Saturday, 25 November 2017 19:27

ZYX Ultimate 100 Featured

ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

Til test ankom lillebror i serien; Ultimate 100.    En R100-variant har vært til test tidligere, så det var så klart interessant å høre hva som har skjedd siden den gang. Som vanlig fra ZYX kom pickupen vakkert emballert og innpakket, det blir litt høytidsstemning under utpakkingen.             

 

                                           

Data for Ultimate 100:                                                                                           

  • Vekt: 5g
  • Nålefane: C-1000 Carbon φ0.30mm
  • Slipning stift: Micro-Ridge Solid Diamond
  • Anbefalt stifttrykk: 1.7 – 2.5g. Ved en innetemperatur mellom 20 – 25 C anbefales 2g.
  • Komplianse: 15×10-6cm/dyne   
  • Internimpedanse: 4.0 Ω
  • Anbefalt last: > 100 Ω

 

 

Essensielle deler i konstruksjonen har blitt cryobehandlet ved -196 ℃.                                   

ZYX har foretatt flere detaljforandringer fra den opprinnelige R100, men det viktigste som har skjedd er nok antagelig at nålefanen nå er laget av karbon. Dette materialet er stivere enn titan og veier kun halvparten av boron. Ifølge ZYX gir dette en raskere, mer presis og mer detaljrik gjengivelse enn hva andre materialer klarer.

Ultimate 100 hadde ingen timer på klokka fra før, så innspilling måtte til. Pickupen ble montert i en Jelco SA-750E som står på et Nottingham Analogue Dais drivverk. EAR 324 phonotrinn behandlet signalet og sendte det videre til en Audio Research Ref 3 forforsterker. Jeg fulgte anbefalingen om 2g stifttrykk, pickupen sporet alt jeg testet den med problemfritt. Fra første rille var lyden overraskende detaljert til å være en helt fersk PU, samtidig som den hørtes litt beskjeden ut. Jeg erfarte lite overflatestøy gjennom hele testen, det sammen med graden av detaljer sladrer om en slipning som kommer seg godt ned i rillen.

Etter ca 17 – 18 timer var utviklingen hørbar og et sted mellom 20 og 25 timer spilletid følte jeg at ting hadde falt på plass. Borte var all beskjedenhet, i notatene mine leser jeg: «Fått på seg danseskoa!»

 

 

Blant de første skivene som ga en virkelig opplevelse, var Alicia Keys’ «Songs in A minor». Musikken var presis og punchy. Skulle bare spille én låt – det ble hele skiva…

Leonard Cohens siste, «You want it darker» fikk også noen runder. Bassgjengivelsen var dyp og full av nerve, og stemmen til Cohen akkurat så full av grus og gråsten som vi ønsker den.

Noen plater kommer alltid frem, de setter standarden. Harry Belafontes første Carnegie-album er ett av dem. Da «Sylvie» strømmet ut av høyttalerne må jeg innrømme at alt av hår på underarmene stod rett til værs. Anslag på basstrenger, nærværet i stemmen til Belafonte – magisk!

Med bakgrunn i det jeg hadde hørt fram til da, var det med en viss forventning jeg slapp løs Yello’s nyeste album «Toy», og på et relativt generøst volum. Her får enhver pickup jobbe for penga, det er mye og det er voldsomt. Ultimate 100 taklet albumet lytefritt, det ble en opplevelse. Høydepunktet var muligens låta «Pacific AM» - en dynamisk, lekker liten låt med dyp tørr bass som slår i magen.   Ellers er det mye som slår i magen på det albumet, men Pacific AM er så – vakker…

 

 

Sammenfattet:

Jeg opplever Ultimate 100 som meget rask og presis, den graver ut detaljer i massevis og er bassvillig. Jeg var redd for at den «spissingen» av R100-serien ZYX har foretatt her skulle resultere i en kald og analytisk pickup, det er heldigvis ikke tilfelle. Det er tvert imot masse musikalitet og nerve tilstede. I den grad jeg kan anføre noe, er det heller at jeg innbiller meg å høre antydning til romantisering i øvre mellomtone. Om dette er pickupen eller kombinasjonen av komponenter her, tør jeg dog ikke si noe alt for bastant om.

Jeg liker denne pickupen veldig godt. I sitt prisleie er den klart konkurransedyktig, og jeg tenker at den bør lånes øre til av de som har et budsjett mellom 10 og 20 000 kroner.

 

Takk til Exotic Audio for lån av pickup.

Veiledende pris ZYX Ultimate 100: 10.950,-

ZYX forhandles i Norge av Dacapo Hi Fi.

 

Read 8203 times
Morten

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.