Sunday, 22 January 2017 14:58

ISOL-8 Minisub Axis og ISOL-8 Substation Axis strømrensere: Featured

Written by

Denne gangen skal jeg ta for meg litt om hvordan jeg opplever 2 strøm rensere fra det U.K baserte firmaet Isol-8.

Jeg har vel aldri egentlig følt at jeg har hatt noe spesielt behov for strømrensing utover gode power kabler og en og annen skille trafo til enkelte komponenter som riaa og platespillere, og en og annen for-forsterker.

Jeg har dog opplevd til dels stor forskjell med- og uten de nevnte tingene, samt at jeg har lært meg til at en liten skilletrafo fort kan bli en "propp" når det gjelder dynamikk ved bruk av en større effekt forsterker.

Skal man bruke skille-trafo må man bruke en kraftig overdimensjonert sådan. MEN altså, det var Isol-8 sine strøm rensere dette skulle handle om.

Som sagt har jeg alltid vært moderat skeptisk til strømrensere. Mest kanskje grunnet manglende behov, men kanskje også mye fordi jeg har 2 dedikerte 16 A kurser i lytterommet + en separat 10 A kurs til lys/varme. Dog har jeg som jeg var inne på opplevd lydforbedring ved bruk av nettfilter-kabler til enkelte komponenter.

Jeg vil i denne omgang ikke gå nærmere inn på Isol-8 som firma, annet enn at det er samme mann/ingeniør/utvikler/oppfinner Nic Poulson som også står bak de flotte og meget vel-lydende Trilogy produktene.

En felles nevner for alle produkter jeg til nå har sett fra denne mannen vitner om kvalitet, kvalitet og atter kvalitet. Alt er veldig forseggjort og virker så gjennomtenkt som det bare kan. Det hele minner meg om "The Hovland Company", hvor kun det beste var godt nok og intet forlot produsenten uten at de virkelig var sikre på at de hadde levert et topp produkt.

 

 

Det er faktisk tilliten jeg har til Nic Poulson som konstruktør som er grunnen til at jeg i det hele tatt gikk i gang med å utforske disse strømrenserne, og hva jeg eventuelt kunne oppnå hjemme hos meg selv av lydforbedrende resultater. Om noen.

 

Produktene jeg tar for meg denne gangen er:

Isol-8 Substation Axis, som er et Dc filter beregnet for store forsterkere som f.eks mono blokker og andre større effekttrinn. Denne har 4 uttak, og kan brukes av forsterkere som krever opptil 16 A kurs. Hos meg er den koblet til en 16 A kurs. Substation Axis har et relativt smalt, men dypt kabinett.

Isol-8 Minisub Axis har både Ac og Dc filtrering innebygd, men i motsetning til Substation så er det et filter beregnet for komponenter med strømtrekk opptil 10 Amp.

Minisub har totalt 6 uttak, hvorav 4 er beregnet for hva de kaller medium output for komponenter som trekker maks ca 6 Amp og 2 output beregnet for opptil 10 Amp. M.a.o skal man holde de store effekt forsterkerne unna Minisub. Men alt annet av komponenter kan man koble til.

Oppkobling av strømrenserne er såre enkelt og alt er utførlig merket. På Substation Axis finnes det en sikrings-knapp som spretter ut ved overbelastning type svart/rød, hvilket jo kan være kjekt og ha.

 

 

Bruk:

Som sagt så har jeg aldri følt det store behovet hjemme hos meg for store strømrensere, da jeg synes lyden alltid har vært bra, og at anlegget har hatt superb dynamisk kontrast og en veldig sort bakgrunn hvor alle smådetaljer har fått stå frem i all sin prakt.

Ved innkobling en og en av de nevnte komponenter synes jeg heller ikke å oppleve den store forskjellen..... faktisk vil jeg gå så langt som å si at ved innkobling av Substation Axis - vel så skjedde det ingenting i det hele tatt. Først ble jeg litt skuffet, for noe måtte jeg da høre. Men nei, egentlig ikke.

Hmmmmm, hvorfor ikke ? Vel, et DC-filter som Substation Axis skal vel egentlig ikke høres, men heller bare beskytte elektronikken og holde den fri for uønskede pulser og støt. Kanskje litt som en sikkerhets-line.

