lørdag, 30 september 2023 15:27

TEST: Denon DNP-2000NE - mye kvalitet for en moderat sum Spesial

Skrevet av

I begynnelsen av mai lanserte Denon streameren DNP-2000NE. Nå har vi hatt den på en grundig test, der den blant annet har fått måle krefter mot et par andre HighEnd streamere.

DENON DNP-2000NE

DESIGN OG FINISH.. 

IKKE BARE STREAMER

FJERNKONTROLL

HEOS

HODETELEFONUTGANG.. 

DIGITALDEL

   Ultra AL32 prosessering. 

   DAC. 

TESTOPPSETT

TESTLØYPE

OPPSUMMERING LYTTEINNTRYKK

DNP-2000NE VS ANDRE HIGH-END STREAMERE. 

KONKLUSJON.. 

 

For rundt fire år siden lanserte Denon en ny 800-serie i forsiktig mellomklasse, og den inneholdt også en etterlengtet streamer - DNP-800NE. Vi testet den sammen med de to andre komponentene i serien, forsterkeren PMA-800NE og CD-spilleren DCD-800NE, og den fikk karakteristikken «gullklumpen i serien». DNP-800NE kostet i underkant av fem tusen da den ble lansert, men har etter hvert gått ut av sortimentet til Denon.

Det er derfor høyst betimelig at Denon nå har lansert en ny streamer med benevnelsen DNP-2000NE, selv om dette ikke er en erstatter, men en langt mer påkostet modell. Det avspeiles både i utstyrsnivå og i lydgjengivelse, og sistnevnte er selvfølgelig noe vi kommer tilbake til i testen.

Men Denon har også hatt en annen, og enda mer påkostet streamer i sortimentet, men den nådde aldri frem til norskegrensen. Ikke til Europe heller for den del, for Denon DNP-2500NE som vi skrev om i 2016 later til å ha vært forbeholdt det japanske hjemmemarkedet.

DENON DNP-2000NE

Men nå har vi altså DNP-2000NE på plass, og dette er en særdeles velutstyrt og påkostet nettverksstreamer. Naturlige makkere i Denon sitt sortiment er nok integrerte forsterkere fra PMA-1700 og oppover, der «oppover» er den nå utgåtte toppmodellen PMA-2500NE, og ikke minst jubileumsmodellen A110. For bruk sammen med jubileumsmodellen kan du også få DNP-2000NE i den tilpassede fargen Graphite Silver.

Den noe rimeligere modellen PMA-900HNE har en egen integrert streamerløsning i den digitale avdelingen, og er dermed ingen naturlig makker. Det samme gjelder for PMA-600NE, som må forventes å være litt klasse-mismatch.

I testperioden hadde jeg flere forsterkere tilkoblet, men den som ble benytte mest var en Denon PMA-1500AE, både som komplett integrert, og som ren effektforsterker via Power Amp Direct-inngangen. Den ble også benyttet sammen med en gedigen Denon DCD-2000AE CD-spiller via digital inngang. Men også Linn Majik 6100 ble benyttet i en periode, og det samme gjelder for kombinasjonen Parasound NC Model 2100 og Linn LK100.

DESIGN OG FINISH

Denon sitt umiskjennelige design finner vi også på streameren DNP-2000NE, og den buede profilen på frontpanelet har vist seg å være usedvanlig robust etter at det ble introdusert for nesten to årtier siden. Jeg har selv et par eksemplar i min kolleksjon, med forsterkeren PMA-1500AE og CD-spilleren DCD-2000AE, og DNP-2000AE tok seg godt ut sammen med disse to komponentene. Fargen på testeksemplaret er den samme klassiske gull-sølv som mine to komponenter, men er også å få i sort utførelse. Eller i den eksklusive Graphite Silver mot et tillegg på 1.500,-.

Selv om hovegrepet i designet er det samme som på DNP-800NE som vi testet for fire år siden, er det en åpenbar klasseforskjell mellom disse to produktene. Og den første indikasjonen på dette er vekten, som er i nærheten av 10 kg på sokkelesten for DNP-2000NE. Men også baksiden er forseggjort på den nye toppstreameren, med messingbelagte RCA-kontakter på de analoge utgangene. Også i bunnen er det lagt ned ekstra ressurser i å sikre en god og avdempet konstruksjon, med ekstra robust bunnplate og ben med demping.

Og så er det åpenbart at DNP-2000NE har et helt annet bruksområde enn det DNP-800NE hadde, med sine mange digitale innganger. Dette er nærmere beskrevet i neste avsnitt.

IKKE BARE STREAMER

Det er egentlig sterkt misvisende å kalle DNP-2000NE for streamer, for den trives minst like godt med oppgaven som en komplett forforsterker for digitale kilder. For her er det et tilstrekkelig antall digitale innganger til at du får en god fleksibilitet som digital forforsterker. To optiske og en coax-inngang suppleres av en svært nyttig HDMI ARC-inngang, som gjør at du også kan koble til TVen, og benytte streameren som en hub som også dekker AV-behov i stereo. I testperioden benyttet jeg denne muligheten fra en LG OLED55C8, og hadde fornøyelsen av at inngang automatisk switchet mellom den interne HEOS-streameren og ARC-inngangen når TVen ble benyttet. Signalet ble sendt videre fra DNP-2000NE til den direkte effektforsterkerinngangen på en Denon PMA-1500AE. Og har du en mer moderne Denon-forsterker kan du også involvere enda mer automatikk via remote-kabler.

Det er også en USB B-inngang på baksiden, og denne kan være essensiell for Qobuz-brukere. Mer om dette senere. Og skulle du ha behov for en USB A-kontakt, er den å finne på fronten, ved siden av hodetelefonutgangen.

Det er to sett analoge utganger på DNP-2000AE - et sett med fixed volum, og et sett variable utganger. Og så er det viktig at du i tillegg til å koble til riktig utgang også definerer i setupmenyen om du benytter fast eller variabel utgang. Gjør du ikke det, får du for lavt utgangsnivå hvis du benytter den faste utgangen.

FJERNKONTROLL

Fjernkontrollen er en arbeidshest, som ikke skiller seg mye ut fra det meste av fjernkontroller fra Denon. Det innebærer også at den ikke når helt opp til elegansen til nyere Marantz-apparater, men bruksegenskapene er gode. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at den har to ulike moduser. «amplifier operation mode», og «network audio player operation mode». Amplifier operation mode justerer volumkontrollen på en integrert Denon-forsterker, mens i network audio player operation mode reguleres volumet på den variable analoge utgangen på DNP-2000NE. Defaultinnstilingen til fjernkontrollen er Amplifier operation mode, og jeg var en stund irritert over det jeg trodde var en manglende evne til å justere den variable utgangen med fjernkontrollen. Dette er ekstra lite intuitivt ved at du ikke kan skifte mellom de to modusene i setupmenyen, men må ty til det forsmedelige grepet å lese brukermanualen, før du finner ut at du skifter modus til network audio player operation mode ved å trykke- og holde inne ENTER og nummer 2 knappen på fjernkontrollen i mer enn 5 sekunder.

 

HEOS

Strømmemotoren i alle Denon og Marantz-apparater er HEOS, og dette er en strømmemaskin som har fordelen av å være veletablert og gjennomarbeidet. Men den har også noen begrensninger som vi kommer tilbake til. I Norge gir den tilgang til strømmetjenestene Spotify (Connect), TIDAL og Deezer, mens Amazon Music fremdeles ikke er tilgjengelig på det norske markedet. Apple Music er ikke tilgengelig direkte i HEOS, i likhet med situasjonen også på svært mange andre plattformer, men kan streames via Airplay.

Qobuz er heller ikke direkte tilgjengelig, og dette er et savn for enkelte av oss. Det er likevel en hjelp at du kan strømme Qobuz via airplay fra Roon. Eller du kan koble til DNP-2000NE til en PC eller Mac, og strømme høyoppløst fra Qobuz på den måten. Det ryktes ellers at HEOS skal bli Roon Ready, og tiden vil vise når det skjer. Inntil videre er statusen Roon tested, og det er en status den deler med svært mange andre streamere.

Når jeg først er ute med ønskelisten, kunne jeg også ønske en kompatibilitet med TIDAL Connect. Det hadde muliggjort bruk av TIDAL sin original-app.

Heos har en egen app for både iOS og Android. Jeg har forsøkt begge, og også Android-appen for nettbrett, som er den desidert mest tilfredsstillende versjonen.

Denon/Marantz har ikke laget en Windows-app, men det her en herre med navn Daniel Visten gjort. Den kan lastes ned her. Den er langt fra perfekt, men fungerer greit.

HODETELEFONUTGANG

I fronten sitter det en hodetelefonutgang, med en dedikert hodetelefonforsterker bak fasaden med diskret drivertrinn. Variabel gain på utgangen kan stilles til Low, Mid, eller High.

Den ble testet med en Focal Elear og en Focal Elegia, samt en Sennheiser HD650, og hadde ingen problem med å drive noen av dem, begge Focal-modellene er lette å drive, mens HD650 krever litt mer. Uansett er dette en lett- og god match for hodetelefonutgangen på DNP-2000NE.

Streameren støtter også Bluetooth, via BT 5.0. Litt mer interessant er det at den både støtter Bluetooth både som inn- og som utgang. Det vil si at du både kan strømme musikk fra f.eks. en mobil enhet, og du kan også strømme til en blåtannhodetelefon. Men ikke samtidig, for det er en enveiskjøring av blåtannsignalene på denne enheten.

DIGITALDEL

I en enhet som DNP-2000NE er selvfølgelig kvaliteten på den digitale delen med tilhørende analoge kretser selvfølgelig avgjørende. Og allerede før omfattende lytterunder får vi tunge signal fra produsent om at dette er forsøkt ivaretatt på en god måte.

Ultra AL32 prosessering

Denon sin særegne AL24- og etter hvert AL-32prosessering har vært et element i digitale enheter helt siden min første test av en digital CD- og DVD-spiller for et par tiår siden. Hva denne proesseringe rent faktisk bidrar med av lydforbedringer er for så vidt ikke så lett å få oversikt over, men mitt inntrykk gjennom årtiene er at det er en ekstra ro over Denon sine digitalløsninger, uten at jeg kan påberope meg kunnskap om årsaken til dette. Uansett har Denon nå implementert Den nyeste versjonen kalt Ultra AL32-prosessering, som først ble introdusert i jubileums-CDspilleren Denon DCD-A110, som kom i 2020.i forbindelse med 110-års jubileet til Denon.

DAC

Det er to stk. ESS ES9018K2M Dac-chiper pr kanal ombord, noe Denon fremhever gir bedre signal-støyforhold. Det er også et skille mellom digital- og analogdel, og de to avdelingene har separate strømforsyninger.

TESTOPPSETT

I en relativt lang testperiode har det vært anledning til å forsøke DNP-2000NE i flere ulike oppsett. Som nevnt i et tidligere avsnitt var den største bolken i kombinasjon med en Denon PMA-1500AE, benyttet både som integrert forsterker, og som effektforsterker med DNP-200NE som pre. Men den ble også benyttet i kombinasjon med en Linn Majik 6100 som effektforsterker, og med forsterkersettet Parasound New Classic 2100 / Linn LK100 i Sommerhuset i Fredrikstad.

Av høyttalere er det primært benyttet dynaBel 2S, supplert med noen økter med B&W DM685 og DM686. Men det er også kjørt en runde med et nyanskaffet men klassisk par 15 ohms Rogers LS3/5a fra 70-tallet. Disse går inn som en ny referanse i Sommerhuset i Fredrikstad, som erstatning for Linn Ninka som har vært referansehøyttalere der tidligere.

Som referansestreamere er det benyttet min egen Linn Akurate DS, og i tillegg en Linn Selekt: Edition Hub. Sistnevnte er en HighEnd strømmeforsterker som koster nesten ti ganger mer enn DNP-2000NE, og har vært inne til test delvis samtidig med DNP-2000NE. Den testen ligger nå til skriving i skrivestuen….

TESTLØYPE

Så har vi kommet til den obligatoriske testløypa, som består av en rekke gjengangerlåter, men som også stadig får en viss fornyelse. Og så minner jeg atter en gang om at testløypa som er gjengitt her bare utgjør en svært liten del av lytteseansene med testobjektet.

Dette er ellers første gang jeg benytter mine nyervervede- men gamle Rogers LS3/5A i en testløype. De skal etter hvert benyttes tidvis sammen med 2 stk Klipsch subwoofere, men i første omgang har de blitt benyttet alene, og det gjelder også for testløypa som er gjengitt her. Dette er et par høyttalere jeg vil anta at en betydelig andel av leserne kjenner, og jeg er veldig glad for å ha fått dem med i stallen. Jeg vil komme tilbake med en egen artikkel om disse modellene senere.

