Monday, 08 February 2016 21:26

Audio Research REF6 og Sonus Faber Il Cremonese

27. januar hadde Mono invitert til pressevisning av to spennende produkter; Audio Research sin nye REF 6 forforsterker, som ble lansert av Audio Research oktober 2015, samt «Il Cremonese»; ny høyttalermodell fra Sonus Faber.

 

 

For anledningen hadde Mono lånt lokaler hos Kontrapunkt, så turen gikk til Vibesgate.

Vel framme var det det ikke bare de kjente hyggelige ansiktene fra de to forretningene som møtte oss, men tilstede var Brandon Lauer, markedssjefen for Audio Research som hadde tatt turen til Europa, såvel som Antoine Furbur, internasjonal salgssjef.

 

 

 

Etter litt hyggelig småprat om musikk, Hifi og livet ellers, rigget vi oss til og Brandon ga oss en presentasjon og rask historisk gjennomgang av Audio Research. Dette var faktisk meget interessant, ikke minst fordi Brandon var meget engasjert i det han snakket om.

En morsom curio, er at Audio Research har fire utviklere, men kun én lytter, nemlig Warren. Det er Warren som lytter på hvert eneste produkt før det sendes ut, og liker ikke han hva han hører, går produktet tilbake til monteringshallen hvor man må forsøke å finne ut hvorfor Warren ikke likte det han hørte. Det er likeledes samme Warren som lytter og godkjenner hvert eneste apparat som har vært inne til service eller reparasjon før det returneres til kunden.

I enkelhet kan man si at det er denne ene personen som definerer lyden til Audio Research…

 

Nåvel, så var det tid for musikk, denne ble for anledningen matet fra en bærbar Mac via DACen i en Audio Research Reference 9 CDspiller til REF 6 forforsterkeren. Effektforsterker kom også fra Audio Research og var en GS 150.

 

 

Med Reference 6 fortsetter Audio Research utviklingen av sine høyt ansette forforsterkere, og denne forsterkeren har fabrikkens ny-retrodesign, som sammen med topp(og bunn-)plate i plexi er visuelle forskjeller man umiddelbart legger merke til. Ifølge produsenten er ikke plexitoppen noen gimmick, men et grep som bedrer avstiving. Uansett er det da også enkelt å konstatere at mens strømforsyning, som tidligere, er utstyrt med et 6550 og et 6H30rør, er bestykningen ellers utøket fra fire, til seks 6H30rør. Reference 6 er priset til 154 900,-

 

 

Sonus Faber har lånt navnet «Il Cremonese» fra en av Stradivarius’ mest kjente fioliner, som i dag befinner i Museo del violino i Cremona. Høyttaleren er en fireveis konstruksjon, som i tillegg til diskant, mellomtone og to 7tommers basselementer i front, har to 8,5-tommere i et eget innvendig bassreflekskammer, dette skal gjøre høyttaleren i stand til å nå ned til 25Hz. Finishen er som vanlig fra Sonus Faber, særdeles lekker. Il Cremonese er priset til 390 000,-

 

 

 

 

Det er en utfordring å skulle si noe om lyd koblet opp mot spesifikke komponenter når hele kjeden er ny og ukjent. Brandon ga oss dog et variert utvalg å høre på, nakne stemmer, stort flygel og klassiske stykker, med mer.

Et gjennomgående inntrykk, var et anlegg som spilte uten imponatoreffekter, men med stor grad av naturlighet og kontroll. Vi har kanskje alle latt oss imponere av høyttalere/anlegg som formelig «gnistrer» til i toppen, og som blir beskrevet som luftige og detaljrike. I min verden er disse egenskapene sjelden naturlige, og jeg blir sliten i hodet etter en stunds lytting.

 

 

 

 

Her var lyden blottet for slike unoter, og jeg kunne glatt ha tilbrakt timevis i selskap med dette oppsettet. Alt som skulle være der, var på plass, tydelig definert og levert på en måte som lot deg ta plass i konsertlokalet, få ta del i musikken – inkluderende, var et ord som slo meg mens jeg satt og lyttet.

 

Det eneste jeg savnet, var et bedre egnet rom til Sonus Faberne, den dypeste bassen slapp aldri ordentlig fri, de jobbet godt, og bassen var kjapp, dyp og stram, men man kunne sanse at det var mer og hente der. Inntrykket den ga, var av en ganske så komplett høyttaler, med mye musikalitet.

 

Avslutningsvis vil jeg takke for disse hyggelige timene i Kontrapunkts lokaler, det var verdifullt å få møte representanter fra Audio Research og kunne ha en direkte dialog med dem, og den musikalske biten var tillitsvekkende god. Jeg skal ikke stikke under en stol at det står et par komponenter fra Audio Research i egen stue, og i ettertid er det ingen tvil om at det var noe familiært med hvordan musikken ble presentert; ærlig og ujålete, men med presisjon og naturlighet.

 

Warren gjør en god jobb.

 

 

 

 

 

 

Read 7615 times Last modified on Friday, 26 February 2016 13:44
Morten

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.