fredag, 15 februar 2019 16:49

TEST: Hana SL Moving coil pickup. Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg denne vinterens store snakkis, nemlig den foreløpige topp modellen til Hana - en japansk produsent som har laget pickuper for andre produsenter i en årrekke og som nå har valgt og ta skrittet til og produsere under eget merke navn.

I Japan har det vært ganske vanlig at man setter bort produksjonen av rimeligere modeller til andre produsenter etter anbuds metoden. Den som produserer et visst antall pickuper etter oppdragsgivers specs til lavest pris, får oppdraget. En del produsenter har levd godt på slike avtaler oppgjennom årene, og Hana er antakeligvis en av dem. Men nå altså under eget flagg.

Hana laget i første omgang 4 forskjellige modeller, alle i hva jeg kaller det lavere pris segmentet, med topp modellen SL til ca 6500.-, og de 3 andre i lavere prisklasser. Hana har i tillegg akkurat sluppet en ny topp modell til ca 11,000.-.

Bortskjemt som jeg er hopper jeg på (den nå) topp modellen med engang - ferdig med det. Vel må kanskje forklare litt nærmere interessen min for Hana.

Det har seg slik at i høstferien i 2018 så var jeg på et fabrikks besøk hos den Ungarske HiFi produsenten Qualiton, og jeg oppholdt meg en del timer i deres lytterom. Og vinyl-interessert som jeg er så valgte jeg selvfølgelig analog avspilling som kilde, og de hadde en Marantz spiller (Clear-Audio) med nettopp en Hana SL pickup. Det låt såpass bra at min interesse ble vekket opp ovenfor dette merket.

Såpass bra var det at etter en stund etter hjemkomsten så kontaktet jeg Mala Audio som selger Hana i Norge om et test eksemplar, og ikke lenge etter dukket en Hana SL opp i postkassa. Så ble den liggende en stund, fordi jeg hadde flere andre pickuper til test. Men så kom jeg på å montere den opp i en vintage spiller og la den få litt tilspillingstid. Og siden jeg har en gammel Pioneer PLC590 (tidligere toppmodell fra Pioneer i Europa) med en SME M2 i 9 tommers utgave som jeg tenkte burde være en god match både lyd og prismessig, ble Hana SL montert i den.

Jeg synes ikke det er fair å teste en pickup til 6500.- på en spiller til flere hundre tusen, da det er lite relevant for de fleste. Det som jo er MYE mer relevant er å få en omtale ut fra mer «normale» comboer.

Utålmodig som jeg er kunne jeg ikke dy meg fra prøvelytte litt med engang for og se/høre om en helt utilspilt pickup kunne gi meg noe av den lydopplevelsen den godt tilspilte pickupen jeg hørte under fabrikkbesøket i Ungarn. Og joda, den spilte frisk og fint rett ut av esken. Men det var også lett å høre at den ville ha godt av noen tusen runder før den seriøse lyttingen burde starte.

Et par små detaljer om Hana SL kan jeg ta med. Det er en lett pickup med plast hus og den veier kun 5 gram. Hana anbefaler et stifttrykk på 2 gram, noe jeg har fulgt med suksess. Den sporer helt fint ved 2 gram, så ingen grunn til å avvike fra det.

Vedr compliance og stivhet vil jeg tro at compliancen ligger et sted rundt 15, kanskje litt mer til og med. Men dette er også veldig temperaturavhengig. Har du 22-24 grader i lytterommet ditt vil du neppe oppleve noe som helst problem med Hana SL når det gjelder dette.

Utgangsnivået ligger på 0,5mw, så heller ikke der burde noen få problemer. Cantilever er i aluminium, og diamanten har Shibata sliping. Faktisk en naken Shibata sliping.

 

 

Hana selv anbefaler en impedansbelastning via riaa uten trafo på ca 400 ohm.

Min erfaring er at den godt kan belastes hardere enn det og jeg har prøvd ned i 120 ohm uten at jeg synes dynamikken eller effektiviteten til pickupen avtar, så impedansmessig er den fleksibel etter min mening.

Dette med aluminiums cantilever er et omdiskutert emne. Jeg foretrekker personlig andre materialer om jeg kan velge, men det kan fort gå på bekostning av slutt prisen så her er det nok det riktige valget.

Naken Shibata sliping på diamanten lover godt for en pickup som henter opp alt av detaljer i fra rillene på platene. Kanskje også litt ekstra støy, men holder man platene sine rene er det et minimalt problem synes jeg.

Vedr dette med plastikk hus så er det en ting som gjør pickupen ekstra følsom ovenfor hvor og hva den blir plassert i av armer/pickup hus. Alle pickuper resonerer i mer eller mindre grad avhengig av compliancen/stivheten i opphenget. Og fra designerens/konstruktørens side kan man på en måte forklare det hele med at jo mindre intern demping en pickup har, jo mer følsom er den for hvor den blir plassert, fordi da er dempingen overlatt til armen/pickuphuset.