Når jeg får summet meg litt og tenkt meg om, så er jo en Substation Axis en ganske rimelig foranstaltning hvis man f.eks har kjøpt forsterkere til noen hundre tusen så lenge den er med på å beskytte forsterkerne mot u-ønskede ting i fra strøm-nettet.

Det er ikke lenge siden jeg hørte om en nabo et par kilometer unna som fikk forsterkerne sine ødelagt ved at strømmen ble borte og ble slått på igjen etter et minutt, da oppstod det antageligvis en puls som sikringsløpet i en Substation Axis hadde tatt seg av og man kunne bare trykket inn knotten på baksiden og alt ville vært såre vel. I stedet røk han på 30,000 i reparasjoner på forsterkerne sine. Så slik sett kan et filter absolutt være en god investering.

Pulser fra elektronik som slår seg av og på, vil også filtreres bort. Så selv om jeg ikke opplever noen umiddelbar lyd forbedring hjemme hos meg, så er det likevel noe å tenke på å innvestere i. Føre var prinsippet gjelder nok her som med så meget annet.

 

 

Men litt slukøret, men alikevel ved godt mot, koblet jeg inn Isol-8 Minisub Axis i anlegget, og alt i anlegget foruten effekt trinnene fikk strøm fra denne. Da skjedde det noe med lyden. Ikke mye, men noe skjedde.

Det føltes som om alle konturer i musikken fikk skarpere kanter, akkurat som om grafikken ble klarere. Nesten som om jeg hadde hatt et veldig tynt slør over lydbildet. Igjen ikke den store forskjellen, men denne gangen nok til at jeg klart hørte en lydforbedring.

I ukene som gikk deretter spilte jeg mye uten og tenke så mye på filterne. Jeg bare konstantterte at jeg likte lyden og koste meg med den. Så en dag drev jeg og romsterte og byttet om litt på noen komponenter, der jeg koblet strøm til anlegget utenom Isol-8 Minisub Axis hvorpå lyden ble klart annerledes. Faktisk så annerledes og diffus i forhold til hva jeg var vant med at jeg begynte å se over alle tilkoblinger, og klødde meg i hodet over hva jeg hadde koblet feil. For med såpass stor lydforskjell måtte jeg bare ha koblet feil ett eller annet sted. Men jeg fant ikke noen feilkobling, og jeg begynte å snu polariteten på støpslene. Men heller ikke det var feil satt inn. Og slik gikk det noen dager med feilsøking, men lyden forble den samme. Som sagt prøvde jeg det aller meste og tankene gikk mot å leie inn en Heksedoktor for å se på saken. Men i stedet tenkte jeg at jeg får koble opp alt slik det stod tidligere. Som sagt så gjort, og denne gangen var Isol-8 Minisub Axis på plass igjen i anlegget. Og VOILA så var det den klare rene lyden tilbake. Og det uten Heksedoktor!

 

 

Så hjemme hos meg , med min (trodde jeg) perfekte strøm så har Isol-8 Minisub Axis gjort anlegget mitt bedre. Det låter enda mer klart, med enda skarpere konturer og enda sortere bakgrunn enn tidligere hvilket jeg faktisk ikke trodde var mulig.

Om så alle vil oppleve det samme som meg? Vel det kommer an på kvaliteten på strømmen der du bor og hvor anlegget ditt står.

Det er jo slik selv om man ikke har noen direkte påvirkning i huset/leiligheten hvor man bor, så kan det være fabrikker, kjøle/ventilasjons og pumpe-anlegg i nærheten som forsøpler strømmen din. Hvordan alle digitale komponenter påvirker strømmen vet jeg ikke så mye om, men den blir sikkert ikke noe bedre eller renere av alle digitale forstyrrelser.

Hos meg har Isol-8 Minisub Axis kommet for å bli, mens vedrørende Substation Axis så må jeg nok i tenkeboksen en stund til, det er jo tross alt snakk om en del tusen kroner. På den annen side vil den jo beskytte forsterkere til en del kroner, så det er kanskje ikke så mye og tenke på.

 

Rudi, Januar 2017.

 

Veil. Priser:

Isol-8 Minisub Axis: 13.400 - 14.000, avhengig av finish.

Isol-8 Substation Axis: 20.400 – 21.700, avhengig av finish.

 

Takk til Exotic Audio for utlån.

Forhandlere i Norge er daCapo hifi i Moss og Audioaktøren i Horten.

Read 8879 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.