Thursday, 31 December 2015 11:01

Morten og Rudi - Årets riaa og pickuper

Written by

 

Morten og Rudi har kåret to riaa-trinn og fire pickuper til Årets Produkt.

Les om disse:

 

 

 

 

 


2015 Årets beste riaa og pickuper:

11 pickuper og 7 riaa'er har vært på testbenken i år og som nytt på Audiophile.no har vi valgt noen av årets beste produkter blant de vi har testet.

For pickupene sin del har vi valgt å stykke de opp i prisklassene opptil 10.000 kroner, den harde opp til 20.000 kroners klassen, nesten high-end opptil 30.000 og high-end klassen hvor himmelen er øverste pris.

Når det kommer til riaa har vi valgt ut kun 2 prisklasser - opp til 15.000 og high-end med unlimited pris.

 

 

 

 

 

Riaa:

 

EAR 834 Signature

Når det gjelder riaa i den laveste klassen må vi si at det gledelig nok har vært veldig vanskelig å kåre en vinner da det er mange om beinet og virkelig mange riaa'er med meget god lyd, men en riaa skal jo helst være fleksibel og kunne tilpasses mange pickuper. Riaa'en som vi synes er vinneren er ikke særlig fleksibel, men lyden er så bra at den rett og slett vinner på best lyd.

Vinneren er derfor E.A.R 834 Signature, en riaa til 12-13000 kroner som har den helt riktige naturlig, levende lyd gjengivelsen som må til for å bli kåret som vinner. En gammel konstruksjon som fremdeles holder mål.

Les testen av EAR 834 Signature her

 

 

EAR 324

I high-end klassen er det faktisk nok en E.A.R som vinner, forskjellen er en mange ganger så høy pris og vi er opp i en pris på den gale siden av 40.000 kroner. EAR 324 er derimot fleksibel og har en fantastisk performance, den har veldig liten egenstøy og klarer og trekke ut og gjengi de sarteste detaljer pickupen klarer å fange opp. Her kan du være rimelig sikker på at det ikke er mye som går tapt. Når man lytter til 324 går tankene raskt mot en svindyr rør-konstruksjon, men 324 er faktisk transistor basert. Veldig fleksibel og den kan finjusteres til enhver MM pickup, og de fleste MC pickuper vil også kunne finne både ønsket gain og impedanse. For oss er EAR 324 å se på som kanskje den siste riaa'en man går til innkjøp av, jeg mener faktisk at den er så god.

Les testen av EAR 324 her.

 

 

 

 

Pickuper.

 

Prisklasse opp til 10,000.-

ZYX R-50 Bloom low output MC pickup:

Ren, frisk, dynamisk, fleksibel med medium stivt oppheng som passer i masser av tonearmer, match den med en Jelco SA750 og du har en meget vel spillende kombination. En kjempe pickup til prisen på ca 7000.-

Les testen av ZYX R-50 Bloom her.

 

 

 

 

Prisklassen opp til 20,000.-

Zyx R1000 Cosmos

Et rottereir og en skikkelig vanskelig klasse å velge ut en pickup i fordi det er så mange gode. Først godt ute på høsten fikk vi den helt nye modellen Zyx R1000 Cosmos (ca 16,000.-) til test og etter 50 timer til spillingstid hos Morten ble det raskt klart for undertegnede at her snakker vi om mye pickup for pengene og en pickup som innehar akkurat det lille ekstra som gjør at den hever seg et lite hakk over de andre i prisklassen. I min notatbok står det: ren, dynamisk, uforvrengt, sporer bra, lite overflatestøy, meget bredt lydbilde, fantastisk punktgrafikk og oppløsning. Den spiller såpass godt at jeg tror jeg vil hatt vanskeligheter i en blindtest og avsløre at dette ikke er en pickup fra prisklassen over.

Les testen av Zyx R1000 Cosmos her

 

 

 

Prisklassen opptil 30,000.-

Miyajima Shilabe

Her begynner det å bli skikkelig vanskelig å velge ut en vinner, da pickupene her begynner å bli virkelig gode. Og de beste har performance som ikke står tilbake for mange dyrere modeller. Valget falt på Miyajima Shilabe, en pickup koster tett oppunder 30k. Den er litt vanskelig å ha med å gjøre kontra andre pickuper i samme prisklasse. Det bør være relativt varmt i rommet den skal spille, gjerne 25 varmegrader. Og den bør monteres i en arm av ypperste klasse med sublime armlagre og en så god riaa som overhodet mulig. Saken er den at hvis man gjør dette, så får man en lyd som er ut av en annen verden. Naturlig frodig, men likevel analytisk nok til å plukke ut alt av detaljer på platene. Shilabe får mange andre likt prisede pickuper til å virke gammeldagse og sedate i lyden.

Lest testen av Miyajima Shilabe her

 

 

 

High-end klassen.

Enkelt og greit Air Tight Pc-1s

Koster en god ikke altfor gammel mellomklasse bruktbil, men lyder som en Ferrari av råeste klasse. Etter at tilspillingen var ferdig og selve lytte testen var i gang sa jeg til meg selv at dette var vel ikke sååååå spesielt..... Veldig bra, men ikke noen sånn super fantastisk mye bedre lyd enn fra den 30,000 kroner rimeligere Air Tight Pc3 som jeg synes er en meget god pickup. Men så byttet jeg over til denne pickupen, altså Pc-3 og da ble forskjellene langt mer markante og slettes ikke vanskelig å forstå hvorfor den ene er såpass mye dyrere enn den andre. Saken er den at Air Tight Pc1s til over 60,000 kroner hele tiden legger til prikken over "i"en. Den trekker alltid frem den lille ekstra luften og magien, den pensler ut selv de sarteste detaljer og liksom trekker alt opp et lite hakk. Jeg ble helt hekta på lydgjengivelsen til denne pickupen, og til tross for mange gode konkurrenter må jeg bare gi AirTight Pc1s betegnelsen "best lyd " i 2015 i high-end klassen.

Les testen av Air Tight Pc-1s her.

 


 

 

Vi er straks inne i 2016 og allerede nå kan jeg si at vi går et meget spennende år i møte med mange nye pickuper på testbenken, 2 av de er allerede under tilspilling.

 

Morten og Rudi for Audiophile.no

Read 9705 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.