torsdag, 01 august 2019 15:18

AV-receiverne i stereo kommer!

Skrevet av

AV-receiverne har vært over oss i et par tiår nå, og antall forsterkerkanaler i receiveren øker stadig, selv om AV-receiverne som sådan er litt på retur i markedet. Men samtidig har vi i det siste vært vitne til en litt annen trend, og det var kanskje på høy tid…

NAD og Onkyo var nok de aller første på akkurat denne banen. Og da snakker vi selvfølgelig om AV-receivere i stereo. Eller stereoforsterkere med HDMI, hvis du foretrekker den motsatte vinklingen. For det er ikke tvil om at stereofolket har hatt all grunn til å være smågrønn av misunnelse på hjemmekinoentusiastene når det kommer til fleksibilitet og betjeningskomfort, med sine AV-receivere som har stadig nye finurligheter for betjening av lyd og bilde for hvert år som kommer.

Jeg vet ikke helt hvem som var først ute av NAD og Onkyo, men NAD må vel uansett få prisen for å ha tatt den lengst ut, med sitt modulære design på noen av sine stereoforsterkere, der du kan shoppe en modul med HDMI-innganger i ettertid.

 

Sound United

Nå kommer også Sound United for fullt på denne arenaen. Dette er som kjent paraplyselskapet som eier både Marantz, Denon og Classe, i tillegg til noen høyttalermerker. Og nå i vår kjøpte de også opp Onkyo og Pioneer, og får med Integra og Pioneer Elite på kjøpet. Og i denne omgangen er det altså Marantz og Denon som kommer med hver sin AV-forsterker i stereo.

At dette skjer samtidig hos de to selskapene er selvfølgelig ingen tilfeldighet – det er åpenbart en viss samordning innen produktutviklingen hos disse to selskapene. Men samtidig har de en erklært politikk om at hvert merke skal ha en selvstendig produktprofil. Og det kommer da ganske åpenbart til uttrykk med de to aktuelle stereoforsterkerne det er snakk om her.

 

 

Denon DRA-800H

Denon sin stereo AV-Receiver ser egentlig ut som en hvilken som helst AV-receiver i moderat mellomklasse fra Denon. Og ser du på den omfattende listen med spesifikasjoner er det egentlig bare antall kanaler, og dermed også fravær av et mylder av lydalgoritmer som skiller den fra en typisk oppegående hjemmekinoreceiver.

Denon-kjennere vil umiddelbart gjenkjenne H-en i navnet som Heos-kompabilitet. Dette er multiromsystemet som ble skapt av Denon, og som Marantz etter hver koblet seg på, og som har sin egen produktgruppe av streaminghøyttalere og andre enheter. Det innebærer også at vi snakker om en fullblods streamer, med alle de strømmetjenestene du har bruk for i Norge, og en del andre også. Full WiFi, med andre ord, og også AirPlay 2 er på plass. Og skulle du ha behov for å snakke med forsterkeren din, har Denon støtte for alle de tre dominerende samtaleterapeutene på markedet – Siri, Alexa og Google Assist.

 

 

5 HDMI inn og en HDMI ut dekker alle behov for alle andre enn harcore hjemmekinoentusiaster. Og med HDCP 2.3 på plass er denne stereoforsterkeren mer ajour enn mange dedikerte AV-receivere. I tillegg har selvfølgelig DRA-800H den sedvanlige samlingen med analoge og digitale innganger som enhver AV-receiver har, inklusiv en platespillerinngang for MM-PUer.

Effekten på Denon DRA-800H er 2x100 watt i 8 ohm, og den kan leveres til to alternative høyttalerutganger. Pris i Norge er satt til kr. 6.498,-, noe som gjør at den fremstår som en komponent som gir mye for pengene. Til sammenligning er det bare 1.500 mer enn PMA-800NE som vi testet tidligere i sommer, og DRA-800H har i tillegg stort sett funktsjonaliteten til streameren DNP-800NE i tillegg, full HDMI-funksjonalitet og den dobbelte effekten av PMA-800NE.

 

Denon importeres til Norge av HiFi-Klubben

Les mer om DRA-800H hos Denon

 

Marantz NR1200

I motsetning til Denon sin AV-forsterker i stereo ser Marantz sin variant slett ikke ut som en AV-receiver, med sitt utpregede SlimLine-design. Det vil si, da har vi hoppet over et par av AV-receiverne, for Marantz er en av produsentene som har supplert sin kolleksjon av fullblods AV-receivere med et par SlimLine-modeller. Årets kreasjoner av disse heter NR1510 og NR1710, og når vi legger til at NR1510 er en 5.1-receiver og NR1710 er en 7.1-receiver, begynner det å gi mening at stereoutgaven har fått navnet NR1200.

Noe av poenget med denne SlimLine-serien til Marantz – tidligere som 5.1- og 7.1-receivere og nå også som stereo AV-forsterker – er at den skal ha en fremtoning som ikke skremmer vettet av stereofolk og møblerte familemennesker.

Til tross for at Marantz NR1200 altså har fått en mer beskjeden fremtoning forkledd som en lettere avmagret stereokomponent, er den minst like rå som fetter Denon på AV-spesifiksjonene, inklusiv HEOS-kompabilitet. Den har i tillegg blitt tilgodesett med pre-out, i tillegg til subwooferutgangene som de begge er utstyrt med.

En virkelig god nyhet er at både de helt ferske AV-receiverne i SlimLine utførelse og stereoforsterkeren NR1200 blir utstyrt med den samme Bluetooth-senderen til trådløse hodetelefoner som årets nye AV-receivere i mellom- og toppklassen fra Denon blir utstyrt med. Og her får du fleksibiliteten at du kan la denne «hodetelefonutgangen» erstatte hyttalerutgangene, eller den kan spille uavhengig av disse. Sistnevnte er ideelt dersom du har familiemedlemmer som har spesielt behov for å spille høyt via hodetelefonutgangen, mens resten av familien kan lytte på normalt nivå.

 

Pris i Norge på Marantz NR1200 er foreløpig ukjent.

Marantz importeres til Norge av Neby

Les mer om NR1200 hos Marantz

 

Sist redigert torsdag, 02 januar 2020 13:35
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler