Monday, 10 April 2017 20:54

Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat: Featured

Written by

Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

Headshell Contact-Mat

(pris 850.- pakken inneholder 2 stk)

Når det gjelder pickuper og pickuparmer så har det alltid vært et problem med hvordan man skal dempe resonancene fra pickupen. En pickup lager resonanser, lik det eller ikke, men det er fakta.

Noen produsenter forsøker å dempe resonacene internt i pickupen slik at pickupen blir mer fleksibel og dermed kan nå et større og bredere marked av kjøpere, mens andre produsenter mener at resonancer er noe armen skal ta seg av å dempe. Og enda andre produsenter mener at resonancer skal utlignes i pickuphuset FØR de når armen. Det er omtrent like mange meninger blant produsenter om dette temaet som det er produsenter.

Et par eksempler skal jeg ta med - Lyra laget for en del år siden en pickup som heter Skala. Den fant jeg veldig interessant, da den er laget i 3 forskjellige typer Pocan-plast med forskjellig viskositet for å utligne resonanser i pickuphuset. Jeg regner med at ideen bak denne lå i at resonanser jo egentlig er energi og energi avgir varme, og at de 3 forskjellige plastikkenes forskjellige viskositet opptok hverandres varme og utlignet den. Okke som, spennende var det synes jeg. Resultatet var i allfall en fleksibel pickup når det gjaldt resonanser.

En annen produsent er Linn, som har inntatt en tilsynelatende nærmest arrogant holdning til problematikken, de sier noe sånt som: Vi lager pickuper som passer til våre armer....thats it. Og det er faktisk veldig lurt, spør du meg. For det betyr at de har forstått problematikken vedrørende det å optimalisere arbeidsforholdene for pickupene. Linn's løsning er nærmest ingen demping i selve pickupen og heller overføre det hele til armen (og Linn's SE armer er meget bra armer spør du meg). Linn lager da huset/rammen til pickupen i samme materiale som selve armen, og man oppnår da en mer hel-hetlig struktur i resonasemønsteret da det på en måte blir arm og pickup i et stykke. Veldig lurt, men også veldig lite fleksibelt hvis man ønsker å mikse inn andre merker. Resultatet er jo da også at det er svært få som bruker Linn pickuper på andre enn Linn sine egne spillere. Linn's SE arm er god nok til å brukes sammen med en lang rekke pickuper, Så den er det ikke noe problem med, med mindre man på død og liv skal bruke de aller stiveste pickupene da. Skjønt det gjelder jo de fleste andre produsenter også.

 

 

Konkrete eksempler:

Noen armer som f.eks tangentialarmer og uni-picoterende armer har ofte dårlige resonans-dempende egenskaper, og på grunnlag av det bør man velge pickuper som lager lite resonanser og har relativt bløtt oppheng (høy compliance).

Spesielt kanskje for de som har valgt en arm fra f.eks Naim, Graham og spesielt Vpi så kan Dereneville Head-shell contact-mat være en god ide da denne vil hjelpe til med og dempe resonancer og gi arm/pickup comboen bedre arbeidsforhold.

På en Uni-pivoterende arm kan nok en Dereneville Contact-mat gi mer ro og bedre definering i lydbildet og ikke minst vil en slik contaktmatte øke fleksibiliteten ovenfor hvilken pickup man kan velge.

Selv på eldre armer som f'eks Infinity Black Widow og Maywair Formula 4 så kan en slik matte tildels gi en stor oppgradering lydmessig. Men altså igjen - det kommer an på hvor stiv pickup man bruker.

Jeg har prøvd ut Dereneville Contact-Mat på min Nottingham Anna-Log med Graham 2.0 arm og en Zyx 4D Ultimate pickup. Og for og si det sånn: den comboen blir værende. Det var tydelig at Zyx pickupen var stiv nok til at Graham armen ikke følte seg helt komfortabel, men med Contact Mat'en på plass så synes jeg denne kombinationen ble klart bedre.

Jeg opplevde det hele som en forbedring i oppløsning og grafikken i lydbildet.... det hele er liksom blitt et hakk klarere og mer definert.

Så på en del armer vil jeg tro at Dereneville Contact-Mat så absolutt har noe for seg, mens på armer med god demping og lav resonerende pickuper så vil forskjellene antageligvis være mer marginelle.

Når man først har kjøpt en Contact-Mat tror jeg det er viktig å tilpasse den til pickuphuset, slik at det ikke stkker en del av Contact-Mat'en på utsiden slik at den tar opp resonanser. Det vil virke mot sin hensikt, men med en saks eller skalpell vil det være gjort på et par strakser å tilpasse den.

 

 

Dereneville Magic-Mat

(1350.-)

En klebrig sort halvblank tynn matte (0,38 mm) som skal være antibakteriell, den skal være anti-statisk og ikke minst skal den dempe resonanser. Det høres nesten ut som om det er for godt til å være sant.

Tanken er at mattens klebrige overflate skal trekke til seg støvet fra platen, så i teorien er platen renere på undersiden etter at den har ligget på tallerkenen en stund enn den var før du la den på. Hvorvidt dette stemmer i praksis skal jeg la være usagt, men jeg tviler egentlig ikke. Selve matten kan man bare bruke en fuktig svamp på og rense - det fungerer faktisk helt topp. Jeg var veldig skeptisk første gangen jeg brukte denne matten, men nå etter hvert er jeg blitt veldig glad i den og den har fått fast tilholdssted på toppen av Anna Log spillerens store tunge tallerken. Jeg har alltid følt det litt ukomfortabelt og legge platene rett nedpå den "bare" Nottingham tallerken. Har liksom hatt en frykt for at vinylen skal slites eller ødelegges. Det er nok sikkert bare tull, men med Magic-Mat på så er det hele bare i orden. Nå føler jeg at platene mine ikke kunne ha det bedre under avspilling.

At den er Anti-statisk er jo bare helt topp. At den ikke bygger mer i høyden enn at jeg ikke fikk noen angstnevroser om ødelagt/u-justert VTA, er jo også en fordel.

Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke opplevd de store lyd forskjellene med og uten denne matten, men den har så mange andre fordeler at den blir værende....... og jeg kjøper kanskje et par til også...... lyden har i alle fall ikke blitt dårligere og brukervennligheten har økt betraktelig. Det er nok for meg. Bare det med anti-statisk effekten er nok til at den får en anbefaling fra meg.

 

Rudi, April 2017

Takk til impotøren Exotic Audio for utlån av produkter.

Dereneville produktene forhandles i Norge av:

Duet Audio

daCapo hifi

Audioaktøren.

Read 8681 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.