Kommentarene under sporene må derfor leses litt i lys av det, og det er helt klart høyttalerne som er de mest toneangivende i dette oppsettet. Men likevel er de oppsummerende kommentarene basert på for meg mer kjente høyttalere, som dynaBel 2S og B&W DM685/686.

 1. ODIN STAVELAND. PARADE – SILLAJASS
  Utpreget behagelig og musikalsk gjengivelse av dette sporet som ofte er litt hudløst. Tilskrives primært LS3/5A

 2. ERIK FRIEDLANDER. BOHEMIA AFTER DARK – OSCALYPSO
  Andre oppsett gjengir dette mer analytisk. Her det musikken som står i fokus, i en gjengivelse som er flott, og samtidig litt tilbakelent i toppen.

 3. NIGEL KENNEDY. VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS: SUMMER: 8 FEAR – VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS.
  Et av de beste oppsettene jeg har hørt på dette krevende sporet. Ikke like analytisk som enkelte, men takler de harde partiene veldig bra.

 4. LOUIS ARMSTRONG. ST JAMES INFIRMARY
  Nydelig klang, og gjengivelse av Armstrong, både vokal og trompet. Spooky perspektiv.

 5. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  Veldig presis gjengivelse. Disse små kabinettene og 5-tommers driverne i LS3/5A spiller selvfølgelig ikke like dypt som større høyttalere, men det mer enn kompenseres med en realistisk gjengivelse der jeg likevel ser for meg Arild Andersen sin kontrabass i full positur. Dette er på grensen til magi. Og apropos magi – sporet ble spilt på min oppfordring i et par rom på årets Hortenmesse, og på magisk vis ble begge rommene etter tur tømt for andre tilhørere. Ingen sjekketriks det sporet her, tydeligvis

 6. FRANK ZAPPA. RUBBER SHIRT – SHEIK YERBOUTI
  En klassiker som har vært en av mine favoritter og velegnet test- og demospor siden den kom i 1979. Her er det en uhyre distinkt gjengivelse. Også her er det dyp nok bass til at det funker utmerket.

 7. HELENE GRIMAUD. SILVESTROV: BAGATELLES I – XIII: BAGATELLE I – MEMORY
  Veldig flott romgjengivelse, og en nydelig klaverklang i Helene Grimaud sin fremførelse.

 8. REIERSRUD / KLEIVE. LANDKJENNING – HIMMELSKIP
  Utrolig stor og flott gjengivelse fra dette oppsettet. Og uhyre transparent tegning av interiøret i Odense domkirke

 9. JONI MITCHELL. OVERTURE / COTTON AVENUE – DON JUAN`S RECKLESS DAUGHTER
  Ok, så har jeg hørt Jaco sin bass gjengitt dypere. Faktisk mye dypere. Men ikke nødvendigvis like presist. Og helheten i klangen når Joni setter inn sin vokal etter hvert er flott. Og alt i alt er dette en av de beste gjengivelsene jeg har hørt av dette referansesporet, til tross for at Jaco sin dype bass er signaturen.

 10. KARI BREMNES. LIKE FØR DAGEN GÅR NED – OG SÅ KOM RESTEN AV LIVET
  Praktfullt, og en nydelig gjengivelse av Kari sin vokal. Og på et merkelig vis blir også bassen en av de største kvalitetene i gjengivelsen. Hvem skulle ha trodd det med et par LS3/5A.

 11. LYNNI TREEKREM. SJALU TYPE – STORM
  Veldig intim gjengivelse av Lynni sin vokal, og en distinkt bass, som ikke helt blir like rå som med enkelte andre oppsett. Det første sporet der en anelse sibilans blir eksponert, men det er bare så vidt.

 12. LYNNI TREEKREM. VESLEMØY – HAUGTUSSA
  En flott balanse mellom transparens og en varm og fin klang.

 13. SIRI SVALE BAND. DONT EXPLAIN – BLACKBIRD
  Praktfull bass, og Siri sin vokal har litt mindre sibilans enn vanlig. Men den slipper ikke helt unna her heller.

 14. BEYONCÈ. DONT HURT YOURSELF – LEMONADE
  Dette sporet har fått være med i testløypa for å representere rå og brutal gjengivelse. Det er den også her, men ikke like mye som med en del andre oppsett.

 15. IRMIN SCHMIDT. KLAVIERSTUCK I – 5 KLAVIERSTUCKE
  Praktfull klang og perspektiv. Og igjen er det bassen som imponerer mest.

