søndag, 15 desember 2019 07:59

Denon Home – en ny generasjon med HEOS-høyttalere

Skrevet av

 

Denon lanserer en ny generasjon streaminghøyttalere. Alle modellene er selvfølgelig HEOS-kompatible.

Da Denon introduserte sitt HEOS-konsept for drøyt fem år siden, besto det av 3 bordhøyttalere med et konsept for streaming og trådløs multirom. På lanseringstidspunktet var dette hele systemet, selv om det nok allerede da eksisterte noen ideer om at HEOS skulle bli et streming- og multiromskonsept også for de voksne HiFi og AV-komponentene til Denon.

Etter hvert har HEOS vokst til nettopp å være det – en streaming og multiroms motor for Denon og Marantz. Dermed har det også blitt en liten begrepsforvirring knyttet til HEOS, som samtidig både er en produktserie og et konsept. Det har Denon gjort noe med når de nå lanserer en helt ny generasjon med streaminghøyttalere som overtar for den opprinnelige HEOS-serien.

Og uansett hvor perfekt Denon Home ville vært som julegave, vil den ikke være på plass i hyllene før i januar.

Denon Home

Den nye serien består av tre modeller, og skiller seg markant ut designmessig. Ikke så mye fra resten av verden sine streaminghøyttalere, men definitivt i forhold til den gamle HEOS-serien, der designeren tok en betydelig mengde med Møllers tran. De større modellene i HEOS-serien hadde et interessant designgrep, mens jeg kunne styre min begeistring for de minste.

Designet på modellene i den nye serien har sterkt forenklet linjeføring. Stofftrukkede sider som er avrundet mot topp og bunn, der elegansen og Premium-følelsen vil være avhengig av kvalitet og finish. På toppen er det et panel med nærhetssensor, et fenomen som blant annet er kjent fra bilindustrien, og gir et sofistikert preg.

Det som slår en er at alle de tre modellene i Home-serien er overraskende velutstyrt. Ikke minst i øvelsen fysiske tilkoblinger, der selv den minste har både USB og 3,5mm minijack i tillegg til en RJ-45 nettverkskontakt. Her stikker den allerede fra start ifra Sonos sine bord-modeller, og drar ytterligere ifra når vi konstaterer at alle Home-modellene har støtte for High-res. Home støtter opp til 192/24, eller DSD 2.8/5.6MHz.

Alle modellene i den nye Home-serien har støtte for Roon. Det vil si at de de er sertifisert som såkalt «Roon tested». De er også forberedt for å være en del av et surround oppsett, og kan kombineres med lydplanken Denon DHT-S716H, og en trådløs subwoofer som er HEOS-kompatibel. Alle modellene kan også pares i et stereooppsett, hvis du kjøper to av dem.

Modellene i Home-serien støtter selvfølgelig AirPlay 2.

HEOS

I egenskap av å ha en HEOS-motor er Home-serien kompatibel med det aller meste av strømmetjenester. HEOS har også en godt fungerende multiromsfunksjon.

Du styrer HEOS via en app for iOS og Android. I tillegg finnes det en tredjeparts app for Windows kalt HEOS Remote. Den koster omtrent ingen ting, og fungerer greit.

Vi har omtalt HEOS grundigere som system i vår test av den interessante streameren DNP-800NE fra Denon. HEOS er på en måte erkerivalen til Sonos, og sammenfattet kan vi si at HEOS sine styrker sammenlignet med Denon er at du her kan sømløst integrere fullblods HiFi-oppsett med enklere trådløse høyttalere i et multiromsoppsett, og at HEOS støtter streaming av HighRes filer. Sonos sin styrke ligger i at den har alarmfunksjon som gjør at du kan forhåndsprogrammere når du vil våkne til søt musikk, og at de har en in-house app for windows og Mac-OS.

Stemmestyring

Alle modellene i Home-serien har innebygget mikrofon, og er forberedt for stemmestyring fra Siri, Alexa eller Google Assistant. Funksjonalitet med den innebygde mikrofonen vil bli tilgjengelig via en softwareoppdatering i 2020, og Denon understreker at brukeren må godkjenne aktivering av mikrofonen.

Placement EQ

EN annen egenskap som også skal komme via softwareoppdatering er noe Denon kaller «Placement EQ». Denon gir ingen ytterligere informasjon om dette, men det er ikke særlig dristig å anta at det dreier seg om en variant av romkorreksjon. Det blir spennende å se hvordan Denon vil implementere 3 ulike lagrede varianter av EQ-innstillinger.

Denon Home 150

Home 150 er den minste modellen i Home-serien. Den er en åpenbar utfordrer til Sonos One, og Denon har også lagt seg tett opp til denne konkurrenten både i form og dimensjoner. Men Denon Home 150 er 2 cm høyere enn Sonos One.

Bestykningen til Home 150 er en 25mm diskant og en 89mm til mellomtone og bass. I motsetning til de to større modellene er Home 150 en ren mono-høyttaler, men som kan konfigureres til et stereo-oppsett hvis du har to av dem. Til å drive disse elementene er det to klasse-D forsterkere.

Home 150 har tre hurtigvalgknapper. Her kan du for eksempel lagre radiostasjoner fra TuneIn som benyttes ofte.

Les mer om Home 150 hos Denon

Denon Home 250

Home 250 er en betydelig større modell enn minstemann, Og har en utpreget rektangulær hovedform med avrundede hjørner. Home 250 er en stereohøyttaler, med de begrensningene det gir for stereoperspektiv å ha begge kanalene i samme høyttaler. Men også Home 250 har mulighet for å konfigurere 2 stk. i et ekte stereooppsett.

Bestykningen i Home 250 er 2 stk 19mm diskanter, og to 100mm til mellomtone og bass. I tillegg befinner det seg en 133mm slavebass i kabinettet, som opererer felles for begge kanalene. Det må innebære at det ikke er akustisk skille i kabinettet mellom høyre- og venstre kanal.

Også Home 250 har tre «knapper» for hurtigvalg.

Les mer om Home 250 hos Denon

Denon Home 350

Flaggskipet i den nye Home-serien til Denon er Home 350. Også denne er en stereohøyttaler, og som kan settes opp i et ekte stereo-oppsett hvis du har to stk.

I motsetning til de to mindre modellene er Home 350 en treveiskonstruksjon. Bestykningen er 2 stk 19mm diskant er, to 50mm mellomtoner og to 165mm til bass.

På flaggskipmodellen er antall forvalg økt til 6 stk.

Home 350 kan mistenkes å bli hakket dyrere enn rivalen Sonos Play:5, men er også en større høyttaler.

Les mer om Home 350 hos Denon

 

Denon importeres til Norge av Hi-fi klubben

 

 

Sist redigert søndag, 14 juni 2020 10:18
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler