Saturday, 18 April 2015 18:27

Test av ZYX R50 Bloom moving coil pickup.

Written by

 

Så har jeg for en gangs skyld påtatt meg oppgaven å videreformidle mine inntrykk av en "rimelig" moving coil pickup til kun ca 5950.-.

 

Zyx R50 Bloom er nærmest å regne som begynnerpickupen i Zyx sitt store utvalg av pickuper.

Vanligvis tester jeg pickuper i langt høyere prisklasser, bortskjemt som jeg er. Men jeg sa ja til å teste litt rimeligere pickuper fordi jeg tenkte det var på tide og få føttene litt ned på landjorda igjen.

Zyx R50 Bloom er som sagt entry level Zyx inn i moving coil pickupenes land når det gjelder dette merket.

I tro tradisjon har Zyx også av R50 laget flere forskjellige varianter, bla low, medium og high output utgave, jeg tester low utgaven da low utgavene uten unntak de snart 35 årene jeg har drevet med dette har vært de beste og mest vel-lydende.

Zyx R50 Bloom er en lett MC pickup med sine kun 5 grams vekt og med sin moderate compliance (stivhet) lett burde passe inn i et stort antall forskjellige moderne platespiller armer.

Jeg har brukt et stifttrykk på 2,0 gram og har ikke hatt problemer av noe slag med dårlig sporing selv på plater med kraftig modulerte kutt.

Vedr impedans så opererer R50 Bloom med en intern impedans på 4 ohm, hvilket vil si at holder man seg rundt 100 ohm eller litt over gjennom en vanlig MC riaa eller platespillerinngang så blomstrer denne pickupen skikkelig opp.

Jeg har prøvd den helt opp i 800 ohm og bare riaa'en er god nok så fungerer det fint som bare det også.

Så altså en pickup laget for å passe inn nær overalt.

Jeg har i testperioden stort sett brukt en gammel lett moddet Kenwood KD500 påmontert en 2014 modell Jelco SA750D  9" arm, og et litt tungt gammelt aluminiums pickuphus fra Dynavector med Oyade kabling.

Denne combinationen kan lettest beskrives som. "det bare fungerer".

Jeg har testet det hele med et variert utvalg av riaa'er som den innebygde i 200,000 kroners referanse preampen til Parvachini (E.A.R)) og helt ned til Musical Fidelity's vesle pris killer riaa til rundt 1500 kroner. Et konkret tipps på en meget god match er rør riaa'en til Acoustic Plan med det meget passende navnet "Phonomaster". Zyx'en og denne riaa'en bør høres.

Jeg kan vel røpe allerede nå at alle riaa'ene jeg testet sammen med Zyx R50 fikk jeg meget gode resultater ut av. Men når man prøver riaa'er i et så vidt spekter med en såpass avslørende pickup som Zyx R50, så kommer det veldig godt frem at man bør legge noen kroner i en god riaa.

Som tidligere nevnt er Acoutsic Plan rør riaa'en til rundt 20,000 kroner en MEGET god match og noe jeg tror jeg selv kunne levd happy med lenge.

Som sagt så gjort, Zyx'en ble oppmontert i nevnte arm/spiller combo og fin justert med Dr Feichert protractor etter Berwalds geometri da jeg synes denne passer Jelco sine armer best.

Rett ut av esken spiller Zyx R50 Bloom riktig så bra, og jeg ble veldig positivt overrasket må jeg si selv om bassen hurtig avslørte seg som det største problemet de første timene. Den gikk liksom ikke helt ned i dypet, men utover det var lydbildet veldig bra må jeg si. Etter si sådær 25 timers spilletid kom bassen seg betraktelig, og de dype tonene begynte bli mer presise og ikke minst dypere slik at den nederste oktaven kom frem skikkelig også.

Etter det og frem til ca 50 timer spilletid har jeg ikke merket noen stor forskjell i lyden, så kanskje er denne pickupen ferdig tilspillt allerede ved ca 25 timer, hvilket jo er befriende deilig. Pickuper som trenger 70-80-100 timer tilspillingstid er så dødens kjedelig å tilspille.

Lyden da ?? Jo som jeg allerede var inne på – avslørende. Ren, uforvrengt og veldig oppløst i hele toneområdet . Ok, det finnes mange pickuper der ute som låter bedre og har bedre ditt og bedre datt, men her snakker vi om en pickup til 6000 kroner og det er klart at den vil ha noen begrensninger kontra en pickup til 30.000 kroner eller mer.

MEN...... Zyx R50 Bloom er en veldig bra inngangsbillett til moving coil verdenen og alle dens kvaliteter.

Hva gjør så Zyx R50Bloom som ikke andre pickuper i samme prisklasse gjør? Vel, den er særdeles ren og uforvrengt i lyden, man kan kalle den ganske så analytisk, men likevel uten å bli anemisk eller at den oppleves som blodfattig i mellomtonen.

Den minner meg litt om en god studio monitor som gjør jobben den skal, dvs shit in = shit ut.

Jeg må si at jeg ikke tidligere har opplevd en pickup under 10,000 kroner som er såpass ren i gjengivelsen som denne og det er liksom det jeg hele tiden hekter meg opp i vedrørende Zyx R50. Jeg har ikke tidligere opplevd noen pickup i sub 10k segmentet som gjør dette så bra.

Skal jeg si noe negativt så klarer ikke R50 helt å grave frem de sarteste detaljer langt bakover i lydbildet, det som blir presentert på 3dje og 4de rad blir svakt. Det er heller ikke så mye luft i lydbildet, men hva kan man forvente eller forlange av en pickup til 6000 kroner. Det ER en grunn til at man lager pickuper til mange ganger denne summen. Egentlig føler jeg at R50 gjør en ekstremt bra jobb til prisen og jeg tror at i en blindtest vil mange tro at de lytter til en langt dyrere pickup enn en pickup til under 6000 kroner.

Har tenkt litt på andre pickuper under 10k, og hvilke som er seriøse konkurenter til Zyx R50 Bloom, men det er ikke mange. Man har Dynavector DV20 og Ortofon Quintet Black, men jeg må si at Zyx'en låter som en vesentlig dyrere pickup enn disse to, det er liksom mer av alt og mindre forvrengning. Zyx'en tegner også et veldig presist fint lydbilde som strekker seg langt utenfor høyttalerne, skikkelig wide-screen om jeg får utrykke meg på en sådan måte. Jeg synes hele lydbildet fremstår som rent og vel oppløst, diskanten fremstår som relativt luftig og ren selv med bruk av høyttalere med diamant diskanter som avslører det meste av unoter. Jeg har ingenting å trekke når det gjelder denne Zyx'en, i alle fall ikke når jeg tar prisen med i betraktningen. Den skårer så jevnt høyt at den får høyere score på blokka mi enn mange 2-3 ganger så dyre pickuper.

 

 

Konklusjon:

Er budsjettet max 10.000 kroner for en pickup og du allerede har et bra anlegg med en skikkelig riaa så er det egentlig ikke noe å lure på. MEN er du ute etter en pickup som skal farge eller romantisere lydbildet, er dette IKKE det riktige kjøpet. Men for alle andre så er Zyx R50 Bloom en hva jeg kaller "no-brainer", så løp og kjøp.

Får du ikke denne pickupen til å lyde bra er det ikke pickupen det står på i alle fall.

Så her er det "thumbs up" fra undertegnede og en klar anbefaling om å ta Zyx R50 Bloom med i beregningen når man skal velge pickup under 10.000 kroner.

Jeg kommer til å beholde en selv som min nye referanse under 10k.

 

Rudi April 2015

 

Takk til Exotic Audio for utlån.

 

Forhandlere i Norge er Audioaktøren og NAT (Norsk Audio Teknikk).


Read 11354 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.