søndag, 21 juli 2019 09:12

TEST: Denon AH-GC30 – Gjennomført allrounder med ambisjoner om sammenlagtseier Spesial

Skrevet av

I vår lanserte Denon en trio med nye hodetelefoner, i en serie de kaller Global Cruiser. Vi har testet toppmodellen av disse.

Global Cruiser

Denne Global Cruiser serien er ikke noe nytt hos Denon. For noen år siden ble AH-GC20 lansert, også dette er relativt voksne hodetelefoner tilrettelagt for reisevirksomhet bl.a. med sin støykansellering.

Nå sist vår ble altså tre nye modeller i denne serien lansert, og vi skrev om to av dem i april. Denne trioen består av AH-GC25W, en trådløs modell uten ANC, og som heller ikke benytter Denon sitt Free-edge konsept på driverne. Denne koster 2.498,- i Norge.

Nestemann AH-GC25NC har den litt uvanlige kombinasjonen av støykanselering og være en kablet modell. Denne modellen har i likhet med toppmodellen drivere med 40mm FreeEdge-konstruksjon. Modellen er for tiden ikke markedsført i Norge av HiFi Klubben, men ligger prismessig mellom AH-GC25W og toppmodellen i utlandet. Det er fristende å gjette at den manglende markedsføringen har bakgrunn i at den ville ligge for nær toppmodellen i pris, samtidig som manglende mulighet for trådløs forbindelse med Bluetooth ville gi en svakere etterspørsel.

Så har vi altså kommet til toppmodellen i serien, Denon AH-GC30. Denne har alle egenskapene du får ved å kombinere sjekklisten til de to mindre modellene. Det vil si at den har Bluetooth, ANC og FreeEdge drivere. Samtidig har prislappen steget til 3.498,-.

Designet på de tre modellene er til forveksling likt, og har også sterke likhetstrekk med den tidligere AH-GC20. Også den kablede modellen AH-D1200 har et design med store fellestrekk, selv om den ikke er en del av Global Cruiser serien.

 

Konkurrenter

Nå når vi har kartlagt litt det familiære terrenget Denon AH-GC30 har vokst opp i, er det på tide å gløtte litt på den brutale virkeligheten der ute. For det er selvfølgelig ikke sånn at Denon har en monopolsituasjon på hodetelefoner egnet for mobilt bruk. Konkurrentene står i kø, og det er en beinhard konkurranse i jungelen.

Hodetelefoner med ANC er det etter hvert svært mange av, men det er spesielt tre konkurrenter som regnes som spesielt skarpskodde støydempingsspesialister. Bose, som med sine QuietComfort 35 II lenge var litt ensom majestet på toppen av haugen i øvelsen støykansellering. Disse har nå fått en ny tronarving i NCH 700, som vi håper å kunne teste etter hvert.

Men også Sony har en svært god modell i WH-1000XM3 når det gjelder støykansellering, og enkelte hevder at den totalt sett kanskje er bedre enn QC35 II. Men også Jabra har noen skarpe konkurrenter i denne øvelsen med sine Elite 85h.

Men det som er viktig å merke seg at alle de tre nevnte modellene hår fått sine posisjoner med en spesielt høy vekt på kvaliteten på støykanselleringen, men selvfølgelig i kombinasjon med andre egenskaper. Enkelte av oss legger mindre vekt på en nær perfekt støykansellering, og litt større vekt på andre egenskaper, som lyd og design. Og her kommer B&O in som en svært heftig konkurrent. Beoplay H9i som jeg testet tidligere i år og ga benevnelsen Gatens Dronning, er etter hvert erstattet av H9, og er nok de tøffeste konkurrentene til AH-GC30. Men samtidig er de dyrere. Dette kommer vi tilbake til.

 

Denon AH-GC30

Designet til AH-GC30 har vi så vidt vært innom tidligere. Det domineres av en god del plast i øreklokkene, kombinert med kunstskinn og aluminium. Designfilosofien er vel omtrent det diametralt motsatte av det funksjonalistiske designet til Beoplay-hodetelefonene signert Jacob Wagner. På Global Cruiser modellene er det en annen linjeføring, og det mest markante kjennetegnet er den litt skulpturelle og elegante gaffelen i overgangen mellom hodebøylen og øreklokkene, en utforming som også har fått plass til en sammenleggbar funksjon som gjøre at hodetelefonene lett får plass i en liten veske under transport, eller i det praktiske reiseetuiet som følger med.

AH-GC30 fås i to farger – Sort med natur aluminium, eller som testeksemplaret hvit med gullfargede bøyler for hodeklokkene. Sistnevnte er kanskje den mest elegante, men samtidig balanserer Denon her på en litt knivskarp egg, med fare for å være diabetesutviklende med denne marengs-hvite fargen. Dessuten vil enkelte hevde at denne fargekombinasjonen er jentevarianten, noe jeg selvfølgelig vil benekte på det heftigste.

 

Signaloverføring

I tillegg til at AH-GC30 selvfølgelig kan benyttes kablet med den medfølgende ledningen med 3,5mm minijack i hver ende, har den Bluetooth 5.0 som den kommunikasjonsformen den har vært mest benyttet med i testperioden. Og jeg tror nok ikke at det vil være særlig utypisk for andre brukere. Både aptX / aptX HD og AAC støttes.

En viktig detalj er likevel at AH-GC30 i likhet med de andre hodetelefonene i denne serien støtter digital kablet overføring via den USB/microUSB-kabelen.

 

Støykansellering

Støykanselleringen til AH-GC30 har tre ulike innstillinger. Airplane mode, city mode og office mode. Forskjellen på disse tre støykanselleringsprogrammene er ikke særlig stor, og effekten er ellers ganske moderat. Den når ikke helt opp til Beoplay H9i når det gjelder støykansellering, og denne er igjen klart svakere enn superligaen innen støykansellering. Vi snakker med andre ord ikke om en utfordrer til de heftigste støy-kansellererne her. For noen vil det kunne være avgjørende, men ikke for meg. Jeg bruker bare unntaksvis hodetelefoner i situasjoner der jeg ikke samtidig har ønske om å ha en viss kontakt med omgivelse. Selv på flyreiser er det ok å kunne registrere flykapteinens annonsering om at det forventes gode landingsforhold på Flesland, med flau vind i kastene…

En egenskap jeg derimot setter veldig stor pris på er Denon sin Ambient Monitor. Hvis du registrerer at en hyggelig dame foran deg beveger på leppene, og dermed sannsynligvis forsøker å oppnå kontakt der du befinner deg inne i din musikalske boble, er det veldig nyttig at du bare ved å foreta en konsis dobbel tapping på høyre øreklokke kan komme ut av boblen. Da kobles Ambient Monitor inn, og omgivelseslyden tas inn via hodetelefonen sine mikrofoner. En ny dobbel tapping, og du kan forsvinne inn i bobla igjen.

 

 

Betjening

Hvilket bringer oss over på temaet betjening. Hos B&O er det touch-betjening som gjelder. I hvert fall hvis du holder deg til de dyrere modellene som H8i og H9/H9i. Dette er utrolig fancy, og hvis du er opptatt av å være med på toppen av gadget-teknologien er det ingen vei forbi.

Men det er ikke sikkert at den mest avansert touchstyringen alltid er den mest funksjonelle og praktiske. I mange situasjoner kan en mer konvensjonell knappestyring være å foretrekke, i hvert fall hvis den er godt utført. På Denon AH-GC30 er det en svært gjennomtenkt utførelse, med til strekkelig luft rundt knappene til at det blir lett å betjene knappene uten visuell kontakt, bare taktile føringer.

En annen stor fordel med tradisjonell knappeløsning er at den er mindre eksponert for utilsiktet betjening, f.eks. hvis du benytter hodetelefonene i forbindelse med en middagshvil og de kommer i ukontrollert kontakt med det du måtte hvile hodet på.

I midten mellom de to tradisjonelle volum + og – knappene på høyre øreklokke finner vi den sentrale multifunksjonstasten. Et halvlangt trykk får den til å våkne til liv, og et kort trykk veksler mellom play og pause. Vil du skippe til neste spor dreier det seg om et dobbelt trykk, og forrige spor er et trippelt trykk. Selv om det i utgangspunktet er litt kryptisk, er det samtidig såpass standard at det blir ganske intuitivt.

Litt lenger ned finner du en egen knapp for ANC. Et halvlangt trykk slår ANC av eller på, mens et kortere trykk veksler mellom de tre ANC-modusene. Og som tidligere nevnt har du i tillegg mulighet for å engasjere Ambient Monitor ved å dobbelt-tappe på høyre øreklokke – for øvrig den eneste touch-inspirerte funksjonen.

På venstre øreklokke befinner det seg en enslig knapp for telefonbetjening. Du får hele tiden tilbakemeldinger om hva som foregår av en dame med en heller munter, men samtidig svært korrekt stemme med på grensen til det utpregede engelske «stiff overlipp». Hvis du likevel vil ha disse tilbakemeldingene på et annet språk, kan du velge det, eller bare bytte til noen litt usensuelle pipelyder.

Hovedoppsummeringen av betjening blir at dette er meget bra løst, og er en av mange styrker med Denon AH-GC30

 

Komfort

Komfort er et annet viktig element med hodetelefoner. AH-GC30 har en løsning med kunstskinn kombinert med memory-foam i øreklokkene, og sammen med moderat vekt og passe kraftig stramming på bøylen gir dette en god komfort, som omtrent er på høyde med Beoplay H9i. På et punkt er likevel AH-GC30 klart bedre – den har betydelig bedre demping på innsiden av hodebøylen enn Beoplay H91, et forhold som skal ha blitt forbedret på den nye H9 som kom i mai.

Og så er det også en annen faktor på komfortsiden som kan ha stor betydning for mange. Denon AH-G30 er en av de aller mest komfortable hodetelefonene jeg har prøvd når det gjelder å ha på mens man ligger på siden. Her kommer middagshvilen inn igjen – disse hodetelefonene er de ultimate hodetelefonene å sovne i.

 

 

FreeEdge

Driverne i Denon AH-GC30 har en diameter på 40mm, og har det Denon kaller en FreeEdge-kostruksjon. Dette er et konsept vi kjenner igjen fra de tre HighEnd hodetelefonene til Denon som vi har publisert tester av i løpet av det siste året. Det dreier seg om de modellene med øreklokker i hvert sin tresort – AH-D5200, AH-D7200 og flaggskipet AH-D9200.

FreeEdge driverne knytter altså AH-GC30 til HighEnd-modellene fra Denon. Men bare delvis, for i denne modellen er det 40mm drivere, mens det er 50mm drivere i de trebaserte HighEnd-modellene. I tillegg har de to dyreste modellene membraner i nanofiber, mens AH-D5200 og AH-GC30 har papir-baserte drivere.

 

Denon Audio App

Denon har utviklet en app for de trådløse hodetelefonene. Det er i utgangspunktet en god gjerning, men her butter det litt. For den mest aktuelle funksjonen i APPen – equalizeren har kraftige begrensninger. I utgangspunktet har Denon laget en svært fleksibel equalizer, men mulighet for å forme grafen på skjermen. Men det hjelper lite når den stort sett bare fungerer i forbindelse med nettradio og avspilling av lokalt lagrede filer på mobilen, og ikke på TIDAL og Spotify. Det er muligens noen DRM-aspekter som lager hindringer, men dette har f.eks. B&O sin APP fikset. Her bør Denon gå en ekstra mil for å fullføre arbeidet med APPen.

 

Vi spiller musikk

Jeg kjenner umiddelbart igjen den litt varme klangen til Denon sine HighEnd-modeller i AH-GC30. Men den har unektelig en annen karakter i denne rimeligere, trådløse hodetelefonen. For der Wood-modellene går imponerende dypt i bassen, preges Denon mer av en lett betoning i nedre mellomtone og øvre bassområde. Denne betoningen gjør at AH-GC30 neppe kan kalles nøytral, men er likevel såpass moderat, og kompetent gjennomført at den ligger trygt innenfor det som kan være mange brukere sine preferanser.

Dette er kombinert med en forsiktighet i toppen, og den har omtrent samme grad og karakter som det jeg husker fra noen av toppmodellene. Og igjen er det på et litt subtilt nivå, som underbygger den litt varme klangen i AH-GC30, og som fremdeles ligger trygt innenfor det mange kan finne ønskelig fra et subjektivt ståsted.

For det er ikke tvil om at det er et tiltalende og behagelig lydbilde du får servert fra disse trådløse hodetelefonene. For meg spiller de alle aktuelle musikkgenre med god stil. Den greier ikke helt å eksponere alle detaljer like fokusert som de noe dyrere og litt mer nøytrale Beoplay H9i, men gir en minst like uanstrengt og tiltalende musikkopplevelse. Sammenligner vi derimot med de rimeligere Beoplay H4 som du snart kan lese en test av i Audiophile.no, er det en soleklar seier i AH-GC30 sin favør i øvelsen musikkavspilling. H4 har en prislapp på rundt tre tusen, og mangler ANC.

 

Vi løfter blikket

Sammenlignet med de 500 kroner rimeligere Beoplay H4 er det en åpenbart bedre lydgjengivelse fra Denon i tillegg til at H4 mangler ANC. Men samtidig har H4 et design jeg faller for, og kombinert med en flott materialbruk er dette Beoplay H4 sin styrke.

Går vi til Beoplay H9i er det igjen et design der jeg klart foretrekker danskene. De har også en lydgjengivelse som er klart annerledes, men ikke like entydig bedre enn Denon. Her blir det mye snakk om preferanser. For min egen del vil jeg nok tendere til å foretrekke H9i på det meste av musikken, men ikke på alt. Men på en annen side foretrekker jeg komforten og betjeningen til Denon fremfor den litt mer imponerende- men ikke alltid like forutsigbare touch-betjeningen til Gatens Dronning. Beoplay H9i koster i utgangspunktet femte hundre mer enn Denon sin hodetelefon, men kan fås vesentlig rimeligere etter at den nye H9 ble introdusert

Og bare for å rydde en eventuell tvil av veien – selv om det er noen klangmessige likhetstrekk mellom AH-GC30 og HighEnd-trioen til Denon, spiller de tre sistnevnte i en helt annen divisjon. Og jeg vil hevde at det er mindre avstand mellom AH-D5200 og AH-D9200, enn det er mellom AH-GC30 og AH-D5200. Det er egentlig også rimelig, siden sistnenvte kan bruke hele sitt budsjett på å bygge en HighEnd hodetelefon som skal spille musikk på en uforskammet god måte, mens AH-GC30 i tillegg må bruke halve budsjettet på å spille trådløst, og attpåtil kunne utføre telefonsamtaler og spille lyd i motfase til omgivelsene sine plagende unoter.

 

 

Konklusjon

Det er ikke tvil om at Denon har laget en svært vellykket trådløs hodetelefon med ANC i AH-GC30. Ser vi på enkeltdisipliner, blir den slått av en eller annen konkurrent i de fleste, men ikke alle øvelsene. Men som helhet stiller den veldig sterkt. Den har ikke like god støydemping som de beste på ANC-pallen, og de spiller ikke like detaljert som Beoplay H9i. Men de har et utmerket sett med allround-egenskaper som gjør at de likevel hevder seg i toppen.

Med en forførende og behagelig lydgjengivelse, svært god komfort og betjening, og fravær av svake punkt er AH-GC30 en uhyre vellykket konstruksjon fra Denon.

 

Veil. pris for Denon AH-GC30 er kr. 3.498,-

Takk til HiFi Klubben for lån av testeksemplarene.

Les mer om AH-GC30 hos HiFi Klubben

Les mer om AH-GC30 hos Denon

Lest 5484 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.