torsdag mai 25 , 2017
fredag, 24 februar 2017 20:21

Dr Feickert Blackbird Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg den mellomste av "De tre bukkene bruse" til det tyske firmaet Dr Feickert, nemlig Dr Feickert sin Blackbird modell.

Som man forstår av innlednings teksten, så har DrFeickert kun 3 modeller, det starter med Woodpecker som er en spiller for ett stykk opptil 12" arm og denne spilleren har EN motor.

Så kommer Blackbird med plass til 2 armer hvorav den ene kan være opptil 10" og den andre opp til 13" lengde, Blackbird spilleren er utstyrt med TO motorer.

Topp modellen heter Firebird, og har TRE motorer og plass til EN arm opptil 12" og en arm helt opptil 13" lengde. Selve motorne DrFeickert benytter seg av er børsteløse DC motorer og selvfølgelig made in Germany.

Man kan få kjøpt batteristrømforsyning til spillerne om man ønsker å oppgradere med det.

Dr Feickert som merke er for undertegnede mer kjent som "de" med Protractorne. DrFeickert er jo det merke som har gått lengst vil jeg si med å lage innstilingsmaler for platespillere, slik at det skal blir enklere for "hvermannsen" å stille inn pickuper og armer.

En god fleksibel Protractor er hva jeg vil kalle en gave fra oven for oss som driver mye med platespillere og pickuper.

Mange synes kanskje at en Protractor er litt dyr. Men man skal huske på at med normal behandling og bruk så varer den livet ut, og den forenkler vinyl-hverdagen veldig.

DrFeickert lager også dataprogrammer for kontroll av forskjellige platespiller parametere som man kan få kjøpt, og en del andre småting som kan være kjekt å ha innenfor vinylhobbyen. F.eks drives det nå for tiden arbeide med en stabiliseringsskive til platene for å få en jevnest mulig overflate slik at arm / pickup ikke ser ut som den er på karusell-tur. Men også utviklingsarbeide for nye egne armer er på gang.

 

 

Dr Feickert som firma er Tysk og holder til i syd Tyskland nærmere bestemt i March-Bucheim og ledes av ingen ringere enn Dr Christian Feickert himself og slik har det vært siden starten i 1996, pr i dag er det 3 fulltidsansatte.

Dr Feickert selv har bla en PHD i fysikk, så grunnlaget er nok til stede.

At det DrFeickert tenker og lager er riktig når det gjelder utvikling og produksjon av platespillere, avslører suksessen hans mye om.

En av tingene som gjør DrFeickert spillerne så populære er at man kan få bygd de opp etter eget ønske. Litt som når man bestiller en ny bil får man en option liste over hvordan man vil den skal se ut. og hvilket ekstrautstyr den skal ha.

Med DrFeickert spillerne kan man velge farge på topp og bunnplate, farge/finish på treværket, med eller uten ekstra messingvekter i platetallerkenen..... i det hele tatt kan man custom bygge ens egen spiller til slik man selv vil ha den. MEGA-fordel spør du meg - altså at JEG kan bestemme hvordan MIN spiller skal se ut. Og leveringstiden på en slik spiller er som regel kun noen få uker.

Spillerne som sådan, enten man velger den minste modellen eller man har lommebok til den største modellen, så dreier det seg om spillere med solid topp og bunnplate i aluminium, med MDF i midten og med en tung vinyl tallerken oppå et presisjonslager.

Når spilleren kommer i hus, så er det i en meget godt emballert eske, og jeg tror DrFeickert er plaget med svært få transportskader for å si det sånn.

Litt tid må du ha til rådighet for oppmontering av spilleren, men i løpet av en times tid er det meste gjort med selve spilleren. Men dette avhenger selvsagt av hvor erfaren du er, og hvor innviklede armer og pickuper du skal ha på spilleren. Og selvfølgelig om du har vært lur, og kjøpte med deg en DrFeickert protractor da.

Jeg fulgte bruksanvisningen, så hos meg var spilleren klar i løpet av et par timers tid, med armer og pickuper og det hele.

En motor, To motorer, eller Tre motorer, THAT is the question ?

Når det gjelder hvorfor man har helt opptil 3 motorer på en og samme spiller så har det stort sett med vibrasjoner som overføres via driv-remmen å gjøre. Jeg kan forklare litt:

Med EN motor har driv-remmen stor kontaktflate med selve tallerkenen, med TO motorer har driv-remmen vesentlig mindre kontaktflate med tallerkenen. Og med TRE motorer har driv-remmen enda mindre kontaktflate med plate tallerkenen, hvilket da eliminerer, eller skal vi si minimerer muligheten for at vibrasjoner fra motor/rem forplantes til selve tallerkenen. En annen ting er at en spiller går jevnere med to eller flere motorer, da de utligner hverandre. Dog skal det sies at hvis ikke motorne er synkroniserte bra nok så kan nettopp dette faktisk føre til uønskede vibrasjoner. Men med DrFeickert spilleren jeg har til test finnes det ikke spor av noen nykker av noe slag, det som derimot er en stor fordel er momentet og hvor fort spilleren starter, dette tiltross for en tallerken med anselig vekt. Hvis man tar av remmen og snurrer på tallerkenen alene med håndkraft finner man fort ut av at her er det snakk om et lager av meget høy kvalitet - den snurrer leeeenge før den stopper.

 

 

Underlag:

Hva/hvor skal spilleren stå? Originalt kommer spilleren med gummiføtter, men det finnes også føtter med spikes å få kjøpt som ekstra utstyr. Hva man skal velge avhenger selvfølgelig av hvor og på hva slags underlag spilleren skal stå.

