tirsdag, 08 september 2020 21:33

A110 – fire eksklusive jubileumsmodeler fra Denon

Skrevet av

Denon feirer 110-års jubileum i år. Dette markerer de med å lansere fire jubileumsmodeller som er foredlede versjoner av deres flaggskipmodeller innen fire ulike disipliner.

Dagen etter at Sound United hadde lansert en helt ny serie med Premiummodeller og nytt design fra Marantz arrangerte de på nytt en storstilt digital presselansering. Denne gangen var det Denon som var objekt for lanseringene og i dag 8. september fikk vi lov til å avduke nyhetene.

Panelet denne gangen var naturlig nok nytt, med unntak av en gjenganger – Oliver Kriete som har tittelen European Product Manager, og er en kjent figur fra Sound United sin stand i HighEnd i Munchen. I tillegg møtte vi Achim Schulz, som også er European Product Manager, og som vi møtte første gang i København i 2009. Og så må vi ikke glemme European Marketing Manager Guidon van den Berg.

Litt Denon-historie

Når du feirer 110-års jubileum er det uunngåelig at det følger med noen heftige milepeler. Og relativt enkel matematikk understøtter at det hele startet i 1910. Da med Nippon Chikuonki Shoukai, som var den første konsument audioprodusenten med en platespiller. De hadde også Japans første plateselskap.

Omtrent midtveis i dette løpet oppsto Denon sin legendariske MC-pickup DL-103, som har vært i produksjon hele tiden etter dette. Dette er et produkt vi kommer tilbake til i presentasjonen av de fire jubileumsmodellene.

Fra 70-tallet og utover dukket det opp mange produkter som nå må regnes som milepeler og klassikere. Achim Chulz tok oss gjennom høydepunktene av disse, med den direktedrevne platespilleren DP-5000 i 1971, som ble etterfulgt av verdens første praktiske digitale opptaker for 8-kanals vanlige studioopptak i 1972. I 1972 kom også DP-5500 direktedrevet platespiller og PMA-500 Integrert forsterker, et modellnavn som dukket opp i ny inkarnasjon flere tiår senere.

I 1982 bidro Denon sammen med Sony og Hitachi med verdens første CD-spiller, og i 1993 kom den legendariske Denon S1 Series med Alpha Processing sammen med POA-S1 monoblokker og PRA-S1 forforsterker. Denon var også tidlig ute med AV-forsterker, og i 1985 kom AVC-500 som var Denon sin første AV-forsterker med videosvitching.

 

Denon AVC-A110 AV Amplifier

Det første jubileumsproduktet i Denon sin presentasjon er AV-forsterkeren AVC-A110. Den bygger på flaggskipforsterkeren AVC-X8500H, en 13-kanals AV-forsterker med alt av utstyr innen audio og video. Men AVC-A110 har en del påkostinger i materialbruk og komponenter i forhold til flaggskipforsterkeren. Det som i utgangspunktet kan se ut som to identiske produkt har mer enn 1000 ulike deler som er endret. Og kretsplaten har fått en kobbertykkelse som er doblet. Dette mener Denon har resultert i at den er en bedre forsterker, mens de digitale egenskapene er uendret i forhold til AVC-X8500H.

Prisen for AVC-A110 i Europa er satt til 5.500 Euro.

Les meir om AVC-A110 hos Denon

 

Denon PMA-A110

 

For oss i det Europeiske markedet vi PMA gi sterke assosiasjoner til Denon sin PMA-2500NE, en forsterker vi testet med hell for drøyt tre år siden. Og selv om disse er til forveksling ganske identiske i utseende opplyser Denon at det er PMA-SX den bygger på. Dette er en premiummodell for det japanske markedet.

Denon PMA-A110 er i likhet med både PMA-SX og PMA-2500NE er PMA-A110 en integrert forsterker med DAC.

Denon fremhever den nye to-trinns forforsterkeren i A110, der variabel gain i forforsterkeren skal gi betydelig forbedret signal/støy-forhold, siden konvensjonelle forsterkerkonstruksjoner i følge Denon alltid forsterker støy med 45.5dB, selv på lave volum. I A110 er det også lagt vekt på korte signalveier.

PMS-A110 har et phonotrinn for både MM og MC-pickuper. Dette skal være perfekt tilpasset Denon sin PU-serie.

Prisen for PMA-A110 i Europa er satt til 3.500 Euro.

Les mer om PMA-A110 hos Denon

 

Denon DCD-A110

Denon har en stolt historie med påkostede SACD-spillere, og i tillegg til den japanske toppmodellen DCD-SX har vi DCD-2500NE som Europeisk toppmodell. Men DCD-A110 går utenpå disse, og kan skilte med en ny videreutvikling av sin prosessering i Ultra AL32 processing. Denne har støtte for 384kHz/32bit.

Kapasitorer er hentet fra den japanske toppmodellen DCD-SX, mens DACene er 4xPCM 1795.

Man kan kanskje være litt overrasket over at Denon har prioritert en høykvalitets DAC i både forsterker og SACD-spiller, mens ingen av komponentene har fått en HEOS-maskin med tilhørende strømmekompetanse. Her skiller Denon seg ut fra Marantz sitt nylanserte forsterkersett, der forsterkeren er en helanalog klasse-D forsterker, mens SACD-spilleren også har en HEOS-enhet. Betraktet som sett er Marantz sitt valg bedre tilrettelagt som en helhet.

Denon fremhever ellers at SaCD-spilleren DCD-A110 har en bedre DAC enn forsterkeren PMA-110, og anbefaler derfor at signalet mellom disse komponentene blir overført analogt.

Prisen for DCD-A110 i Europa er satt til 3.000 Euro

Les meir om DCD-A110 hos Denon

 

Denon DL-A110

Her har Denon litt ufrivillig laget en liten snubletråd i navnet. For det vil unektelig være lett å forveksle DL-A110 med DL-110, en langt rimeligere modell i Denon sitt sortiment av PUer. Men som vi forstår har ikke DL-110 noe med Denon sitt 110-årsjubileum å gjøre.

Det har derimot i høyeste grad DL-A110. Dette er en kombo av Denon sin tidligere omtalte legendariske PU som har blitt produsert ubrutt siden midten av 60-tallet og et spesiallaget headshell. Og dette er ikke et hvilket som helst Headshell, men en fysisk tro kopi av headshell utviklet på 60-tallet for bruk i forbindelse med radiosendinger. Dette nye headshellet er laget i sølv-graphite, og har selvfølgelig SME-fatning.

Prisen for DL-A110 i Europa er satt til 599 Euro.

Les mer om DL-A110 hos Denon

Sist redigert fredag, 18 september 2020 19:24
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler