tirsdag, 16 juli 2019 10:10

AVR-X3600H – Ny IMAX Enhanced AV-Receiver fra Denon

Skrevet av

Denon lanserer en ny modell AV-receiver med høye ambisjoner. Denon AVR-X3600H foretar en klassereise i forhold til forgjengeren X3500H. For med de nye egenskapene til AVR-X3600H er det fristende å påstå at denne AV-receiveren forflytter seg fra mellomklassen opp til toppklassen.

Prismessig begynner AVR-X3600H å nærme seg storebror AVR-X4500H, og det gjelder sannelig også for spesifikasjonene, der det er veldig treffende å si at den puster storebror i nakken. Og en annen side av denne klassereisen er at avstanden ned til den nylanserte mindre modellen AVR-X2600H som vi skrev om for noen uker siden har økt betydelig – med fem tusen. Om den også lydmessig er verdig å få tilhørighet i toppklassen, har vi tenkt å finne ut av i løpet av sensommeren eller høsten. Stay tuned….

 

3D-lyd.

Dette er det området der den nye AVR-X3600H skiller seg klarest fra forgjengeren, og samtidig det som får den til å bevege seg over i toppklassen. For der AVR-X3500 er en 7-kanals forsterker med 7.2 pre-out, har nykommeren økt med effektforsterker for to ekstra kanaler. Og i tillegg har den en 11.2 prosessor, og også 11.2 pre-out. I praksis innebærer dette at der X3500H er begrenset til minimumskonfigurasjonen av Dolby Atmos og DTS:X, kan dette avspilles i en full 7.2.4-konfigurasjon med AVR-X3600.

Dersom du bare benytter de integrerte forsterkerne kan du velge mellom et 7.2.2-oppsett eller et 5.2.4-oppsett. Og hvis du tilføyer en tokanals effektforsterker får du muligheten for et fullt 7.2.4-oppsett. En fiks detalj er for øvrig at på grunn av Denon sine dynamiske konfigurasjonsmuligheter for effektforsterkerne kan du for eksempel velge å benytte denne eventuelle ekstra stereo effektforsterkeren til frontkanalene. Et naturlig valg hvis du veger å koble til en HighEnd effektforsterker med tanke på bruk i stereo.

Det eneste 3d-lydformatet du går glipp av med AVR-X3600H er Auro-3D. For å få dette må du fremdeles opp i storebror X4500H. Denon og Marantz er for øvrig de eneste av main-stream produsentene som tilbyr dette.

Men selv om en av hovedattraksjonene med AVR-X3600H er økt antall kanaler har det også mulighet for å avspille 3D-lyd uten bruk av høyde-høyttalere. Da er det Dolby Height Virtualization og DTS Virtual:X som er aktuelle algoritmer. Dolby Height Virtualization er en nyhet på årets modeller.

 

 

IMAX Enhanced

IMAX er en kjenning som dukket opp som et spektakulært kinoformat i begynnelsen av dette årtusenet, og sist høst lanserte de sin satsing på hjemmekinosektoren. IMAX Enhanced er den nye vinen på hjemmekinoarenaen. Vi som koste oss med formatkrigene mellom Dolby og DTS på begynnelsen av 2000-tallet, og som fant frem en diger skål med popkorn da en ny formatkrig innen høyoppløst lyd fant sted mellom DVD-Audio og SACD – for ikke å snakke om slaget mellom Blu-ray og HD-DVD, kjenner litt på lukten av sagmugg når det nå brygger opp til en ny formatkrig mellom de to gigantene Dolby og DTS.

Riktignok er formatkrigen litt mer diffus og indirekte denne gangen, men ingen grunn til å la popkornmaskinen gå på tomgang av den grunn. IMAX Enhanced på den ene siden, og Dolby Vision / Atmos på den andre siden. For så vidt er det ikke noe teknisk til hinder for at en IMAX Enhanced utgivelse kan ha video med Dolby Vision, men sannsynligheten for at det skal skje med erkerivalen DTS som en hovedpartner i IMAX Enhanced er ikke plagsomt stor… Og bare for å la leseren senke skuldrene – AVR-X3600H støtter uansett både Dolby Vision og HDR10(+)

Og det som gjør at formatkrigene nå til dags blir mer en ren underholdning er at det i motsetning til en del tidligere kriger er snakk om både - og, ikke enten - eller, som det i mange tilfeller var snakk om for et tiår eller to siden. Det har blant annet som konsekvens at disse formatkrigene kan pågå i årevis, og bidra til skjerpet konkurranse og utvikling til glede for sluttbruker.

IMAX Enhanced er ikke et egentlig nytt format, men litt en kombinasjon av sertifisering, format og programmateriale.

Vi starter med sertifiseringen. Det er IMAX som har gått i kompaniskap med DTS, og de har blant annet laget en sertifiseringsordning til prosessorer og receivere, men også til TVer og projektorer. IMAX Enhanced har foreløpig vært tilbakeholdne med å gi detaljerte opplysninger om hvilke kriterier som skal oppfylles for å bli sertifisert, men for videofremvisere er det snakk om litt ekstreme HighEnd-modeller. På AV-Receivere later det til at det i tillegg i tillegg til en del kvalitetskrav også er en betingelse med minimum 9 forsterkerkanaler og 11.2 prosessor. IMAX Enhanced har ellers 5.1.4 som minimumskrav til konfigurering, og anbefaler 7.1.4. Men et lydspor kan likevel nedmikses til hvilken som helst konfigurasjon.

Det er litt i grenseland å påstå at IMAX Enhanced har et eget lydformat. Det bygger på DTS:X, men skal ha noen tilleggsinnstillinger, sånn at det korrekte nok er å si at det har en spesialversjon av DTS:X. Uansett vil et IMAX Enhanced materiale avspilt på en sertifisert receiver automatisk bytte til riktige innstillinger. Det er ikke på det rene om dette er innstilliger man manuelt kan stille inn på en receiver som ikke har IMAX Enhanced sertifisering.

På videosiden er de to viktigste elementene at det foretas en støyreduksjon av en del materiale under remastering av utgivelser for IMAX Enhanced. Det viktigste vil nok likevel være videoformatet, som på IMAX-utgivelser typisk er 1,9:1. med en minimal letterbox-konvertering vil dette bildet fylle helt ut en std. 16:9-skjerm.

En god nyhet er at det vil være full toveiskompabilitet. Alle IMAX Enhanced utgivelser vil kunne avspilles på ikke sertifisert utstyr. Du bare mister noen av fordelene.

Produsenter av AV-receivere og prosessorer med IMAX Enhanced sertifisering domineres i dag av merker som ligger under Sound United, etter at disse kjøpte opp Onkyo Corporation sin Home Audio Division. I tillegg er Trinnov og Sony, og et par av Harman sine merker (Arcam og Lexicon).

Det er nok fullt mulig å leve et noenlunde meningsfullt liv uten IMAX Enhanced. På en annen side er det absolutt noe man vil ønske å få med seg hvis man er på jakt etter en AV-receiver til over ti tusen.

 

Les mer om IMAX Enhanced

 

 

Stemmestyring

I likhet med AVR-X2600H støtter selvfølgelig også X3600 stemmestyring fra de tre store. Vi snakker da om Amazon Alexa, Google Assistance og vår alles kjære Apple Siri.

Vi tar i samme slengen med den viktige nyheten at X3600H også får bluetooth-sender for hodetelefoner. Dette kommer via en softwareoppdatering, og er planlagt til 4. kvartal 2019. Dette er en vesentlig og for mange svært nyttig oppgradering i forhold til forgjengeren X3500H.

 

Heos

Det begynner etter hvert å bli en selvfølge for Denon og Marantz sine modeller. Men også X3600H er utstyrt med full Heos-kompabilitet. Det gir tilgang til et grundig kobbel av strømmetjenester, og er også en avansert mulirom-løsning som gjør at du både kan strømme synkront med andre komplette oppsett i andre rom, men også med enkle aktive høyttalere i Sonos-segmentet levert av Heos. Les mer om vår bedømming av Heos i testen av et komplett oppsett i 800NE-serien.

 

Effekt

Denon oppgir effekten til 180 Watt pr. kanal i en av sine spesifikasjoner. Dette er med bare en kanal i drift i 6 ohm, og i 1 khz med 1%THD. Dette er ikke en effektspesifikasjon som gir relevant sammenligning med f.eks. stereoforsterkere. Vi pleier derfor konsekvent å velge en annen spesifikasjon fra både Denon og andre produsenter – en spesifikasjon som er sammenlignbar med typiske effektangivelser til stereoforsterkere. Og her oppgir Denon en effekt på 105 watt pr. kanal, da i to kanaler med en belastning på 8 ohm, 20-20.000 Hz og med 0,08% THD

 

Denon AVR-X3600H forventes å komme på lager i Norge i midten av august.

Veil pris er kr. 11.998,-

Les mer om AVR-X3600 hos Hi-fi klubben

Les mer om AVR-X3600 hos Denon

 

 

 

 

 

 

Sist redigert søndag, 14 juni 2020 10:25
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler