Tuesday, 18 October 2016 14:10

Jelco JAC-501 armkabel Featured

Written by

I min søken etter gode armkabler har jeg nå fått tilsendt en av Jelco sine kabler. Undertegnede visste ikke engang at Jelco hadde kabler i sitt sortiment, men det er kanskje naturlig at de har kabler til sine mange armer, som jo selges uten kabel.

Det viser seg at Jelco leverer samme kabel både med rett plugg og med bøyd/vinklet plugg for størst mulig fleksibilitet. Det finnes mange forskjellige utforminger på armbaser, og noen krever rett plugg, mens andre er nødt til å ha vinklet plugg.

I tillegg kan Jelco levere en balansert variant, denne skal jeg komme tilbake til ved en senere anledning.

Jelco kabelen er den rimeligste armkabelen jeg har testet, og koster ikke en mer enn 1.400 kroner.

Så spørs det da om en såpass rimelig kabel kan holde stand mot de mange mye dyrere kablene. Det skal vi forsøke å finne ut av nå.

Jeg monterte kabelen mellom en Jelco SA750 arm og en Trilogy 907 riaa, m.a.o mellom 2 kvalitetsprodukter som jeg kjenner lydsignaturen meget godt i fra.

Jelco kabelen erstattet en Oyade kabel til ca. 2.300 kroner - en kabel som jeg har funnet meget god, og som jeg anbefaler til de fleste på grunn av sin nøytralitet og lave filtereffekt.

 

Jeg kan med en gang røpe at Jelco kabelen lyder litt annerledes enn Oyade kabelen. Den forekommer meg som en anelse mørkere i klangen, ikke lukket på noen måte, men liksom litt mørkere. Og faktisk med engang så minte den meg om en lyd jeg synes å kjenne igjen fra en annen kabel, men uten at jeg kom hvilken. Det vil si frem til noen dager senere hvor jeg plutselig kom på det. Linn sin armkabel, som jo egentlig aldeles ikke er noen Linn kabel, men i stedet en Mogami kabel. Så jeg lette i kabelskuffen min hvor jeg hadde en Mogami armkabel, en "Linn" kabel og jeg sammenlignet de begge mot Jelco kabelen og resultatet er at jeg hører ikke forskjell på de tre uansett hvor mye jeg krysstester de tre. Sammenlignet med Oyade kabelen derimot hører jeg klar forskjell. Oyade kabelen slipper nok enda litt mer i gjennom (les mindre filtereffekt), og lyder med det litt lysere ut i klangen.

Pr i dag bruker jeg en Ortofon SPU Silver pickup som er den mest lyst klingende av alle SPU pickupene til Ortofon, og med Jelco-kabelen så blir totalresultatet faktisk meget bra. Den legger en svak demper på det lyseste, og bibeholder den varme organiske klangen i mellomtonen. Diskanten er uansett ikke SPU pickupens sterkeste side, men jeg føler ikke at den på noen måte forringes ved bruk av Jelco-kabelen. Dynamikken er på topp nivå og jeg merker ingen forringelse i saft og kraft (les dynamikk) i gjengivelsen.

 

 

Man kan kanskje si at Jelco-kabelen påvirker signalet i en noe varmere retning enn mange andre kabler.

Jeg er ganske overbevist om at det eksisterer noen familiebånd mellom Linn, Mogami og Jelco-kabelen, men uten at jeg skal påstå det skråsikkert. Lydmessig forekommer de meg svært like, dog til svært ulik pris og utseende.

Sliter man med spiss og lys lyd fra ens pickup, kan en Jelco kabel kanskje være veien å gå, den er i alle fall ikke lys i klangen.

Som sagt bruker jeg Jelco kabelen selv nå i combination med en pickup til 16.000 kroner og kabelen synes ikke å falle i gjennom på noen måte. Så til prisen får Jelco-kabelen en klar anbefaling av meg - den kan oppgradere mange spillere med dårlige originale kabler mange hakk.

For de litt viderekommende så bør heller ikke de avskrive denne rimelige kabelen, da den i enkelte tilfelle kan snu lyden i en mer riktig retning også for de.

Det er med armkabler som med alt annet i stereo verdenen..... MATCHING må til.

 

Rudi

Septemeber 2016

 

Jelco kabler forhandles av daCapo hifi, Audioaktøren og NAT

Takk til Exotic Audio for utlån av kabel.

 

Read 8071 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.