Thursday, 30 August 2018 19:57

Martin Logan Classic ESL 9 Featured

Written by

Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

Undertegnede har alltid hatt en forkjærlighet for dette merkes elektrostat-modeller, og jeg kjøpte for snart 30 år siden modellen SL-3, som var av de første hybridene til Martin Logan. Hvilket vil si elektrostatpanel og vanlig bass høyttaler i kasse nederst. Jeg fulgte opp senere med mange hybrider, og har i tillegg hatt CLS og CLS II i flere omganger. Jeg har faktisk hatt de fleste Martin Logan høyttalerne, enten i eget eie eller inne til test opp gjennom årene - så nær som CLX. De seneste har vært modellene Prodigy og Summit X. Som sagt har jeg alltid hatt en forkjærlighet for elektrostater/båndhøyttalere, men det skal sies at jeg har hatt vanskeligheter med å leve med de over lang tid. Det har rett og slett vært pga et tilbakevendende problem - overgangen mellom elektrostat panelet og bassen. Jeg har alltid opplevd det som problematisk at elektrostatpanelet er delt av for tidlig nedover i frekvens, og/eller at bassen har vært kuttet av for tidlig oppover slik at mellombassen har blitt lidende. Således har mellombassen vært litt tam og lite attakkvillig - det har liksom manglet litt «futt» og punch, om jeg kan uttrykke meg sånn. Så når Olav på Audiocompaniet fortalte meg om den nye serien til Martin Logan, sa han spesifikt til meg at nå har Martin Logan jobbet på med å fikse problemet jeg har klaget på i så mange år. Så han tilbød meg å låne et sett rykende ferske Classic ESL 9, og siden jeg allerede ventet på mine nye referanse-høyttalere, og var mer eller mindre høyttaler-løs, var jeg ikke vanskelig og be.

Som sagt som gjort, jeg dro i vei innover mot Oslo i min Golf Stasjonsvogn, jeg hadde lest meg til at høyttalerne var rett over 150 cm høye, og 2 slike burde fint gå inn i bilen med nedslåtte seter.

Vel fremme skulle det vise seg at Martin Logan har blitt flinke til og emballere høyttalerne sine. Eskene var store og MYE større enn jeg hadde håpet på. Det var faktisk så vidt jeg fikk plass til en eske i Golf'en.  Så enten måtte det bli mono test eller så måtte det bli 2 turer til Oslo. Nåvel, 2 turer ble det - begge med meg nærmest sittende oppå rattet med setet langt framme. Hvis ikke fikk jeg ikke lukket igjen bakluka. Kan tenke meg at andre trafikanter lo når de så meg sitte «oppå» rattet. Når høyttalerne skal leveres tilbake så blir det på henger, det er helt klart. MEN altså, dette skulle handle om høyttalere og ikke alt mulig annet fjas.

Vel hjemme skulle det vise seg at å få høyttalerne ut av kassene var en 2 manns jobb. De er både store og uhåndterlige, men er man 2 så går det hele greit.

Selve elektrostatpanelet er utseendemessig standard Martin Logan, selv om det muligens har blitt gjort litt med vinklingen av selve panelet for større sprednings vinkel. Det som overasket var hvor dype basskassene var i forhold til tidligere varianter, og så vidt jeg kan huske er de enda dypere enn på storebror Summit X.

En annen ting verd å få med seg er at ESL 9 IKKE har aktive basser. De er koblet inn passivt via vanlig delefilter, og minner derfor mer om tidligere mellomserier fra Martin Logan som heller ikke hadde aktive basser.

Rent teknisk sett dreier det seg om 2 stk. 8 toms basselement som jobber fra hverandre i hvert sitt avlukke - en slår forover og den andre bakover. Martin Logan lover et minus 3db punkt på 34 hz, det er helt sikkert riktig i enkelte rom, men som sagt, det er nok veldig romavhengig, som med de fleste andre høyttalere.

Delefrekvensen er på ESL 9 lagt så høyt som 380 hz, og det skal vise seg at det er noe av det riktigste Martin Logan har gjort på mange år. Altså og la bassene jobbe såpass høyt.

Mange tidligere elektrostat-modeller har vært ganske forsterker-fiendtlige med sine lave impedanser og store fasevinkler. Jeg kan kun si at jeg ikke har merket noe slikt med ESL 9. Forsterkerne mine har ikke blitt uvanlig varme, og jeg har heller ikke merket andre unoter.

Når det gjelder spredningsvinkel så er det noe Martin Logan's utviklere har jobbet med. De ønsker større spredning i lyden, men elektrostat-høyttalere er egohøyttalere Sitter du litt off axis så faller lytte opplevelsen betraktelig, og spesielt blir det øvre frekvensområdet lidende. 

Jeg har jobbet en del med plassering frem og tilbake og med vinkling 1 og 1 grad begge veier, men til slutt satte jeg de opp slik jeg alltid har satt opp denne type høyttalere, og bare enkelt og greit konstatert at: JA de sprer bedre enn tidligere, men dette er og blir ego høyttalere. Den beste lytte-opplevelsen får du med trekant plasseringen, og høyttalerne plassert slik at du akkurat ser innsiden av basskassene fra lytte posisjon uten å vri på hodet. 

En annen ting jeg etterhvert fant ut er at jeg foretrekker å løfte de opp litt fra gulvet i bakkant, jeg opplever mer fokus og dybde i lydbildet med høyttalerne opp ca 6cm i bakkant slik at elektrostat-panelene står litt mer oppreist. Men dette er selvfølgelig hjemme hos meg og etter min smak.

I mitt lytterom havnet høyttalerne ca 160 cm fra bakvegg, altså godt ute i rommet. Jeg drev på litt frem og tilbake for å sjekke ut hvor jeg fikk best bassresultat i lytteposisjon, og det ble altså ca 160 cm ut i et rom som er nesten 8 m langt. Senter til senter målene i bredden var 275 cm, og lyttestolen ble da plassert 275 cm i fra senter av høyttalerne i en trekant. Det viste seg å fungere best hos meg. Da åpnet høyttalerne seg opp skikkelig bakover, med 3d virkning så man nesten skulle trodd jeg hadde tilkoblet bak-høyttalere, jeg fikk samtidig veldig bredt lydbilde som strekker seg langt inn til naborommene har jeg på følelsen. Spesielt gøy er når man spiller av «bikkja» til Roger Water's - den bjeffer langt ut i gangen hos meg.

På enkelte plater har jeg tatt meg selv i å bråsnu meg fordi jeg hører lyder komme fra steder hvor jeg slett ikke er vant at de skal komme fra på innspillingene. Så det er gøy, og ting jeg ikke har opplevd så bra på tidligere Martin Logan modeller.

Martin Logan har med Classic ESL 9 satt opp i instruksjonsboken hva jeg vil kalle litt nye vinkler for anbefalt plassering med svakere toe-in enn jeg er vant med fra den kanten, og hva man skal se etter og hvor panelene skal stå. Min eneste kommentar til dette er: Stol på dine egne ører og plasser de der du synes de låter best i ditt rom! Det er til syvende og sist du som skal like lyden hjemme hos deg.

 

 

Lyden

Så, det var altså litt om selve høyttalerne og litt om plassering av de. Men så var det å beskrive lyden da. Vel, for å bruke et loslitt gammelt uttrykk - «You're in for something great»! Og det stemmer faktisk veldig bra - dette er pinadø meg en god høyttaler.

Jeg har alltid en fast platebunke jeg bruker når jeg tester, og jeg kjenner disse innspillingene meget godt. De kan være meget avslørende hvis det finnes noen unoter på det testede utstyret.

Som vanlig er det Suzanne Vega's Tom's diner, flere av Opus test records, The road to Hell med Chris Rhea, Wagner's Valkyrien, Decca's 1959 inspilling av Peer Gynt, Harry Bellafontes Carnegie Hall, Hans Thessink, Donald Fagan m.fl.  I det hele tatt stor variasjon i musikken. 

Det som er viktig for meg å finne ut er om noe blir maskert eller ikke kommer godt frem. Klinger det ut? Er det luft i lydbildet? Er det noen «futt» (les dynamikk) i lydbildet? Hvor dypt går bassen og hvor slagkraftig er den?

Vel, jeg skal forsøke å besvare noen av disse spørsmålene etter beste evne.

Jeg kan med engang si at Classic ESL 9 kan spille høyt, bare du har nok forsterkereffekt. Faktisk tordnende høyt, og langt høyere enn jeg hadde forventet fra en elektrostat-høyttaler. Bassen smekker til både dynamisk og kraftfullt, og mellombassen er der. For første gang for min del har det kommet en Martin Logan elektrostat hybrid høyttaler som har smekk i mellombassen. Det er så viktig, så viktig, og forandrer hele lytteopplevelsen. Fra veike anslag på trommene til at du virkelig får følelsen av trykket i trommeslagene - ikke bare det dumpe drønnet i dypet. Her får man hele bass opplevelsen. Ok, ikke aller nederst da. Den nederste oktaven gjengis svakt, men så er dette heller ikke noen høyttaler med store kasser eller servostyring. Alt i alt har bassen kommet seg mange hakk i forhold til tidligere M-L konstruksjoner. Faktisk vil jeg si at bassen i ESL-9 faktisk overgår storebror og langt dyrere M-L Summit X, den sistnevnte går dypere og har mer output dypt der nede, men jeg vil påstå at det er vesentlig bedre trøkk i mellombassen i ESL-9 enn i Summit X, til tross for det store prisgapet mellom de to.

Mellomtonen i ESL 9 er kort og greit bra. Det samme har jeg å si om diskanten. Det er liksom ikke så mye annet å si om det. Begge deler er veloppløst, og det er mye luft i lydbildet. Det hele oppleves som svært behagelig og avslappende. Dog vil jeg si at dette med avslappende laidback-aktig lyd er noe som kjennetegner mange Martin Logan modeller, så også med ESL-9. Men den klarer også mer. Den varsler samtidig en ny tid hvor den også klarer å være mer «broad-minded» enn sine tidligere søsken. Den spiller som sagt opp vesentlig bedre i mellombassen og trykker til skikkelig der, og den kan spille høyere enn noen annen Martin Logan jeg har hørt, også i bassen. Og selv om ESL 9 kanskje ikke er min favoritthøyttaler til store orgel-verk, så kommer de av gårde med æren i behold også der. Den bassen som er der er kvalitets bass med bra punch og impulsegenskaper. Man får den god-feelingen når du hører anslagene på trommeskinnet skikkelig. Ikke noen grøtete slapp bass der i gården, men derimot kjapp, dynamisk og slagkraftig - selvfølgelig innenfor sine begrensninger. Hvis du plasserer ESL 9 i en normal stor stue på kanskje 25-45 kvm tror jeg aldri at bassen vil være noe man klager på.

Jeg har tidligere nevnt bredden og dybden i lydbildet, og jeg nevner det igjen. For akkurat de tingene har jeg fått meget bra test-resultater av. Som sagt er bikkja til Waters langt ut i gangen, men 3d egenskapene er om mulig enda mer imponerende. Jeg tar et eksempel som på Yello sin cd og kuttet hvor Robin Tax presenterer «The worlds biggest blender». Det skal jo forestille en blender, men hos meg er det som om et helikopter kommer rundt lyttestolen. Helt utrolig at det går an å få slik 3d effekt uten bak-høyttalere, men også dybden innover i lydbildet er meget bra, og ved avspilling av store filharmoniske orkestre så kan man klart skille musikerne innover i lydbildet. Perspektivet og punktgrafikken er ypperlig og hver musiker får lov til å spille for seg selv. Det er ikke noe problem å følge de forskjellige instrumentene. Det er oppløsning nok i lydbildet til at det hele ikke blir en sammenkokt grøt hvor alt smelter inn i hverandre.

Som dere skjønner er jeg meget imponert over Martin Logan Classic ESL 9. Den representerer noe jeg har ventet på i mange år fra Martin Logan - en elektrostat-hybrid som kan spille mellombass. Alt det andre presenteres på en ypperlig måte. Det er et veloppløst og ikke minst bredt lydbilde i beste Martin Logan stil med supre 3d egenskaper, pluss at den kan spille høyt om du bare har forsterkeri nok. Alt i alt vil jeg kalle Martin Logan Classic ESL 9 den beste og mest komplette hybrid elektrostaten fra Martin Logan til nå. Og til drøye 80.000.- som de koster må de være en skikkelig hodepine for konkurrentene i prisklassen. Hadde det ikke vært for at mine 5 ganger så dyre referansehøyttalere har ankommet, så hadde Martin Logan Classic ESL 9 blitt stående her lenge. Og det kommer med sikkerhet til å føles litt vemodig å måtte levere de tilbake til importøren.      

 

Brukt test utstyr:

  • Einstein The tube
  • Audio Research Ref 10
  • Hovland Stratos Reference
  • Cary 306 Pro
  • Simply Black 330 med  SME V og Zyx Ultimate Dynamic
  • Linn LP fullrigger med Zyx 4D Ultimate
  • DrFeickert Blackbird med Jelco 990 og Ortofon SPU Silver Meister GM MKII
  • DP proto riaa
  • Ear 324 riaa
  • Linn Euphoric riaa

 

Rudi

September 2018

 

Takk for utlån av høyttalere til Audiocompaniet.

Veil pris for Classic ESL 9 er kr. 85.995,-.

 

Read 7315 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Related items