torsdag, 02 mai 2019 18:18

TEST: Forsterkeren Denon PMA-800NE - konservative verdier med moderne snitt Spesial

Skrevet av

 

 

Hjertet i anlegget er som alltid forsterkeren. PMA-800NE befinner seg med sin prislapp på snaut fem tusen i mellomklassen, endog den forsiktige delen av mellomklassen. Selvfølgelig avhengig av hvordan man definerer klassene, men for meg er det naturlig å definere mellomklassen for forsterkere et sted mellom fem og ti tusen.

Under seg har den budsjettmodellen PMA-520AE i fullbreddeserien, mens den har to større brødre i toppklassen, i form av PMA-1600NE og PMA-2500NE. Sistnevnte testet jeg for et par år siden, og ble vel egentlig stormforelsket. Men det er viktig å ha det perspektivet at dagens testmodell koster 1/5-del av toppmodellen PMA-2500NE, og også den nest største koster over tre ganger mer. All grunn til å vær forsiktig med forhåndsforventningene.

Likevel starter vi med noen hyggelige nyheter på PMA-800NE. For vi finner igjen flere trekk fra toppmodellen. VI starter med at dette er en klassisk forsterkerkonstruksjon i klasse AB. Ingen Klasse D her med andre ord, og jeg kjenner at jeg ikke blir skuffet.

Den neste hyggelige nyheten er at her er det åpenbart at Denon har satset på vinyl. For ikke bare har de en platespillerinngang på denne forsterkeren som prismessig ligger tett opp til budsjettklassen – de har til og med inkludert en MC-kompatibel RIAA. Det er på ingen som helst måte vanlig i dette segmentet. Men kanskje er det naturlig for Denon, som har en lang platespillertradisjon, og som har legendariske klassiske MC-pickuper som DL-103 i sortimentet.

Den tredje gode nyheten er at de har inkludert digitale innganger i forsterkeren, og dermed altså en DAC. DAC-chipen er levert av Texas Instruments, og har det lyriske navnet PCM 5141. For å skjerme lyden for unødig støy fra de digitale kretsene, og kanskje også for å berolige engstelige sjeler for at lyden ikke blir digitalisert i utrengsmål, har Denon laget en Analog Mode der alle digitale kretser slokkes. Bass- og diskantkontroller kan også sjaltes ut med en Source Direct knapp.

Av digitale innganger finner vi 3 optiske og 1 coax. Dette kommer i tillegg til fem analoge innganger, der en av disse da er en platespillerinngang med MM/MC-velger i fronten. Det er en Rec-out, men ingen pre-out. Selv hadde jeg gjerne omprioritert til Pre-out. To sett høyttalerterminaler er også utstyrt med en velger på frontpanelet.

Forsterkeren er også indirekte Heos-kompatibel. Det vil si at den kan styres fra Denon/Marantz sitt multiromsystem via streameren, ved hjelp av de tidligere omtalte Remote-kablene. Du kan slå forsterkeren av/på og velge inngang via Heos-appen.

 

Lyden av PMA-800NE.

Man kan selvfølgelig optimistisk forvente at PMA-800NE skal låte som 95% av PMA-2500NE, til en liten brøkdel av prisen. At det bare er litt effekt som mangler. Sånn er det dessverre ikke. Naturlovene gjelder, og vi må nok stille siktet en god del lavere – til den prisklassen der den tross alt hører hjemme. Før vi sammenligner med et par naturlige referanser, kan vi ta en selvstendig beskrivelse av lydegenskapene.

Men aller først er det tid for å presentere hva forsterkeren blir satt til å drive. Ved et sammentreff er det en mindre høyttalermodell i forhold til hovedmakkeren da jeg testet PMA-2500NE. Den gang hadde jeg en lang økt med Arendal Sound 1723 Monitor. Nå er den mindre nykommeren 1723 Bookshelf S på testbenken, og etter en innledende runde med Sonos AMP er det Denonforsterkeren som får prøvd seg. Dette er litt store stativhøyttalere til ca. tretten tusen, med mye godlyd for pengene.

På aksen analytisk – musikalsk vil jeg plassere PMA-800NE svakt i retning av det musikalske. Her har vi ingen overdreven fokusering på detaljer – det er den musikalske helheten som gjelder. Perspektivegenskapene er bra, og kanskje en anelse over det vi kan forvente i denne prisklassen. Dynamikken er også bra, og den har godt med ork. Effekten på 50 watt i 8 ohm er egentlig en ikke uvanlig effekt i i denne prisklassen, og oppleves ikke som en begrensning uten at du setter den til spesielt heftige oppgaver. Men likevel har vi av naturlige årsaker ikke den samme stålkontrollen i bassen som på PA-2500NE. Og heller ikke like detaljert gjengivelse som på denne toppmodellen.

Sammenlignet med Sonos AMP som også er inne til test samtidig, er et en svært annerledes karakter. Denon er veldig mye mer raffinert enn Sonos AMP. Der Denon har en utpreget behagelig klangkarakter kan Sonos virke mindre raffinert, særlig før du får justert på noen parametere hos Sonosen. Men på en annen side har Sonos AMP litt mer kontroll i bassen på disse høyttalerne fra Arendal Sound. Men alt i alt har jeg en helt klar preferanse for Denon PMA-800NE til musikk.

Det er ellers interessant å merke seg at kontrollen i bassområdet ikke savnes på mine faste referansehøyttalere – Linn Ninka. PMA-800NE spille veldig flott på disse, selv om det selvfølgelig ikke kan sammenlignes med aktiv delt triamping, som de vanligvis blir foret med.

Min favorittforsterker i denne prisklassen er Rega Brio Amp, som jeg publiserte en test av for noen måneder siden. Den koster 40% mer, og mangler de digitale inngangene som Denon har. Og det må nok medgis at den har noen musikalske egenskaper som strekker seg enda et hakk lenger enn det Denon PMA-800NE greier å formidle. Men som sagt, det blir en litt urettferdig sammenligning.

For til prisen- og tatt i betraktning hva som leveres av tilleggsytelser, presterer PMA-800NE klart over pari via de analoge inngangene.

Også de digitale inngangene har en svært anstendig ytelse. Med coax forbindelse spilles CDer fra DCD-800NE med en flott klang og bra oppløsning. Det er likevel enda bedre lyd fra denne CD-spilleren via de analoge utgangene. Mer om det senere.

 

 

RIAA

Tid for å prøve Phono-inngangen. Platespilleren er en Onkyo CP-1050, som innledningsvis er utstyrt med en Audio Technica AT-VM95ML MM-pickup. Første plate ut er What Comes After, en ECM-innspilling med Terje Rypdal fra 1974. Det låter åpent og fint, men likevel klart mindre detaljert enn med den separate MM-RIAAen HEED Questar.

Over til en av mine referanse-Lper – Ken Lyon in Concert. Dusty Road låter fantastisk, som den pleier å gjøre. Jeg savner likevel noe av de spooky detaljene som kommer frem med min referanse-RIIA. Med Shibata-nålen SH på den samme PUen blir inntrykket noe av det samme, selv om egenskapene er litt annerledes. Og det slår meg at det er en veldig flott klangbalanse, selv om det ikke er siste ord i detaljering. Til slutt setter jeg på Ortofon 2M black. Her er det mer detaljer som gjengis, og litt ironisk er RIAA-trinnet i Denon-forsterkeren en bedre match til denne PUen til seks tusen. For her drar helheten nytte av en litt tilbakeholden klangbalanse i RIAAen sammenlignet med den svært offensive og analytiske klangen i HEED-RIAAen. Det blir uansett en veldig bra helhet av dette.

Vi tar med enda en referanse-LP. Don Juan`s Reckless Daughter fra 1977. Dette er en av Joni Mitchell sine beste utgivelser fra hennes beste periode på 70-tallet. Innspillingen er proppfull av dynamikk, og har utrolig flott detaljering. Den har litt spiss lyd, særlig med 2M-serien til Ortofon. Og igjen, blir 2M Black flott temmet med den innebygde RIAAen. Og så er det ikke til å unngå at vi mister litt av detaljeringen. Men Jaco Pastorius sin bass på denne utgivelsen blir flott gjengitt.

Bottom line angående RIAAen er at den er godt brukbar, særlig for de som ikke har en veldig avansert vinylrigg. Og så kan det som så ofte ellers være en god gevinst i å oppgradere til separat RIAA etter hvert.

 

Oppsummert er det en veldig bra forsterker Denon byr på med PMA-800NE. Digitale innganger med en anstendig DAC, og en godt brukbar RIAA som tilbyr støtte både for MM og MC pickup, kombinert med en lydgjengivelse som er over pari for prisklassen gjør dette til et godt kjøp.

 

Pris for streameren DNP-800NE er kr. 4.998,-

Les også testen av CD-spilleren DCD-800NE

Les også testen av streameren DNP-800NE

Gå tilbake til hovedartikkelen om 800NE-serien

Lest 13113 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.