søndag, 25 februar 2007 16:08

Denon DRA-F102 / DCD-F102

Skrevet av

Av en eller annen grunn pleier ofte kompakte stereoanlegg å være begredelige greier når det kommer til design. Derfor var det et positivt innslag da Denon lanserte sin nye kompaktserie sist høst med linjeføring hentet fra den nye fullstørrelse-serien. Når Denon på toppen av det hele inkluderte en tilsynelatende svært så innovativ nettverksserver i den samme serien, kunne jeg ikke lengre sitte stille og se på. Dette måtte testes ut.

Les mer:

Skrevet 25.02.07

Republisert 13.10.13

 

 

Det ble bestilt inn testobjekter av DAB-receiveren DRA-F102, CD-spilleren DCD-F102 og Nettverkspilleren CHR-F103. Sistnevnte er et såpass spennende produkt at det får en egen omtale som blir lagt ut om kort tid. I denne omgang er det DRA/DCD-F102 som skal til pers.

 

I tillegg til testobjektene finnes det også en kasettspiller i samme serie, med det småromantiske navnet DRR-F102. Denne blir ikke markedsført i Norge, men kan bestilles spesielt.

I Norge blir for øvrig heller ikke Denon sitt høyttalersystem SC-F102 markedsført sammen med dette settet, i motsetning til hva som skjer på f. eks. det tyske markedet. Og uten å være alt for fordomsfull tror jeg faktisk at dette er et klokt valg av Hi-fi Klubben.

 

Stereosettet F102

En av de sterke sidene med dette settet, er at det er en god følelse knyttet til det fysiske. Man får umiddelbart litt følelse av Mercedes A-klasse eller Audio A2, for både design og kvalitetsfølelse er bra, størrelsen og prislappen til tross. Og fargen/finishen Premium Silver som vi kjenner fra hjemmekinokomponentene til Denon i det øvre segmentet er nettopp med på å underbygge et snev av premium-klasse. Det samme gjør volumkontroll og betjeningsknapper som gir virkelig god kvalitetsfølelse.

 

Desto mer synd da at denne følelsen ikke blir fulgt opp i systemfjernkontrollen, for her er det virkelig billig plast. Denon burde forstått at det siste man skal gjøre er å utføre simpel plast i en farge som er noe i nærheten av glinsende sølv.

Og ekstra synd er dette siden fjernkontrollen ellers er et glimrende stykke funksjonalitet, toppet av en signalfølsomhet helt i toppklasse.

 

Dette med stereosett blir forresten ekstra underbygget av at CD-spiller og reciever fungerer som en enhet. En egen signallink gjør at disse to komponentene har en interaktiv gjensidig kommunikasjon. Trykker du ”play” på CD-spilleren, vil receiveren også automatisk slå seg på og velge CD på inngangsvelgere. Og skifter du over til en annen kilde på receiveren, vil også CD-spilleren stoppe.

 

Så langt har Denon gått i å integrere disse som et sett, at de nærmest har utelukket CD-spilleren som løskomponent. For ikke bare har de droppet å levere med egen fjernkontroll til denne – de har heller ingen IR-mottaker i selve spilleren. Fjernkontrollen sender altså signalet til receiveren, som videredistribuerer kontrollsignalene til CD-spilleren via linken (ledning).

 

De kompakte målene til dette settet har selvfølgelig et praktisk aspekt i plasseringsvennlighet. Og her har Denon gjort et litt smart trekk, ved at de også har begrenset dybden. De aller fleste kompakte komponenter jeg har speidet etter har hatt dybde som et fullstørrelse-anlegg, og dermed er det begrensede muligheter for plassering i reoler eller på nattbord.

Med F102 sin dybde på 28,5 cm går den for eksempel greit inn i en Billy fra søta bror.

DRA-F102

Egentlig var det den tusen kroner rimeligere DAB-løse utgaven av denne FM-receiveren jeg hadde i tankene da jeg bestilte testsettet, fordi jeg regnet med at det var den som var mest interessant i markedet. Som DAB/FM-receiver koster den tre tusen, og vurdert som forsterker må man vel egentlig regne med at halve prisen går vekk i radio. DRA-F102DAB skal altså lydmessig konkurrere med stereoforsterkere til rundt femten hundre. Helt nederst på rangstigen, med andre ord. Men la oss først se på hva den har å by på av praktiske finurligheter.

 

Det er faktisk en ganske heftig oppsett meny på denne receiveren. Siden jeg selv i testperioden har benyttet dette anlegget som et soveroms-anlegg, satte jeg spesielt stor pris på timerfunksjonen som gjør at du kan programmere den til å starte dagen med en selvvalgt radiokanal. Og automatisk avslåing på tidspunktet du normalt er ute av døren. Jeg savner vel egentlig bare mulighet for programmering av en uke-syklus, slik at jeg slipper å bli vekket i halvsju-tida lørdag morgen hvis jeg glemmer å slå av forprogrammeringen.

Egen Sub-utgang er også en grei ting å ha, og ingen dårlig prioritering i et anlegg som i en stor del av tilfellene vil drive et par stativhøyttalere.

DRA-F102 er også forberedt for Denon sin egen iPod-dock ASD-1R, som gjør at du kan betjene iPoden med systemfjernkontrollen. Og mens vi er inne på dette med tilkoblingsmuligheter for trendy dingser, bør jeg vel nevne at den er utstyrt med platespillerinngang.

 

DCD-F102

Også CD-spilleren har en bra kvalitetsfølelse, og i motsetning til hva ofte langt dyrere CD-spillere presterer, åpnes skuffen med møblerte bevegelser. For atten hundrelapper er dette slett ikke verst, og drivverkstøy er ikke et tema fra denne spilleren. Og her scorer den bedre enn storebror CHR-F103, som ikke var helt lydløs som drivverk.

At den også kan spille heimebrente CDer med MP3 og WMA er selvfølgelig et stort pluss.

 

Og så var det lyden, da…

Siden dette så entydig blir markedsført som et samlet anlegg, fant jeg det også mest interessant å prøve de ut samlet. Dermed snakker vi altså om et anlegg som lydmessig befinner seg i nederste del av budjsettklassen, der forsterker og CD-spiler skal bedømmes som et sett til rundt treogethalvt eks radio. Ikke rare greiene med andre ord.

 

Ganske umiddelbart ble det klart at man i hvert fall kan glemme at dette er et kompaktanlegg, i den grad dette skaper noen forventninger til lyden. For dette Denon-settet har ingen problem med å gi gode lydopplevelser. Greit nok at lyden ikke forlater budsjettklassen, men sammenligner vi for eksempel med surroundreceivere, skal du et stykke opp i mellomklassen før du får noe som spiller like bra eller bedre.

 

Jeg har i mine tester av Denon sine surroundreceivere en ganske entydig erfaring med en klangbalanse som tenderer mot det lyse, og med klare analytiske trekk. Og selv om vi også for DRA-F102 kanskje kan snakke om analyttiske tilbøyeligheter, syns jeg at klangbalansen virker ganske nøytral. Derimot er det tendenser til en rytmisk friskhet i gjengivelsen, og bassgjengivelsen virker meget overbevisende, stikk i strid med hva den fysiske størrelsen kan forlede oss til å forvente.

 

Helt til man eventuelt møter veggen, da. For med en oppgitt effekt på 35W i 4 ohm trenger man ikke være i tvil om at det finnes en vegg der ute et sted. Hva effekten er i 8 ohm vet jeg faktisk ikke – på Denon sine tyske websider er det i dette feltet oppgitt bokstavene ”k.a.”. ”Keine ahnung”?

Men likevel skal det faktisk ganske mye til før DRA-F102 må melde pass, og med de høyttalerne jeg testet den på, var det sterkt ubehag før pass-lappen ble vist frem.

 

Først ut var kompakthøyttalerne Linn Classik Unik. For så vidt en grei match, men likevel var det ganske klart at dette Denon-settet fortjener bedre høyttalere.

 

Linn sine Katan var en helt annen opplevelse, selvfølgelig. Dette er stativhøyttalere med en prislapp på oppunder ti tusen. Kombinasjonen av Katan og Denon F102 spiller pent, og til tross for at Katan er temmelig tungdrevne med sine 85dB skal det spilles veldig høyt før DRA-F102 må melde pass. Men likevel er det heller ikke her noen ideell match, for selv om Katan spiller pent og musikalsk med Denon-forsterkeren våkner ikke disse høyttalerne helt til liv med Denon. Så er da dette også et av kjennetegnene med nettopp Katan – de gjør en grei jobb med moderat elektronikk, og blomstrer mer og mer jo bedre makker de får.

 

Men så dukket Tsjekkiske Xavian opp. Et par stativhøyttalere med navn Mia II til fem tusen som i skrivende stund er inne til test. Dette er høyttalere som har voldsom dynamikk, og som også vokser sammen med sine makkere. Men i motsetning til Linn Katan stortrives de også med moderate forsterkere, og i dette tilfellet altså med innstegsmodellen DRA-F102. Riktignok greier ikke dette elektronikksettet fra Denon helt å matche det knivskarpe perspektivet som Mia kan oppvise med langt dyrere elektronikk. Men mikrodynamikken er nesten helt på høyde med det som presteres fra f. eks H/K AVR-635, selv om det er et lite stykke igjen til Linn Kinos/C6100.

 

Også CD-spilleren må isolert sett få mer enn godkjent for prislappen på atten hundre. Nøytral klangbalanse kombinert med dynamisk spillestil, selv om det er mulig å hente mer detaljer med langt dyrere spillere.

 

DAB

Vår tids spedalske blant audiophile menn. Radioformatet alle elsker å hate, og særlig populært er det å utføre dette hatet på Hifisentralen. Så skulle jeg altså bli forført likevel. For saken er den at jeg konsekvent foretrekker å Lytte til DAB framfor FM på denne receiveren. Nå er en vesentlig del av forklaringen at det er meget dårlige mottakforhold for FM der jeg bor, med periodevis sus og forstyrrelser som resultat. Med DAB er dette fullstendig borte. Og i tillegg er selve lydgjengivelsen uansett like god eller bedre så lenge det sendes i minst 160 kbps. Og mine to favorittkanaler til hjemmebruk viser seg å aldri gå under dette. P2 og Alltid klassisk sender stort sett i 160kbps, og jeg har også registrert bitraten til 192.

En annen sak er at det oppgis i displayet at dette er ”DAB ver. 0200”. Jeg er usikker på om dette innebærer at receiveren faktisk er forberedt for DAB versjon 2, som åpner for bedre og langt mer effektive komprimeringskodec, eller om det er Denon sin interne versjponsnummer. Skulle det førstnevnte være tilfelle, er det en ekstra grunn til å velge DAB-utgaven av DRA-F102.

 

Når dette er sagt, må jeg skynde meg å legge til at det faktisk også er en ut merket FM-mottaker i F102, så de som velger den rene FM-utgaven til to tusen får også en god radio. Ren utklassing faktisk både i forhold til min forrige nattbordsradio Teac SR-L50, og også i forhold til radiodelen i AVR-635.

Konklusjon

Du har kanskje gjettet det allerede, men det er altså sånn at Hi-fi Klubben ikke får tilbake dette stereo-settet fra meg. En for prisen god lydgjengivelse kombinert med tiltalende finish, svært gode bruksegenskaper, og ikke minst kompakte mål som gjør det lett å plassere anlegget på en diskrèt måte gjør at Denon DRA-F102 og DCD-F102 får fast ansettelse som konsertmestre på mitt soverom. Man kan bli søvnløs av mindre. Og tross mine fordommer valgte jeg å koste på DABgjengivelse, selv om denne modellen koster 50% mer enn den rene FM-utgaven.

 

Men la ikke dette lure deg til å to at ikke F102 kan tjenestegjøre som et hovedanlegg. Riktignok er det kompakte mål, men det er utvilsomt voksen-hifi i prestasjonene, selv om lydkvaliteten ikke forlater budsjettklassen. Og jeg har allerede fått demonstrert at det med riktig makker på høyttalerfronten kan utgjøre en vinnende kombinasjon.  Sammen med Xavian Mia II gir dette engasjerende musikkgjengivelse du skal jobbe mye for å matche for et komplett anlegg under 10 lapper. Selvfølgelig kan Mia II yte enda bedre med bedre elektronikk, men som totalløsning i nevnte budsjett er dette et svært godt valg, og godt balansert.

 

Og jeg tviler ikke på at Denon-settet kan samarbeide på en utmerket måte også i kombinasjon med andre høyttalere. I Klubben sitt sortiment ville jeg umiddelbart myst mot stativhøyttalerne fra Dali sin Ikon-serie som hovedmistenkte for å utgjøre et dynamisk kanonanlegg til under 10k, men bevisføringen får være til en annen anledning.

 

 

Importør:        Hi-fi Klubben

 

Pris Denon DRA-F102:         Kr. 1.998,-

Pris Denon DRA-F102DAB: Kr. 2.998,-

Pris Denon DCD-F102:         Kr. 1.798,-

Lest 13377 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.