 16. JEFF REILY. AVE VERUM – BLACKWOOD
  Trøste og bære, for en magi!

 17. CHIAROSCURO QUARTET. STRING QUARTET NO. 1 - ALLEGRO – BEETHOVEN: STRING
  QUARTETS

  Ingen overraskelse at en strykekvartett med denne praktfulle Chiaroscuro-kvartetten skulle bli en av livrettene til oppsettet.

 18. BOB DYLAN. MAN IN THE LONG BLACK COAT - OH MERCY.
  Hudløs gjengivelse. Ikke minst av munnspill og gitar

 19. DOMINIQUE FILS-AIME – BIRDS
  Utpreget hengekøyekarakter på lydbildet, men det er verken Denon eller Rogers sin skyld. Og strengt tatt er det vel den samme hengekøya som fascinerer med dette unike sporet.

 20. BARB JUNGR. SUNSHINE OF YOUR LOVE – MY MARQUE
  En vanvittig bra tolking av denne gamle Cream-klassikeren, som fikk en unison tilslutning av redaksjonen på besøk i Sommerhuset på vei til Hortenmessa

 

OPPSUMMERING LYTTEINNTRYKK

Som nevnt i innledningen av forrige avsnitt vil jeg her oppsummere inntrykket i kombinasjon med ulike høyttalere, og der høyttalerne sine store bidrag til helheten forsøksvis er eliminert.

Klangbalansen på Denon DNP-2000NE oppleves som nøytral, og definitivt fri for fremhevinger i diskanten. Jeg vil heller karakterisere diskantgjengivelsen som behagelig, men samtidig uten at den er tilbaketrukket på noen måte.

Mellomtonen oppleves også som nøytral, og med en god musikalitet, heller enn utpreget analytisk. Det er likevel en god detaljrikdom her.

Bassen har en god vekt, men uten å være fremhevet på noen måte. Mange av testsporene har ganske stor vekt på bassen, og dette gjengis veldig flott av streameren.

Litt overraskende var det kanskje at jeg opplevde minst like godt resultat med variabelt signal ut av streameren, sammenlignet med forforsterkerdelen i PMA-1500AE. Det bekrefter at du med hell kan kjøre signalet rett inn i en effektforsterker, selv om jeg må ta forbehold om at dette kan være gjenstand for variasjoner med ulike effektforsterkere.

DNP-2000NE VS ANDRE HIGH-END STREAMERE.

Sammenlignet med Akurate DS fra 2008 er lyden like god fra DNP-2000NE, til tross for at Linn Akurate DS i sin tid kostet mer enn det doble av prisen på DNP-2000NE. Og i tillegg har DNP-2000NE en utvidet funksjonalitet, i og med at det i realiteten er en komplett forforsterker for digitale kilder. Noe av dette kan gjerne forklares med at mitt eksemplar av Akurate DS er ca. 15 år gammelt. På en annen side er det også noen fordeler med Linn sitt brukergrensesnitt, med bl.a. direkte kompatibilitet med Qobuz, og Songcast-funksjonen som gir mulighet for å strømme rubb og rake trådløst fra PCen. Dessuten har Linn i sin Room Optimisation også en funksjon for klangtilpassing til en rekke høyttalere som er målt. Og en av dem er nettopp LS3/5A.

Sammenlignet med den nesten ti ganger dyrere Linn Selekt: Edition Hub med Organik DAC må DNP-2000NE se seg forbigått dessverre. Alt annet ville da også vært direkte naturstridig. Detaljer om Linn Selekt: Edition Hub kan leses i testen om ikke lenge. Stay Tuned

KONKLUSJON

Med DNP-2000NE har Denon laget en veldig tiltalende streamer. I tillegg til en utsøkt lydgjengivelse har den en god funksjonalitet, der HDMI ARC topper listen, sammen med toveis blåtann og egen hodetelefonforsterker med 6.3mm utgang.

Hvis du ikke har analoge lydkilder som f.eks. vinyl, er denne faktisk en fullgod forforsterker, og har en gjennomutviklet strømmemotor i HEOS. En høyst konkurransedyktig streamer i forsiktig HighEnd-terreng.

 

Veil pris for Denon DNP-2000NE er NOK 18.495,-

Les mer om DNP-2000NE hos den norske importøren HiFI-Klubben
Les mer om DNP-2000NE hos Denon

 

Lest 3132 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.