torsdag mai 25 , 2017
mandag, 10 april 2017 20:54

Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat: Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

Headshell Contact-Mat

(pris 850.- pakken inneholder 2 stk)

Når det gjelder pickuper og pickuparmer så har det alltid vært et problem med hvordan man skal dempe resonancene fra pickupen. En pickup lager resonanser, lik det eller ikke, men det er fakta.

Noen produsenter forsøker å dempe resonacene internt i pickupen slik at pickupen blir mer fleksibel og dermed kan nå et større og bredere marked av kjøpere, mens andre produsenter mener at resonancer er noe armen skal ta seg av å dempe. Og enda andre produsenter mener at resonancer skal utlignes i pickuphuset FØR de når armen. Det er omtrent like mange meninger blant produsenter om dette temaet som det er produsenter.

Et par eksempler skal jeg ta med - Lyra laget for en del år siden en pickup som heter Skala. Den fant jeg veldig interessant, da den er laget i 3 forskjellige typer Pocan-plast med forskjellig viskositet for å utligne resonanser i pickuphuset. Jeg regner med at ideen bak denne lå i at resonanser jo egentlig er energi og energi avgir varme, og at de 3 forskjellige plastikkenes forskjellige viskositet opptok hverandres varme og utlignet den. Okke som, spennende var det synes jeg. Resultatet var i allfall en fleksibel pickup når det gjaldt resonanser.

En annen produsent er Linn, som har inntatt en tilsynelatende nærmest arrogant holdning til problematikken, de sier noe sånt som: Vi lager pickuper som passer til våre armer....thats it. Og det er faktisk veldig lurt, spør du meg. For det betyr at de har forstått problematikken vedrørende det å optimalisere arbeidsforholdene for pickupene. Linn's løsning er nærmest ingen demping i selve pickupen og heller overføre det hele til armen (og Linn's SE armer er meget bra armer spør du meg). Linn lager da huset/rammen til pickupen i samme materiale som selve armen, og man oppnår da en mer hel-hetlig struktur i resonasemønsteret da det på en måte blir arm og pickup i et stykke. Veldig lurt, men også veldig lite fleksibelt hvis man ønsker å mikse inn andre merker. Resultatet er jo da også at det er svært få som bruker Linn pickuper på andre enn Linn sine egne spillere. Linn's SE arm er god nok til å brukes sammen med en lang rekke pickuper, Så den er det ikke noe problem med, med mindre man på død og liv skal bruke de aller stiveste pickupene da. Skjønt det gjelder jo de fleste andre produsenter også.

 

 

Konkrete eksempler:

Noen armer som f.eks tangentialarmer og uni-picoterende armer har ofte dårlige resonans-dempende egenskaper, og på grunnlag av det bør man velge pickuper som lager lite resonanser og har relativt bløtt oppheng (høy compliance).

Spesielt kanskje for de som har valgt en arm fra f.eks Naim, Graham og spesielt Vpi så kan Dereneville Head-shell contact-mat være en god ide da denne vil hjelpe til med og dempe resonancer og gi arm/pickup comboen bedre arbeidsforhold.

På en Uni-pivoterende arm kan nok en Dereneville Contact-mat gi mer ro og bedre definering i lydbildet og ikke minst vil en slik contaktmatte øke fleksibiliteten ovenfor hvilken pickup man kan velge.

Selv på eldre armer som f'eks Infinity Black Widow og Maywair Formula 4 så kan en slik matte tildels gi en stor oppgradering lydmessig. Men altså igjen - det kommer an på hvor stiv pickup man bruker.

Jeg har prøvd ut Dereneville Contact-Mat på min Nottingham Anna-Log med Graham 2.0 arm og en Zyx 4D Ultimate pickup. Og for og si det sånn: den comboen blir værende. Det var tydelig at Zyx pickupen var stiv nok til at Graham armen ikke følte seg helt komfortabel, men med Contact Mat'en på plass så synes jeg denne kombinationen ble klart bedre.

Jeg opplevde det hele som en forbedring i oppløsning og grafikken i lydbildet.... det hele er liksom blitt et hakk klarere og mer definert.

Så på en del armer vil jeg tro at Dereneville Contact-Mat så absolutt har noe for seg, mens på armer med god demping og lav resonerende pickuper så vil forskjellene antageligvis være mer marginelle.

Når man først har kjøpt en Contact-Mat tror jeg det er viktig å tilpasse den til pickuphuset, slik at det ikke stkker en del av Contact-Mat'en på utsiden slik at den tar opp resonanser. Det vil virke mot sin hensikt, men med en saks eller skalpell vil det være gjort på et par strakser å tilpasse den.

 

 

Dereneville Magic-Mat

(1350.-)

En klebrig sort halvblank tynn matte (0,38 mm) som skal være antibakteriell, den skal være anti-statisk og ikke minst skal den dempe resonanser. Det høres nesten ut som om det er for godt til å være sant.

Tanken er at mattens klebrige overflate skal trekke til seg støvet fra platen, så i teorien er platen renere på undersiden etter at den har ligget på tallerkenen en stund enn den var før du la den på. Hvorvidt dette stemmer i praksis skal jeg la være usagt, men jeg tviler egentlig ikke. Selve matten kan man bare bruke en fuktig svamp på og rense - det fungerer faktisk helt topp. Jeg var veldig skeptisk første gangen jeg brukte denne matten, men nå etter hvert er jeg blitt veldig glad i den og den har fått fast tilholdssted på toppen av Anna Log spillerens store tunge tallerken. Jeg har alltid følt det litt ukomfortabelt og legge platene rett nedpå den "bare" Nottingham tallerken. Har liksom hatt en frykt for at vinylen skal slites eller ødelegges. Det er nok sikkert bare tull, men med Magic-Mat på så er det hele bare i orden. Nå føler jeg at platene mine ikke kunne ha det bedre under avspilling.

At den er Anti-statisk er jo bare helt topp. At den ikke bygger mer i høyden enn at jeg ikke fikk noen angstnevroser om ødelagt/u-justert VTA, er jo også en fordel.

Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke opplevd de store lyd forskjellene med og uten denne matten, men den har så mange andre fordeler at den blir værende....... og jeg kjøper kanskje et par til også...... lyden har i alle fall ikke blitt dårligere og brukervennligheten har økt betraktelig. Det er nok for meg. Bare det med anti-statisk effekten er nok til at den får en anbefaling fra meg.

 

Rudi, April 2017

Takk til impotøren Exotic Audio for utlån av produkter.

Dereneville produktene forhandles i Norge av:

Duet Audio

daCapo hifi

Audioaktøren.

Lest 795 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Dr Feickert Blackbird

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser