torsdag, 02 mai 2019 18:26

TEST: Denon 800NE-serien - Klassisk HiFi med moderne innhold Spesial

Skrevet av

I en tid da det meste i verden er i forandring, er det noen som holder stand. Vi har testet et stereoanlegg fra Denon som følger klassisk oppskrift.

Det klassiske stereoanlegget er ikke lenger hva det var. En stereokomponent skulle ha en bredde på 43 cm, og helst ha en oppgavebeskrivelse om vare mer eller mindre identisk med den som faren og farfaren hadde. Dagens musikkanlegg blir stadig oftere konfigurert på nye måter, og både sammensetning og dimensjoner finner nye veier.

Da er det godt at noen holder stand, og leverer klassisk fullbredde stereo. Denon er en av de leverandørene, selv om de også er på hugget med alternative musikkanlegg i lifestyle-segmentet.

 

 

800NE-serien

Sist høst lanserte Denon den nye 800NE-serien. Den består av tre komponenter – forsterkeren PMA-800NE, CD-spilleren DCD-800NE og streameren DNP-800NE. Forsterkeren og CD-spilleren erstatter etter hvert tilsvarende modeller i 720-serien, men uten å ha testet disse ligger det vel samtidig i kortene at 800-NE-serien er et nummer opp i kvalitet og pris.

Designet er vel noe av det mest forutsigbare man kan tenke sag blant nye komponenter. Denon skiftet designkonsept for godt over ti år siden, og har siden vært trofast. Jeg var veldig positiv til den nye designlinjen da den kom, med en litt påkostet finish med buet front i aluminium. Og etter hvert anskaffet jeg en minivariant i et soveroms-anlegg bestående av DRA-F102 og DCD-F102, som ivrig har tjenestegjort helt til en to-pakning Sonos Play:5 mk2 overtok jobben med å synge meg i søvn. Men etter alle disse årene kan jeg ikke akkurat si at designet på Denon-komponentene er direkte spennende…!

I tillegg til at komponentene har et klart felles trekk gjennom designet, har Denon også gjort et annet grep som er med på å knytte komponentene sammen til en samlet enhet. De har laget et system for remote-kabling som gir en viss samhandling mellom komponentene – i hvert fall noen av dem. Det kommer vi tilbake til.

Før vi ser på en samlet vurdering av hele dette Denon-anlegget, tar vi for oss hver enkelt komponent:

Les testen av forsterkeren Denon PMA-800NE

Les testen av CD-spilleren Denon DCD-800NE

Les testen av streameren Denon DNP-800NE

 

 

Samlet vurdering av 800NE-serien som et komplett anlegg

Her har vi altså et helt komplett klassisk HiFi-anlegg til ca. 13.800,-. Og skulle du i tillegg ønske deg en vinylspiller i samme prissegment har Denon et bud på det også, i modellene DP-400/450USB. Modeller med remdrift og S-arm med avtakbart headshell. En magefølelse har fortalt meg at denne spilleren er litt undervurdert fordi den leveres med en alt for billig Pickup, og så har man ikke tatt høyde for at det eneste fornuftige valget uansett er å skifte ut den medfølgende PUen med noe langt bedre. Det gjelder på alle platespillere, særlig i denne prisklassen. Hvem vet, kanskje blir det en mulighet for å sjekke hva denne spilleren duger til med en skikkelig pickup en vakker dag?

Men nå var det selvfølgelig 800NE-serien vi snakket om. Vi har vurdert ganske omstendelig hver enkelt komponent, og da er det tid for å bedømme helheten. Og vi starter med det praktiske.

Det er en veldig komplett løsning vi får for de snaue fjorten tusenlappene. Avspilling av SACD er vel egentlig det eneste man kan ønske seg i tillegg. Og så må det innrømmes at vi som sitter på en svært omfattende SACD-samling er en utdøende rase.

Hvis vi glemmer hver enkelt komponent og ser på et samlet anlegg, kan man selvfølgelig stusse litt over at det er komponenten med den minst påkostede DACen som har fått de digitale inngangene. Samtidig er dette et forståelig valg, siden det er i forsterkeren den mest intuitive plasseringen er.

Men det er et annet argument for at det kanskje heller er i streameren de burde ha vært. For med HEOS-kompatibiliteten vil det være naturlig at streameren kan kringkaste CDer avspilt av CD-spilleren til multiromskomponenter på bad, kjøkken og soverom. Eller vinyl, for den del, og det ville ha krevd en god AD-converter og en analog inngang også. Og da er vi plutselig på en streamer som koster betydelig mer. For til denne prisen er det rett og slett for mye forlangt at også disse funksjonene skal være inkludert.

Og mens vi først er på ønskelisten – remote-kablingen som er omtalt tidligere gjør dette oppsettet til en godt integrert enhet, som det er komfortabelt å betjene. Men jeg vet at Denon mestrer å ta denne biten enda lenger. På mitt tidligere omtalte soveroms-anlegg med DRA-F102 og DCD-F102 som også hadde tilsvarende remote-kabler fungerete det sånn at hvis du trykket «play» på CD-spilleren, slo forsterkeren seg automatisk på, og inngangen skiftet til CD. Da begynner vi å snakke….

Men dette er drømmerier fra en bortskjemt nerd. For her har vi en veldig fornuftig helhet både i funksjonalitet og lyd, en helhet som gjør at Denon er i den nesten unike situasjonen at de kan levere et fullblods HiFi-anlegg som kan integreres fullstendig med et multiromssystem på Sonos-nivå.

Lyden på dette anlegget som helhet er meget bra, og levere en lyd en anelse mot det varme. Musikalitet foran analytisk gjengivelse.

 

Konklusjon

Med anlegget som består av trioen i 800NE-serien har Denon lagt et veldig interessant totaloppsett. Og det er ikke til å komme fra at det er streameren som er gullegget i denne serien. Den løfter hele anlegget fra å være et litt anonymt anlegg i mellomklassen til et særdeles interessant oppsett. Bra jobba, Denon!

 

Les også testen av forsterkeren Denon PMA-800NE

Les også testen av CD-spilleren Denon DCD-800NE

Les også testen av streameren Denon DNP-800NE

Lest 7324 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.