Jeg har forsøkt litt forskjellig, og er i liten tvil over hva jeg fortrekker.

Med “spikes-føttene" og tykk finerplate er lyden kjapp og superdynamisk. Med de originale føttene på samme plate opplever jeg lyden som mer laidback og ikke fullt så attack-vennlig. Så på finerplaten foretrekker jeg klart med spikes.

På Audio Magic dempeplattform så er det omvendt, der opplever jeg at lyden blir mer laidback MED spikes, og jeg opplever at de originale gummiføttene spiller bedre. Dog skal det sies at jeg fortrekker Blackbird når den står på 44mm MDF plate med spikes på. Da har jeg intet og trekke for i lyden - den spiller da forrykende dynamisk og uforvrengt, med meget hurtig og presis bassgjengivelse. Skikkelig smekk og trykk, men også særdeles kontrollert .

På glassplater i rack? Å huffameg. Vel hvis jeg absolutt må velge så må det bli med original føtter, men glassplater er det absolutt dårligste jeg har prøvd spilleren på. Så min anbefaling er styr unna glasshyller.

En solid hylle i tykk MDF eller fineer blir sjelden eller aldri feil som underlag for en platespiller. Stavlimte f.eks kjøkkenplater eller slakterblokker kan også gå bra.

En av de beste plater som finnes er hvis du får tak I 18 eller 22 mm MDF plater og silicon som ikke stivner, og du greier å få strøket/lagt ut siliconen jevnt over hele platene. Dette krever en stor sparkel og litt teknikk. Og så "limer" du 3 lag slik at du ender opp med en tykk solid plate...... DET ER UNDERLAG verdig selv den beste spiller, og med klar margin bedre enn noe annet underlag jeg har prøvd.

 

 

 

Armer og pickuper:

På "min" spiller monterte jeg først en 9" Jelco 750 arm.......... og en 12" Jelco 750 arm........ først litt for at jeg hadde veldig lyst til å sammenligne forskjellen i lyd mellom en 9" arm og en 12" arm på samme spiller. Litt senere i testperioden oppgraderte jeg til 9" SME serie V arm og en 12" SME serie V arm. Igjen for og sjekke hvordan 9" verses 12" lyder.

På Jelco armene brukte jeg i hovedsak en Ortofon SPU Silver Meister GM MKII, altså en pickup til ca 15.000.-. Mens på SME armene gikk det i all hovedsak i MySonicLab Signature Gold og i MySonicLab Signature Platinum, som er high-end pickuper til ca 84.000.- og 100.000.- pr stykk.

Armkablene jeg har brukt har vært alt fra billige Jelco kabler til Reference og Signatur serien til XLO, bare for å få best mulig inntrykk av forskjellene, og optimalisere lyden mest mulig.

 

 

Lyden da mann.... LYDEN:

JA, lyd er det. Masser av lyd, og ingen lyd. Det vil si at lyd fra driv-verket er det ikke stort av, den snurrer så fint og lydløst, og jeg har under testperioden ikke hørt en eneste lyd fra drivverket. Den starter meget hurtig og kommer opp i jevn hastighet like fort som mange direkte drevne spillere jeg har prøvd.

Det er vanskelig å beskrive lyd fra et drivverk, skjønt noen drivverk farger faktisk lyden slik at man må velge armer og pickup med omhu utifra fargingen til selve spillerne. Så ikke med DrFeickert Blackbird - den virker på meg som veldig nøytral.

Den virker å gi alle armer jeg har prøvd på den ganske så optimale arbeidsforhold, slik at armenes egenkarakter veldig lett kommer frem. Det er f.eks veldig lett å høre hvordan alt blir vesentlig bedre når jeg skifter/veksler til dyrere armer og pickuper. Lyden av Jelco 12" SA750 arm sammen med SPU pickupen er svært likandes. Den spiller med fint trykk i hele lydbildet, god definisjon i bassen og jeg opplever den som vesentlig mer detaljert i mellomtonen når den spiller via Jelco og Blackbird enn jeg har hørt denne pickupen spille på andre drivverk. Faktisk er dette en så god combo at det er noe jeg ønsker å ha fast satt opp på en spiller også i fremtiden.

Når jeg går over til de dyre SME armene og de voldsomt dyre sofistikerte MySonicLab pickupene, vokser DrFeickert spilleren med oppgaven og lager også her et solid fundament for armene. Og det hele presenterer et forrykende dynamisk og uforvrengt lydbilde.

Selv med armer og pickuper til langt over 300.000 kroner montert på spilleren, får jeg aldri på følelsen at Blackbirden er for dårlig i denne comboen. Snarere tvertimot, den bare leverer og leverer.

 

 

Konklusjon:

Har du ikke bestilt en enda ?

Fordeler:

 • Starter meget kjapt.
 • Mega fleksibel når det gjelder armer, og er et solid fundament for alle armer jeg har prøvd på den.
 • Du kan custom bygge spilleren slik du vil ha den selv.
 • Enkel å justere opp.
 • Har alle hastigheter for normale plater + 78rpm

Minus:

 • Den er fysisk stor.
 • Vel den er ikke gratis...... men du får full valuta for pengene.
 • Den har ikke lokk, så det må du lage til selv med et plexi/lexan lokk.

Utover det, intet minus fra min side. Dette er en spiller jeg selv kunne levd lykkelig med i mange år. Skal tro hva storebror Firebird kan gjøre bedre ????

 

 

Veil. Pris er kr. 59.000,- 

Takk til Exotic Audio for utlån av spiller.

DrFeickert forhandles i Norge av daCapo hifi, Audioaktøren, Duett audio.

Rudi, Februar 2017

 

Lest 1289 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser