Sunday, 28 July 2019 12:46

TEST: Arendal Sound 1723 Bookshelf S THX Ultra - Den vesle giganten. Featured

Written by

For drøyt to år siden testet jeg Arendal Sound sine nykommere 1723 Monitor. Disse gigantene har nå fått en mindre bror – 1723 Bookshelf S – og det ble umulig å takke nei til tilbudet om en test av også disse.

Også denne gangen må vi ta med oss en litt overordnet presentasjon av Arendal Sound, bedriften om ledes av denne ambisiøse herren Jan Ove Lassesen fra Arendal som vi hadde vår første kontakt med i 2005, i forkant av at han startet opp et agentur for SVS med firmaet L-Sound. For noen få år siden ga Jan Ove fra seg agenturet for SVS, i forbindelse med lanseringen av Arendal Sound. Dette er et nytt høyttalermerke der Lassesen står for produktutviklingen selv. Høyttalerne har en tydelig orientering mot hjemmekino, noe som understrekes av at Arendal Sound samtidig lanserte et komplett høyttalerprogram for alle posisjoner i et hjemmekino-oppsett. Men denne orienteringen mot hjemmekino må ikke misforstås dit hen at det ikke er høyttalere som egner seg utmerket for musikkreproduksjon. Det er for øvrig en utbredt misforståelse at det er snakk om enten-eller. For med de kvalitetsambisjonene Lassesen har stilt til sine høyttalerkreasjoner er det i høyeste grad snakk om Ole Brum-varianten «ja takk, begge deler» og at han har lyktes i sine ambisjoner fikk vi behørig bekreftet under testen av Arendal Sound 1723 Monitor for drøyt to år siden. Dette er høyttalere som defineres som stativhøyttalere, men som sammen med den spesiallagde sokkelen ruver mer enn de fleste gulvhøyttalerne jeg har testet.

Min eneste innvending til 1723 Monitor var da også at de er lite stuevennlige. Det er ikke høyttalerne du bare litt diskret kan smugle inn i stuen og håpe at det ikke blir lagt merke til av din bedre halvdel. Derfor ønsket jeg meg den gang en litt mindre, mer stuevennlig høyttaler med ellers samme designfilosofi, modeller som lettere kunne gli inn i et møblert hjem uten THX-sertifisering.

 

Arendal Sound 1723 Bookshelf S THX Ultra

Enten har Lassesen lyttet til våre ønsker, eller så var det flere som ytret akkurat de samme ønskene. Eller kanskje minst like sannsynlig – han har for egen maskin regnet ut at det kan være et marked for en betydelig mindre modell enn 1723 Monitor. I februar i år kunne vi melde om at en ny modell er lansert, og vi benyttet samtidig anledningen til å takke ja til en test av disse etter hvert.

De to siste leddene i navnet på høyttaleren avslører at også disse modellene er rettet mot en kundegruppe innen hjemmekino. De kan fremdeles gå inn i frontrekken i en ambisiøs hjemmekino, eller som side-/eller bakhøyttalere sammen 1723 Monitor eller 1723 Tower i en enda mer ambisiøs hjemmekino.

Eller, som under testen, rett og slett som et dannet og kultivert par stereohøyttalere. Etternavnet THX Ultra skjemmer ingen.

Bookshelf-delen av navnet antyder at dette er høyttalere som gjerne kan plasseres på en benk, selv om et par gode stativer plassert et stykke ut fra bakvegg nesten alltid gir bedre arbeidsbetingelser for et par stativhøyttalere. Det gjelder også for disse modellene. Ikke for det, dette er lukkede konstruksjoner, så det er ingen bassport på baksiden som krever sin luft.

Et enda mer spenstig plasseringsalternativ er å sette de på et par 1723 Stand. Disse ble designet for å være understell til 1723 Monitor, men siden bredde og dybde er identisk på 1723 Monitor og 1723 Bookshelf S bør dette kunne klaffe bra. Og selv om Bookshelf S er lavere, kommer diskanten i omtrent samme høyde som på 1723 Monitor med disse soklene. Men så var det det med diskret, stuevennlig fremtoning, da. For selv om kombinasjonen av 1723 Stand og 1723 Monitor er elegant, og dermed sikkert også kombinasjonen med 1723 Bookshelf S, er ikke «diskret» det første ordet jeg kommer på i den sammenhengen.

 

Konstruksjon

Arendal Sound 1723 Bookshelf S THX Ultra har et umiskjennelig slektskap med den større Monitor, men samtidig er det ganske store forskjeller på de to. Hvis vi starter med likhetene, er det tydelig i de avfasede hjørnene, som jeg egentlig kunne tenkt meg i ordinær 90-graders knekk på et par stue-høyttalere. Men jeg ser absolutt det åpenbart riktige i å videreføre dette designtrekket for å gi en helhetlig identitet i serien. Og i tillegg har vi det momentet jeg nevnte tidligere med at høyttaleren dermed passer perfekt på et par 1723 Stand.

Et annet likhetstrekk mellom 1723 Monitor og 1723 Bookshelf er diskanten, en egenutviklet Waveguide-diskant basert på et 28mm element.

 

Bassen

Men det er også ganske store forskjeller på de to modellene. For der 1723 Monitor varter opp med doble 8-tommere i bassen, er det en enkel 6,5-tommer i 1723 Bookshelf. Dette må nødvendigvis gi utslag i bassresponsen, og de minste høyttalerne ruller av med -3dB ved 65Hz, mens 1723 Monitor passerer -3dB ved hhv 58Hz med lukkede porter, og ved lave 34Hz når begge de to bassportene er åpne.

Og mens vi er innom bassporter – dette er et av de andre punktene som skiller disse to modellene. For mens 1723 Bookshelf S er en lukket høyttaler, er 1723 Monitor en bassreflekskonstruksjon med doble porter, og der det følger med puter for begge portene der du kan prøve deg frem med den responsen som passer best.

Delefrekvensen mellom diskanten og mellomtone/bass er lagt på 1500 Hz, forøvrig det samme som på storebror.

 

Terminaler

Både Monitor og Bookshelf S har et sett med formidable terminaler. Dette ar en byggekvalitet som overgår det mest i denne prisklassen. Det kunne sikkert vært utført vesentlig rimeligere, men jeg tror det er en god investering av Arendal Sound. Det er biwiringsterminaler, eller biampingsterminaler som jeg foretrekker å kalle det, der du selvfølgelig for all del må huske å fjerne bøylene hvis du skal biampe.

Terminalplaten er laget i børstet aluminium, et materialvalg som er med på å understreke den Premiumfølelsen som hele høyttaleren oser av.

 

Finish

Arendal Sound 1732 Bookshelf S THX Ultra finnes i fire ulike utførelser. I tillegg til at du kan velge mellom sort og hvit farge, kan du også velge mellom matt og HighGloss finish. Min antakelse er at matt sort er den mest interessante varianten i dedikerte hjemmekinorom, mens HighGloss hvit eller sort er mest interessant i et stueoppsett. Prisen er tusenlappen høyere med HighGloss finish, og i mitt testsett valgte jeg hvit HighGloss.

 

 

 

 

Testoppsett

I testperioden ble dette utstyret benyttet sammen med Arendal Sound 1723 Bookshelf S THX Ultra

Vinyl:

CD / SACD:

Streaming:

Forsterkere:

  • Denon PMA-800NE, integrert forsterker
  • Sonos Amp (som streamer + forsterker)
  • Linn Kinos forforsterker / Linn Chakra (Majik) 6100 effektforsterker

 

Test sammen med Denon PMA-800NE

Ved et sammentreff hadde jeg også en Denon-forsterker inne til test da jeg for to år siden testet 1723 Monitor. Den gangen var det en PMA-2500NE, en fantastisk integrert forsterker som den gang kostet ca. 22.000,-, men som nå har steget med tre tusen. Den var også en ypperlig match til 1723 Monitor, og det er fristende å anta at det same ville vært tilfelle for 1723 Bookshelf S.

Men denne gangen ville det seg slik at det var en betydelig mindre Denon-forsterker inne til test. PMA-800NE koster bare en femtedel av PMA-2500NE, og det har selvfølgelig noen konsekvenser. Men selv om denne forsterkeren ikke er en like god match med Arendal Sound sin høyttaler, gir den en nyttig og litt avklarende øvelse. For selv om det er flott lyd som serveres med denne moderate forsterkeren fra Denon, greier den ikke helt å ta ut hele potensialet til disse gode høyttalerne fra Arendal. Kontrollen i bassen er bra, men heller ikke mer. Bassen til Helge Lien på hans strålende album 10 får ikke helt den stålkontrollen og dermed presisjonen som andre forsterkere kan levere. Og det er også mulig for 1723 Bookshelf S å fremvise en klart større mengde med detaljer enn de PMA-800NE er i stand til. Men pent og høflig spiller den i massevis, og med en anelse varme og tilbaketrukket topp. Men dette var altså forsterkeren, og ikke høyttalerne.

 

Sonos Amp

Neste forsterker som får prøve seg på 1723 Bookshelf S er Sonos sin nye streamingforsterker – Sonos Amp. Jokeren som kan alt, men det er også alt den kan… Den koster en tusenlapp mer enn Denon PMA 800NE, men har samtidig flere kompetanser på CVen, i egenskap av å være en komplett streamer og multiromsmaskin.

