleren jeg har til test finnes det ikke spor av noen nykker av noe slag, det som derimot er en stor fordel er momentet og hvor fort spilleren starter, dette tiltross for en tallerken med anselig vekt. Hvis man tar av remmen og snurrer på tallerkenen alene med håndkraft finner man fort ut av at her er det snakk om et lager av meget høy kvalitet - den snurrer leeeenge før den stopper.

 

 

Underlag:

Hva/hvor skal spilleren stå? Originalt kommer spilleren med gummiføtter, men det finnes også føtter med spikes å få kjøpt som ekstra utstyr. Hva man skal velge avhenger selvfølgelig av hvor og på hva slags underlag spilleren skal stå.

Jeg har forsøkt litt forskjellig, og er i liten tvil over hva jeg fortrekker.

Med “spikes-føttene" og tykk finerplate er lyden kjapp og superdynamisk. Med de originale føttene på samme plate opplever jeg lyden som mer laidback og ikke fullt så attack-vennlig. Så på finerplaten foretrekker jeg klart med spikes.

På Audio Magic dempeplattform så er det omvendt, der opplever jeg at lyden blir mer laidback MED spikes, og jeg opplever at de originale gummiføttene spiller bedre. Dog skal det sies at jeg fortrekker Blackbird når den står på 44mm MDF plate med spikes på. Da har jeg intet og trekke for i lyden - den spiller da forrykende dynamisk og uforvrengt, med meget hurtig og presis bassgjengivelse. Skikkelig smekk og trykk, men også særdeles kontrollert .

På glassplater i rack? Å huffameg. Vel hvis jeg absolutt må velge så må det bli med original føtter, men glassplater er det absolutt dårligste jeg har prøvd spilleren på. Så min anbefaling er styr unna glasshyller.

En solid hylle i tykk MDF eller fineer blir sjelden eller aldri feil som underlag for en platespiller. Stavlimte f.eks kjøkkenplater eller slakterblokker kan også gå bra.

En av de beste plater som finnes er hvis du får tak I 18 eller 22 mm MDF plater og silicon som ikke stivner, og du greier å få strøket/lagt ut siliconen jevnt over hele platene. Dette krever en stor sparkel og litt teknikk. Og så "limer" du 3 lag slik at du ender opp med en tykk solid plate...... DET ER UNDERLAG verdig selv den beste spiller, og med klar margin bedre enn noe annet underlag jeg har prøvd.

 

 

 

Armer og pickuper:

På "min" spiller monterte jeg først en 9" Jelco 750 arm.......... og en 12" Jelco 750 arm........ først litt for at jeg hadde veldig lyst til å sammenligne forskjellen i lyd mellom en 9" arm og en 12" arm på samme spiller. Litt senere i testperioden oppgraderte jeg til 9" SME serie V arm og en 12" SME serie V arm. Igjen for og sjekke hvordan 9" verses 12" lyder.

På Jelco armene brukte jeg i hovedsak en Ortofon SPU Silver Meister GM MKII, altså en pickup til ca 15.000.-. Mens på SME armene gikk det i all hovedsak i MySonicLab Signature Gold og i MySonicLab Signature Platinum, som er high-end pickuper til ca 84.000.- og 100.000.- pr stykk.

Armkablene jeg har brukt har vært alt fra billige Jelco kabler til Reference og Signatur serien til XLO, bare for å få best mulig inntrykk av forskjellene, og optimalisere lyden mest mulig.

 

 

Lyden da mann.... LYDEN:

JA, lyd er det. Masser av lyd, og ingen lyd. Det vil si at lyd fra driv-verket er det ikke stort av, den snurrer så fint og lydløst, og jeg har under testperioden ikke hørt en eneste lyd fra drivverket. Den starter meget hurtig og kommer opp i jevn hastighet like fort som mange direkte drevne spillere jeg har prøvd.

Det er vanskelig å beskrive lyd fra et drivverk, skjønt noen drivverk farger faktisk lyden slik at man må velge armer og pickup med omhu utifra fargingen til selve spillerne. Så ikke med DrFeickert Blackbird - den virker på meg som veldig nøytral.

Den virker å gi alle armer jeg har prøvd på den ganske så optimale arbeidsforhold, slik at armenes egenkarakter veldig lett kommer frem. Det er f.eks veldig lett å høre hvordan alt blir vesentlig bedre når jeg skifter/veksler til dyrere armer og pickuper. Lyden av Jelco 12" SA750 arm sammen med SPU pickupen er svært likandes. Den spiller med fint trykk i hele lydbildet, god definisjon i bassen og jeg opplever den som vesentlig mer detaljert i mellomtonen når den spiller via Jelco og Blackbird enn jeg har hørt denne pickupen spille på andre drivverk. Faktisk er dette en så god combo at det er noe jeg ønsker å ha fast satt opp på en spiller også i fremtiden.

Når jeg går over til de dyre SME armene og de voldsomt dyre sofistikerte MySonicLab pickupene, vokser DrFeickert spilleren med oppgaven og lager også her et solid fundament for armene. Og det hele presenterer et forrykende dynamisk og uforvrengt lydbilde.

Selv med armer og pickuper til langt over 300.000 kroner montert på spilleren, får jeg aldri på følelsen at Blackbirden er for dårlig i denne comboen. Snarere tvertimot, den bare leverer og leverer.

 

 

Konklusjon:

Har du ikke bestilt en enda ?

Fordeler:

 • Starter meget kjapt.
 • Mega fleksibel når det gjelder armer, og er et solid fundament for alle armer jeg har prøvd på den.
 • Du kan custom bygge spilleren slik du vil ha den selv.
 • Enkel å justere opp.
 • Har alle hastigheter for normale plater + 78rpm

Minus:

 • Den er fysisk stor.
 • Vel den er ikke gratis...... men du får full valuta for pengene.
 • Den har ikke lokk, så det må du lage til selv med et plexi/lexan lokk.

Utover det, intet minus fra min side. Dette er en spiller jeg selv kunne levd lykkelig med i mange år. Skal tro hva storebror Firebird kan gjøre bedre ????

 

 

Veil. Pris er kr. 59.000,- 

Takk til Exotic Audio for utlån av spiller.

DrFeickert forhandles i Norge av daCapo hifi, Audioaktøren, Duett audio.

Rudi, Februar 2017

 

Lest 758 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « TEST: MySonicLab Signature Gold

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Sonus Faber Homage Tradition presentert hos Renaissance Audio.
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Mandag kveld var en stor aften i Bergen. En helt ny generasjon av toppserien Homage fra Sonus Faber ble presentert, og satte dype spor i mange fremmøtte musikksjeler.

  Les mer...
 • KOSS ESP950 - lettflytende og ubesværet musikkopplevelse!
  Skrevet av

  Seniorskribent

   

  At KOSS faktisk har en elektrostatisk hodetelefonen på sin palett virker og være mindre kjent. I alle fall for oss her på berget. Men tilfellet er at KOSS har hatt modell ESP950 på repertoaret i årevis og tilbyr produktet til kroner kr. 10.990.- . komplett med driver. 

  Les mer...
 • Arendal Sound 1723 Monitor – stativhøyttaleren som sprenger grenser.
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Arendal Sound dukket opp som en helt ny norsk høyttalerprodusent for et drøyt år siden. Og allerede ved lanseringen hadde de et komplett sett for hjemmekino på plass. Jeg har hatt stativhøyttalerne 1723 Monitor på test i en lengre periode, og de har satt sine tydelige spor…

  Les mer...
 • Platematter – kva er best?
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

   

  Eit forsøk på ei lita utgreiing og samanlikning mellom nokre ulike underlag ein kan ha under vinylplatene under avspeling. Ikkje dramatisk avgjerande for lyden, men for den som vil optimalisere vinylriggen sin, er det litt å hente lydmessig her.

  Les mer...
 • Dr Feickert Blackbird
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg den mellomste av "De tre bukkene bruse" til det tyske firmaet Dr Feickert, nemlig Dr Feickert sin Blackbird modell.

  Les mer...
 • Nagaoka MP-110
  Skrevet av

  Nagaoka er en fabrikant som har vært med oss lenge, de begynte med stifter og pickuper allerede i 1940. Men allikevel har de, så vidt jeg vet aldri vært mye utbredt her til lands.

  Les mer...
 • RHA T20i - helhjertet og vellydende!
  Skrevet av

  Seniorskribent

   

  Både design, materialvalg og lyd vil sannsynligvis overraske mange audiofile som jakter på hodetelefoner i denne prisklassen. 

  Les mer...
 • Krix Equinox mk III, høgtalarstativ frå Solid Tech, og åtte gummihalvkuler frå Isonode
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Er store høgtalarar betre enn små? Er dyre høgtalarar betre enn rimelege? Er svarte høgtalarar betre enn kvite? Fordomar er ikkje enkelt…..og av og til får ein overraskingar.

  Les mer...
 • NEI DETTE GÅR IKKJE - Stig Arne si dagbok november 2016
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg skriv for sjeldan. Eg tek mål av meg til å finna ut alt om ein ting før eg skriv noko om det. Det går jo ikkje. Kor tid har ein funne ut alt om ein ting? Testing av eit produkt, eller det å finne ut av eit emne, er ein kontinuerleg prosess. Det tek tid. Og dette er jo ei dagbok, ikkje sant? So då må ein skriva litt då og då. Det er jo heile poenget. Om ikkje kvar dag, so i alle fall heller ofte. Og eg vil jo gjerne prøva å underhalda lesarane. Eg har funne ut at eg faktisk HAR lesarar. På Horten-messa i fjor var det ein som sa at han såg fram til innlegga i Dagboka. Det var hyggeleg. Og då må eg jo prøva å leva opp til krava. 

  Les mer...
 • ISOL-8 Minisub Axis og ISOL-8 Substation Axis strømrensere:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg litt om hvordan jeg opplever 2 strøm rensere fra det U.K baserte firmaet Isol-8.

  Les mer...
 • TEST: Audio-Technica AT33PTG/II og AT33Sa
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Dette er ein av dei pickupane som kan finnast i svært mange versjonar. Eg har fått prøve ut dei to mest spennande og aktuelle på marknaden.

  Les mer...
 • TEST: EAT Yosegi MC pickup
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  På Horten-messa i år fekk fekk eg brått heimlengt. Det vart spelt på min heime-riaa frå European Audio Team i eit oppsett der EAT-produkta stod for signalet heile vegen. Dei flotte platespelarane har eg sett fleire gonger, og også fått dei demonstrert – nydelege og svært lydleg kompetente greier. Men den spesielle pickupen hadde eg ikkje vore bort i før.

  Les mer...
 • TEST: MySonicLab Signature Gold
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har jeg kommet frem til test pickup no 352 i min karriere som pickup tester, og da trår jeg til med en skikkelig high-end pickup til oppunder ca 90.000 blanke norske kroner.

  Les mer...
 • Jelco JAC-501 armkabel
  Skrevet av

  Vinylguru

  I min søken etter gode armkabler har jeg nå fått tilsendt en av Jelco sine kabler. Undertegnede visste ikke engang at Jelco hadde kabler i sitt sortiment, men det er kanskje naturlig at de har kabler til sine mange armer, som jo selges uten kabel.

  Les mer...
 • Sopra No.1 måler krefter med No.3 på Støletorget
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

   

  For et par uker siden avla Isak i Multirom et besøk hos Roald i Renaissance Audio. Og med seg hadde han de minste- og de største Sopra-modellene i trekløveret fra Focal.

  Les mer...
 • Hortenmessa, sett gjennom Stig Arne sin høyrelur
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

   

   

   

  I år, som i fjor og i forfjor osb, var audiophile.no sterkt representert på “Hortenmessa”, med redaktør Karl Erik og fire redaksjonsmedlemer.  

  Les mer...
 • Tor på Lyric HiFi i Torggata
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det var ei stund sidan eg hadde vore i kontakt med butikken, og for fyrste gong eg kan hugse, var det ikkje Tor Aamodt som tok telefonen. I staden fekk eg vite at Tor hadde kreft og låg på det siste. Og før helga fekk eg trist beskjed om at ein av landets store hifipersonlegdomar ikkje lenger var mellom oss.

  Les mer...
 • Magico S1 mkII og S5 mkII presentert hos Duet Audio i Bergen.
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

   

  Sist onsdag fikk Martin i Duet Audio besøk fra importør og produsent av Magico høyttalere. Det var to MkII-modeller i S-serien som var hovedfokus.

  Les mer...
 • Hi Fi Messen åpenbares i Horten atter en gang.
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

   

  Det er høst, og alle tradisjoner som er verd å ta vare på er i rute. Vi nevner i fleng rypejakt, fårikål, løvfall og stearinlys om kvelden. Og så har vi den viktigste av dem alle – høstens store HiFi-begivenhet for oss audifole. Vi snakker selvfølgelig om årets Hortenmesse. Eller Hi Fi Messen, som er det mer korrekte navnet.

  Les mer...
 • Air Tight Pc-7
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Så har avløseren til den tidligere minstemannen i Air Tight serien Pc-3 ankommet til test. Det nye minstebarnet i familien heter altså Pc-7. Jeg ville kanskje trodd at nummerserien ville bli holdt, men her har Air Tight altså hoppet over både Pc5 og Pc6. Miura San tenker kanskje at Pc-7 er så fantastisk at den kunne "opphøyes" først som sist. Om den virkelig er så fantastisk skal jeg nå altså finne ut av.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser