lørdag, 04 juni 2016 07:22

Head-shell, en viktig brikke i vinyl-verdenen.

Skrevet av

 

Mange, kanskje spesielt Japanske platespillere er utstyrt med armer med avtakbart pickup "shell", også kalt "Head-shell".

 

Merker som f.eks Technics, Onkyo og norske Electrocompaniet (som jo bruker Jelco arm på sine spillere) med flere har denne løsningen også i dag. Armprodusenter som f.eks SME, Jelco, Dynavector m.fl har alltid hatt denne fleksible løsningen, som jo er prefekt hvis man har flere pickuper som man veksler mellom å bruke.

Da er det bare å ha et ekstra head-shell liggende med pickup no.2 , så bytter man pickup på et par strakser, i stedet for å måtte begynne med skruer og nitidige justeringer. Med pickupshellet liggende klart med pickupen allerede montert er det bare å justere stifttrykk og antiscating, og vips så er man oppe og går igjen med en annen pickup.

Mange vinylentusiaster kan ha lange rekker med forskjellige head-shell stående med ferdig monterte pickuper, alle klare til bruk. Noen sverger jo til at akkurat DEN plata må høres på med akkurat DEN pickupen, hvis ikke blir det helt feil. Og da er et løst pickuphus med yndligspickupen ferdig montert veldig handy å ha.

Jobben til et head-shell er jo foruten å holde pickupen på plass også en tweak som kan være lyd-forbedrende på mange spillere. En god del spillere er levert med rimelige head-shell av svært varierende kvalitet og dermed også svært varierende lyd. Et head-shell kan påvirke lyden i positiv retning ved og f.eks være resonansdempende og/eller tilføre ekstra tyngde og stabilitet. Enkelte headshell tilfører jo egenlyd som f.eks hvis det er laget i tre-sorter som påvirker lyden i en spesiell retning.

Selve kablingen som jo kun er noen få cm inne i et headshell er faktisk veldig viktig. Her er signalet svært svakt og lett påvirkelig, og jeg har noen ganger blitt sjokkert over hvor stor lydforbedring man kan oppleve ved å bytte disse små kablene. Men når man tenker etter litt så er det jo der den første overføringen av signalene foregår. Er det dårlig kabling der, blir det jo ikke noe bedre lengre ut i signaleveien for å si det sånn. Så her kan det faktisk være mye å hente.

Jeg vil si det sånn at hvis du har kostet på deg en fin pickup, en bra riaa og et ellers bra stereoanlegg, så er det jo litt dumt hvis lyden aldri blir ordentlig bra på grunn av noen 3 cm lange kabler eller et rakklete headshell, eller hva ? Headshellene er noe man lett glemmer, og tenker at det originale er sikkert bra nok. Men det kan jeg skrive under på at er en illusjon. Her er det lett å lure seg selv. Intet ledd er bedre enn det svakeste punkt, akkurat det gjelder til gangs her.

 

Her under skal jeg presentere noen av de "hotteste" shell'ene nå om dagen.

 

 

OYADE HS-TF til kroner 2080.-

Den rimeligste av de to Oyade shellene jeg her presenterer.

Er et karbonfiber headshell i sølv utførelse med intern kabling i Oyades eget PCOCC-A kobber som Oyade jo også bruker i flere av sine signal kabler som undertegnede har funnet svært gode kontra pris. Selve kobberet er isolert med teflon og alle plugger/connectorer er laget i rodium, her er det ingen ting som irrer som det fort kan gjøre i gamle headshell hvor det er brukt aluminium eller annet metall i kontaktene.

 

 

OYADE HS-CF til kroner 2365.-

Den dyreste av de to:

Ser ved første blikk veldig likt HS-TF, men er laget i sort karbonfiber i stedet for sølv. Men når vi kommer til internkablingen så er det stopp på likhetene for her er kablingen i 5N sølv og ledningene er isolert i tvunnet silke med teflon strømpe utenpå. Dette er jo veldig i tråd med hva Japanske stormestere alltid har hevdet er det beste som finnes, og som regel noe man kun finner i svindyre forsterkere og lignende ultimate konstruksjoner.

Jeg innbiller meg at det svake signalet fra en pickup neppe kan ha noen bedre start i livet enn i gjennom slike ledninger. Alle kabler har en viss filter-effekt, men jeg tror filter-effekten og påvirkningen av signalet her er mikroskopisk.

 

 

JELCO HS30 Rosewood til kroner 1.675.-

Den rimeligste bukken bruse i dette celebre selskap.

Som benevnelsen på shellet røper er dette shellet laget i Rosewood...... vel ikke bare i Rosewood da, det er vel fifty-fifty Rosewood og Magnesium, dette shellet er ganske tungt i forhold til lettvekts karbonfiber-shellene fra Oyade og tilfører nok litt egenlyd vil jeg tro. Rosewood brukes ofte av pickup produsenter for og tilføre litt varme og glød i gjengivelsen. Treverk er og forblir et levende materiale og vil nok ta opp resonanser mer enn f.eks et karbonfiber, som nok igjen vil overføre resonansene mer direkte til armen. Jeg vil tro at har man en stiv pickup (les lav compliance) så kan det godt hende at denne vil ha godt av et headshell i f.eks Rosewood og at den vil lyde helt annerledes enn f.eks med et karbonfiber headshell.

Jelco HS30 Rosewood har også sølvkabling i flettet silke isolasjon, så kun øverste "creme ala creme" her også.

 

 

Hva skal man så velge hvis man skal oppgradere?

Det er ikke godt og si, men jeg tror at et av de nevnte headshellene vil være en skikkelig oppgradering versus et original headshell med dårlig kabling. Man skal huske på at det er om å gjøre å optimalisere arbeidsforholdene så godt som det bare lar seg gjøre for pickupen for å kunne oppnå maksimalt ytelse ut av den, og det starter med et godt headshell.

 

 

Takk til Exotic Audio for utlån av produkter.

Oyade og Jelco forhandles i Norge av Audioaktøren i Horten og daCapo hifi i Moss.

Lest 9364 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.