Monday, 11 September 2017 17:38

My Sonic Lab Signature Platinum. Featured

Written by

Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

Dette er den tredje dyreste pickupen jeg har testet og man må ut med rundt omkring en meget rund og fin sum med hele seks tall i - rundt 100.000 kroner. Skal man ha den tilhørende My Sonic Lab MC trafoen og litt ordentlig kabling mellom produktene kan man fort doble denne summen. Dette altså kun frem til Riaa'en, så dette kan det fort bli litt penger ut av.

Oppgaven min denne gangen er å finne ut av om en pickup virkelig kan være verd så mye penger. Kanskje spesielt sammenlignet med MSL sin egen Signature Gold, som gir ekstremt bra prestasjon kontra pris. Jeg er så heldig å ha begge disse modeller i hus, og også noen andre toppmodeller fra andre produsenter, slik at jeg har hatt et ganske bredt test produkt/grunnlag hjemme i huset samtidig, og hatt mulighet for A – B testing der og da. En utrolig stor fordel når man tester på dette nivået. Jeg er også så heldig at jeg har flere av samme type arm på samme spiller, så utgangspunktet har vært at pickupene skal få så like arbeidsforhold som overhodet mulig, slik at testresultatene skal være så korrekte som jeg overhodet kan få til. Og mer presise enn noen annen tester som jeg selv sammenligner meg med har klart å få til frem til nå. Skal jeg påta meg oppgaven med å teste verdens beste pickuper så kreves det maksimum respekt ovenfor produktet. Og da må man gjøre sitt ytterste for å optimalisere arbeidsforholdene for produktet slik at jeg får ut så nære maksimum av hva produktet kan prestere som overhodet mulig.

Denne testen har tatt mye lengre tid enn noen annen test jeg har gjennomført. Til gjengjeld føler jeg meg trygg på at jeg har gjort en mer solid jobb enn jeg noen gang tidligere har gjort. Jeg har også oppnådd mange testresultater og konklusjoner på andre produkter under prosessen, og disse skal jeg skrive litt om utover vinteren.

 

My Sonic Lab

Firmaet My Sonic Lab skrev jeg litt om i testen av Signature Gold, og i stedet for og late som om jeg har funnet masser av ny info om dem (hvilket jeg ikke har da jeg kun har konsentrert meg fullt ut om testen av pickupen), så har jeg bare kopiert det jeg skrev i den første artikkelen. Og det går som dette:

MySonicLab som firma er det kanskje ikke så mange som har hørt om. Og faktisk så er MySonicLab et relativt ferskt firma som kun har eksistert siden 2003. Men la deg ikke forlede til å tro at grunderen Y. Matsudaira eller Matsudaira-san er noen nybegynner. Neida, han hadde solide 45 års erfaring før han startet for seg selv som bla mesterbygger, og har vært involvert i mange kjente firmaer opp gjennom årene. Deriblant i Tokyo Sound, hvor han startet i sin karriere i 1959.

Tokyo Sound var på en måte der det hele startet eller "vuggen" hvor mange i dag kjente guruer hadde sin læretid. Matsudaira-san har hatt en finger med i spillet i firmaer som bla: Supex, Entre, Haniva, Miyabi, Audio-Craft og han har laget pickuper for flere meget kjente produsenter som bla Air Tight, og ikke minst Koetsu.

Men så altså i 2003 var det på tide å sette sitt eget navn på produktene, og ikke bare la andre skinne i glansen over produkter som han selv hadde produsert (og i flere tilfeller også konstruert).

Man kan dra kjensel på historiene og lett trekke paraleller fra andre produsenter, som f.eks Air-Tight og ikke minst Miyajima, som også ville ha litt heder og ære for eget arbeid. Og eneste måten å få til det i Japan er å starte for seg selv.

Overalt blir Matsudaira-san benevnt med Y. Matsudaira. Selve den hemmelige "Y"'en står for Yoshio. Matsudaira-san's fornavn er altså Yoshio - det var det ikke mange som visste før nå.

 

 

Spesifikasjoner

Litt kalde data tar vi med før vi går videre med oppsett og lytte erfaringer:

 • Vekt ca10 gram.
 • Frekvensområde 10 - 50000 hz
 • Intern impedanse 1,4 ohm
 • Stift trykk ca 1.9 - 2.2 gram
 • Utgangsnivå 0,5 mw.

Som med Signature Gold har jeg forsøkt en del forskjellige impedanser, og vil påstå at heller ikke denne pickupen er vanskelig å ha med å gjøre i så måte. Hos meg har alt mellom 80 og 400 ohm fungert utmerket. Jeg har dog lastet med ca. 125 ohm, og vært såpass fornøyd med den innstillingen at den har blitt stående der.

Compliance data finnes ikke, men den oppleves ikke som veldig stiv og jeg tenker at den ligger i området rundt ca 12-16. Den har i alle fall ikke en compliance som gjør at den på noe tidspunkt sporer dårlig hos meg, enten jeg bruker DaVince, Graham eller SME sine armer. Videre sporer den ALLE mine plater perfekt ved 2 grams stifttrykk uten nykker av noe slag.

I det hele tatt er Signature Platinum svært lik Signature Gold i bruk, med det forbeholdet at jeg foretrekker å bruke MSL sin egen MC trafo når jeg bruker Signature Platinum. Den klarer faktisk å løfte lyden enda et hakk oppover og over hva den innebygde MC trafoen i EAR 324 riaa'en klarer. Men det skulle egentlig bare mangle da MSL trafoen alene koster vesentlig mer enn hele EAR 324 koster.

 

Testutstyr

Testutstyret har som vanlig vært :

Riaa:

 • EAR 324
 • Einstein The turntables choice
 • DP 2.2R modifisert og fullbalansert.
 • Trilogy 907
 • MSL 1030 trafo

Høyttalere:

 • Rockport Mira Grand II
 • B&W 802 Diamond (2013 mod)
 • kryss testing med bla Graham, Usher, Audio Note AN-E og ProAc høytalere.

 

Kabling:

 • Paradox Audio
 • Hovland Reference serien.
 • XLO Signature armkabling.

 

Strømrens:

 • Isol 8
 • Istoek
 • T+A.

 

Platespillere og armer:

 • Nottingham Anna log med Graham 2.0
 • Montegiro Dupplo med SME V12 og DaVinci Nobile.
 • Dr Feickert Blackbird med SME V12 og SME Serie V
 • Simply Black 330 med SME serie V

 

Forsterkere fra:

 • Einstein
 • Audio Research
 • Usher
 • Hegel
 • Hovland.

 

Lyden

Som vanlig har vi nå kommet så langt at det er lyden som skal beskrives. De som har lest noen av mine tidligere tester vet at jeg noen ganger finner det svært vanskelig å beskrive enkelte produkter, mens andre produkter er egentlig veldig lette å beskrive. Kategorien MSL Signature Platinum havner i er en kategori som er svært enkel å beskrive kategori.

Det synes litt bortkastet tid å gå inn på enkelt opplevelser annet enn å kommentere at alle plater jeg har spilt fremstår med en ikke tidligere hørt fornyet vitalitet og realisme. Det er som om alle platene har fått ultra oppløsning i forhold til tidligere. Det hele oppleves litt som om man har en gammel topp forsterker som man alltid har matet med dårlig strøm, hvorpå man plutselig gir den renset ordentlig strøm, og det med ett går opp for en selv at man har egentlig aldri hørt hva forsterkeren egentlig kan prestere. Slik er det med denne pickupen også. Man får liksom på følelsen at alt man tidligere har hørt fra Lp/vinyl mediet plutselig er foreldet, og det så til de grader foreldet. Selv på 1959 innspilling fra Decca av Peer Gynt så graver MSL Signature Platinum frem detaljer jeg ikke tidligere har hørt. Og det hele fremstår med en dynamikk og oppløsning som iallfall jeg aldri har hørt maken til. Måten denne pickupen henter frem bakgrunnsdetaljer på er helt enorm. Det er vanskelig å ikke fullstendig boble over av rosende ord for denne pickupen, men den er faktisk så bra at det egentlig bare skulle mangle.

Som du sikkert nå forstår er MSL Signature Platinum noe aldeles spesielt. Og med en pris på ca 100.000 skulle det bare mangle. Veldig ofte er det jo slik at pris og performance ikke alltid henger sammen. Faktisk vil jeg komme med påstanden at blant virkelig dyre pickuper er det langt i mellom de som jeg synes virkelig har maks performance for alle pengene. Men så en sjelden gang kommer det et produkt som fullstendig tar deg på senga, og gir deg en bakoversveis du for lengst har glemt å tro på at du kunne få oppleve igjen. Og det er nettopp en slik pickup MSL Signature Platinum er. Den gir meg noe nytt, den gir meg en performance pr krone som i 2017 er fullstendig outstanding, og dette til tross for den heftige prisen.

Etter testen av lillebror MSL Siganture Gold har jeg trodd at det rett og slett ville bli svært vanskelig å overgår denne i performance, selv om denne er noe farget i lyden vil jeg påstå. Denne «fargingen», om det er det jeg skal kalle det, er i helt riktig lydretning for meg og min smak, mens denne mangelen på helt nøytralitet selvfølgelig kan slå negativt ut for andre.

 

MSL trafo vs trafoene i EAR 324 riaa'en :

Jeg har alltid ment at EAR trafoene holder meget høyt kvalitetsnivå, og ved test mot MSL sin egen MC trafo har jeg bare ytterligere fått bevist nettopp det. Ikke at ikke MSL trafoen er bedre, men man må ta med i betraktningen at den eksterne MSL trafoen også trenger en ekstra kvalitetskabel, og at prisen da blir på minst 60.000 kroner ekstra. Jeg vil påstå at forskjellene ikke er store. Dog skal det sies at i et vel sammensatt HighEnd anlegg så er forskjellen likevel stor nok til at prisen kan rettferdiggjøres, da MSL-trafoen klarer å hente frem de siste sarte overtoner og tilfører en renhet i de øvre oktaver som EAR trafoen ikke klarer på like brilljant måte. Men merkelig nok synes MSL-trafoen å hente enda mer ut av MSL Signature Platinum enn den klarer og hente ut av MSL Signature Gold. Derfor vil min anbefaling være å vurdere den og finlytte mye på MSL trafoen før et eventuelt kjøp om man har Signature Gold. Mens hvis du har handlet Signature Platinum synes jeg nesten MSL trafoen er et must da den henter ut det siste bittelille hele tiden. Du vet den kjente prikken over «i»-en hele tiden. Akkurat det lille som gjør det hele fullkomment og som hele tiden får smilet til og komme frem, plate etter plate.

 

Konklusjon

Når jeg skal beskrive eller lage en form for konklusjon av hvordan jeg opplever MSL Signature Platinum så gjør den simpelthen absolutt alt bedre enn noen annen pickup jeg har hørt, den spiller med en renhet og dynamikk som rett og slett er vanskelig å beskrive. Dynamisk sett er det en hydrogenbombe i forhold til alle andre pickuper jeg har hatt i hus og setter klart en ny standard.

Alle andre pickuper jeg har hørt oppleves nærmest som om de har forvrengning i lydbildet i forhold til MSL Signature Platinum, men uten at den blir anemisk.

Super analytiske pickuper blir i de aller fleste tilfeller svært så anemiske i mellomtonen og låter rett og slett kaldt og umusikalske, litt som en god cd spiller. Men MSL Signature Platinum låter levende og livlig i mellomtonen. Det er som om den sprudler ut i vilden sky med ubegrenset dynamikk og oppløsning og det hele lyder bare så himla bra i mangel på noen bedre uttrykk.

Det virker som om den graver dypere i rillene og henter frem flere detaljer og ikke minst presenterer disse på en ny måte jeg ikke tidligere har hørt.

Dette med mangelen på forvrenging i lydbildet gjør at dynamikken og saften og kraften i bassen er så bra at jeg ikke kan si noe annet enn at jeg har aldri hørt det bedre, det er en vitalitet og ur-skog kraft som gjør at haken min bare dingler med et fårete flir, får så at hodet nærmest blir kastet bakover under neste dynamiske utskeielse. Det er som om hele lydbildet har fått doblet eller triplet kraftressursene sine. Det hele overgår som sagt alt annet jeg tidligere har hørt og er uten tvil den pickupen som kommer nærmest mitt lydideal. Den er som laget for meg og min smak. Den setter en ny standard på nær sagt alle områder det er mulig å sette en ny standard på for en pickup.

Om MSL Signature Platinum hadde kostet det doble av hva den gjør hadde jeg fremdeles gitt den min varmeste anbefaling, rett og slett fordi den presenterer noe banebrytende, og at det etter min mening pr i dag ikke er mulig å få fatt på en bedre pickup. Pr i dag August/September 2017 sammenlignet med alle andre pickuper jeg har testet i mitt liv så fremstår MSL Signature Platinum som nærmest billig når man sammenligner performance og pris. Den er bare så himla mye bedre enn alt annet jeg har prøvd. Et stort problem for undertegnede er at jeg må null-stille meg selv. Alt jeg har trodd har vært topp performance frem til nå må nedjusteres et hakk. Eller to. Jeg våger å påstå at de fleste pickup-produsenter nå har fått et gigantisk kanonskudd for baugen, og at de nå må levere noe eksepsjonelt hvis de skal henge med i topp klassen. Koking av suppe på gamle spiker holder iallfall ikke mål lenger.

Jeg vil faktisk påstå at med MSL Signature Platinum så starter en ny tidsregning når det gjelder performance fra pickuper. Dette er den nye referansen etter min mening, enkelt og greit.

Read 11140 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.