Sonos Amp er på en måte litt motsetningen til Denon-forsterkeren. Den har veldig god kontroll på 1723 Bookshelf S sin bass, men mangler ganske mye når det komme til raffinement. Sånn sett kan du si at disse stativhøyttalerne fra Arendal er ganske avslørende, i hvert fall hvis du vil ha det beste ut av dem. De kan spille pent på en forsterker til rundt fem tusen, men hvis du vil ha de til å yte sitt beste, må du trolig ut med en del mer i forsterkeri. Jeg sier «trolig» fordi jeg selvfølgelig bare har forsøkt et par forsterkere i denne prisklassen sammen med høyttalerne, og siden enhver komponentmatching lever litt sitt eget-, noen ganger også litt uforutsigbare liv, blir det en god porsjon gjetning. Og hvis jeg skal tillate meg enda litt mer gjetning, ville jeg vært ganske optimistisk hvis nyeste versjon av Rega Brio fikk prøve seg på disse høyttalerne. De har i andre sammenhenger vist at de besitter både raffinement og perspektiv, og bra kontroll i bassen. Og selv om Brio bare har 50 watt å rutte med, er 1723 Bookshelf S ganske lettdrevne med sine 89dB. Men som sagt, dette vet man ikke sikkert før man har forsøkt.

 

Linn Kinos / Chakra 6100

Siste etappe var å teste sammen med mitt referanseforsterkersett med forforsterkeren Linn Kinos og effektforsterkeren Linn Chakra 6100. Her falt alt på plass, og Bookshelf fikk endelig vist sine egenskaper uhemmet, uten at det dreier seg like mye om forsterkeren sine begrensninger. Og selv om dette er et forsterkersett som begynner å nærme seg en sekssifret prislapp, tror jeg ikke et øyeblikk at det er nødvendig å legge ut så mye penger for en forsterker som yter 1723 Bookshelf S full rettferdighet. Jeg vil f.eks. anta at en Denon PMA-2500NE vil være like strålende på disse høyttalerne som på storebror, og enda vil jeg nok anta at forsterkere fra rundt ti tusen og oppover for det meste vil gjøre en utmerket jobb.

For det er ganske formidable forestillinger disse tross alt moderate stativhøyttalerne med en enda mer moderat pris kan formidle. Perspektiv er en av de feltene der høyttalerne stråler, og med riktig forsterker kombineres dette med veldig god og presis detaljgjengivelse.

Klangbalansen oppleves som nøytral, og med unntak av den aller dypeste bassen er balansen like god som på de større 1723 Monitor. Men det er noe diskutabelt nettopp i bassen sammenlignet med disse. For på den ene side må jeg innrømme at den forførende og ganske kjellerdype og uanstrengte bassen som bare en åtte-tommer eller to kan levere er svært forlokkende, opplever jeg kanskje at presisjonen er minst like god i bassen til denne 6,5-tommeren. Dette er et fenomen jeg har opplevd med andre høyttalere også, og blir litt et valg man må ta. Uansett er det ikke til å komme fra at det er en utsøkt bassgjengivelse både i Monitor og Bookshelf S, selv om de har litt forskjellig karakter.

Skal du benytte 1723 Bookshelf i et proft hjemmekinooppsett, er det en selvfølge å supplere med subwoofer. Da er det annerledes med et stereooppsett, hvor det bare unntaksvis benyttes subwoofer, og der 1723 Bookshelf S kanskje minst av alle er en stativhøyttaler som inviterer til det. For her skal du være særdeles utpreget bassfreak for å savne noe i de nederste frekvensene, selv om den ruller av ved 65 Hertz. For selv uten å ha sett frekvenskurven drister jeg meg til å anta at det dreier seg om en ganske slak avrullingskurve som gjør at du har godt med innhold betydelig lavere enn dette.

 

 

Konklusjon

Jovisst, jeg har selvfølgelig hørt enda bedre stativhøyttalere enn Arendal Sound. Både med enda bedre raffinement og med litt bedre dynamikk. Men de har kostet mer, stort sett veldig mye mer. For med disse siste kreasjonene har Arendal Sound greid å skape en stativhøyttaler som har omtrent like god lyd som storebror 1723 Monitor, bare med litt andre prioriteringer i bassen. Og med en fremtoning du kan ta sjansen på å slippe inn i stua og vise frem til sjefen i huset. For bare la oss innrømme det – dette er fremdeles en utpreget guttehøyttaler.

Utrolig bra jobbet der nede på Sørlandet – det skal ikke bli lett å matche prislappen, den flotte kvalitetsfølelsen og utrolig gode lyden til Arendal Sound 1723 Bookshelf S THX Ultra!

 

Priser:

  • Sort matt: 11.990,-
  • Hvit matt: 11.990,-
  • Sort gloss: 12.990,-
  • Hvit gloss: 12.990,-

Les mer om 1723 Bookshelf S THX Ultra hos Arendal Sound

Read 4266 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.