torsdag, 04 juni 2020 18:08

Denon presenterer 2020-kolleksjonen med AV-forsterkere. Oppdatert 06.06.2020

Skrevet av

På en digital presselansering har Denon i dag presentert årets kolleksjon med AV-forsterkere. Og som ventet finner vi en del nyheter i denne generasjonen.

Denne artikkelen er oppdatert 6.6.2020, med tilleggsinformasjon om 8k, Pre-amplifier Mode og Quick Media Switch.
Arteikkelen er også oppdatert 15.08.2020 med norske priser.

Det er neppe mange om hever på øyenbrynene over modellnavnene i 2020-kolleksjonen av AV-forsterkere fra Denon. Det vil si, med mindre man studerer detaljene i modellnavnene. For her er det en bokstav som har forandret seg i de fleste modellene, i tillegg til at modellnummeret har steget i gradene med ca. en hundrelapp eller to.

Det vi sikter til er selvfølgelig at f.eks. AVR-X3600 har blitt til AVC-X3700. Dette er et utslag av at Denon har skippet FM-tuneren i alle modellene over 700 Euro, og dermed har AVR- blitt til AVC. Med unntak av AVR-X2700H DAB, som har DAB-tuner innabords.

HDMI 2.1

HDMI 2.1 er den nye vinen, og Denon vil være først. 2020-generasjonen fra Denon vil være verdens første AV-receivere som støtter HDMI 2.1 og 8k. Men på presselanseringen avslørte de at Yamaha puster dem i nakken, og vil også lansere HDMI 2.1 på årets nyheter.

HDMI 2.1 er noe Denon mener at markedet vil være opptatt av og etterspørre. Og dette har først og fremst med fremtidssikkerhet å gjøre. For selv om 8k-TV pr. i dag er en ekstravaganse på grensen til det vanvittige, er det nok noe som kommer med stor bredde i entusiastmarkedet de kommende årene.

Men det er flere aspekt med HDMI 2.1. Selv om det også er produsenter som har implementert eARC i HDMI 2.0 vil 2.1 sikre støtte for eARC. Det innebærer blant annet at du kan ta imot 3D-lyd direkte fra TVen via eARC.

Og også for hardcore gamere er HDMI 2.1 essensielt. Variabel Refresh Rate (VRR) er en av aspektene som støttes i HDMI 2.1. Sammen med Auto Low Latency Mode (ALLM) og Quick Frame Transport (QFT) bidrar dette til at Denon sin nye X serie er spesielt godt egnet for gaming.

Det er likevel viktig å merke seg at det bare er en av HDMI-inngangene og to HDMI-utganger som støtter 8k, selv om du skulle lese noe motstridende på et annet nettsted...

Power Guarantee

En nyhet av året er at Denon gir en garanti på effektytelsen. Det innebærer at effekt med drift i 5 kanaler samtidig skal være minimum 70% av effekt oppgitt i 2 kanaler. Det vil si, det er ikke effekt målt under samme betingelser her. Effekten i 2 kanaler er målt i 20-20.000 Hz, og THD+N  på 0,05%, mens den garanterte effekten i fem kanaler samtidig er målt ved 1kHz og THD+N på 0,7%. Ikke helt epler mot epler likevel…

Pre-Amplifier Mode

Dette er en egenskap som tidligere bare har vært tilgjengelig på flaggskipet AVC-X8500H. Pre-Amplifier Mode velges i Amp Assign, og innebærer at elle effektforsterkerne slås av når AV-forsterkeren settes i denne modusen. Det er aktuelt hvis man velger å benytte bare eksterne effektforsterkere. Og dette handler ikke bare om å spare strøm. Det gir en større robusthet mot forvrengning når det kjøres med høyt volum. Dersom effekttrinnene fremdeles er tilkoblet når det benyttes eksterne effektforsterkere vi Pre-out er det en risiko for at de kan overstyre, og at dette slår tilbake til forvrengning i forforsterkerdeles. 

I tillegg gir denne egenskapen en mulighet for at de aktuelle AV-forsterkerne faktisk kan drive to ulike multikanalsoppsett i to ulike rom, ved hjelp av Dual Speaker Preset Memory, som omtalt nedenfor, siden Pre-Amplifier Mode er en av parametrene som lagres i hvert Preset.  

Pre-Amplifier mode er tilgjengelig i disse modellene:

  • AVC-X3700H
  • AVC-X4700H
  • AVC-X6700H
  • AVC-X8500H 

Dual Speaker Preset Memory

Dette er en bedre nyhet enn det mange kanskje ved er klar over ved første øyekast. Poenget er at du har mulighet for å lagre to ulike oppsett for høyttalerkalibreringer. Dette må ikke forveksles med de mange målingene fra ulike posisjoner som skjer i Audyssey – der er alle basert på en og samme sweetspot.

Med Dual Speaker Preset Memory har du mulighet for å lagre to ulike sweetspots. Det er nyttig hvis du noen ganger benytter en alternativ lytteposisjon, f.eks. fra sofakroken, og gjerne vil få de optimale innstillingene fra denne posisjonen. Eller hvis du vil lagre målinger fra to forskjellige akustiske situasjoner, som med gardinene foretrukket og fra trukket, noe som kan gi stort utslag.

Dette er første gang du kan lagre to ulike målesett i selve Denon-forsterkeren. Tidligere har du hatt en tilsvarende mulighet med Audyssey appen i f.eks. iOS. Men ulempen med denne metoden er at det er litt tungvint, og tar gjerne et minutt eller to å overføre lagrede data til receiveren eller forsterkeren. Med målingene lagret i selve forsterkeren tar vi det for gitt at det er gjort å et blunk å skifte til et alternativt sett med forhåndslagrede innstillinger.

Nytt GUI

Det vil også bli et nytt grafisk brukergrensesnitt, der Denon la spesielt vekt på forbedret visning av videoegenskapene.

Quick Media Switching

Mange irriterer seg over at skjermen går i svart en stund når det veksles mellom signal med ulik oppløsning. Dette har nå Denon eliminert med QMS, eller Quick Media Switching.

DTS:X Pro

Denne ekstremutgaven av DTS:X blir tilgjengelig på de to største modellene – AVC-X6700H og AVC-X8500H. Dette innebærer at førstnevnte nå også får 13-kanalers prosessor, i likhet med flaggskipmodellen.

Men AVC-X6700 har fremdeles bare 11 forsterkerkanaler, så hvis du skal ha fullt utbytte av alle kanalene må du plusse på med en tokanals effektforsterker.

Det er viktig å merke seg at DTS:X Pro er fullt kompatibelt med vanlig DTS:X på kildesiden, så du får fullt utbytte av eksisterende filmer.

Bedre grafikk på bakplatene

Brukervennlighet er stikkordet Denon har vært opptatt av med de nye bakplatene. For her har de dyrket oversiktlighet, ved at det er en slags fargekoding som skiller de primære tilkoblingene fra de mer underordnede.

2020-Modellene

Innstegsmodellene fortsetter uendret fra 2019. Det inkluderer AVR-X1600H (DAB), AVR-S650 og AVR-S750.

Dette er de modellene som blir nye i Denon sin 2020-generasjon:

AVR-X2700H / DAB.

Lanseres september 2020

Pris i Norge: kr. 7.998-

AVC-X3700H:

Lanseres august 2020

Pris i Norge:  kr. 11.998,-

 

AVC-X4700H:

Lanseres juli 2020

Pris i Norge:  kr. 16.998,-

 

AVC-X6700H:

Lanseres juli 2020

Pris i Norge:  kr. 26.998,-

 

AVC-X8500H:

HDMI 2.1 Hardware oppdatering for AVC-X8500H:

Lanseres Januar 2021

Sist redigert lørdag, 15 august 2020 09:15
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.