Mange produsenter forsøker å dempe resonansene internt i pickupen slik at de dermed blir mindre følsomme for ytre påvirkninger. Dette er selvfølgelig vesentlig vanskeligere og dyrere, og kan ikke implementeres i rimelige pickuper.

Således er Hana’s plastikkhus mer følsomt ovenfor hvor den plasseres. F.eks hvis den blir plassert i et rosewood pickupshell, vil den farges mer av dette pickupshellets karakter enn mange andre pickuper, plasserer du den i et aluminums-shell så forandrer lyden seg helt kontra rosewood-shellet. Og jeg forsøkte også med karbon mellomlegg inne i pickup-shellet, hvor lyden igjen forandret seg mye.

Så det er ganske lett å tweake seg til en ønsket lydsignatur med Hana SL, da pickupen i seg selv er ganske så nøytral.

Vedr VTA innstillinger er den en av de mindre følsomme etter min mening. Det har nok mye med Shibata slipingen å gjøre, som allerede graver dypt i rillene.

Min erfaring er at pickuper som har rundere slipinger som henter infoen høyere opp i rillene mange ganger er mer følsomme for VTA endringer. Jeg liker rett- eller svakt hellende arm i bakkant, men dette er finjusteringer du selv må lytte deg frem til på hva du selv liker. Men som sagt er denne pickupen mindre følsom enn mange andre synes jeg.

 

 

Litt om lyden

Som sagt drev jeg litt og tyvlyttet litt til pickupen i tilspillingsperioden, og mine første inntrykk her hjemme med u-tilspillt pickup var at den har en mellomtone med en litt hard karakter. Litt av den kjølige og anemiske slaget, noe som veldig ofte forekommer på nye pickuper, men så etter ca. 25 timers spilling begynte dette gradvis å avta. Og mellomtonen fremstod langt mer finslepen, og den metalliske klangen avtok kraftig. Pr i dag etter ca. 30 timer på telleren fremstår mellomtonen som vel oppløst og meget detaljert. Lydbildet fremstår med bra punktgrafikk og bredde på lydbildet holder normal standard og vel så det. Dynamisk sett holder det hele også godt mål. Bassen-, og kanskje spesielt dypbassen, hører ikke blant de kraftigste og mest slagkraftige jeg har hørt. Men man får ikke alt til 6500.- kroner, sånn er det bare.

Går vi oppover i frekvensområdet sitter superlativene løsere, for her glimter Hana SL til. Shibata-slipingen sørger for et vell av detaljer, og henter noen ganger ut detaljer bedre enn noen pickup under 10.000.- jeg har hørt, i alle fall. Det hele blir presentert på en slik måte at jeg hentet frem den ene LP’en etter den andre av såkalt audiofil kvalitet, for ikke å snakke om at alle Suzanne Vega platene mine fant veien opp på tallerkenen. De sistnevnte har ofte et vell av detaljer som man MÅ ha en pickup med Shibata el lign sliping for å kunne hente ut. Jeg koste meg mange timer med Hana SL når det gjelder dette.

Hva er det så som skiller Hana SL fra topp pickupene? Jo det kan lett forklares med luft og atmosfære i lydbildet, og et mer slikemykt lydbilde, samt full kontroll og slam/trykk selv i dypeste oktaver. Jeg hadde en pickup til 8x hva Hana SL koster koblet opp samtidig og det blir utklassing på enkelte områder. MEN samtidig adskillig mindre enn kanskje hva man skulle tro. Men nå må dere huske på at jeg er vant med pickuper som koster summer med 6 tall i seg, så jeg legger merke til detaljer på en annen måte, og referanseanlegget mitt avslører unoter om jeg får lov og kalle de det uten nåde. Til prisen på Hana SL har jeg ikke noe negativt oå utsette.

Hva/hvor/hvem/hvilken riaa skal man bruke? Jeg vil si det slik at en god rør riaa aldri blir feil. Jeg vil i alle fall ALDRI velge en riaa som lyder som en cd spiller, det handler om analog avspilling, og da burde aldri digital lyd være det man strever etter. Jeg brukte i testperioden en Trigon Vanguad MKIII som spiller mega bra sammen med Hana pickupen. Qualiton rør riaa’en er også bare en deilig combo. Med EAR 324 så er lyden deilig, men også veldig avslørende.

 

 

Konklusjon

Så - anbefaler jeg Hana SL? JA helt klart. Til 6500.- får man en spilleglad og gøyal pickup som henter ut et vell av detaljer fra platene, og som helt klart gir en forsmak på hva man får med grisedyre pickuper. Den er lett å tweake til en lydkarakter man selv liker.

Det er hard konkurranse i prisklassen opp til 10k og Hana SL har ingen problemer med å konkurrere i denne prisklassen, og kanskje til og med litt over. Og da er det viktig å huske at Hana SL kun koster 6.500.-. Hvis man setter et tak på 10.000.- når man skal handle pickup så vil Hana SL være på topp 3 lista mi i alle fall. Kanskje til og blant de 2 øverste.

 

Veil. pris på Hana SL er kr. 6.499,-

Takk til Mala Audio for utlån.

 

Rudi
Februar 2019

Lest 9888 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler